Ranné vstávanie a chystanie do škôlky/práce

jankadanka654321
5. jún 2024

Ahojte prosim surne o radu aky mate ranny priebeh zobudzania a chystania sa do skolky a do prace. Ved to je na infarkt. Nikto z nas doma nie je ranny typ. Ja sa skrz deti viem po rokoch premoct ale nikdy sa nestihnem vychystat sama (seba) tak aby som sa venovala uz len budeniu a chystaniu deti, vzdy sa nieco zomelie ze aj ked vstanem dostatocne vopred odchadzam nastvana, vynervovana a neupravena a zapachtena. Prosim ako toto riesite v pokoji a tak aby sa kazdy rano usmieval ? Dakujem !

zuzubb007
5. jún 2024

Vstanem tak aby som stíhala, premyslim si deň predtým čo si obliekame, čo dávam na desiatu atď. žiadny problém je to nastavenie, ak nestíhaš treba vstať ešte o polhodinu skor

mandrewa
5. jún 2024

Ja mám len jedno dieťa, škôlkara, obliekam ho spiaceho a to mi ušetrí kopu nervov. Doma nejedáva, až v škôlke, takže ďalšie nervy ušetrené. Oblečenie mu chystám večer.
Ja vstávam ale strašne skoro, neznášam ponáhľať sa a radšej sa sama v kľude najem a väčšinou ráno aj niečo do roboty stihnem urobiť a tak isto poupratovať.

felycity
5. jún 2024

okamihom ako sme takto začali chodiť úráca škôlka škola, so si povedala, že nechcem, aby sme zažívali stres a zhon, budila som deti o hodinu skôr tak, aby sa v pokoji zobudili, prebrali, naraňajkovali... večer som si pre istotu zo začiatku nachystala veci na oblečenie, premyslela raňajky/desiata... oplatilo sa dodnes si deti zachovali tento rituál a nikdy nič nie je na poslednú chvíľu, tvoje telo si časom zvykne vstávať skoro ráno a prehodíš sa, zo začiatku je to ťažké, ale dá sa to...ja sa budím pred nimi , aby som si dala v pokoji kávu 🙂

helcanw
5. jún 2024

My sme síce ranný typ s mužom obaja, take neni problém. Ale určite pomáha všetko si pripraviť večer - oblečenie pre deti, seba a zároveň všetko čo si chceš zo sebou zobrať a čo chceš nabaliť deťom. Potom vstať ráno skôr ako deti - ranná hygiena/ oblečenie a budim deti a už chystám ich 🤷‍♀️ iné asi nepomôže, len mat všetko nachystane a premyslene.

andrejka1974
5. jún 2024

@jankadanka654321 normálne vstanem umyjem sa oblečiem zobudím deti dám rýchle raňajky oblečiem a urobím rýchlo desiatu a ideme vstávam ráno o 7.00 o 7.39 všetko urobené v klude

pleja
5. jún 2024

Večer mať nachystané oblečenie pre deti na kôpkach, to isté pomôcky do škôlky (pyžamko, . žiadne bezhlavé pobehovanie p byte potom nebude. Ráno - zobudiíš sa ty, naraňajkuješ sa, dáš si kávu. Potom zobudíš deti, nachystáš im jesť. Keď sa najedia, hygiena (nechápem umývanie zubov pred raňajkami). Kým jedia namaľuj sa, príp. sa obleč (tiež maj nachystané čo, neprezliekaj sa ráno 3x). Deti sa oblečú, príp. im s tým pomôžeš až po raňajkách (aby si nezakydali oblečenie). Oblečú sa, obujete sa, vezmete veci čo treba a odchádzate. Hlavne si to zorganizuj tak aby sa z vecí stala rutina. Čo môžeš nachystaj večer aby si ráno neppbehovala, ak je niečo dôležité rovno aj ku dverám aby si nezabudla. (viem že sa to ľahko hovorí ale balievala som dieťaťu do škôlky kvôli alergii desiatu, obed, olovrant, koľkokrát som ráno ešte niečo varila a dalo sa to aj s varením zvládnuť tak za 1,5 hod., bez varenia rýchlejšie). Ak sa dieťa nechce obliekať tak a s tým nepáraj a obleč ho, bude to rýchlejšie. Samo sa bude obliekať inokedy. No a nečakaj stálu dokonalosť - skoro vždy to bude niekde drhnúť.

jankadanka654321
autor
5. jún 2024

@andrejka1974 oni nevedia jest ranajky tak skoro, az ca 2h po zobudeni. Ak by som toto vypustila tak by sme usetrili 30 min trapenia. Aj ja si vsetko chystam vecer vopred, ranajky su uz v chladnicke nachystane ale nedostanem sa k nim. Asi musim vstavat este skor :(((((

ibrunova
5. jún 2024

@jankadanka654321 Ráno po zobudení vypili len granko a šli sme. V škôlke aj tak ráno jedli, tak načo do nich pchať ráno nasilu jedlo.

marcellka32
5. jún 2024

Čo z toho ranného zoznamu robí otec deti? Veď ste dvaja či?

jankadanka654321
autor
5. jún 2024

@marcellka32 nie ziadne aktivity ranne nerobi lebo odchadza o 6:00 do prace, naje sa, oblecie a ide

marcellka32
5. jún 2024

@jankadanka654321 ale dokáže tebe a deťom pripraviť raňajky/desiatu, alebo inak pomôcť;)

veltraud
5. jún 2024

@pleja off topic k umyvaniu zubov pred ranajkami - je to preto, aby si sa zbavila bakterii, co sa ti za noc nahromadia v ustach, aby si ich dala von a nie s ranajkami dnu 🙂 ano, su dve skupiny ludi, ti, ktori si umyvaju zuby hned po zobudeni, alebo ti po ranajkach. Vlastne, zial, aj tretia skupina, co si neumyva rano zuby vobec :/

jankadanka654321
autor
5. jún 2024

@pleja vdaka za tipy. Aj ja chystam vsetko vopred ale oni este dlho polihuju v posteli kym sa preberu do stavu postavit sa a potom vymyslaju ze sa chcu hrat hlavne synator...ked ma zlu naladu tak kazda cinnost je problem, ako taka kotva. Raz siel takmer v pyzame lebo som uz nevedela co s nim ani sam sa nechcel obliect ani s pomocou...no horor. Je nevyspytatelny co si rano dokaze navymyslat a brzdit cely proces a pokazi mi cele rano pricom ja som kludny typ a zelam si rano ist v klude. Nepomaha ani motivacia na nieco...dosla mi fantazia. Po 2h rano je uz v pohode da sa s nim aj vyjednavat....

marcellka32
5. jún 2024

@veltraud ja som štvrtá skupina: aj pred aj po raňajkách;)

veltraud
5. jún 2024

@marcellka32 prepaaac, tato alternativa mi vypadla 🙂

henka123123
5. jún 2024

Tiez nevieme vstat skor..takze rano len vstanem obleciem sa.umyjem si zuby.sprchujem sa vecer...obleciem deti umyjem im zuby.vyberiem maso podla toho co idem varit namocim do vody..a ideme do auta do skolky..po ceste v aute si daju decka piskoty alebo co..a potom az skolke papaju 🙂

anna_anicka83
5. jún 2024

@jankadanka654321 Všetko nachystané dopredu. Ja vstávam o 5.30, aby som vkľude stihla samu seba. A potom čas. Ja som to mala do bodky. Zobudiť, dať 5 minút na prebranie. Ak nie, tak som ich normálne odniesla k stolu. Raňajky (mini jogurt) 10 minút. Kto nestihol odlepiť oko a zjesť, tak nezjedol. Umyť, obliecť, učesať a odchod. V škôlkárskom období som im vždy pomáhala s obliekaním. Kto vymýšľal, tak išiel, aký išiel (neučesaný, zle oblečený - veci som zobrala do škôlky, tam to hneď ide, keď sú tam iné deti a pani učiteľka🙂). Ja som ani nevyjednávala, ani nič podobné, proste som ich potrebovala odniesť, tak aby som bola načas v práci.

tenerifka
5. jún 2024

U nas to bolo tak, ze kto isiel do prace na 8,00, tak ten sa staral len o seba, a kto isiel az na 16,00, ten vypravil deti a zaviezol do skolky/skoly. Zacinali az o 8,30, tak v pohode.Po tyzdni sme sa prestriedali.
Oblecenie bolo nachystane dopredu, rañajky sa urobili za pochodu, desiata bola nachystana z vecera v chladnicke. Ten co zacinal v praci az o 16,00 robil rano domace prace, varil,potom isiel o 13,30 vyzdvihnut deti, dal im obed, upratal kuchyñu….a isiel do prace….a druhy prevzal stafetu

pleja
5. jún 2024

@jankadanka654321 Ak neraňajkujú tak možno opačný postp: kým je ospalý obleč ho na posteli (resp. presuň ich napr. do obývky na gauč), obleč ho, tam nech sa hrá napr. s autíčkom a ty zatiaľ rob čo treba. Daj im vypiť granko, alebo jogurt ak nechcú jesť. Mladšie dieťa tiež bolo také že na rukách som ho prenášala, obliekla.. Aj keď ma tu možno niektoré nebudú súhlasiť ráno sa nemá význam hádať s dieťaťom. Ver mi, že večne ho nosiť nebudeš, ani obliekať. Postupne to bude dávať sám. Povedz keď bude ručička tu, odchádzame. Ešte ďalšia možnosť: ty budeš nachystaná, zobudíš, ho na poslednú chvíľu, oblečieš, umyješ, obuješ a on bude ešte v polospánku keď pôjdete. Ale ako som písala ráno vždy bude istý chaos... Mňa teraz dostáva keď si ôsmak tlačí poznámky o 7:45 a o ôsmej mu začína škola (chôdza do školy 5 min.).... Vždy niečo bude.

lusyyy36
5. jún 2024

Ja vstavam o 20 min skôr ako dcera, sa zatial osprchujem, nachystam desiatu, kavu, ranajky a potom budim malú.

januska12323
5. jún 2024

Všetko čo sa dá nachystaj večer, deti zobuď skôr aby mali čas sa prebrať, keď nechcú jesť nemusia veď v škôlke majú desiatu, keď sa nechce obliekať môže ísť aj v pyžame 😏 oblečenie zoberieš a v šatni prezlečieš.
Tvoja hlavná úloha je doniesť deti aj seba na určitý čas kam treba, všetko ostatné je vedľajšie.

liz_lemon
5. jún 2024

@januska12323 desiata nenahradza ranajky

lenka1993
5. jún 2024

Vstávam o 10 minút skôr ako deti. Urobím čaj, kávu raňajky a budim decka. Stále ich budím o hodinu skôr. Najedia sa, obleču , umyjú. Ja sa dam za ten čas do poriadku, usteliem postele, urobím desiatu a odchádzame.

matulka1981
5. jún 2024

vstávam o 5:30 ,so siestej nachystam raňajky a desiate ,o šiestej budím malého -zje jogurt ,pozrie pri tom rozprávkuja sa pri tom malujem a spravím si vlasy ,cca 6:15- 6:20 sa oblieka (veci večer nachystané ma ) ,umyt zuby a o 6:30 odchod ,6:40 je v rannej družine a ja na siedmu v práci (našťastie bývame v malom meste a všade to máme autom kúsok takže žiadne dlhé ranné presuny a zápchy )...velkaci (druhý stupeň zš )idú neskôr do školy sami ,desiatu majú nachystanu a budím ich ked ja odchádzam z domu ....

mamutka
5. jún 2024

@jankadanka654321 možno zbytočne hľadáš cesty ako to zlepšiť, lebo to proste už teraz robis správne. Možno máš jednoducho také dieťa. Môj starší bol taky, každé ráno nervy, ja už ani neviem kvôli čomu. Teraz už sa ráno viac menej vychysta sám. Mladší je úplne iný. Ja o 6.30 urobím caje všetkým, nachystam malému raňajky, staršiemu desiatu, muž sa rieši sám, 6.50 malý raňajkuje, potom sa stihne 5-10 min pohrať, obliecť, umyť zuby a 7.30 odchádzame. Odkedy neranajkujem, som ráno v klude a lepšie to stíham. A to boli raňajky pred mňa dlhé roky základ dna.
Pri našom malom možno pomohlo, že som mu od začiatku robila rana čo najpríjemnejšie. Ja ani starší syn nie sme ranné typy, tak chápem že ráno je ťažké. Zvykla som si na minútku ľahnúť k nemu a zobudiť ho pusinkami, preniesť na gauč, vždy tam ma nachystanu deku a vankúšik a polezi si minútku. S tou dekou sa dotiahne až ku stolu potom, s hračkou. Napr plysakom, ktorý tiež potrebuje raňajky 😁 robí mu to taku pohodu. Začala som to kedysi skúšať pri staršom a vlastne zaberalo aj uňho viac menej postupne

zuzuliennka1
5. jún 2024

vstavam prva, 5:10-5:20, v klude hygiena, obliect, namalovat, 6:00 budim syna, akurat kym sa preberie, nieco zobne, alebo len mlieko a 6:30 odchod do skolky.
mam teda rano vyse hodiny na seba aj zvysok, je to o zvyku a ked teraz aj svita skorej, lepsie sa vstava, ja som si nikdy nemyslela, ze budem dobrovolne a bez problemov takto vstavat 🙂 takto skoro rano vobec nejem, hladna nie som, a syn si cestou da banan, ak hned doma nechce to mlieko, ja pre seba ziadne ranajky neriesim, nie som rano hladna

jankadanka654321
autor
5. jún 2024

@zuzuliennka1 prosim ta a o kolkej vecer idete spat ?

nops
6. jún 2024

@jankadanka654321 5:25 vstávam,pred 6tou budím najmenšiu,neranajkujem,ona áno.Ostatne deti majú nachystané raňajky,desiatu v chladničke.6:20 odchádzame do škôlky,pred 7 musím byť v práci už prezlečená.Oblecenie a v podstate všetko večer nachystam.Ja mám uniformu,tričko,vrch,ponožky oblečiem doma,na to niečo hodím,gate si dám v práci.Nemalujem sa,vlasy do chvosta,drdol.Dceru nečešem ráno,v škôlke sa s ňou vyhrajú.Ma tam ranajky.Rada spí a ráno je to s ňou boj,stíham ltt.Ono sa to raz zmení.Treba to proste vydržať.Spat chodíme v zime už po 19,teraz o 20tej zalahneme,iba ležím,ona sa upokojí a do deviatej je tuhá.Ja spím tiež tak skoro,služby mám rozhádzané deň,noc,2 noci apod.jednoducho ma vypne.

zuzuliennka1
6. jún 2024

@jankadanka654321 syn zaspava okolo 20:30-21:00, ja okolo 23:00-0:00

pleja
6. jún 2024

Ja by som napríklad nevedela vstávať o pol šiestej...nie je to o zvyku, videla som to. V pondelok budík 5:45, v piatok 6:20...postupne som ho posúvala na neskoršie. Sú ranné, denné a večerné typy (to nie je výmysel, to sú vedecké dáta, sú na to rôzne testy, robím s tým, takže viem). Nie som ranný, ani večerný typ, som denný typ, teda vstávanie pred 6:15 je utrpenie pre mňa, optimum tak 6:30-7:30, Zaspávanie je optimum pre mňa od 21:30 do 22:30. Aby som vedela fungovať tak potrebujem spať 8-9 hodín. Samozrejme, deň-dva vydržím aj keď spím menej, ale dlhodobo to nejde. Vo všeobecnosti spánok 6,5 hodiny je podľa mňa málo (špeciálne pre ženy, ktoré potrebujú spať dlhšie ako muži) a z dlhodobého hľadiska už úplne - napr. sa predpokladá, že veľa nehôd na cestách je spojených práve s takouto nevyspatosťou - naša generácia má spánkový deficit - dlho sme hore aj vďaka svetlu, telefónom, počítačom. Aj toto si treba uvedomiť a ak sa dá, tak sa tomu trochu prispôsobiť, určite nechodiť spať o dvanástej a vstávať o pol šiestej...