Neprijaté dieťa do škôlky

catmartina
7. aug 2021

ahojte,riešili ste to niektorá? Ako ste to vyriešili na dany rok,mimo súkromnej škôlky? Ta sa nam neoplatí a premýšľam nad úradom prace lebo pol roka mozem dostávať taku podporu ako zárobok v praci..dakujem za skusenost

dijka123
7. aug 2021

@catmartina ahoj prosim ta aka podpora sa jedna z uradu prace

evalin88
7. aug 2021

@catmartina ak nemaš pracu do ktorej musis nastupit, mozes brat pandemicky rodičak, kamoska ho dostava uz 3/4 roka.

catmartina
autor
7. aug 2021

@dijka123 ak ste dva roky pracovala tak po skončení pracovného pomeru mate nárok na podporu v nezamestnanosti,55%z vašej mzdy po dobu pol roka

catmartina
autor
7. aug 2021

@evalin88 no ja mozem ist na podporu a budem pol roka dostávať maximálnu podporu..len teda neviem ci nastúpiť do novej prace alebo počkať pol roka, ale zas neviem co bude o pol roka,po tretej vlne..

liz_lemon
7. aug 2021

@catmartina podpora je vo vyske 50%

dijka123
7. aug 2021

@catmartina no to je problem stihla som len rok odrobit a potom som sla na matersku a mals som ochranu lehotu lebo ked sa dozvedeli ze som tehotna. tak mi nepredlzili zmluvu

evalin88
7. aug 2021

@catmartina skus sa opytat na ueafe prace, pandemicky rodicak trva kym su opatrenia.. pokial som pochopila, ked stopnu pandemicky rodicak mozes ist este na podporu... ale pre istotu sa na to opytaj na UPZVAR. Suseda tak namiesto pandemickeho rodicaku nastupila na podporu, polrok je davno fuč a ona stale bez prace aj bez prijmu. Ked zacal ten rodicak uz bola na podpore.

catmartina
autor
7. aug 2021

@evalin88 tak ono v najhoršom budem čerpať z odstupného ak by som si pracu nenasla,skor sa len bojim ze bude ta praca malo platená a nebude taka aku by som chcela,,nie ze by som si vobec ziadnu nenasla..uz teraz je uhorkova sezóna co sa prace tyka tak som celkom rada ze som nasla pohodovú a za celkom dobry peniaz..ale zas nie jw to dream job, cize som tak 50/50 ci to zoberiem..

mogaa
7. aug 2021

@catmartina ja by som brala novú prácu...sama hovoríš že ide o pohodovú prácu a za dobrý peniaz.....podporu môžeš brať aj neskôr.síce už nebude maximálna, ale vykryješ si dlhšie obdobie......prípadne môžeš ísť na podporu, o 2týždne nastúpiš do práce a po pár mesiacoch môžeš dobrať podporu(tá už by sa nemala prerátavať ...ono všetko záleží do kedy budeš v novej práci......

catmartina
autor
7. aug 2021

@mogaa no len nemam škôlku doriesenu a tato bude neviem ako dlho na HO a babka do toho by musela dochádzať za nami aspon raz týždenne 200km..vsetko ma pre a proti ale ten prvy rok co nemame škôlku bude náročný ak pôjdem do prace

sara07
7. aug 2021

skusit ešte na dedine v okolí či niekto nemá volnu škôlku ? napísat na mestký urad prečo nemá dostatok miesta pre deti ? a väčšinou sa budeš divit sa nájde miesto
ked si ticho nikto nič nerieši

catmartina
autor
7. aug 2021

@sara07 u nas v Bratislave je problem so súkromnými skolkami ze nie je miesto, nie to este so štátnymi..takze nik ticho nie je,len je malo miesta a vela deti plus zakon o predškolskej dochadzke

luccija
7. aug 2021

@sara07 u nás z 200 deti zobrali 60 a súkromné tak isto plne.u nás sú aj deti 4,5 r ktoré nezobrali.
@catmartina pandemicky a podporu.Jedine, Tá tá praca tak očarila, že chces nastúpiť.Zapajat muža, babku sa mi nezdá fajn

sara07
7. aug 2021

@catmartina vieš ale keby aspon 5 z 10 rodičov napisalo ostry email že nie je škôlka a ako si to predstavuje možno by začali niečo robit
takto je to ano vieme o tom pracujeme a rodič si to odskače nie je tlak

sara07
7. aug 2021

@luccija u nás chceli na celé leto zavriet že nebude náhradna škôlka taká burka sa spustila , že máme na celé leto náhradnú škôlku , síce na 4 rôznych miestach je to po týždnoch ale je ! a zaujímavé ako to nešlo lebo musia malovat a dezinfekcia a podobne a po burke zrazu to vedeli zorganizovat aj všetko šlo

catmartina
autor
7. aug 2021

@sara07 zjavne nežijete v Bratislave..tu proste bud si zaplatíš alebo zostaneš doma..štátna nie je šanca a súkromné co boli okolo 300-400uz plne..ale to sa mi potom neoplatí ist do prace ak by ma škôlka stala 500e

catmartina
autor
7. aug 2021

@luccija no neocarila popravde ale zas muz si mysli, ze praca by mi pomohla kedze som dlho doma a uz ma to celkom ubíja..a tiež by som chcela asi druhe dieťa v dohľadnej dobe tak aj to zvažujem, ze kvoli tomu ist do prace aby som mala aspon nejaku matersku

elizabet173
7. aug 2021

@catmartina ide o to, či ti na tej práci záleží, ak si tam spokojná, zárobok je fajn, tak by som platila tú súkromnú rok, dva a prácu si udržala., Stále je lepšie mať z výplaty mínus 500 a niečo zostane, ako nič, Nemusia ti ju totiž zobrať do škôlky ani o rok

sara07
7. aug 2021

@catmartina ano , ale u nás nechtiac cez komunitu hlavne cez fb máme skupinu velku a tam proste ked sa dohodneme že ideme pisat email tak to každy skutočne svojmu poslancovi , mu odbor, primator
proste robíme tlaky, v rámci oblasti nie jedna peticia už šla a skutočne sme dosiahli čo sme chceli
v blave je to tažké to je pravda ale uprimne ako to bolo dakedy ? kopu škôlok tam porušili , u nás napr pri sukromných nerobia vôbec problémy robia všetko preto aby boli čo viem že vo vedla v meste aj krivo hačik na stene buzeruju

sllavienka
7. aug 2021

@catmartina ja som to uz v inej diskusii pisala, ze je moznost bud opatrovatelku - mladu babu, co si chce trosku privyrobit (su aj take, co nevzali na VS a rok su doma, ucia sa na prijimacky, vacsinou su to tazke skoly kde beru zopar studentov), alebo susedu co je na dochodku, alebo pani, co ma manzela v zahranici a nemusi pracovat, nudi sa alebo potom pani, co hlada vo vyssom veku zamestnanie ale momentalne je doma alebo mamicka na materskej). U nas sa to takto riesi. Dedina aj mesto. Skus porozmyslat, kto ma takuto situaciu ako som vyssie spomenula a skus sa spytat, ci by postrazil dieta. Ak by si zohnala skolku aj dalej od bydliska a nechcela opatrovatelku na pol dna, tak sa mozes dohodnut len na tom, ze ta osoba rano odvezie a poobede privezie dieta. Alebo aspon to rano by ti poriesila. Drzim palce 😉

catmartina
autor
7. aug 2021

@elizabet173 no je to nova praca,prave neviem celkom ake to bude,aj je to ina náplň prace ako som mala pred materskou..tak neviem no..a ide o to ze pol roka mozem mat rovnakú plácu a byt doma s malou a potom hladat,pol roka by som potom len platila škôlku ...od štyroch rokov uz u nas verim ze hádam najdem miesto pre malu

elizabet173
7. aug 2021

@catmartina v BA by som sa veľmi nespoliehala na to, že ti ju do škôlky zoberú od štyroch rokov. Do štátnej som myslela. Je to na palicu, ale je to tak.

hettinka
7. aug 2021

@catmartina kamoska vybavila nie súkromnú skolku, ale pani na opatrovanie. Platila jej menej ako v škôlke a dieťa vzala aj nachladnute. Platila len za dni, keď reálne opatrovala, nie mesačnú taxu. Ale robí v školstve, takze koncila o druhej a cez prázdniny voľno.

catmartina
autor
7. aug 2021

@elizabet173 no v Ružinove tak brali tento rok,kamoskinu co mala na konci maja 3r teraz zobrali..holt ja mam septembrovu tak tento rok smola..

elizabet173
7. aug 2021

@catmartina tak ak má 3 roky až v septembri, to je bez šance, to je jasné.

hettinka
7. aug 2021

@catmartina opýtaj sa v septembri, či im nastúpili všetky deti. A v oktobri, či niekto neodišiel. Občas deti prestanú chodiť pre zdravotný stav alebo sa presťahujú a podobne.

Ak nič, tak rodicak dostaneš ešte v oktobri za september. Pol roka podporu, to vychádza niekedy do marca. Potom na pol rok nejaká opatrovateľka (staršia pani, alebo aj mlada, čo trebars nechala VS a chce vykryť nejaký čas). Ide o to, či potom o pol roka nájdeš prácu, či nebudeš tehotna, alebo co bude, či zas nebude lockdown..,

A to zarabas v BA tak malo, že sa ti neoplatí súkromná škôlka?

catmartina
autor
7. aug 2021

@hettinka neplatí sa mi súkromná v tom zmysle, zeviac dostanem na podpore ako výplata minus súkromná školka..

hettinka
7. aug 2021

@catmartina ale udržala by si si pracovne miesto a ak chceš ist potom na materskú, oplatilo by sa to kvôli tehotenskemu a materskej. Ak teda inak práca vyhovuje.

luccija
7. aug 2021

@catmartina to, že kamarátke zobrali 3 r neznamená, že tebe ju zoberú o pol roka, rok.Vela ľudí dáva deťom odklad aj včera som počula, že viac rodičov necháva deti v škôlke, lebo sa boja zase distancneho a nechcú mať prváčikov doma Robila som v škôlke súkromnej veľa ľudí to tak rieši, že je to prestup a stanica a robia takmer za nič, keď zrátajú benzín, ale majú miesto.
Keď Ťa to teraz doma nenapĺňa čo už plánuješ druhé dieťa🙂tak či tak mala bude stále chorá...ešte je možnosť zaplatiť polden v súkromnej škôlke a potom babka, muž?či opatrovateľka?
U nás sú deti, ktoré vzali až do predškolskej.
@sara07 u nás je dedina plná mladých ľudí s deťmi.Mame 3 škôlky posledné roky sa len nadstavuje a stavia aj tak nie je miesto.Aj do ZŠ deti dochádzajú do vedľajšej dediny plus naša škola.Ked raz nie sú peniaze a budovy čo narobis.Okrem toho bolo to riešené aj v televíznych novinách je to problém všetkých dedín satelitov okolo Ba

sara07
8. aug 2021

@luccija no v prvom rade je problém že ludia v satelitoch nemajú prepísany trvalý pobyt, čiže obec nedostava od štatu prachy na nich a na rozvoj, drvivá väčšina ludi prosté nemá - napr to bol problém u nás že nám malo vynašaju smeti na vine kdekto ale odpoved je jasná ano je to opruz si zmenit všade adresu ale inak to nejde

potom obec povolí satelit stavat ano ale developer postaví ihrisko + škôlku aspon jednu , u brášku bol pohon lebo vyrubali pár stromov a zastavali plochu na obchody bol povyk tak developer dotatočne urobil ihrisko a vysadil stromy za každy vyrubany dva nové ale ako poprask tam bol riadny

a potom ked sú prachy na vianočnu vyzdobu alebo na zaplatenie umelcov na vystupeniach tak sú aj na deti

ako vyhovorku že nie su prachy neberiem