Ahojte mamky, prosim poradte.
Syncek 3r a 2m je prihlaseny do skolky. Avsak v auguste sa nam narodil druhy syncek, ktory nemal lahky start do zivota. Preto sme skolku posunuli a zatial do nej starsi nechodi. Je to zive dieta, velmi zvedave a dost samostatne. V zmysle, vytiahne si maly nozik, vezme jablko, misku a ide si sam od seba narezat jablko.. mna ide picnut… alebo si pritiahne stolicku k chladnicke a vyberie si jogurt a lyzicku, otvori si ho a zje. Mame obdobie ja sam! Je velmi rychly a vsetko chce robit, vsade chce byt. Je aj uzasny pomocnik. Moja mama ma stale velmi milee poznamky ako by uz mal chodit do skolky, ze potrebuje kamaratov atd atd. Ano viem, kamosi su super, teraz je na ihrisku velmi malo deti tak sa nema s kym socializovat, aj ked sa stretavame s jeho sesternickami v podobnom veku a vysalia sa spolu dost. Som na materskej a je mi proste dobre s nimi, aj ked je to niekedy o drzku. No stale pocuvam, ze by mal ist do skolky a ja sa citim ako zla mama, ze ho o nu oberam. Nechcem zatial doma choroby, musim chranit mladsieho. Co by ste robili vy? Dakujem vam za precitanie. P
Ty sa musíš rozhodnúť a spraviť ako chces. Ja napríklad by som dala bez problémov,ale to som ja.Ty urob podľa seba
Dala by som na svoje inštinkty. Sama vidíš, či je spokojný alebo mu niečo chýba
Ja som dala presne do škôlky, keď bolo druhé uplne mesačne a najlepšia vec čo môže byť pre dieťa je kolektív atď. za mňa má mama úplnú pravdu, však pôjdeš po neho skorej a ešte pol dna máte pred sebou, kolektív nenahradí nik
Ja by som dala, ved nemusi byt v skolke do zaverecnej, ked pojdes hned po spanku po neho, cca okolo 14-15hod, mate este kopu casu do vecera na spolocne aktivity. Spojit poobednu prechadzku s babatkom s vyzdvihnutim starsieho. Bude v kolektive, bude mat program, v skolke maju rozne aktvity, podla mna je tvoj zrely na kolsktiv a vyzaduje rozne vnemy podla tvojho popisu. A budes mat aj cas na babatko, v klude. Inak starsieho mozes davat napr 4xdo tyzdna do skolky, jeden den ho mozes odhlasovat a takto budes mat aj dni s oboma
Nemusí chodiť do škôlky
jasné, že do škôlky, nech má cez deň aj nejakú zaujímavú činnosť. Pri bábätku sa mu nemáš šancu normálne venovať.
Záleží od stavu bábätka, neviem, čo si predstaviť pod "nemal ľahký štart do života". Lebo starší zo škôlky určite bude nosiť jednu chorobu za druhou...
Nic nezmeska, ja by som nastup do skolky posunula az na jarne obdobie, ale to som ja 🙂 aj kvoli chorobam, aj kvoli pocasiu, pokojnym pohodovym ránam. Ale ked chces, kludne skuste skolku teraz, ak sa to tak da, ze sama uvidis, ci nosi choroby, ci je Vam to fajn, ci sa potom pripadne da skolka prerusit, keby Vam to nevyhovuje.
Nie si urcote zla mama. Moja starsia chodi do skolky aj ked som doma s mladsim dietatom, lebo jednoducho ja sa im neviem plnohodnotne obidvom naraz venovat. Ma uzasnu sukromnu skolku, robia tam s nimi take veci, ze iba ziram, milion aktivit a kruzkov na vyber. My spolu doma tiez radi tvorime, hrame spolocenske hry, aktivity zosity atd, lenze ked mam naraz 1,5r a 4,5r tak nie vzdy sa ten ich zaujem pretne. Takze mala je cez den v skolke a ja sa venujem krpcovi a zas poobede prisposobujeme veci a aktivity viac jej. A ja som tak cisto sebecky tiez chcela mat cas a priestor na male babo a mat s nim klud ako pri prvom.
Ja by som ho na tvojom mieste do skolky dala a uvidis, ako sa mu bude pacit 🤷🏼♀️
Vsak my sme tiez ako deti boli doma, nasi skolku neriesili a zijeme. Bola som tam teda mozno rok 😀 Ale akoze som toho nazoru, ze dietatu skolka jednoznacne treba, potrebuje sa zaclenit do kolektivu atd, ale presne ako je aj vyssie spomenute - staci o rok. Ked mas moznost nechat ho este doma, tak by som ho nechala. 🙂
ja som tiez nad tymto uvazovala lebo mi syna prijali do skolky ako 2,5r no akurat sa mi narodila dcerka..nedala som ho (presne kvoli tomu aby babatko nebolo vecne chore), hoci kludne mohol ist a zostali sme s doma... ale co ti pisu vyssie, to nie je pravda ze sa vyhnete chorobam, tie choroby si ta pockaju...ci ho das teraz alebo o rok...nam sa to stalo, potom v roku si dcera vsetky choroby "odkrutila" s nim - ako vyhoda, uz bola vacsia, ale mala ich...syn mi prvy skolkarsky rocnik asi pol roka skoro vobec nechodil do skolky, neustale bol doma...potom dcerka, kedze uz vsetky choroby s nim mala ako krpata nebola paradoxne v skolke vobec chora.
a tvoja matka ti ho chce vodiť do škôlky a zo škôlky? Ani by ma nehlo v tejto zime s malým dieťaťom vstávať do tej zimy a tmy, keď by som nemusela. Ešte sa navodíš deti do škôlky dosť, do školy, na krúžky atď. Rok bez škôlkárskeho kolektívu s bacilmi a vírusmi ti dieťa vydrží. Ak si so synom v pohode doma a zvládaš to, tak by som sa nedala od babky detí rozhodiť. Užívaj si obe deti doma v tomto bezstresovom období, ver, že nepotrvá večne.
Zacina najlepsie soplove obdobie roku. Neviem ako na tom je mladsie babo, ale rataj, ze aj za 4 hodiny skolky pochyti vsetko mozne aj nemozne. V skolke je vsetko, sople, vsi, traviace infekty, zapalene oci, laryngitida, chripka,..
Ja osobne by som este pockala, ak stw doteraz cakali a mozno od februára...nebude chorob menej, ale aj babo bude starsie, lahsie mozno zvladne choroby.
Ak mate moznost, mozno začať jemne s kolektívom, cize kruzky pohybove, plavanie, tanecne, montesori, je to kopec na vyber. Su aj poobede, mozes ist ty s nim alebo niekto iny.
Pobyt v skolke sa preceňuje. Ak si rodič, ktorý sa deťom venuje, isto by som ho nedala do škôlky.
Nedala by som, kvoli mladsiemu. A to Ti hovorim ako mama dietata, ktore ma problem s imunitou. To si mamy "zdravych" deti nevedia casto uplne predstavit. Ved aj ich deti byvaju chore - tyzden v skolke, 2 tyzdne doma. No nie! My ideme iny level chorob a infekcii a ako bonus k tomu s rizikom astmy...
Staci, ze starsi nebude chory, bude prenasac. Ak mas mladsieho, ktory ako vravis mal tazsi start do zivota, neriskuj. Ja viem, ze k starsiemu to nie je celkom fer, ale fer ani nebude ked tu mama nebude pre neho, ale vacsinu pozornosti si bude vyzadovat chronicky chory surodenec.
Ak to nevyskúšaš, nebudeš vedieť... Či ho dáš skôr, alebo neskôr, chroby si prinesie a je len dobre, keď si imunitu vybuduje čo najskôr. Píšeš, aký je rozumný na svoj vek a to by malo byť presne tým indikátorom, ktorý má jasné argumenty na rozslúsknutie mám-nemám... Dieťa potrebuje podnetné prostredie na svoj všestranný a harmonický vývin. Ten mu nijako doma nevytvoríš. S vývinom je to tak, buďto napreduje, alebo stagnuje. Synček má skvelé predpoklady na to, aby bol šikovný a samostatný školák v budúcnosti. MŠ je predstupeň, je iba dobre, že ho absolvuje. To bude dobrý štart pre neho do budúcnosti. Raď sa s odborníkmi - pediater pozná zdravotný stav synčeka. Poradenský psychológ, možno v MŠ je psychologička kam si ho zapísala ti povie predpokladám niečo podobné a ešte viac to rozvinie v rámci jednotlivých štádii psychického vývinu. Emócie, ktorými držíme dieťa v tom, čo nám vyhovuje nemusia byť vyhovujúce pre dieťa. Sadni si a nedaj sa ovplyvniť. Tvoj materinský inštinkt ťa povedie najlepšie.
nasa druha dcera sa narodila ked starsia mala podobny vek ako u vas, chodila do skolky. Ona tam chodila rada, hrala sa s detmi, mala spolocnost, co jej mladsi surodenec este samozrejme nemohol poskytnut. Nelutovala som to, ze chodila do skolky. Ked boli na zahrade a ja som akurat bola vonku na prechadzke s kocikom, tak som prisla ku plotu a vsetky deti sa zbehli pozerat sestricku 😉, dcera bola velmi hrda, ze ona je velka sestra a uz je v skolke. Ale musis urobit podla seba.
Je to fakt len na tebe,ono tie choroby boli, sú aj budú,a nie vždy sa dá úplne odizolovat.Syn má napríklad v triede spolužiaka, jeho mamina teraz v októbri porodila bábätko.Tak jasné,že teraz nevyberie už staršieho zo škôlky, lebo doma je novorodenec. Chodí s kočíkom ráno aj poobede, odvedie, privedie. Budu chorí,no čo už,mne raz doktorka povedala,že ten mladší súrodenec si to proste vždy odskáče viac,keď pochyta od staršieho
Preto možno ja to tak extra neriešim
Dala by so do skolky od januara. Ja mam 2r ani zdaleka nie je tam kde Tvoj a skoro kazdy den je s detmi. Ak ma nahodou par dni za sebou len s dospelymi viditelne nie je spokojny. Ak je Tvoj syn spolocensky a vidis, ze deti mu chybaju urcite by som po Vianociach dala.
Tak si ho nechaj doma. Mám doma 5 deti. ;D
Ja ta tiez povzbudim, ak je vam doma dobre, nechaj si ho doma. Vyhnes sa stresom s rannym vstavanim, vodenim a vyzdvihovanim, takisto ziadne skolkarske choroby: hnacky, sople, horucky, moraxelly, kiahne atd. Ak vas to doma bavi a babatku neublizuje, tak nedaj na reci okolia. To su vyhody vsetko. A ta socializacia? Ved nema iste, ze si tam najde kamarata, prave casto sa riesia bitky, škriepky... kazde dieta je ine, niektore si vystaci aj same. Ja mam doma 3 deti, najstarsia teda uz v prvej triede, ale v skolke bola len pol dna tej povinnej predskolskej. Sem tam ma niekto reci, aj z rodiny, ze by mali ist do skolky, ja len s usmevom poviem akoze naco... ja som s nimi doma, nikto iny, ja nesiem vsetko to narocne, co to obnasa... takze nikto mi nemoze do toho nic vraviet.
Spytaj sa aj syna co na to, ci by chcel ist na pol dna. Co sa chorob tyka, nasa sa od starsieho nikdy nenakazila a na starsom bolo vidno ako ho skolka posunula, no nechodi rad. Kazdopadne ked tebe je s dvoma doma v pohode, tak si to Uzi.
Tiez som na tom podobne, ja stale zvazujem, hlavne kvoli tomu ze si myslim, ze mu skolk da viac ako ja. Na druhej strane si myslim, ze nezmeska vela, ked rok pocka. Moj je velmi citlivy chlapcek, deti sa zatial strani. Aj to je jedno z kriterii, preco sa tak neponahlame
Ak nemas ty potrebu zbavit sa ho, nic mu neujde, ak bude doma, staci, ak pojde do predskolskej. Ja som takto mala tri deti, dve do skolky nechodili vobec, tretie uz muselo, patria medzi najlepsich ziakov, pretoze vdaka tomu, ze sa im venovalo doma, mali zaklad, co mnohe deti nemaju a skolka im ho nenahradi. Inak som sa tiez napocuvala, ci chodia do skolky a preco a kedy pojdu, filtruj.
Ja by som dala až v marci, teraz je tam najviac vírusov a kade čoho, môj nastúpil a ja som doma mala skoro ročného a mali obaja zápal pľúc, tiez je živý ale to bol len týždeň v škôlke potom sme prerušili dochádzku
To ,ako to cítiš. Ja som bola doma s oboma. Presne tri roky majú medzi sebou,bolo to najkrajšie obdobie v našom živote. A nechýbalo nikomu nič.
urob ako ty citis, ak zo zdravotnych dovodov... sa obavas choroch.. daj dieta na jar do skolky (nam to velmi pomohlo), nie v septembri. Synovi podla mna kamarati, kolektiv da vela a tebe trochu kludu pre druheho.
Ale ak nechces a si takto spokojna, tak mozes ich mat doma... ja by som ale skusila kolektiv, ak je sikovny, nech sa nauci nove veci 🙂)
Presne viem co by som robila. Nedala by som kvôli chorobám. Ja aj tato sme vždycky schytali, čo dcéra doniesla domov. Keď sa mladšia narodila, staršia bola 3 mesiace doma zo škôlky. Teraz bude mať mladšia 2 roky v decembri, a do škôlky nepôjde budúci rok... Kvôli chorobám
Dala by som ho na pol dna. Aj vlk syty aj ovca cela
Spravila by som podľa seba. Reálne kolektív potrebuje dieťa až cca v 4 rokoch. Keď máš možnosť mať ho doma, ušetriť sa chorôb atď, nechala by som ho doma. Keď tak nech ide od septembra budúceho roka. Mladšie bude mať rok, už to bude lepšie aj pri chorobách.
Takže ja osobne by som ho teraz do škôlky nedala