Ahojte maminy, mame doma aspergera s vyssim intelektom, pred nastupom do ZS. Potrebovala by som si porovnat skoly, ktore su ustretove voci takymto detickam. Mozu byt aj sukromne s malym poctom deti. Viete o nejakych? Viem len o Cenade v Karlovke. Su aj ine moznosti skol? Nemyslim teraz zabezpecit v klasickej ZS specialneho asistenta. Dakujem
Prokofievova ma triedu pre auti a aspergerov, Znievska pre nadane deti. V Cenade mala kamoska a nebola spoko, ale to je indi vindi asi.
Dakujem za odpovede.. od vcera nerobim nic ine nez ze googlim 😅 ... idem pozriet to OZ a tu Halkovu ... a aj Prokofievovu 🙂
pozri nase OZ HANS a urcite skupinu na FB Aspergerov syndrom.. Zistis, ze je to strasne a vsetko je to o stasti... Skola ako taka pre AS nie je.. Mnohe deti su na nutenom homeschoolingu, asistenta nedostanete... Ale kazde dieta je ine a treba sa pripravit... Drzim palce... (celkom si pochvaluju ZS Riazansku, CENADU, niekomu vyhovuje paneuropska a inemu nie... a potom uz len bezna ZS s asistentom..)...
https://domov.sme.sk/c/20745267/ani-znama-tvar-...
@ella_smella pozerala som a najviac mi vyhovuje asi ta paneuropska.. ale je riadne draha a na druhej strane ma aj negativne recenzie.. nasla som eate Znievsku, ta vyzera fajn a nezruinovala by nas pri 2 detoch.. dakujem za spravu 🙂
Za mna jednoznacne prokofievova, syn tam chodil max spokojnost, riaditelka aj ucitelka top
@zuzzii V Dúbravke Spojená škola Dolinského.
@zuzzii v senci zbytocne pozerat a rano tam dovazat z malinova je sodoma gomora
A nemate niekto info na ZS Riazanska? Dubravka je pre nas zial tiez daleko..
@zuzzii Ahoj, skúste ešte ZŠ Česká ul., ale štátnu, nie súkromnú. Majú menší počet detí v triede a už majú skúsenosti s Aspergermi. Chodila tam dcéra známej, mala Aspergera a pochvaľovali si prístup učiteliek. Treba doniesť všetky papiere k tomu, pani riaditeľka je veľmi ústretová, myslím, že oni to vybavovali už po začiatku školského roka a dalo sa.
@lubbie ahoj Lubbie, dakujem krasne za odporucanie. Nakoniec sme sa rozhodli pre skolku u nas v dedine. Vraj tam maju aj specialneho pedagóga a malému prave vylucili ADHD a ak ma Aspergera tak len uplne krajne (ak sa to tak da povedat).. tak verime, ze nakoniec toto bude prenho najlepsie riesenie.
@zuzzii My sme tiež na tom tak. Malý chodil do klasickej štátnej škôlky, učiteľky boli veľmi ústretové. Teraz chodí na ZŠ Prokofievova do experimentálnej triedy pre Aspergerov a maximálna spokojnosť. Teší sa do školy každý deň a v učení vyniká. Tiež som zvažovala klasickú ZŠ s integráciou, ale odradili ma skúsenosti iných. Nechcela som, aby ho šikanovali spolužiaci, alebo aby nosil len zlé známky. On je veľmi ctižiadostivý a zle znáša neúspech. Tak veľa šťastia a držím palce!
@ella_smella Ahoj, pises vyssie, ze asistenta nedostane, teraz yslis vseobecne, alebo na tom homeschoolingu?
@lubbie Stale spokojni s Prokofievovou? Chodili ste od prveho alebo prestupovali? DIky
@lilitela Ahoj, chodili sme od prvého ročníka, teraz je štvrták. Ono to veľmi záleží od triednej učiteľky. My sme mali perfektnú, dokázala ich zvládnuť, urobiť z nich kolektív aj keď tam boli rôzne úrovne IQ a diagnózy VFA , AS a NKS. Obímala sa s deťmi, brala ich na ihrisko, robila s nimi karneval, výzdobu a pod. Myslím, že môjmu synovi to veľmi pomohlo v začiatkoch. Mali navyše hodiny Rozvoj komunikačných zručností a Rozvoj grafomotorických zručností. Ale môj sa vyvíja tak skokovo. A tiež v štvrtom ročníku im odišla triedna, dostali novú, na ktorú si veľmi ťažko zvykajú a môj začal hovoriť, že sa v škole nudí. Najmä, keď jeho AS kamaráti boli chorí a on tam ostal s takými, čo boli viac vo svojom svete a nemal sa s nimi o čom baviť. Boli sme tiež na IQ testoch a vyšiel mu vysoký nadpriemer. Ale v prvom ročníku by to málokto odhadol. Čiže my sme špecifický prípad. Ale všetci na tejto škole sú k našim deťom veľmi milí, aj kuchárky im vychádzajú v ústrety, škola komunikuje s rodičmi, vytvárajú podmienky na krúžky, družinu, sociálne voľno, takže nemôžem na nich povedať nič zlé. Zatiaľ to riešim tak, že mu dávam do školy vždy nejakú knihu, aby si čítal cez prestávky a hovorila som učiteľke aby mu dávala nejaké zábavné hlavolami alebo krížovky. Zvažujem aj inú školu, ale len z tohoto dôvodu.
@lilitela Ahoj my máme prváčika na Prokofievovej a za nás veľká spokojnosť. Pani triednu učiteľku majú naozaj úžasnú, pani riaditeľka má tiež veľké pochopenie pre naše detičky a snaží sa všetky problémy riešiť už v počiatku. Je ich v triede iba 5 detí a okrem pani učiteľky majú aj asistentku. Ja osobne si neviem predstaviť, ako by to synček zvládal v triede s 20 a viac deťmi.... Ale všetko je to najmä o ľuďoch, lebo má dve hodiny do týždňa s inou pani učiteľkou a s tou si absolútne nesadli a tam to trochu škrípe.
Ak ma niekto skusenosti s Dolinskeho, dajte vediet tiez prosim. My mame len s pripravkou a tam zmiesane pocity.
@lilitela My sme už boli aj na Cenade na adaptačný pobyt, ale nedal to, lebo je tam príliš veľký zhon a hluk a matematika a angličtina sa učila iným spôsobom ako bol on zvyknutý a chýbali mu kamaráti. Rozmýšľam ešte nad 8 ročným gymnáziom, ktoré má možnosť aj on-line vyučovania alebo vydržíme tu na Prokofievovej a potom bude na strednej škole začínať s novým kolektívom, kde sa deti ešte nepoznajú. Jemu veľmi záleží na vzťahoch a kamarátoch. V našej triede ich je 6 detí, 2 dievčatá (jedna AS a jedna VFA/NKS). V piatej ich bolo 8, teraz ich je 7, jeden žiak odišiel na domáce vyučovanie, je tam jedno dievča.
Mojej spoluziacky syn chodil na skolu pre mimoriadne nadane deti a gymnazium na teplickej