Mám trojročnú dcéru,ktorá by mala nastúpiť do škôlky. Teda podľa muža a jeho rodiny. Malá trpí zápchou od roku a pol. Vyšetrenia sme absolvovali,nič jej nenašli,pravdepodobne to má psychického dôvodu. Musím veľký pozor dať na jej stravu,na dostatočný pitný režim,čiže škôlkarska by jej určite nerobila dobre. Je to veľmi náročné,už niekedy som zúfalá z toho všetkého. Pred rokom mávala aj nočné desy,hodiny plakala potom aj cez deň,absolutne sa nedala utíšiť. Teraz čakám bábatko,ktoré sa má narodiť vo februári,aj tak budem doma. Muž ale absolutne nechape moje dôvody,neustále sa hádame kvôli tomu,takmer ma núti ju tam dať. Malá tiež tvrdila,že by chcela chodiť,tak sme vyskúšali. Prvý adaptačný deň tam bola somnou takže ok. Druhý deň išla v pohode,zakývala mi,že môžem odísť. Po 40 min mi volali,že sa nenechá utíšiť mám pre ňu prísť. Prišli sme domov,asi už ju bolelo aj bruško,2 dni nekakala a minimalne pol hodinu sedela na zachode,proste velmi tazko jej to ide. Treti den som ju zaniesla,ale velmi sa zlakla lebo tam deti velmi plakali,drzala sa ma ako kliesta. Nenechala som ju tam. Ucitelka este na mna vyletelela ze sa nemam hnevat,ale je to moja chyba,mam ju tam nechat a hotovo. Nechcela som jej sposobit traumu,pretoze sa velmi bojim ze sa nam vratia tie nocne mory. Rozhodla som sa uz ju tam nedat teraz a muz teraz sa ma pyta ze akoze preco?! Pomoooc
Čo by ste urobili na mojom mieste?
jubtam dať.
1. pediater nech ti predpíše Duphalac - je to sirup proti zápcham.... pomáha, len vyskúšaj. moja máva zápchy o moc väčšie ako tvoje dieťa.... 😉
2. Dávaj ju na 4 hod. do MŠ - po čase si dieťa zvykne, uvidíš že to bude OK....
3. Tiež nám radili pred triedou žiadne dlhé lúčenie...len prezuť dať dcére pusu a odísť.... Nelúčiť sa ako keby si odchádzala na týždeň....😉
Dala by som. Deti placu zo zaciatku to je normalne. Casom sa to upravi. Tymto ze ju tak das a potom nedas lebo place jej nepomahas velmi
Ak môže byt doma nevidím dôvod na to aby musela chodiť do škôlky.
Ja by som ju dala do škôlky, niektorým deťom to trvá aj mesiace kým prestanú v škôlke plakať, čím skôr ju tam dáš tým lepšie. Tým, že ju tam nedáš jej problém so zápchou nevyriešis, to musíš konzultovať s lekármi. Inak kamoška mala podobný problém, jej chlapec má 6 rokov a stále nechce chodiť na zachod, dáva mu do malinovky vždy večer nejaky prášok od doktorky a potom ide na WC a je tam kým sa nevykaka. Do škôlky chodil normálne.
Nedala by som. Hlavne ked budes aj tak doma. Ked ma z toho naozaj stres, nie ze iba vymysla, tak nevidim najmensi dovod, preco by to musela absolvovat, ak to nie je nevyhnutne.
@3nikus30 učiteľka má pravdu, tvoja chyba že dieťa "pletieš", svojim správaním ho učíš - budeš plakať, vezmem ťa domov....tie prvé dni treba dieťa do škôlky dávať či plače alebo nie....iné je ak dieťa plače ak je tam mama a vidí plakať aj ostatné deti a niečo uplne iné ak dieťa plače za mamou celý deň...väčšina detí plakať prestane hneď ako mama odíde a učiteľka ho zoberie medzi ostatné deti kde sa hrajú....takže ranný plač je pre niektoré deti uplne prirodzený....dieťa nie je pripravené na škôlku pokiaľ tam plače celý deň, nezapája sa alebo neje - čiže celý deň len stojí a čaká na mamu......prvé dni treba dať dieťaťu čas, aby si zvyklo na škôlku, naučilo sa pravidlám a nabehlo na režim ako to v škôlke funguje....ak ho chceš nechať doma tak až ked sa adaptuje na škôlku, ak ho necháš doma skôr a len preto lebo plače, bude to skúšať stále...
Ak mozes byt doma, nedala by som ju😊 este ma len 3r, vela deti dozrie na skolku az neskor. Je normalne, ze 3r dieta je naviazane na mamu. Skor by bolo zvlastne, ak by naviazane nebolo😊
Celkom nechapem tuto potrebu dieta silou mocou socializovat a "odtrhat" od matky v 3r, lebo "tak treba"...nie netreba, jediny dovod je ekonomicky...
Ja som moje vsetky deti dala do skolky az do predskolskej. Ked boli mensi, skratka tam chodit nechceli, v 5r uz nebol problem😊. A nic im nechyba😊
@3nikus30 urob ako to citis ty. Nie kazde dieta musi ist do skolky v 3 rokoch. Moze ist aj v 4, alebo 5. Nic jej v tomto veku neujde. Ty si poznas svoje dieta aby si vedela co zvladne a co nie.
@3nikus30 nenechala ani náhodou. Všetky moje tri, teda pardon dve deti, jediná prostredna išla v troch rokoch, ale so staršou sestrou, išli v piatich a bolo to fajn. Nechaj si ju pekne doma, trávite spolu čas. Teste sa na súrodenca, aspoň nebude mať pocit, že ste ju odložili keď príde malé, ja som priam alergicka na tie reči o socializacii a potrebe trojročný h deti kolektívu, samozrejme závisí aj od dieťaťa, ale tvoja chce byť s tebou, má problém s kakanim, absolútne by som nerozmyslala
@cammille úplne s tým súhlasím. Nechápem tomu násilnému pchaniu deti do škôlok keď je matka doma a to dieťa to očividne nezvláda. Len preto že by sa malo
@mogaa hej, keď matka musí do prace, keď nie, nevidím dôvod, presne ako si písala, sú decká, či potrebujú miesto, lebo je matka zamestnana😉, musí sa vrátiť do prace napríklad teda a tu ide aj o zápchy. Takže to mení dosť veľa, plus súrodenec na ceste
@maciatkolulu moja nechodí. Má 3,5. Pôjde max do predškolskej. Socialozovana je habadej, vie sa správať, vie pekne jesť či už doma či v restike, s deťmi nemá absolútne problém. To že je dieťa doma neznamená že má byt zavreté medzi 4 stenami s matkou 24/7. Ale áno, matka sa musí hecnut a venovať sa a to je často v mojom okoli kameň úrazu. Matkám to lezie na nervy. Potom slahnu do škôlky 2 ročne už s veselo si sedia cely deň doma a majú pokoj.
@lucia147852 ja mam dve dospelé a sú to šikovné baby, malý sa bez problémov v piatich sicializivat v cudzojazyčné triede a ide do školy, je to komunikatívne, šikovné dieťa, nebojí sa nového kolektívu, hneď si nájde kamarátov, ale v troch by taky nebol... Každé dieťa je fakt iné, keď sa inak nedá, tak škôlka, ale pokiaľ je mama doma a dieťa má problémy nevidím dôvod skúšať a trápiť dieťa a celú rodinu.
nedala by som.a mohol by sa partner aj na hlavu postavit 🙂
Ja si myslim, ze si mozno velmi uskostliva co sa dcery tyka. A to jej napr,. nemusi psychicky pomahat na tie zapchy a mozno prave ta zmena, pohyb s detmi a iny rezim by jej mohol pomoct viac. Ja som teda na strane manzela.. Ty mas obavy zo stravy, z kakania, z pitneho rezimu... v skolke. Malá z teba citi to ze sledujes ci kaka, kolko kaka, kedy kaka... kolko pije, kedy pije atd atd.
Ledva tyzden je fakt malo na to aby si zhodnotila ako bude v skolke... kolko dni tam bola vobec? hrala sa z detmi, ci preplakala cely den? Ziadne dieta nema rado zmeny, deti si poplacu niektore viac niektore menej.. preto ked ide dieta do skolky, ziadne obzeracky, ziadne lucenia dlhe a cakanie, ide rodic prec a dieta k detom. To ze place je normalne, to ze ju vezmes domov, je signal, ze tam nemusi byt, od zajtra zamrnic vzdy a bude vediet ze neostava moze ist domov. Takze ak ju nechces dat do skolky, nedaj.. ale rozhodni sa, odhlas ju. A nie, ideme do skolky, a tam v satni, ze nie nejdeme a ideme domov. Aj to cyhsatnie do skolky, je pre dieta co tam nechce ist stres.. aj pre to co tam chce ist je to stres (ako kolko krat som skoro ja revala, ked som mala malu vychystat na cas do skolky a akurat mala obdobie, ze ona tam nejde.. a to uz bola 2+roky v kolektive... proste jej konkretne ta skolka nesadla, potom pvoedala, preco a situacia sa ukludnila). Dalsia vec.. coskoro budes mat doma babatko, zvladnes sa venovat dvom doma pokope, alebo mas pomoc? Lebo o pol roka sa ti toto moze este horsie riesit, ak by si nastup do skolky odlozila napr. iba o pol roka/rok. Ak zvladas, tak si ju nechaj doma... aj tak ak pridu detske choroby, korona prazdniny a co ja viem co a budete na striedacku doma a v skolke najblizsi rok, mozno dva ;)
A este citam, ze v skolke hodinu plakala a isli ste po nu, povedala vam aspon preco tolko plakala? (neviem ci sa uz vie tak dobre vyjadrovat) Porozpravali ste sa ci.. ci je to vsetko dohad. Ak ju bolelo brusko, treba riesit to a nie rusit skolku, vysvetlit jej , ze sa moze vykakat v klude tam.. ukazat jej wc, nemusi plakat, staci povedat pani ucitelke atd. Doma zaviest nejaky ritual, vyskusat sa vykaka, dat rano napit, ovocie... ale to uz zase vy viete ako fungujete. Ale ak neplakala kvoli tomu, ze jej bolo smutno, niekto jej robil zle atd.. tak preco rusit skolku?
@punka24 ale áno radila som sa. Ona neodporúča ju tam dať vôbec. Že by som mala skúsiť keď tak súkromnú škôlku,nejakú s menším kolektívom,ale u nás bohuzial nič také nie je ani v blízkosti. Odporučila nám psychiatrické vyjadrenie,sme už objednané dlho,termin máme vo štvrtok,tak určite si nechám poradiť.
@simca06022011 Suhlas. Psychogenna zapcha dobre reaguje na zmenu prostredia. Neviem ako v inych skolkach ale moja dcera beha v skolke komplet cely den, najma vonku na dvore v hocijakom pocasi a to je naozaj dobre na zapchu.
Pre autorku: Kym nevyskusas nezistis. Riadila by som sa nie tym co povie okolie ale co povie dcera. Moja chodi uz dlho, bola od 4 mesiacov u Opatrovatelky, jasliach, skolke, neplakala nikdy pri odovzdavani, az zrazu z nicoho nic Ked mala 3 roky, ale strasne (samozrejme Ked som za 5 min z prace zavolala bolo vsetko ok). Ale Len Ked som Isla do prace: Ked som mala volno napr medzi nocnymi Tak som jej rano povedala ,,nemusis ist do skolky, mozeme byt doma" a vtedy chcela ist a zazracne neplakala 😂 tym chcem povedat treba sa o tom s dcerou doma v klude porozpravat ci chce chodit alebo nie , lebo to ranne plakanie moze mat vela dovodov.
Ahoj. Asi by som ju tam nechala. Je asi velmi na teba naviazana a to nie je dobre. Musi sa socializovat aj medzi rovesnikmi. Jeden, dva dni v skolke ak place nic neznamena. Adaptacne obdobie pre skolkara moze byt aj dva mesiace. Skratka ju podporte, a velmi nelutujte. Ona si zvykne a vsetko bude ok.