Prečo v škôlke diskriminujú matky s druhým dieťaťom?

noraf
23. feb 2011

Ahojte, stalo sa Vám že ste chceli dať svoje staršie dieťa do ( štátnej ) škôlky a nevzali Vám ho pretože ste na materskej s druhým dieťaťom? Ja som podala 7 prihlášok do štátnych škôlok...a takmer v každej ma diskriminuje,že mám ešte mladšie dieťa a s tým som na materskej. Podľa názoru "veď si doma" sa posúvam na koniec rady v počte žiadateliek.Chápem,že je momentálne pretlak detí aj všetky logické argumenty ako napr.že existujú pracujúci rodičia atd...ale prečo by som mala trpieť ja, moje staršie dieťa ( lebo jeho rovesníci do škôlky pôjdu, ale on nie, lebo má mladšieho súrodenca) aj jeho mladší brat ( nedostane šancu mať vlastný priestor, svoj vlastný režim, atd..)?

babulina
23. feb 2011

ja zatial nemam este zamietnutie, ale viac menej cakam podobny scenar, uz som sa narozculovala doma dost, tiez moje dieta potrebuje kolektiv seberovnych a nie len mame za suknou byt, najma si neviem predstavit co budem s nou robit ked jej vsetci kamarati budu v skolke, lebo len take tulanie sa po sidlisku ju proste nebavi a ani sa jej necudujem 😠

xlucia
23. feb 2011

@noraf vitaj v realite. a to zrejme este nevies, ze ak ti ho vobec niekde vezmu, tak budes platit cely rok poplatky ako diva, ale cez vellke letne prazdniny, t.j. 2 mesiace a aj cez vianocne t.j. 3 tyzdne, ti ho urcite nechaju doma, lebo si na materskej, a cez ostatne volna tiez.... to je dokopy tiez pekne dlhy cas

babulina
23. feb 2011

@xlucia tie prazdniny su uplne v pohode, to zase nevidim dovod na to aby ostavali skolke ale aby ich posuvali az na koniec zoznamu uchadzacov to ma stve a poriadne

noraf
autor
23. feb 2011

@xlucia ježiš to som ešte ani nepočula...že sa môže niečo také stať.to je neuveriteľné.ale v podstate sa ma to asi nebude týkať, keďže nás takmer určite nevezmú.

myzma
23. feb 2011

@noraf ahoj, nori, u nas v MA je to to iste... mamicky, ktore maju viac deti, musia chodit len do dennych centier, alebo potom su odkazane na sukromne centra ci skolky, mame jedno MC, kde chodis s drobcom, cize ziadan skolka, a dve sukromne centra/skolky/jasle, kde platis asi viac ako v skolke... 😅 v nasom meste chyba tento rok cca 85 miest 😖

noraf
autor
23. feb 2011

@babulina ani my ešte nemáme oficiálny papier v ruke, ale máme info že tak takmer isto bude.a tie otázky v prihláškach či má dieťa súrodenca s ktorým je niekto na materskej...to hovorí predsa samé za seba.

xlucia
23. feb 2011

@babulina podla mna to nie je v pohode. mojho starsieho min. rok nevzali, a teraz to tiez dllllho trvalo, milion telefonatov, prosenia.... ten rok bol hrozny, pytal si kamaratov, vsetci boli vsak v skolke... a teraz sa pocas toho casu kedy automaticky predpokladaju ze musi byt so mnou doma, deju vskolke zaujimave veci. velmi tazko sa mi vysvetlovalo ze bolo divadieko a mikukas a on nebol v skolke. dalej, menili im okna, koho ziadali aby dieta nedaval do skolky? maminy ktore su na matersekj s mladsimi detmi. ale zato poplatky platim kazdy mesiac v plnej palke

melanche
23. feb 2011

no skvele. a ja zatial tajne dufam ze mi malu zoberu od septembra. pritom nase deti tu skolku potrebuju mozno aj viac ako ostatne, kedze cely den sa to toci okolo toho babatka a oni su viac odsuvane na vedlajsiu kolaj. vsetci rovesnici budu v skolke a ona chudatko sa ma doma nudit kedze so sestrickou sa este tak skoro nezahra. no uvidim, u nas je zapis 1.3.

babulina
23. feb 2011

ja som sa vzdala nadeje ze ju zoberu, no ved 18aprila bude vsetko jasne, teda aspon u nas 😒

maznacik007
23. feb 2011

nuz uprimne ja chcem dat maleho do skolky od septembra / uz teraz pracujem z domu a je to o drzku/ tak dufam ze mi ho do skolky zoberu.... od septembra budem robit naplno
ale ak mne maleho nezoberu do skolky a zoberu /aj po znamosti/ dieta mame co je na materskej tak ja sa budem stazovat a riesit to.... lebo je rozdiel ked ma niekto na vyber ci si dieta necha doma alebo nie ci musi ist do prace lebo mu uz RD skoncila...
prosto je to podmienkach ktore si zriadovatel da ... a ak povie ze prednost maju deti pracujucich rodicov tak sa s tym nic nenarobi... a treba to akcceptovat... kazda raz budeme v situacii kedy nam RD skonci a pojdeme do prace...

xlucia
23. feb 2011

@maznacik007 a vysvetli mi prosim, preco by malo byt starsie dieta doma s mamou, ktora je na materskej alebo rodicovskej s mladsim? so starsim ak dovrsil tri roky, uz nema byt doma s mamou a ma ist do skolky. to ze je mama doma nema mat ziaden vplyv na prijatie. zial ale ma. taketo dieta je odsuvane doma na vedlajsiu kolaj, lebo mama koji, mama prebaluje mladsieho atd.... moj starsi vyslovene plakal, ze chce ist, ze sa nema s kym hrat. materske centrum to nenahradi. a inak co robis, ked robis z domu?

babulina
23. feb 2011

skolku navstevuju deti - je dieta matky ktora je na MD ine nez dieta matky ktora pracuje???

maznacik007
23. feb 2011

@xlucia ja doprajem kazdemu dietatu skolku.... ale proste v situacii ked dopyt vysoko prevysuje ponuku tak musia byt iste pravidla a poradie... / tie neurcujeme my ale zriadovatel teda mesta a obce/

myslim si ale ze v prvom rade je skolka ako statom dotovana sluzba prave pre rodicov ktory pracuju a teda nemozu zabezpecit starostlivost o dieta doma a preco pracuju no preto aby mali na hypoteku na chlebik na lieky atd. atd...

Chapem ze je stresujuce mat doma dve deticky ale to uz je na kazdom aby si naplanoval vekovy rozdiel medzi detickami tak aby mu to vyhovovalo..

Pre mna by bolo omnoho horsie keby pracujuci rodic nemal kde nechat dieta ... do prace nastupit musi lebo mu skoncila RD ... inak ho prepustia / dnes je praca vzacna/ to ma svoje dieta nosit so sebou do kancelarie alebo k pasu?

k.a.t.k.a.
23. feb 2011

mne vzali v pohode, dokonca v triede su 4 mamicky na materskej 😀 ani trvaly pobyt sme nemali v tej casti 😉 treba hladat, aj za cenu ze budete dalej dochadzat 😉

geegee
23. feb 2011

aj ja som sa s takym pristupom stretla, ked isiel starsi syn do skolky - teda ked som chcela aby isiel do skolky. Nakoniec ho zobrali a zistila som, ze v skolke su 3/4 deti, ktore maju mamicky na MD s druhym dietatom. Ja vnimam skolku ako vychovno vzdelavaciu instituciu, ktora ma sluzit vsetkym detom a ich rozvoju a nemyslim si, ze je to odkladaci priestor pre deti zamestnanych rodicov!

xlucia
23. feb 2011

@maznacik007 chapem ako to myslis,jasne ze pracujuci clovek nema kam dat dieta. ja som so skor myslela tak, ze sa ma rozhodne zvacsit tlak na pocet skolok, lebo deti mam na RD ju potrebuju z psychologickeho hladiska mozno aj viac ako deti pracujucich rodicov. tie ju zas potrebuju z praktickych dovodov, aby mali kde byt

benne
23. feb 2011

u nás to nie je problém... a vzali mi ju v pohode aj cez prázdniny

maznacik007
23. feb 2011

@xlucia jaaj nevsimla som si ze si sa pytala ze co robim z domu... tak vlastne robim to co pred odchodom na matersku... ja som analytik bezpecnosti IT takze nejake tie analyzy a plus aj na niektorych projektoch nastavujeme procesy a pod. z domu ale mozem robit len na ciastkovych veciach a necestujem na jednania resp. len velmi zriedka vacsinu vsetko riesim cez net a tak...

maznacik007
23. feb 2011

@xlucia jasne podla mna treba tlacit na mesto, obec nech zvysia kapacitu skolok.. rusit ich vedeli rychlo .... ale nove otvorit... ono teraz idu dost silne rocniky... akurat som citala u nas v mestkych novinach ze v septembri u nas do 1 ZS /este mame dalsie dve/ nastupuje vyse 170 prvakov... to su velmi velke cisla a umerne tomu stupa aj pocet skolkarov .... vela mladych rodin a tak...

monica25
23. feb 2011

aj mne ho vzali v pohode 😉

xlucia
23. feb 2011

@maznacik007 presne to som myslela. ja ked som bola prvacka, bolo nas v triede 39!!!! teraz je formalne deti tak 20, ale postupne so smeruje k vysokym cislam. a tam sa da nieco robit. len skolky su ako keby zakliate, nie aby ich urobili viac, oni selektuju deti. proste nehoraznost

babulina
23. feb 2011

u nas na sidlisku uz sa dva roky hovori ze sa ma znovuotvorit stara skolka - vysledok je ten ze sa nasli sice peniaze na okna, strechu, plyn a kurenie ale na ine nie, takze urobia na co maju a ostatne niekedy inokedy ale skolka sa neotvori, mozno v januari mozno az dalsi rok mozno ...

noraf
autor
23. feb 2011

@babulina preco 18 aprila? dovtedy musia dat skolky vyjadrenia?

xlucia
23. feb 2011

@noraf vyjadrenie chodi v maji

babulina
23. feb 2011

@noraf, @xlucia - v petrzalke musi byt rozhodnutie do 18aprila, ked som to spravne pochopila tak aj dorucene rodicom

xlucia
23. feb 2011

@babulina neviem ako je to oficialne, ale napr. ajmin. rok aj predminuly, ked som davala prihlasky, tak mi odpovede chodili zo vsetkych skolok vzdy v priebehu maja. a som z petrzky

babulina
23. feb 2011

@xlucia - tento rok to zmenili, aj mne min rok prislo rozhodnutie az koncom maja, kuk sem http://www.petrzalka.sk/?program=51&module_acti...

noraf
autor
23. feb 2011

@xlucia ano, presne tak, ako hovori xlucia,treba zacat tym, ze sa zvysi pocet skolok..ja byva v Ba v trojke a je tu nejakych 7 skolok, vsetky prepchate...riaditelky mi hovoria ked telefonujem: ani nenoste prihlasku, mam 8 volnych miest a uz 46 ziadosti a podobne..na vselijake nakupne centra a na kazdom rohu lekaren, na to mesto nema problem suhlasit s investicnym planom a davat povolenia.mna vobec netrapi ze maly ostane doma, je samostatny, s mladsim sa uz pekne pobavia..ale uz teraz vidim ze do tej skolky chce ist, denne sa ma pyta ci uz pojde atd...od septembra budu vsetci jeho kaamarati a decka z dvora chodit do skolky, vobecnetusim kam budeme chodit aby sa nenudil.a z psychologickeho hladiska je to tiez podstatne...nech mi nikto nehovori ze je jedno ci ide decko do skolky v 3 alebo 4 rokoch, ved vsetky vieme kolko tento rok dokaze urobit a ako velmi sa tie deti posuvaju vpred za taku dlhu dobu.Ja vam poviem ze som dost zufala, moj syn je vyslovene akcny typ ktory miluje kolektiv, najma kvoli nemu ma to stve.ale potesili ste ma tie, ktore hovorite ze sa to niekedy " da", snad este bude sanca.A skusim aj ine obvody, to som vobec netusila ze je to mozne, predpokladala som ze ak mam trvaly pobyt v obvode 3, inde nemam sancu..

ani3012
23. feb 2011

@noraf takto presne uvažuje aj môj muž...povedal,že ja na materskej nie som preto,aby som si staršie dieťa nechávala zo škôlky doma,ale aby som sa starala o to mladšie.
ale na druhú stranu som bola rada,že keď som sa zamestnala,tak mi malého do škôlky vzali a doma boli tie deti,čo mali tých mladších súrodencov... 😒

xlucia
23. feb 2011

@babulina aha, to som nevedela, ale dik, zas som mudrejsia. a myslim ze je to takto lepsie, bude viac casu sa zariadit, ak dieta neprijmu