Ahojte mamičky viete mi poradiť ? Dcérka ma 4 roky a do školky nechodí často od septembra tam bola asi 10x. Učitelky sa nám sťažujú že dcérka s nimi vôbec nerozpráva, nechce sa hráť s deťmi, a nechce cvičiť ani kresliť. Doma pekne hovorí, ale ideme na logopediu, lebo nehovorí tak čisto. V školke spomína stále iba jednu kamarátku, ktorá tiež teraz chýba. S deťmi na ihrisku ktoré nepozná sa nechce veľmi hrať, nevie sa im prihovoriť, hrať by sa aj chcela. Nemá súrodencov, v rodine nemáme malé deti je zvyknutá iba na dospelých. Myslíte, že to mám riešiť so psychologičkou alebo mám jej dať ešte čas, keďže škôlku v podstate ani veľmi nenavštevuje, lebo skoro stále bola chorá a aj keď bola zdravá tak nechcela isť do škôlky tak sme ju nechali doma s babkou. To bola asi chyba.
Nemala sancu si zvyknut na skolku a najst si tam kamaratov, kedze malo tam chodila. Potrebuje este cas.
Podľa mňa, je to normálne. Tu by sa mali viacej zapojiť učiteľky MŠ. Môj syn bol tiež nesmelý. Ale, p. učiteľka po týždni vedela (zistila od dieťaťa), že má rád robotov. Ďalší deň ho čakala kôpka vykresov s robotmi. A tym si navždy získala jeho ❤️
presne ako pise zuzane, vsak do skoljy nevhodi ako si ma najst kamarstov a zvyknut? ibe deti chodiace denne si zvykaju 2-3 tyzdne, ona chodi 10 dni za rok tak nema sancu sa adaptovat. psycholog ti povie asi toto: dajte ju do skolky aby si mohla najst kamarstov, naucila sa s nimi komunikovst aj hrat...
A načo psychológ? Ak tam bola od septembra 10x tak nemala šancu si zvyknúť.
@kacena4 proste učiteľky má zneistili, aj ona sa dosť hanbí deti, ktoré nepozná.
Určite keď bola zdravá, mala chodiť do škôlky. To nevadí, že by ráno plakala, že nechce ísť. To robí 90% detí...
Môj sa takisto hanbil druhých detí predtým ako začal chodiť do škôlky a by si neuverila, aký veľký rozdiel to teraz skoro po roku je. 100 a 1 😉
Mali by ste ju dávať do skolky aby sa naučila komunikovat a spolupracovať s deťmi, to učiť školácku bude náročné
Veď ona potrebuje rovesníkov aby sa naučila si existencii v kolektíve
Aby ste potom nemali uplakanu prvacku
Nemusí tam trčať od nevidím do nevidím, ale určite aspoň párkrát do týždňa by do skolky ísť mala
@autorka Dam ti odpoved ako ucitelka MS. Na skolku si nemala este cas zvyknut,takze jej spravanie a prejavy su uplne prirodzene. Urcite jej daj cas a ked zacne chodit pravidelne, zlepsi sa to. Chyba mi ale od uciteliek nejaka snaha a pochopenie. Oni by mali byt prve, ktore teba aj malu podporia a nie sa stazovat.
Asi učiteľky veľmi nemajú snahu o to, aby ju zapojili. A zaujali.
Chodis s nou aj niekde inde medzi deti - mimo skolky? Ihriska, detske kutiky, akcie...? Nech si na ne zvyka...
@zorkahorka no popravde keď bola corona tak sme nikam nechodili teraz sa snažíme chodiť.
@misana84 Ale veď tu nikto nenedával na učiteľky tie sú svaté.
Ked poriadne nechodila nemala si ani sancu zvyknut 🙂 takze by som jej dala.sancu a proste nech chodi. Moja 4 rocna tiez zacinala tento rok, a teda zaciatky boli kadejake, tiez ma.ucitelky cakali ze robi toto robib hento. Potom samozrejme prislo ze ona nejde a place - par dni ju vyslovene trhali odo mna v satni a museli odniest dnu. Ale treba nepovolit. Mne to tiez bolo luto ale.ked raz zisti ze ked bude plakat tak nepojde tak tazko. Mna sa potom sama nato doma pytala ze a co ak zajtra v satni zase budem kricat a budu ma musiet odniest - tak som jej hovorila ze nevadi, ze to sa stava niekedy kym si deticky zvyknu,ale ze do tej skolky proste pojde ako vsetky deticky ze chodit sa musi, aj ja som tak chodila atd, a ze ci by jej samej nebolo lepsie ist normalne bez toho vystrajania v satni. Ona si to dva dni premyslela a odtedy by som neverila sama - zacala chodit dobrovolne do skolky, nikdy ziaden problem, ucitelky ju chvalia a ona sa sama tesi. Tiez to dlho trvalo kym si tam nasla nejaku blizku dusu na hranie - teraz po Vianociach sa az tak blizko zblizila.s jednym dievcatkom ze sa dokonca vypytala ze tam chce spat.s nou aj ked by nemusela - ja som doma na rd este s mensim. A tak tam uz aj spi a vsetko ok. Takze jedine jej dat sancu si zvyknut, pekne sa porozpravat ale.ked bude kludna o tom a nepovolit ked bude zas plakat ze nechce chodit to skusaju vsetky deticky 🙂
@autorka no to je tym, ze ste nikam nechodili. Korona nebola stale, v lete sa medzi deti dalo ist...
Môže ísť o aspergerov syndrom..
Podla mna nieje zvyknuta na ucitelky tym ze bola malo tak nema k jim doveru a preto nerozprava.
Moj syn ma 9r a este teraz je taky ze so svojimi ucitelkami a vychovavatelkou rozprava lebo im doveruje ale trvalo to par mesiacov kym si vypestoval doveru a nebal sa.
S cudzimi ucitelkami ked zastupuju sa moc nerozprava radsej je ticho v pozadi.
V skolke ked mu vymenili napriklad ucitelku. Tak s jednou sa rozpraval tu ktoru poznal a ta druha ho pol roka nepocula rozpravat kym jej zacal doverovat. 🤷♀️
Proste ma taku povahu. Ale cim je starsi tym sa to zlepsuje.
@alchemilkazltozelena ale aspegrov syndrom tam píše že dieťa nemá rado zmeny, že robí tie isté činnosti, že rada je tie isté jedlá. U nás sa malá teší ak ideme na výlet, alebo ideme niekam preč. Nerada je tie isté jedlá, nerobí tie isté činnosti.
autorka....ja som reagovala na odpoveď pani, že ju nezapajajú....odpovedala ste si sama rovno v otazke...bola chyba ju nechať doma keď nechcela isť do školky...jasne, že je tam utiahnuta lebo oni už majú partiu....do školky je potrebne dieta pripravit, vysvetlit ako to tam bude, co ju caka...moja mala je tiež covid dieta...boli sme doma, na ihrisku sa skamaratila s par dievcatami ale skutocne kamaratstvo si uvedomila až teraz v školke.Miluje to tam, učitelky su starsie co som velmi rada, maju v triede poriadok, disciplinu ak by to tak nebolo by nastal v triede chaos a maju moj velky obdiv ako to dokažu s 18timi 3ročnými deturencami. My sme si asi rok dopredu citali knihu Misko a Brunko idu do školky a moja presne vedela co bude a ako a brala to ako fakt. Žiadne hodinove ci poldnove zvykacky rovno podľa knihy. a žiadne plakanie sme nemali. Je dôležite dieta pripraviť a povedať mu čo ho čaká.
Dcérka si zvykne, potrebuje viac času. Môj 5r chodí od 3,5r. Začiatky boli katastrofálne. Teraz je už v škôlke spokojný. Napriek tomu sa tvrdohlavec malý rozhodol, že tam nebude rozprávať a to dodržuje🤣. Pritom krásne rozpráva od 2r, rovno aj s čistým R. Deti sú všelijaké. Minule mi rozprával, že jeden chlapček z triedy nechce nič v škôlke jesť, že on to nechápe. A ja mu na to, že tiež nechápem, prečo v škôlke nerozprávaš?...usmial sa popod fúzy a viac som sa nedozvedela...
@misana84 no, tak keď sa dieťa nezapojí do činnosti po Tom, čo je ,10x v MŠ,...a učitelia sa sťažujú rodičom bez toho, žeby sa snažili rovno dieťa dajak integrovať v spolupráci s rodičmi...to nie je dobrý učiteľ. Učitelia, tohto typu majú radi, keď deti idú ako "ovečky" všetko robia naraz a rovnako, nech nemajú starost. Neprihliadaju na individualitu dieťaťa....
moja dcera ma AS, rada chodi na vyletyy, papa toho vela tiez atd. Kazdemu sa to prejavuje inak. Ale je uplne normalne ze dieta ktore je v skolke 10 dni dokopy tam este nie je zvyknute
@1mina a ako sa to prejavuje na tvojej dcérke,? Napriklad moja si stihla v školke nájsť aj kamošku o nej stále hovorí keď príde domov zo školky tak stále počúvam o tom dievčatku, ale s ostatnými deťmi sa nechce kamarátiť stále povie, jedno dievčatko je veľmi veľké, druhé ma hruby hlas. Proste ich nepozná. A napríklad vôbec nechce cvičiť, proste ona mi povie mami ja nebudem a nechcem cvičiť. Teraz sme boli v parku tak hneď chytila jedno 2 ročné dievčatko za ručku a šli sa spolu hrať, síce nekomunikovali, lebo to dievčatko vôbec nevedelo hovoriť a moja tiež snou nehovorila ale sa hrali. Tiež sa bojím či nemá poruchu, proste toto ma štve že sa nevie alebo nechce zaradiť do kolektívu. Ale možno vážne si tam ešte nezvykla.
U nej sa tak vselijak to striedalo, ale teraz.momentalne ma tiez jednu super kamosku v skolke - tiez o nej basni vkuse ale zlate su 😂 ona si zas rada hlada kamaratov, skor mavala problem s odhadnutim nejakej ten vhodnej hranice, napriklad ze ked bola mensia kludne cudzie deti obimala. Teraz v skolke funguje perfektne, rada tam chodi, pekne spi, vsetko robi co treba, ona je zas skor taka ze chce spravit vsetko ako sa ma, a nema rada ked niekto neposlucha a robi zle. Psychologicka nam hovorila ze preto jej to tak vyhovuje v skolke ze oni maju proste radi pravidla, toto sa robi vtedy a vtedy. Nasej sa to prejavuje hlavne timi pravidlami ktore si presadzuje hlavne doma, v skolke to vydrzi celu dobu, vlastne vedia iba ucitelky, a tie jej akceptuju take drobnosti ze rano chce rovnako vojst do triedy, ze si musi ona sama zazvonit (ak to nestihne tak sa vratia do triedy aby si mohla znova 🙈) a ked pre nu pridem tak zase ucitelka jej musi rovnako doniest.plysaka z triedy do satne . Ale to su ozaj take drobnosti co jej akceptuju a cely den je tam ok. Ona si to vybije skor doma potom 😂 ale teda kazdy je iny, kazdy sa inak prejavuje. Nasa mala predtym silne prejavy a casto velke zachvaty preto sme to riesili. Pokial bezne funguje v poriadku a neobmedzuje vas to v beznom zivote, by som to asi zatial nejak neriesila. To ze v skolke pomaly nebola a este sa tam nezapaja je podla.mna ok musi si zvyknut. Inak ked bola moja v skolke cca 10 dni to bola.costa.katastrofa, ale ucitelky sa snazili. Teraz je tam uplne bez problemov, hra sa , papa, zapaja, pracuje, spinka vsetko.
@1mina nie moja nemá výbuchy hnevu, len ešte tak čisto nerozpráva. Napríklad niekedy sa jej musím pýtať jednu otázku aj 3x proste neodpovie, ale počuje. Ona má problém sa prvá prihovoriť deťom. V skolke teraz vôbec nechce cvičiť, dokonca ani maľovať nechcela. Predtým v škôlke sa hrali na hada tak toto ju bavilo. Inác ona je od narodenia dobre dieťa rada spinkala aj teraz poobede si pospi. Ale zasa sa
sa nikdy nevedela zabaviť sama. Rada pozerá telku, teraz sa trošku zahrá sama, ale puzzle ani skladačky ju nezaujímajú. Skoro nikomu nechce zdraviť myslím cudzích ľudí.
Je to v pohode, na všetko má čas Nevidím dôvod na paniku. Aj ja som bola hanblivé dieťa a vyrástla som z toho, resp. život ma naučil
mne to pride v pohode. Ja by som jej dala cas, tich 10 dni v skolke je naozaj velmi malicko. To moja je v triede s predskolakmi, aj ked ma len 4 roky tiez, ale bezne tam aj tie velke deti placu, jeden zo zaciatku si pametam ze kadeco porobil dokonca usiel zo skolky domov. Treba ju tam nechat chodit a neustupit hlavne a potom uvidite skor ten dalsi skolsky rok ako sa vyvinie mozno sa aj osmeli 🙂 mojej tiez trvalo kym si nasla taku jednu ozaj ze kamosku, a teraz a bez seba nepohnu.
ja by som to nebrala tak, že učiteľky sa sťažujú, ako rodič máte právo na informácie, ja ako učiteľka tiež rodičov pravdivo informujem o tom, ako sa ich dieťa v kolektíve správa, zapája do činností, ako komunikuje, hrá sa a spolupracuje s deťmi. to je normálna vec predsa.. ak chodila takto málo, je to úplne normálne, netreba v tom hneď vidieť diagnózy. skúste začať chodiť do MŠ pravidelne, aj vy s ňou častejšie chodievajte medzi deti, obmedzte TV, a viac sa spolu hrajte (aj tie puzzle, kreslenie a pod. alebo nájdite niečo také, čo ju bude baviť - ale TV vypnutá) ;)
Ešte mi učiteľky povedali, že všetkého sa bojí, a je veľmi plačlivá.