4,5-ročný chlapec rozpráva, že ho máme zabiť

leeshka
24. feb 2023

Prosim, povedzte mi aku dolezitost dat spravaniu 4.5rocneho chlapca ktory ked sa nahnevame alebo sa nejak rozrusi zacne rozpravat ako ho mame zabit a ze on sa chce zabit a ze sa zabije, zacne sa skrabat buchat, pichat si do oci
Najnovsie zacal rozpravat ze skoci z okna na chodnik
Dost ma tie reci desia a neviem odhadnut ci je za tym realne problem a mali by sme vyhladat psychologicku
Ani neviem ako vhodne reagovat
Nestava alebo nedialo sa to niekomu z vas?

dzulli1980
24. feb 2023

No minimálne psychológa by som navštívila ... moja dcéra teda tiež vie robiť scény, ale z tohto, čo si napísala, mi až mráz po chrbte prebehol.
@leeshka

taminka1986
24. feb 2023

@leeshka nerozumiem ako 4r.dieta moze taketo nieco povedat. To musel pocut lebo neverim ze na nieco taketo by prisiel sam v tomto veku

leeshka
autor
24. feb 2023

@dzulli1980 no ved je to hrozne, ja som sa mu snazila vysvetlovat co znamena zabit a ze clovek umrie a co to obnasa ale furt to rozprava a stale viac a viac a stupnuje sa to a fakt uz nvm ako resgovat na toto cele tak aby som to este nezhorsovala

maminkadeticiek
24. feb 2023

Sama tusis ze toto normalne deti nehovoria ani 4 rocne,ani 10 rocne,ani starsie.Keby slo o moje dieta uz sedim u psychologicky a radim sa,mala by som obrovsky strach co za sialene myslienky a preco mu chodia hlavou.Navstiv ju/ho najprv bez syna.

vulka
24. feb 2023

@leeshka Nepozerať telku, kontrolovať vlastné reči.

leeshka
autor
24. feb 2023

@taminka1986 ved ano odniekial to mat musi ale on je aj dost premudrely, trosku filozof a riesi casto take kdejake temy ze sa ludia divia ze v tomto veku mu take napada

majkamasar
24. feb 2023

A ma pristup k mobilu sam? Teda k internetu? Co tam pozera? Ake rozpravky.

leeshka
autor
24. feb 2023

@vulka my taketo veci pri nom nerozpravame ale neviem co vsetko nabera v skolke od inych deti napr, alebo ked je u babiek dedkov ale chcem verit ze ani oni taketo reci nepraktizuju 🤔
Nejaky cas uz aj rozmyslam ze ci aj nie je hypersenzitivny ale nvm ci toto tiez vie nejaky odbornik posudit a potvrdit ci vyvratit

leeshka
autor
24. feb 2023

@majkamasar nie nema pristup sam k mobilu ani k pocitacu
Ma pustane rozpravky ako Labkova patrola, poziarnik sam, caillou, krtka
Z filmov toy story videl a dobu ladovu, shreka
Na netflixe pozeraval rozne serialy ale to boli vsetko pre take mensie deti ze popravde neviem presne vsetkych obsah ale nechce sa mi verit ze by to odtial mal

euka210
24. feb 2023

@leeshka musel to podla mna pocut...nepozerate pri nom spravy?
Alebo aj aspergeri mozu taku agresiu pouzivat. Znama ma syna aspergera...veeelmi mudry, ale ked ho chyti amok, tak tiez take reci mal, ze sa zabije.
Alebo len dava velmi najavo emocie a nevie ich spracovat...spominam, ze aj moj sa kusal do ruky isty cas, aby so mnou pohlo ked bol mensi. Neskor som sa bala, aby skor nieco nerozbil od hnevu. Inak je spolocensky typ, zivy, pohyblivy, len ten hnev ma prudsi. Pomaha porozpravat, manzel sa s nim vedel nejako dohodnut, aby sa ukludnil.
Ked neviete co, tak aj psycholog pomoze hoci len vam povedat co robit ci nerobit...

majkamasar
24. feb 2023

@leeshka
@leeshka tak urcite by som zasla k odbornikovi. Urcite vam poradi.

simik22
24. feb 2023

No sám od seba na to neprišiel. Buď pozerá nevhodné rozprávky, alebo hry alebo čosi. Normálne to nie je. Vyhľadaj pomoc.

jumama
24. feb 2023

Ma kamaratov, nesikanuju ho v skolke, nevylucuju? Ako papa, normalne ako doteraz, alebo sa nieco aj v tomto smere zmenilo? byva smutny, bez nalady, bez energie?

Mna hned tiez napadlo, ze moze byt asperger, ti prezivaju taketo stavy. Jedak su aj citlivejsi, vnimavejsi, podnetmi lahsie uavitelni, a ked sa im zda, ze nik im nerozumie, mozu prezivat taketo pocity, ale neviem, ci aj takyto malicky uz.

Asi by som hladala nejaku odbornu pomoc, mozno aj ako dospelak sa poradit.

reanda
24. feb 2023

preco sa nahnevate a co ho rozrusi?

beata_k
24. feb 2023

Zrejme ako pises, je hypersenzitivny. Ja by som skusila aj vobec nereagovat na tieto vety. Ani slovom ich nevyvracat, nedebatovat o tom. Ako keby ich ani nepovedal. Zrejme ich niekde pocul a teraz si mysli, ze je vhodna situacia ( je roculeny) ich povedat. On ich prestane pouzivat ked uvidi, ze to nepada na urodnu podu. Hypersenzitivny pochopi rychlo.

adkalu
24. feb 2023

Rozhodne vyhľadaj psychológa. Tiež si myslím, ze to niekde počul, neviem do akej miery rozumie svojim slovám, to by ma až tak neznepokojovalo, pokojne môže byť len opakovanie pasaze z filmu, skôr by som riešila tie ďalšie prejavy. Tie by bolo potrebné riešiť s odborníkom. Nikdy nevieš, môže to byť replika, upozorňovanie na seba, ale aj niečo patologické. Skus sa poradiť, držím palce.

pomarancu
24. feb 2023

@euka210 @leeshka
Aj moja kamaratka ma dceru Asperger a presne toto riesi.dcera casto rozprava,ze je debil,ze sa zabije atd..cize urcite za psychologom

leeshka
autor
24. feb 2023

@beata_k ano toto presne som rozmyslala a myslim ze som to aj dakde nasla ako jednu z rad ze nereagovat (myslim ze v Krauseho knihe to bolo ale v suvislosti s dakym inym nezisducim spravanim sa )

@pomarancu A prosim kamaratkina dcera je v akom veku?
Ako myslim ze tym ze asperger je forma autizmu a ten myslim sa da diagnostikovat po 3roku tak to uz by nam vedeli povedat ci je ci nie aj zrejme
Inak neter je asperger 🤔

ahhola
24. feb 2023

Malý vydierac... Toto robil jeden druhacik, mal postihnutého brata, tatko zdrhol a on sa postavil do okna a na mamku... Daj ho do ústavu, lebo vyskočím.
Mamka na ďalší deň skutočne nasla ústav. Ten dobrý. nápad vnukol malému niekto z baraku vo výťahu.
Ďalší chalan nemohol zniesť matkinho nového druha, neviem ako sa ten snažil, chcel, vedel sa s mladým zblížiť, ale nestihol, lebo ten raplik sa skutočne rozpleskol o chodník.
Je veľmi bolestné počúvať takéto reči, ci z ich vlastných chorých hlaviciek, alebo kdesi odpocute. Snáď sa maly skludnili a vy zabudnete a nacerpate sily pred jeho pubertou🙏.

beata_k
24. feb 2023

@leeshka Na hypersenzitivne zabera jedine vysvetlit, ze frazu nepouziva spravne alebo ju odignorovat. Casom ju prestane pouzivat. Ved daj tomu par dni a uvidis. Alebo potom psychologa.

leeshka
autor
24. feb 2023

@beata_k a prosim nevies ze to ci je ozaj hypersenzitivny, to mi vie psycholog povedat, posudit? Alebo iny odbornik? Neurolog? Zas aby ho tu nediagnostikujem na zaklade internetovych clankov 🤔

beata_k
24. feb 2023

@leeshka To ti neviem povedat. Ja ked som citala, 8 z 9 veci sedelo na moje dieta. Uplne som ho v tom nasla.

leeshka
autor
24. feb 2023

@adkalu prave mi napadlo, ze videl davnejsie film Ratatouille (ci jak sa to pise) a tam bola scena kde kucharka sa nahnevala a druhemu kucharovi, tomu motacikovi povedala ze ked nieco zbabre tak ho zabije 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

angelous1991
24. feb 2023

Môj asperger používal v minulosti ked sa mu nedarilo v škole alebo mal zle obdobie že sa nemal narodiť . Ale to sme mu vysvetlili že ho lubime a že sme ho moc chceli …. Prestalo to ale bolo to hrozne čo dokázal hovoriť . Možno to bude aj nejaká podobná diagnóza … zapisuj si tie vety aj to čo tie vybuchy spôsobuje … kľudne sa objednaj k detskej psychologické aj sama a nehanbi sa vytiahnuť ten zoznam … a všetko im povedz .. ked sme mali najhoršie obdobie so synom pomohla veľmi psychologicka aj nám ako rodičom .. stále navštevuje syn poradňu a ja jej posielam pred sedením maily s tým čo máme nové ako sa mu darí v škole a čo by mala s ním prebrat . Komunikuje už len so synom a on o tom nevie že si mailujeme a ona šikovne vie zaviesť tému na to čo je v maili a sám jej tiež veľa prezradí .

leeshka
autor
24. feb 2023

@beata_k no ved to ze aj mne tie veci sedia a povedala som o tom aj mojej mame a ta si to tiez zacala studovat a aj podla nej to nanho sedi 🤷‍♀️

beata_k
24. feb 2023

@leeshka Uz ti niekto povedal, ze rozprava jak dospely? 😄

leeshka
autor
24. feb 2023

@angelous1991 to ze ho lubime pocuje denne xkrat, ja mu to poviem aj vzdy ked sa hneva alebo ja sa nahnevam aby vedel ze to ze sa hnevame nemeni nic na tom ze ho lubim aj v tej chvili
Vyhladam psychologa a poradim sa ze co s tymto celym robit🙂 dakujem krasne za spravu s osobnou skusenostou

luccija
24. feb 2023

K psychologicke urcite chod.Nemozes vediet ci ho nenapadne to okno otvorit.Ine je, ze pocul nieco v rozpravke, ale on ma aj samoublizovacie sklony, afekty…netreba s nim prilis rozoberat to nesmies hovorit, ublizuje nam to, nepatri sa to…tym das jeho slovam este viac dolezitost a on to bude just hovorit.Urcite sa chod poradit

leeshka
autor
24. feb 2023

@beata_k ano, obe babky nam to stale vravia ze na to ze ma 4.5r rozprava velmi sofistikovane a komplikovane a riesi temy ktore neriesia ovela starsie deti
Predvcerom pred spanim riesil ze ci ziju jeziskovi rodicia a ked sme povedali ze nie tak ze ci zije jezisko a my ze nie ze zil pred vyse 2tis rokmi a on za tym ze tak kto nam potom zvoni pod stromcekom?😂

beata_k
24. feb 2023

@leeshka 🤣 Tie hlboke myslienky ma dostavaju obcas do uzkych. V tej sekunde vyjachtat spravnu odpoved ...obcas som na seba fakt pysna 😆