Ahojte,
prosím, aký dlho majú vaše deti spánok v škôlke? Ako to zvládajú detičky, čo nikdy nespia?
U nás majú 2 a štvrť hodiny, teda oficiálne dve, ale 11.45 sú už v postieľkach a do druhej musia ležať. Môžu mať mojkáčika, ale nesmú sa s ním hrať. Je to trieda, kde najmladšie deti majú už aspoň 4 a pol roka. Nie je to strašne dlho? V minulej škôlke mali iba hodinku a aj kamoška čo robí v škôlke hovorila, že tiež nemajú tak dlho, a teda že deti ktoré nezaspia sa smú potichu hrať. Bol to pre vás dôvod zmeniť škôlku? Lebo moje dieťa tam vyslovene trpí, nechápem, prečo by nemohlo aspoň potichu listovať v knižke po tom, čo všetky ostatné deti zaspali.. Inak tam chodí rado, ale toto riešime každý boží deň, že tam nechce spať a zjednáva, nech prídem pred spánkom.
@katuska93 so starsou dcerou sme mali v skolke kvoli tomu problem (nespavec od novorodeneckeho veku, poobede prestala spavat definitivne v roku a pol). Lezat so zatvorenymi ocami 2 hodiny… ak nahodou od nudy zaspala, kludne bola este o 2 v noci hore 🙈 “Nie, nemozu ju nechat si nieco potichu robit, to by nikto nechcel spat”. Nakoniec som poprosila dr a ona mi napisala papier, ze kvoli refluxu nesmie ist 1.5 po jedle do vodorovnej polohy. Vies, ako zareagovala skolka? Po tej hodine a pol ju nahnali do postele 🤣 Nastastie sa v tom case uz budili prve deti, tak sa to dalo prezit. Mne to prislo absurdne toto robit este v predskolskej triede.
Môj tiež nespi ticho leží 2 hodiny 🤣 aspoň vtedy je vklude
@katuska93 to majú teda riadne skoro...naši ešte len vtedy z prechádzky chodia dnu..obed...a najskôr keď sa okolo pol jednej dostanú do postele
syn nespal od 18 m .... v mš to bolo pre neho ako za trest. ale ležať musel.
@simsalabim no presne, u nás detto. Vstáva ráno o 7 a večer zaspí ledva o 22hej. Keby aj nejakým zázrakom zaspí v škôlke, tak chodí spať po polnoci. To je sila, že ju aj tak učiteľky dali ľahnúť, to už je vyslovene naschvál! A aj u nás bol argument, že ostatné deti by nechceli spať, čo je tiež absurdita, lebo kľudne by stačilo jej dať knižku do ruky v okamihu, keď už ostatné spia
@katuska93 to je ta absolutna neflexibilita nasho skolstva. Vsetci musia byt ako cez sablonu 🤷♀️ Ziadne respektovanie individuality dietata. Otras.
@arasidka123 áno, v tejto škôlke majú všetko tak skoro. o pol tretej už majú za sebou olovrant a čakajú na rodičov :D Ja by som kľudne dieťa vzala aj pred spánkom (som na materskej), len to by som tam musela byť už o 11.30 a to by bolo dieťa v MŠ len 3 a pol hodiny a povedzme si úprimne, to už bo bolo jednoduchšie byť bez škôlky
Nasi sa mohli ist hrat do priestoru na to urceneho, ak do polhodiny nezaspali.
Mne to pride tiez dlho.
@rebrambora super, kiež by to aj u nás šlo 🙏 ale teda nám učiteľky povedali, že všetky ostatné deti spia (cez 2 hodiny), čo tiež nechápem, väčšina má 5 rokov
Moj za 3roky spal mozno 5x. Ale v ramci psychohygieny je to potrebne.
Ja som nasich aj doma nechvala spat-resp aspon lezat aby mali ten rezim kedy maju mat klud.
@katuska93 Ja som to uz dnes pisala do inej temy, za mna je toto vyslovene trapenie, a nechapem ako je mozne ze v dnesnej dobe este tolko skolok takto funguje 🤷♀️ Za mna by to bol dovod za zmenu skolky, nahnat 4-rocne deti o 11:45 do postele je ozaj nonsens. Rovnako ako nutene 2 hodinove lezanie. Divim sa, ze ostatnym rodicom to nevadi 😵💫 V nasej skolke nevadi, ked deti nespia, mozu sa ist hrat, ale je to teda sukromna skolka…
@stanzi vidíš, naša mala 4 a ten spánok jednoducho potrebovala, keďže ráno vstávala o 6-tej hodine.....ono ak mamička ide do zamestnania na 7:00, tak dieťa musí odniesť do škôlky skôr, ono je rozdiel či dieťa vstáva o 6:00 alebo mu stačí vstať o 7:00či 7:20 lebo má škôlku pod nosom....a sú deti ktoré jednoducho musia vstávať skôr, tie jednoducho aj potrebujú ísť spať skôr aj cez obed a aj potiahnu dlhšie...naša doma nespávala , ale v škôlke zaspala vďaka tomu dlhému ležaniu a veru si aj potiahla....
@mogaa práve pre to by nemal platiť jeden meter na všetky deti, niektoré proste spať nepotrebujú, pre niektoré je to zas priskoro... moje dieťa kým ešte spávalo na obed (asi v roku a pol) na obed nezaspalo skôr ako o tretej poobede. Takže v štyroch rokoch od 11.45 ležať bez pohnutia je trápenie
U nás nemajú spánok, ale len oddych, deti ktoré do polhodiny nezaspia môžu ísť do druhej miestnosti hrať sa (škôlka je ale súkromná a aj to bol jeden z dôvodov prečo sme našu do štátnej nedávali).
@mogaa preto by skolky mali byt flexibilne a dovolit detom, co nezaspia, vstat. Tvoja spat potrebovala, moja nie… bolo to pre nu utrpenie. Tak, ako by sa tvoja bez spanku tiez trapila…
Našu dali spat kvôli tomuto k stene, keďže nespi a rozprava...ale vraj ona sa aj s tou stenou rozpráva...doma nespi od 1 a pol roka
@katuska93 Tu kde zijem nie je spanie povinne v ziadnej skolke/jasliach. Deti maju dovolene sa potichu hrat. Nie je to ohranicene vekom. Je to vyslovene nechane na dietati a rodicovi.
Cuduj sa svete, funguje to uplne normalne. Deti co spat chcu, idu spat (vacsinou je spanok 2 hodiny) a tie co nie, ostanu hore.
Ja som ako dieta mala obrovkse stresy ze ma nutili lezat pocas spankov a nikdy by som to nespravila mojmu dietatu. Urcite by som hladala skolku kde deti nenutia spat.
@mogaa Nuz, niektore mamicky idu do prace uz na 7 a niektore nie, tak to proste je, a tie ktore zacinaju neskor predsa nebudu zbytocne budit dieta o 6 rano…Suhlasim so @simsalabim a @katuska93, skolky by v tomto mali byt flexibilne a dovolit detom, ktore spat nepotrebuju, aby proste boli hore. Nutit dieta lezat dve hodiny pomaly bez pohnutia za mna jednoducho hranici s tyranim, hlavne pokial sa jedna o deti 4+….
@andreatytler Presne, mala som to rovnako, od 3,5 roka som cez den spat nepotrebovala, a spanok v skolke bol pre mna nenormalny stresor. Nastastie ma potom zacali bravat stari rodicia na obed domov. Slovenske skolky su v tomto sto rokov za opicami 🙄
@luccija pretože by som tým rozbila spánok zas mladšiemu dieťaťu... A teda do škôlky moje deti nechodia kvôli tomu, aby sa niečo naučili, ale aby boli s rovesníkmi. Moje dieťa by tam bolo najradšej celý deň, len ten spánok neznáša. 3 hodiny je máličko (a máličko sa za pobyt v MŠ rozhodne neplatí, aj keď je to štátna škôlka), tak preto 🙂
@andreatytler paráda, takže deti ani nemusia do postele, keď nie sú unavené?
@katuska93 skolky tym, ze vyzaduju rovnako dlhy odpocinok pre vsetkych bez rozdielu, porusuju statny vzdelavaci program a ja by som sa na tvojom mieste ozvala a argumentovala prave tym, co je napisane v SVP, pretoze ten je pre skolky zavazny.. V SVP je jasne napisane, ze trvanie odpocinku zavisi od POTRIEB DETI, predpisane je len to, ze ma trvat minimalne 30 minut. Nikde nie je uvedene, ze to ma byt spanok. Ma to byt odpocinok.. Takze kludne to mozu spravit tak, ze na 30 minut si vsetky deticky lahnu a po 30 minutach kto nezaspi, by mal mat moznost normalne fungovat a nie sa trapit dvojhodinovym lezanim.
@akvi no mne argumentovali, ze 1) potom uz nikto nebude chcuet spat a ze 2) nema kto strazit deti, co nebudu spat, lebo je iba 1 ucitelka na triedu. Argument, ze 1 ucitelka moze strazit spiace deti 2 tried a druha nespiace deti z tych 2 tried, sa im zdal nehorazny 😅 Ako ma moze vobec nieco take napadnut a ja tomu nerozumiem, lebo sa to proste takto riesit neda 🧐
@katuska93 Nie, nemusia do postele. Vacsinou sa ucitelka opyta rodica ci ma dieta denny spanok a ak rodic povie ze nie, tak povedia dietatu ze je cas na tichu hru ked ine deti idu spat.
Ono je to uz zautomatizovane, po obede zatiahnu zavesy a to je signal pre tie deti sa pobrat do postele, alebo do kutika co maju na tu tichu hru.
Ked som rusila synovi obedny spanok, povedala som ucitelke ze odteraz nespava a oni ho poslali sa hrat. Museli mu pripomenut ze uz nespi, lebo sa automaticky pobral do postele a tam by zaspal. Nikdy som nepocula staznost ze by spiace deti boli vyrusovane, alebo ich lakalo na hru ak vidia ine deti sa hrat. Ale je fakt ze je viac uciteliek. Jedna ucitelka na max. 12 deti. Teda vacsinou 2 ucitelky. Deti spia a hraju sa v tej istej miestnosti. Nemaju postielky ale len lehatka, ktore sa rozkladaju pred kazdym spankom.
@katuska93 A deti sa neprezliekaju do pizama.
@simsalabim rodiča nemusí zaujímať, ako to zabezpečia, oni sú povinní to zabezpečiť. Sťažovala by som sa riaditelke a žiadala dodržiavať SVP a ak by ani riaditeľka nereagovala, tak následne vyššie. Je zaujímavé, že v niektorých škôlkach sa to bez problémov dá, ako asi to tam robia 🤔🤔🤔 Proste tie ich argumenty neobstoja a asi nam je všetkým jasné, že to je skôr o tom, že učiteľka má počas spánku dve hodinky kľudu a nechce sa ho vzdať.
Ja som za 3roky v skolke nespala ani jediny den a vzdy som len potichu lezala. Moj syn to iste, len lezal,nehral sa