Ahojte, prosim o ready.
Mam dceru, ma 4 roky, teraz nastupila do statnej skolky, je tam zatial na pol dna. Zo skolky idu na nu iba staznosti, vyrusuje, uteka, nevedia ju zaujat ziadnou aktivitou, nezapaja sa, neobsedi. Co mne najviac vadi, tak bije deti, stucha, skriabe. Deti sa jej uz aj vyhybaju, utekaju pred nou. Dcera nevie vysvetlit, preco to robi, co ju k tomu viedlo.
Ona je urcite hyperaktivna, sukromnou psychologickou bolo aj spomenute ADHD, zatial bez oficialnej diagnozy.
Precitala som uz kopu knihu, vacsina sa zaobera ADHD az v skolskom veku, neviem tam najst poriadne rady a postupy, ako na nu. Momentalne zakazujeme vsetko, rozpravky, hry, vylety, ale nevidim ziadny ucinok. V podstate je jej spravanie v skolke stale rovnake, akurat nikde nechodime, lebo vsetko je zakazane.
Mate skusenost, co by na nu fungovalo? Pri mne deti nebije, vie sa pekne s nimi hrat, ale teda nie je medzi tolkymi detmi. So mnou vie aj robit rozne cinnosti, kreslit, vypracovavat zosity, hrat sa sama s hrackami.
Pripadne nejake knihy, ktore sa zaoberaju skolkarmi.
Dakujem.
pomoze jedine nastavit jasne pravidlá. výlety a pod. akcie pre nu nie su trestom. trest musi byt vopred dohodnutý a jasny a hlavne nie v dlhodobom horizonte. dohodnite si pravidlá aj v skolke s ucitelkami, aby jej to pomohlo s adaptaciou a nastavenim hranic. napr ak udries spolužiaka vonku sa nebudes hrat a budez časť vychadzky so mnou (učiteľkou) sledovat deti z miesta. ked vezmes.... tak..... tato technika plati asi najviac. dieta si uvedomi, ze za nežiaduce spravanie nasleduje trest a bude jej odnate nieco co robí rada. mne pomohlo dat pravidla na nastenku, pri skolkarovi obrazky pri starsom text nastavte si na zaciatok 1-2 pravidla a po týždni dvoch mozete doplnit dalsie ale max 5-6 aby si to dieťa zapamatalo. ked sa obmedzi neziaduce správanie mozete pravidla obmenit. taktika ked ... tak ... nam zaberala najlepsie (pricina -nasledok)
@kacena4 Doma s nou taketo problemy nemam, ked bola mensia riesili sme vsetko podobne, ak robila zle na ihrisku, odisli sme. Pri mne uz taketo veci nerobim, relativne poslucha, je sice papulnata, ale viem sa s nou dohodnut, m na.nu.paky. Momentalne je problem, ze na nu v skolke nemam dosah a neviem to riesit okamzite. Ucitelky zatial cakaju na buduci tyzden, kedy vraj pride do triedy psychologicka. Ale ona u nich nema ziadny respekt, oni ju k sebe posadia a ona odide. Zoberu jej vec, ona si vyberie dalsiu. A zase ju nemozu asi stale nahanat.
Aj podla mna taketo tresty v buducnosti nemaju zmysel, ale neviem, ako to inak riesit. Ani vyhrazky do blizkej buducnosti su na nic, ja viem, ze ak nenastane dosledok hned, jej je to jedno. Uz jej vlastne ani nemam velmi co zakazat.
@rejka7 Dostava magnezium pre deti rano a vecer. Sirupy som este neriesila , bojim sa, ze ju to bude uspavat
@klara351 pýtaj sa jej čo bolo predtým, kým dieťa buchla. Možno je to jej spôsob komunikácie. Možno jej vadí väčší kolektív a takto sa s tým vysporiadava. Popros učiteľky nech si ju viac všímajú a spolu predchádzajú takým situáciám. Zakazovať rozprávky, výlety je úplne nelogické a dieťaťu to nedáva súvis s tým čo urobilo.
Prípadne skús byť jeden, dva dni s dcérkou v škôlke a sleduj ju ty. Určite zistíš príčinu.
@klara351 čiže je tam koľko? 3 týždne? Ucitelky vedia o nábehu na adhd?moze sa stať, že sa jej budú chcieť “zbaviť”, čo teda netvrdím, že je pravda, ale všetko je mozne, zrejme sa tam len potrebuje ukľudniť, čo by teda mali ucitelky vedieť ako na deti. U nás sa deti niektoré ešte aj po roku nezapájali, ale zas nastupovali cela trieda ako 2-2,5 roční.
@klara351 a tie hry a vylety jej zakazujes preco? Skrz to ako sa sprava v MS? Ak ano, tak to vobec nema vyznam a toto by som nerobila. Ty vies co na nu funguje, takze by som sadla s ucitelkami a skusila sa o tom porozpravat. Spolupracovala by som so psychologom, nech moze dat rady ucitelkam. Ucitelky by mali sledovat co vyvolava jej spravanie. Len tak sa mu naucia predchadzat. Aj doma ma pravdepodobne nejake spustace, ktore ty uz poznas. V MS mozu byt dalsie, takze pozorovat. Ja som si dokonca ako zacinajuca ucitelka vsetko pisala a prechadzala poznamky spatne. Ale ci budes toto radit ucitelkam? No neviem.
@klara351 úplne, úplne ťa chápem, kto nemá také dieťa nepochopí, ja pre teba nemám dobré správy, u nás sa to po nástupe do školy ešte zhoršovalo, to zlé správanie sa stupňovalo, skúšali sme úplne všetko, špeciálny pedagóg tvrdí, že v tej chvíli proste to dieťa nevníma, nevie regulovať svoje správanie, zákazy, príkazy nikam nesmerujú, nezaberajú😭
@klara351 toto je podľa mna chyba, že dieťa napr niečo zle urobí na ihrisku či neposluchne tak sa matka a dieťa zdvihnú a idu preč
Vlastne to dieťa nemá šancu sa naučiť fungovať v nejakom menšom kolektíve alwbo skupinke
Neodchdzala by som. Zostať a dať dieťaťu priestor aby si vyskúšalo inú formu interakcie
@angel993 Ona nevie, preco tie deti udrela. Ked sa jej pytam, nieco si vymysli, napriklad, ze bola smadna alebo ze chcela jablko. A pytat sa jej po par hodinach aj tak asi nema zmysel.
@vreckovka2 @janka_266 Ja sa velmi s ucitelkami neporozpravam, ony mi medzi dverami vymenuju, co vsetko spravila a bezia prec. Mali sme jedno rodicovske a ani tam sme nejako nerozoberali dalsie moznosti, iba to, ze jej tam nedovolia zatial spat. Myslim, ze oni cakaju na tu psychologicku, kym sa na nu pozriet.
Tymi zakazmi dme sa snazili hlavne, aby prestala bit tie deti. Len mam naozaj pocit, ze to nema zmysel, neprinasa to nejaku zmenu.
@pribinak Mne sa praveze toto celkom osvedcilo, netrvalo dlho a nemuseli sme nikde odchadzat. Praveze pri mne funguje dobre aj medzi detmi, ci uz na ihrisku alebo v detsktch kutikoch. Vie s nimi interagovat, vie sa im prihovorit, vie sa hrat, aj ked obcas su tie hry velmi divoke. Ale napriklad vidim, ze si vie davat pozor, aby nebuchala a neakriabala ani v ramci hry.
@lenjaja84 Mala priznaky aj predtym. Vzdy bola hyperaktivna, nevydrzala na jednom mieste ani pri jedeni, behala od hry ku here. Ale do isteho veku je nepozornost normalna, len sa to teda vekom neupravovalo. Chodila aj do sukromnej Montessori skolky a to vobec nebolo prostredie vhodne pre nu.
Inak neda sa porovnat situacia ked rodic robi dietatu asistenta, toto v skolke nejde ( Preto ma vacsinou svojho asistenta)a tiez je ina situacia, ze co dieta nie je pretazene socialne, podnetmi. Skupina deti bez pauzy je narocna pre taketo deti. Je to neustaly hluk, podnety, do toho aktivity a poziadavky na dieta ako kolektiv. Cize to nie je ihrisko, kde dieta moze prec od tych deti a proste mat pauzu kedy treba. Toto zase supluje ten asistent. Potom komunikacia s ucitelmi je klucova, nakolko tam to dieta z toho benefituje, ked vedia od rodica, co funguje a nefunguje, tak to pomoze a tiez spatne. Rodic je odbornik na svoje dieta a ucitel je ten, co riesi to, aby sa dietatu pomohlo mimo pritomnosti rodica. Niekedy treba skratit cas skolky ( napr iba 2-4 hodiny), pripadne iba 3 dni max v tyzdni. Nakolko to je narocne pre to dieta a potom tam proste nefunguje.
@klara351 voľná hra von/dnu v zmámom prostredí bez stimulov, príroda veľa veľa, nekritizovat, nezahriakovat, nekričať, nezakazovať, často odmeňovať a vyzdvihovať pekné správanie, veľa čítať. Vysvetľovať empatiu, hrať rolové hry, zahrať si na dieťa ktorému ublíži vysvetliť ako sa cíti a vymeniť si role viac krát za sebou?
@klara351 podpor črevo čo najviac s vylúč v strave ak jej niečo nesedí.
@klara351 ale ona nemusí klamať, že udrela dieťa, lebo bola smädná -> ak má ADHD a problém vyjadriť (odkomunikovať) svoje požiadavky, môže byť táto jej agresivita voči deťom práve spôsob, ako upútať učiteľku - dostane pozornosť - problém je v tom, že inú, akú chcela. Takže ju nasmerovať, ak si smädná, choď za pani učiteľkou. Netreba kvôli tomu udrieť kamarátku.
Požiadala by som teda učiteľku, aby ju deň, dva pozorovala a snažila sa zachytiť, v akej situácii reaguje tvoje dievčatko nevhodne.
Trestať ju za to doma nemá zmysel, ubehne veľmi dlhý čas na to, aby si vedela uvedomiť, že za to, že v stredu na obed udrela kamarátku v škôlke nepôjde v sobotu na výlet. A hlavne, ak je naozaj ADHD, potrebuje pestrý program a striedať aktivity. Môže byť taká aj v situácii, keď sa nudí, keď sa od nej očakáva niečo, čo nechce, čo ju nezaujíma alebo vie, že bude neúspešná. Ako je na tom komunikačne? vie vyjadriť, keď niečo chce/ nechce? rozumie požiadavkám, pokynom/ zákazom?
@klara351 Moze to byt taky sposob nadviazania kontaktu. Su deti, co to maju tak, ze nevedia, ako zacat interagovat, tak zaparaju. Tiez jej moze vadit hluk a vela podnetov, moze byt z toho vystrelena.
Aj s mojim malym boli taketo problemy v skolke. Hyperaktivny teda nie je, ale ta interakcia s detmi bola taka vselijaka, uz som chodila do skolky vzdy s uzkostou, ze co zase bolo. Nieco bolo.kazdy den. U nas pomohli tie hry, ako pise @jakubrianka, hrali sme sa doma na rozne socialne situacie. Tiez sme hrali taku hru, ze ako sa kto citi v nejakej situacii. Vzdy som kratko opisala situaciu a davala som mu na vyber z moznosti, ze ako sa on alebo ini ludia v tej situacii citia. U nas to bolo ozaj tak, ale ucitelky uz doporucovali.psychologa, cakala som uz len na spravu od nich. No nejako ju nestihli napisat, potom boli sviatky a ja som medzitym s malym ozaj vselico cvicila, rozoberala tie pocity, prehravali sme rozne situacie. A musim zaklopat, ze uz tak 3/4 roka je to lepsie, samozrejme obcas nejaky incident je, ale uz nas k psychologovi neposielaju.
@nikaeli @marianarem Rozumie velmi dobre a vie sa aj vyjadrit, ked nieco chce, s tym urcite nema problem. Tieto jej dovody di urcite vymysla, aspon vacsinu casu. Vacsinou sa jej dovod odvija od niecoho, co prave vidi, povie, ze to urobila, lebo chcela jablko vtedy, ked ho prave vidi, alebo, ze bola smadna, ked vidi, ze drzim vodu. Ona podla mna ani nevie alebo si nepamata. Velakrat je to podla mna tym, ze ona si vymysla dost divoke hry a je mozno nasa chyba, ze sme ju tak nechali sa s nami hrat, hry kde sa biju zvierata, revu, velmi rada sa blazni, co znamena hadze sa na ludi a podobne. To sa jej snazime vysvetlit, ze s detmi sa takto hrat nemoze, ze detom sa to nepaci.
Ja som si aj zo zaciatku myslela, ze to robi preto, ze je tam deti vela a ona chce uputat ich pozornost a nevie ako. Ale to mi povedali ucitelky, ze s tym tiez nema problem, ze vie prist k detom a pridat sa k hre. Podla nich je velmi sikovna, dost inteligentna, taha sa aj na predskolakov, len pri nicom nevydrzi, vsetko ju hned omrzi a zacne vymyslat. Pripadne, ked jej teda nieco hned nejde, hned sa zacne hnevat a nechce to robit.
Ona je aj dost uzkostna, mava problem s vracanim a hnackami zo stresu. Ked je toho na nu vela, pripadne sa dlhsie citi zle, ked je kritizovana a vidi, ze sa na nu vsetci okolo hnevaju, zvykne zvracat na prazdny zaludok. Takze ani sa na nu velmi tlacit neda.
@marianarem treba ale vždy vylúčiť zdravotný problém prečo sa mozog nevyvíja priaznivo. Môže to byt práve ukazovateľ zažívacích, metabolických, neurologických … ochorení.
Moj ma síce 6 rokov ale tiez mam podozrenie na ADHD v skolke som to riesila no po depistazi nam odporucili len liečebného pedagoga. Ked vyrival do deti a ucitelky videli ze sa tym trapim a naozaj som sa s nim o tom stale rozpravala tak mi povedali pani ucitelky ze tieto veci si oni musia vyriesit v skolke ze ja tam nanho nemam dosah. Potom ked uz zistili co nanho plati tak aj tych staznosti bolo menej.
@jakubrianka Tak moj maly je skor taky intelektual, v tomto sa vyvija velmi priaznivo. Technicke myslenie, cisla, logika vyborna, aj perfektne rozprava. Socialne je ale taky slabsi, tam potrebuje viac casu. Nevidim to ale na zdravotny problem, skor myslim, ze to ma po chlapoch z nasej rodiny, z obidvoch stran. Postupne mu nabieha aj empatia, emocna inteligencia, ale pomalsie ako tie intelektualne veci.
Tak ty dieťaťu pravdepodobne s diagnózou zakazuješ ešte posledné veci, ktoré ho bavia? Veď keď má podľa teba ADHD tak načo dávaš tresty? Keby mala zlomenú ruku tak jej zakážeš rozprávky lebo nemôže písať 🙈
@dominikamacakova úplne zlý prístup má autorka. S rizikom ADHD treba tvrdo makať a špeciálny prístup. Také že tresty u malých aj zdravých deti všetko zhoršujú. Aj k ADHD sa dá neprávnym prístupom dopracovať. Kľúčové sú prvé roky života (do 6 rokov). Už dávno mala s ním pracovať za pomoci vedenia dobrého odborníka. Tiež som včera preto reagovala.
@jakubrianka presne, toto nie je vhodné ani pre zdravé dieťa a nie to pre dieťa s diagnózou. Vlastne toto dieťa nemá absolútne nikde bezpečný prístav.
@klara351 tie tresty doma urcite nemaju zmysel. V kazdom pripade by mal prist prirodzeny nasledok bezprostredne po situacii a nie uplne nezmyselny trest. A tie tvoje tresty su nezmyselne a este aj prilis vzdialene. Kazis si s nou akurat svoj vztah, ktory je mimoriadne dolezity, aby ste fungovali v pohode. Tie tresty ti navrhli pani ucitelky? Chcem verit, ze nie. Fakt ich popros, nech ju skusia sledovat pri akych situaciach sa sprava nevhodne. Pripadne sa potom opytaj na to od psychologicky. Treba nazerat poza spravanie dietata. Nieco tym chce povedat. Nie je apriori zle. V konecnom dosledku si potrebuje vybudovat dobry vztah s ucitellkami. A toto zavisi od uciteliek.
@dominikamacakova @jakubrianka @vreckovka2 Taketo tresty sme zacali pouzivat odkedy chodi do skolky, nakolko netusim, ako to riesit. Ja som doteraz nic take nepotrebovala, ako som pisala, ja sa s nou viem dohodnut, pri mne sa zjavne sprava inak. To, ze vsetko ma byt len za odmenu, mi bolo poradene, skusila som a vidim, ze to nema zmysel, preto sa pytam, co by som mohla robit. Zo strany uciteliek zatial len pocuvam, ze sa to o.spravanie musi zmenit. Tam asi cakaju na tu psychologicku.
Dostat inak tak male dieta na terapiu alebo k psychologicke nie je take jednoduche. Doteraz som len pocuvala, ze z toho vyrasrie, ze sa taketo veci riesia najskor v predskolskom veku. Maximalne som dosiahla, ze sa na nu pozerala sukromna psychologicka.
@klara351 prečo by to nebolo jednoduché? Zavolaj do cpppap a objednaj ju. Ja som tiež takto bola minulý rok s malou, lebo sa učiteľky "sťažovali" tiež robila v škôlke zle, myslela som si, že má ADHD a nakoniec sa to absolútne nepotvrdilo. Iba si potrebovala zvyknúť na nový režim. Sú ešte malé, proste ty netušíš ako sa to dieťa cíti a čo prežíva v škôlke keď nie je s tebou. Už len to je obrovský stres pre dieťa keď je odlúčené a nie ešte poslúchať a dodržiavať pravidlá celý deň. Ja som sa nakoniec rozhodla, že ju budem brávať na obed domov a bol pokoj.
@dominikamacakova všetko má byt za odmenu? To sa mi nezdá 🤔 tento ich prístup.
@jakubrianka ja som nič také nepovedala
@klara351 och nezakazuj jej rozprávky, hry či výlety.
To je zbytočne pre take dieťa