Ahojte maminky, potrebujem od Vás radu.. Teraz v pondelok sme prvýkrát nastúpili s dcérkou do škôlky - 19.9 bude mať 3 roky.. Nikdy nemala žiaden problém, je veľmi spoločenská, veselá, komunikatívna, zhovorčivá, hoci nevie povedať ešte úplne na 100% všetko, ale snaží sa už vsetko opakovať, niekedy jej je ťažšie rozumieť, ale je naozaj učenlivá.. Ked sme mali pred nastupom do škôlky rodičovské s p.riaditeľkou, tak som sa jej práve na toto pýtala, a tá sa ešte začala smiať, že veď to je normálne, že veď ona bude mať ešte len 3 roky, že si z toho nemám robiť vedu, že ved oni ju postupne do toho dostanú, aj čo sa tyka toho, aby bola viac samostatnejšia.. 😊 lenže včera som sa pýtala p. Ucitelky na dcerku, ze ci je vsetko v poriadku, tak mi povedala, ze nieje samostatna, ze ju musia obliekat, pomahat jej so všetkým, ze by to chcelo viac samostatnosti, a ze neposlucha.. Ze povedia trebárs, ze nejdu na preliezku alebo do inej triedy, a ze ona just ide.. Tak ma to dost zmiatlo.. Akoze samostatna nieje este na 100%, obliecť sa este sama úplne nevie ale snazi sa, a vyzliect sa vie vacsinou uplne sama, tak nechápem, ci je problem v tom, ze je v cudzom prostredi alebo co, co sa tyka posluchania neviem, lebo by som aj povedala, ze by to mohla byt pravda skrz to, ze ked je aj doma a nieco si zaumieni, hoci ja zakazem, priatel jej vsetko povoluje, vsade ju pusta, aj ked niekam ide, tak si povie, ze na ruky, a on si ju hned berie na ruky, nenecha ju ani trosku prejsť a potrapit sa a ja ked s nou idem zo škôlky alebo do skolky tak skusa aj na mna ale nepovolim, niekedy zacne mrnčat, ale snazim sa nepovolit a ist na to hravou formou, ze sa nahaname alebo take nieco.. Dalsia vec je, ze ked sme dnes rano prisli do skolky tak ju p.ucitelka krasne zvitala a mala bola ako obarena, nedostala zo seba ani muk.. Pritom vzdy krasne zdravieva, aj ludia nas casto zastavuju kvoli tomu, lebo kazdeho vzdy krasne pozdravi, zakyva mu, alebo pusinku posle, a dnes rano nic.. Ale aj si pomrnčala trosku v satni, ze nechce ist do škôlky, ci to bolo aj kvôli tomu, neviem, ale hned ucitelka povedala, ze oni ju naucia aj sa pozdravit ako keby bola nevychovana a proste sa nezdravila.. Mozno to je hlupost, ale dost ma to tak zaskocilo, a stale nad tym rozmýšľam, ako to zmeniť alebo co robim zle, ked je takato.. 😏 Ďakujem za kazdu radu..
Večný problém v škôlkach. Najlepšie dieťa je to, ktoré sa samé oblečie, naje, obuje .. ktoré spi .. akonáhle je nejaký problém už je nežiaduce
ty si sa učiteľky opýtala, ona odpovedala.
netreba robiť vedu.
V škôlke skúša tak ako doma, zachviľu pochopí, že nebude všetko po nej. A frajera tiež vychovaj aby ju nerozmaznával.
@amelie2017 Ale tam nejde o to, že ja niečo vyžadujem, ja to beriem presne tak ako mi vy píšete, je tam 2 dni v novom prostredí, a podľa mňa chcú od nej nenormálne veľa, najskôr si musí zvyknut, ja na nu netlacim absolutne, vy ste to asi zle pochopila, mna zaraza ten pristup uciteliek, ze hned po 2 dnoch sa idu stazovat na nove dieťa, ktore je fakt pomimo skolku uplne uzasne..
@candii Presne tak.. Aj ja mam taky pocit, najlepsie by asi bolo keby vsetko robili sami a učiteľky len na ne asi dozerali alebo ja neviem, ved oni su tam na to, aby ich priucili k niecomu a nie hladali len dovody na sťažnosti.. Mna to nenormalne vykolajilo, ked zacala hned takto na mna.. Mala tam nechodi moc, ze by sa tesila, vcera tam isla rada, tesila sa, hoci so vstavanim sme mali problem, ale dnes uz tam absolutne nechcela ist.. Nepoviem, keby museli okolo nej neustale lietat, aj na zachod vie ist sama, akurat, ze zadok si este nevie utriet poriadne, ale inak nema problem s nicim.. Dokonca doma nespavala poobede, mala s tym problem , ani nepapala riadne, a s tym vraj problem absolutne nema..
@mondolina Však jasné, nemyslim to zase tak, ze idem robit vedu z toho, len neustale nad tym premýšľam..
poviem ti to bez nejakeho rozpisovania: neries a neprehanaj. Nemysli na to, inak sa zblaznis, ci v skolke alebo skole. POradi si dieta a poradi si aj ucitelka. Ked nieco konkretne povie, napr. to ze ide inde ako sa ma, tak jej proste doma pripomen, ze nesmie odchadzat od ostatnych a idu vsade spolu. A ked tak sa jej opytas ako jej ide oblecnie, vyzlecenie a nechaj ju aj doma nech to robi viac a viac sama.
Prejde to. A ucitelka ti povie, kadeco.. za chvilu ti povie, ze nevie napocitat do 10 v 4rokoch.. ak to nie je nieco alarmujuce vazne, tak naozaj sa tym netrap. pytala si sa, tak ti proste len povedala, co nie je uplneok.. ty na to mozes povedat: no prvy den je v kolektive, musi si zvyknut ;) vybavene
Tak z toho tvojho opisu, ze sa ucitelke nepozdravila a pomrncala si, mi prislo, ze aj ty od nej vyzadujes, aby tam sla stastna ako robot..
@januska12323 Ja sa mu to snazim vysvetlit, len on to nechápe, zije s nami este aj jeho prvorodeny syn, ktoreho ma vo svojej starostlivosti, ten teraz nastupoval prvy rok do specialnej ZŠ pre ADHD a problémy psychicke, a jemu sa zas absolútne skoro nevenuje, nehovorim, ze malej ano, ale aj to, ked jej da aj ten kusok casu, aj to jej povoli skoro vsetko..
U dcery v skolke je bezne, ze tie deti aj 2 tyzdne revu ako tury, ucitelky ich ledva oddelia od rodicov a nie este pozdravit. A su deticky, co tak revu cely rok.
@simca06022011 Ďakujem, taketo nieco som potrebovala pocut, lebo prvýkrát mám skusenost so škôlkou a prve dieta, tak som nevedela co to vsetko obnasa a ma to tak zmiatlo, ze hned na druhy den negativa.. Ona sa fakt snazi, a budem sa ju snazit aj doma viac zapajat do toho obliekania.. 😇
@kittykat22 To vobec nieje tak, ze skaceme okolo nej, práveže vobec.. Teda aspon ja nie, ja sa ju snazim vychovat tak aby bola slusna, aby sa správala ako ma, a snazim sa byt prísnejšia, aby mi neskakala po hlave a nedobijala si vsetko, lenze moj priatel jej skoro vsetko povoli, ja poviem nie, ide za nim a on hned jasne dam jej.. Ako aj s tym chodenim, ona povie, ze nevladze, ja sa nedam, necham ju trosku potrucovat, skusam to hravou formou, a on ju hned capne na ruky, ze vsak a co je na tom.. Viem, ze to nieje bežne, preto ma to tak zaskocilo, lebo ma to mrzi, ze to robi, preto som sa tu snazila pytat si rady, co by ste mi poradili aby to nerobila ako jej to mam vysvetlit..
@amelie2017 To nie zase, ved je tam druhy den, a ja zase chapem, ze je to pre tie deti naozaj ťažké, len tie učiteľky to nechapu, a hned nepostaví nedajboze alebo nieco, a uz sa hned nevie zdravit a musia ju to naucit.. Ale keby ju tak pochvalila, ze je tam jedine dieta, ktore neplace ani pri odovzdavani rano ani pri preberani poobede, to nie.. Vsetky deti do jedneho tam placu ci rano ci poobede, ale ze hrozne, a nasa mala len pozrie a ide..
Jej správanie je úplne normálne. Inak sa chová dieťa doma inak medzi ostatnými. Je to pre ňu nové prostredie a bola tam len dvakrát.
@amelie2017 Ano ano, to chapem.. Ved tak som to aj ja myslela, bolo fakt vidiet, ze tam nejde rada, bola taka smutna a pochopila som, ze ju nepozdravila, len ucitelka z toho urobila ako keby je nevychovana a nevie sa slusne pozdravit.. 😄 aj u nas v skolke, do jedneho vsetky deti revu okrem nasej, ci rano, ci poobede.. Vcera ked som rano ju doniesla som nechápala, aky tam bol krik a cakala som, ze aj nasa spusti a ta nic.. 🤣
Ako vieš že ju nepochválili? Učiteľka sa sťažovala a niečo ti vyčítala, alebo ti len referovala na čom treba pracovať, v čom sa treba zlepšiť.
@martul Aj ja som toho nazoru.. 🤗 len ucitelky hned po dvoch dnoch cakaju, ze sa im budu tie deti hadzat okolo krku a budu vediet vsetko co by oni chceli..
@martul Neviem, lebo iné deticky chvalia pred mamickami, a malu nepochvalila ani raz.. A skor sťažovala, lebo ja som sa informovala len na to, ci spinka normálne a papa vsetko, lebo doma mala s oboma vecami problem.. A ona mi povedala, ze nema s nicim problem, ale ze sa musi trosku postazovat, ze neposlucha a nieje samostatna..
prepac, podla mna to privelmi prezivas, bola dva dni v skolke, potrebuje si zvyknut. spytala si sa, ucitelka ti odpovedala. u nas v skolke ucitelky tiez vselico rodicom povedali, ale bola to informacia o tom ako dieta zvlada adaptaciu v skolke, nebola to kritika.
Ja som sa snažila trošku,, ignorovať " takéto reči. Spýtala som sa inej učiteľky a informácie boli trošku iné. Samozrejme som sa snažila svoje dieťa naučiť čo najviac samostatnosti.
No tak u tvojej si spomenula práve na to ako neposluchala a musela ju obliekať. Nemôže si predsa pamätať všetko o 15-20 deťoch.
myslim, ze to utekanie moze byt z pohladu ucitelky velky problem a preto to tak riesi. U nas to na rodicku vzdy ale vzdy spomenuli, deti upozornovat, nesmu odchadzat.. ucitelka sa nevie rozkrajat.. napr. mali sme dieta co doslova odislo zo skolky len tak (po urcitej hodine sa skolka otvara kvoli rodicom) a nejaky rodic dieta otocil pri brane, potom uz zamkynali aj triedu... alebo boli na ihrisku, areal odomknuti zase, lebo rodicia, deti sa vyberu niekam.. proste nemozu. Musia byt na kope aj keby ju napadlo neviem co, upozornovat, moze sa jej nieco stat = bude mat zle ucitel. Ono zvykne si, a nebude to robit. Len to mhlo byt take, co tu ucitelku takto "tazilo" a upozornila ta.
Dcera je spokojna, tak nemusis nejak stresovat.
Pocuj, mne sa osvedcilo nic sa ucitelky nevypytovat, ak bude nejaky problem ucitelka ti to povie. Alebo ak budes citit, ze je nejaky problem tak vtedy sa pytaj. Inak to nechaj plynut, ono sa to utrasie.
Mne skôr príde, že ty čakáš, že sa dieťa po jednom dni bude vrhať učiteľom okolo krku, zdraviť ich a bude vzorne. Nechaj tomu čas.
A názov témy máš "Problémy v škôlke", ja tam žiadne problémy v tom čo si popísala nevidím.
Toto nie su “problemy”.
Dcera si este zvyka. Je malicka. Daj jej cas. Ucitelky “len” porovnavaju.
Napises o 2-3mesiace o pol roka nieco uplne ine. Uvidis.
@autorka všetko sa naučí, nebojte.
O pol roka ju ani nespoznas 😉 ani moja sa nevedela obliekať, teraz už si aj zapne bundu sama. Oblieka, obuva sa vylucne sama.
Ucitelky by najradšej, keby dostali "hotové dieta". 👌 A inak nie v zlom, ale lepšie je sa nepytat co a ako. Nebudú sa sťažovať 🙈
@lienka.7 Dakujem krasne za takuto spravu, velmi mi to pomohlo.. 🙏🏻 presne, najradšej len hotove deti, aby nemuseli nic..
2 dni bola v skolke, co od toho dietata chcete? Aj ucitelka aj ty. Dieta si musi zvyknut.