Dobrý deň prajem, chcem sa opýtať už asi ako poslednú možnosť. Syn 4r mi doslova skáče po hlave. To čo sa deje posledné obdobie je už nenormálne
Tvari sa asi že je hluchý, xkrat denno denne ideme zo škôlky absolútne má nerešpektuje , ideme ideme, nie on sa rozbehne a kričím naňho aby zastavil ani náhodou. Bývame vedľa rušnej cesty a bojím sa neustále za ním niekam utekám a to sme už prestali chodiť na bicykli lebo absolútne žiaden pút sebazáchovy alebo niečo….
To iste aj opačne, neprídem niekedy na aute rozčúli sa a nepohne s ním nikto a celu cestu domov má bije búcha kričí po mne.
Najhoršie na tom všetkom je že má bije. Neustále má bije ťahá má za vlasy a rozpráva mi aká som otrasná, hnusná.
Fakt som zúfalá. Muž tak isto. Toľkokrát už som mu dala na rit ale on nič žiaden rešpekt nič.
Kadejaké situácie sú on začne vrieskat vystrájať aby nemusel niekam chodiť ísť.
Na oslave mu nedovolím rozhadzovať hračky začne vrieskat až jači kým nezaspi… nenormálne čo sa to deje posledný rok. Začalo to asi keď začal chodiť do škôlky ale som z neho vyčerpaná.
Je veľmi akčný živý neposedí nikde. Kým je dobre je milý, rozpráva sa, je empaticky ale ako náhle ho niečo nahnevá alebo nechce ide má bit a vrieska a vyvadza
Niečo mu nedovolím príde do izby všetky hračky vytrepe zo skriniek všetky puzzle rozhadze na kopu pocika sa
Čo mám robiť?
Mám ho bit, presviedčať skúšať milo zle ????? Ja mám pocit že už toto nezvladam
A ešte takto, on po tomto všetkom aj príde a ospravedlní sa. Povie napríklad že ho to mrzí že kričal alebo že má zbil ale vždy to robí.
To je síce pekne že sa ospravedlní, ale nie každý raz bude akceptovať jeho ospravedlnenie a potom čo?
Estw raz, ty by si mala ísť k psychologické aby si sa naučila zadávať dieťaťu výchovne hranice
Nie je nirmalne Aby 4 ročne dieťa bilo matku
"Začalo to asi keď začal chodiť do škôlky" tak to asi bude v tom. Chodí tam rád alebo preto že musí?
@brloh chodí tam veľmi rad, má kamarátov fakt s týmto nie je problém ale keď sa naštve je to úplne iné decko
@pribinak skúšala som kadejako ale neviem mám pocit že on nič nerešpektuje. Skúšam po dobrom po zlom
Veď preto ti Radim že chod za psychologickou
@pribinak ďakujem skúsim
Aka si ty, keď sa nahnevaš?
Vyhadze hračky na kopu? Fajn. Okamžite by som teatrálne prišla s vrecom na smeti, celu tu kopu doňho nahádzala pred ním a davajho k smetiakom. Ak bývate v dome, normálne by som to v noci zobrala a skryla niekde do záhradného domčeka a rano iba povedala že to zobrali smetiari, že si ma hračky vážiť, nuz smola teraz nemá nič. Druhýkrát by si rozmyslel či nieco take skúsi. Musíš byt rázna a dôsledná. Nieco poviem, dieta to odignoruje, okamžite splním čo som hovorila. To iste muž. Hlavne vy dvaja musíte byt vo výchove za jedno, nie že ocinko dovolí a potom dieta začne byt vychytralé.
Začne utekať pri hlavnej ceste? Okamžite by som ho dobehla a nahukala naňho si chce aby ho zrazilo a ist do nemocnice?! asi by aj dostal vychovnu (nie som za bitky, ale toto už naozaj nie je sranda a situácia kde môže dôjsť k nešťastiu veľmi rychlo, tu sa už fakt nesranduje) a celu dobu by som ho drzala za ruku dokym nedojdeme domov.
Naša teraz napríklad trucuje a keď jej niekto nieco dá (naposledy susedka požičala hračky) nechcela poďakovať - okamžite som hračku zobrala, vrátila susedke že ďakujeme za požičanie, ale malá nepozna základy slušnosti takze hračku preto vraciame. Jasne že sa hodila o zem. Pred susedkou. Ja si z toho nič nerobím, iba som to okomentovala že nuž keď sa nechceme ďakovať, keď nám niekto láskavo nieco pozícia, nebudeme si tie hračky ani brat….
@kristinka92 suhlas, a doplnim, ja by som teda povedala otcovi dietata (tj manzelovi) ze nech to teatro robi s chlapcom on, akonahle sa takto k maminke aj doma zachova. Nech si chlapca uprace otec, mozno bude trosku realnejsi efekt.
Pokým som nečítala, že sa pocika povedala by som, že vzdor atď, ale toto je na psychológa.Za 3 r sa podreže, lebo mi niečo nedovolis, alebo nebude po jeho vôli, alebo hodí pohár o zem?Keď cika od zlosti je neurotik hľadaj psychológa.
@kristinka92 A potom mu tie hracky ma vratit z toho vreca? Ved to dieta nie je blbe. Raz to zaberie, ale potom uz nie. Ty si myslis, ze autorka na naho pri tej ceste uz nekricala? Takto to nefunguje.
Mne to pripadá trochu ako asperger 🤔 taký liznuty...
Autorka, tu pomoze iba psycholog. Poradi ti ako spravne dietatu nestavit hranice. Rady typu nahukat su uplne bezcene. Skus pohladat vychovu logickych dosledkov. Nepomoze ti nic len jasne a zretelne trvat na svojom. Bude to tazke, ale pochopi kde su hranice a co nasleduje po ich prekroceni.= dosledok.
4-ročný ti rozpráva aká si otrasná, hnusná? odkiaľ má taký slovník? Neustále ťa bije a ťahá za vlasy? na nič nereaguje? tak mu to vráť, niekedy pomôže zrkadlenie 🤷🏻♀️ vyhádže hračky? má 5 minút na to, aby ich upratal, inak idú do bedne, ako napísali dievčatá vyššie.. idete zo škôlky a vyletí na cestu? tak ho drž za ruku a nedovoľ mu pobehovať kade tade.. až vybehne na cestu, bude neskoro.. vystrája, keď máte niekam ísť? fajn, tak čau, ostaň doma, ideme bez teba - a reálne by som sa obliekla a odišla (za dvere)..
Inak nechce sa mi veriť, že kým šiel do škôlky, bol zlatíčko a odrazu je z neho agresívne a neposlušné dieťa....
Uff to je uz extrem, chce to za vagon trpezlivosti, vysvetlit situaciu aj ako budes reagovat a drzat sa toho, tvoj drobec nema hranice a valcuju ho aj jeho vlastne emocie, moje mladsie dieta si presne v tomto veku v skolke raz cestou domov vymyslelo, ze bude veselo utekat po celej chodbe hore dole nedbajuc na moje pokyny, ludi a ine deti, vysvetlila som pokojne, ze ju chytim a budem drzat kym neprestane, ak bude pokojna, nebudem ju drzat, asi 5x vyskusala, ci to funguje, ci ju ozaj chytim a podrzim, aj pred zrakmi vsetkych rodicov a uciteliek, nevyhodila ma z konceptu, po poslednom pokuse ju tato hra prestala bavit, obcasne sa vyskytovali podobne skusky hranic na inych miestach a za inych okolnosti, ved zdrave dieta a dodnes sem tak skusi, ale toto nam funguje dodnes, moja jedina uloha je zachovat pokoj rozvahu a dodrzat slovo, vytvara to pekny priestor istoty s hranicami
Odpoved je školka. Nebol pripraveny. Nerespektovala si ho? Nerešpektuje on teba.
Ak by moje deti robili iba zlomok toho, čo opisuješ,tak by hodne dlho nesedeli na zadku. Som rodič a toto by som nikdy netolerovala. V prvom rade z úcty k sebe a v druhom rade z úcty k okoliu,aby som nevychovala zurvalca, ktorý sa tak bude správať aj k ostatným,keď bude väčší.
@lienka.7 ak by som vedela nehľadám odpoved tu
Ked syn krici, tak kric aj ty. Ked ta bije, vrat mu to.
Ma dostatok spánku, pohybu?
Urcite dieta nebi!!! ked ono bije teba. Ty mu musis ukazat ako riesit konflikty a ked ho zbijes len mu ukazes ze bitka ako reakcia je ok. Ano musis mu ukazat hranice ale to sa da aj prisnejsim hlasom, pohrozenim o vzati oblubenej hracky, vzatim tej hracky, alebo proste dat ho sameho do izby a az ked sa ukludni sa s nim porozpravat. Ano byt prisny ale da sa to aj inak ako bitkou.
Raz by som ho upozornila, že aj si hneď nezačne upratovať hračky, vsetky hračky, bez pardonu by som nachádzala do vreca a vyhodila (pred ním pred dvere) aby pochopil, že už ich mať nebude. A nenápadne ich odložila napríklad do pivnice.
Keby sa pocikal, tak by stal na jednom mieste taky mokrý, kým by sa sám neprezliekol a neutrpel to za sebou.
A keby ma udrel, tak takú by dostal, že by si to zapamätal. Som tolerantná, aj zbožňujem deti, a dám im vsrtko na svete, ale aby moje decko na mňa zdvihlo ruku, takú ešte nehrali.
Môže mi niekto hovoriť, že dom zlyhala, alebo nech idem za psychologickou.
@mamamasama nerešpektovala čo? Ze musí ísť do škôlky, lebo rodič ma aj povinnosti?
vsetko co od jedu vyhadze a rozhadze by som napakovala do mecha a vyhodila. S komentarom, ze ked si veci nevazi, a hadze a vala po zemi, tak ich mat nebude. Otvorila okno a demontracne vycmarila.
Zeby mal bil a tahal za vlasy, utekal na cestu? Uf, asi by ma zavreli, ale taku nakladacku na zadok by dostal, ze by si zapamatal raz a navzdy.
A na otrasna, hrozna a neviem aka matka - chmatla bych ho za golier, do ruk strcila najoblubenejsieho plysaka a vysmarila von za dvere, ze nech si teda ide hladat novu, lepsiu mamu, nech sa paci...
Milá autorka. Nejdem sa uchyľovat k radám, najprv treba zistiť pôvod problému. Sú len dve možnosti, buď chyba prístupu alebo to môže signalizovať aj nejaký problém.
Určite najlepsie pomôže psychológ. Ale na to, aby Vaše dieťa vedel adekvátne posúdiť, bude sa pýtať.
Radím zamyslieť sa:
1. Odkedy presne pozorujete zmenu na dieťati? Spúšťač!
2. Má s nim problém aj nejaký iný člen rodiny?? (babka, dedko, atď). Obzvlášť co sa týka utekania na cestu a pod. (kedy nepociťuje strach a možnosť ohrozenia).
3. Vystrája aj keď vopred vie, ze poňho prídete poobede pešo? Namiesto autom?
4. Má rád zaužívanú rutinu? Alebo nemá problém prispôsobiť sa zmene programu?
5. Má problém rešpektovať aj iných? Či má tendenciu presadzovať sa len pri vás? Aby dosiahol svoje?
To Vám môže napovedať viac ako by sa zdalo. Držím prsty.
Diagnostiku ADHD, asperger
@kristinka92 toto s tym vrecom sme doma urobili 3x,dcera nechcela upratat hracky.zabralo 😄👍 ucinne,rychle 😄
Prišiel by zo skolky a všetky hračky by boli preč. Preč na veľmi dlho.
Ty dovolíš aby tá bil 4 ročný chlapec? Tak potom smer psychológ lebo si rodič ktorý nie je schopný zadať dieťaťu hranice
Pocika sa? No tak utrie dlážku, prezlečie sa a pôjde si oprat pocikane veci a vyvesiť na balkón? Kruté? Možno, ale poučné