Dobry vecer,
stojim pred obrovskou dilemou.
Mam 14 mesacne dieta a nasla som si pracu na polovicny uvazok, ktoru mam hned ,,pod nosom,, kde budem musiet byt kazdy den max 6 hodin, niekedy aj menej podla potreby.
Je to praca, ktoru som vykonavala aj pred materskou, cize praca, ktora ma bavi a este je aj dobre platena.
Lenze...cim blizsie som k terminu nastupu, tym je to pre mna horsie a ja zvazujem ze to zrusim.
Bojim sa, ze olutujem, ze som netravila cas s mojim dietatom. Ale na druhej strane potrebujem oddych, psychohygienu.
Muz je od rana do vecera v praci, ten mi vela nepomoze a ja citim ze uz nevladzem, som vycerpana, nervozna a podrazdena. Potrebujem zmenu.
Tie, ktore ste dali dieta do jasli, olutovali ste to niekedy?
Dakujem za odpovede
@gabka123123 súhlasím
Ženy na Slovensku sú zvyknuté byt na “materskej” 3 roky a dar doeta do jaslí či skolky skôr ako vo veku 3 roky sa považuje za zle, take matky časť spoločnosti vníma ako krkavčie
Fakt je ten, že nie všetky ženy túžia sedieť doma 3 roky, mnohe sú z toho nervózne, unavene, pod tlakom a nici ich stereotyp
Zober prácu a uvidis ako to spolu zvládnete
Osobne ti neviem odpovedat. Ale kolegyna olutovala, ze isla od mladsieho syna skor do prace. Taktiez hovori, ze asi preto s nim nema az taky blizky vztah ako so starsim synom.
Praca totizto nikde neujde a pocka. Do dochodku sa narobime este dost, ak sa ho vobec dozijeme. Ale deti su male iba raz. A vtedy nas potrebuju.
To zalezi od vela veci, niektore olutovali, niektore nie. Zalezi na tebe, co citis, co potrebujes, ty aj maly.
ina moznost ako jasle nepripada do uvahy? opatrovatelka alebo mensia skupinka deti? (u nas na sidlisku je niekolko takychto pani, co maju 3-4 deticky a staraju sa o ne, vidam ich vonku)
ja som teda syna nedala, ale sama som do jasiel chodila a sice si to nepamatam, ale vraj som tam revala. (skolku si uz pamatam a tam som revala tiez. ale inak sa nedalo, nasi do prace museli. a moja babka dala obe deti do jasiel a lutuje to, hlavne pri synovi, lebo ten to horsie zvladal. ale tiez sa inak nedalo vtedy.
Ja som dala dieta do jasli ked malo 2roky a 1mesiac. Velmi som to potrebovala lebo po 4,5roku na materskej som uz bola vyhorena. V zaujme praveze zachranit moj vztah k detom, vratila som sa do prace skor, na 6-hod uvazok. Ked som bola doma, bola som len kopka nervov, rozculovala ma kazda blbost, vsetkeho som mala plne zuby. Zmena mi prospela a konecne citim, ze sa vraciam opat k sebe. Aj nalada deti sa zlepsila, vychadzame spolu ovela lepsie. V Tvojom pripade by som skusila este okresat ten uvazok. Opytat sa ci by nebolo mozne len 4x do tyzdna, prip. len 5-hod uvazok. Lebo poviem Ti pravdu, sice robim len 6 hodin, po praci som neskutocne unavena (a to sedim v kancli…).
@pribinak presne tak. niekedy to nebol standard a ziadna z nas nenadava na matku, ze si nas neuzila. teda vacsina😅
@1111sandra1111 Tak nadavat nenadava, ale napr. moja svokra tiez cely zivot lutovala, ze musela ist skoro do roboty. No v tom case nemala na vyber.
nie, nelutovala som a ani nelutujem. vedela som, ze musim ist do prace skor uz ked som otehotnela. odovedz si, ci je lepsie, ked bude mat syn doma matku “oddychnutu” od materskej alebo budes nervozna a vyhoreta s nim doma. 6 hodin je super a ked to mas pod nosom, ani neprecestujes vela casu.
moja dcera napr. nemala nikdy problem potom sa adaptovat, ci uz kruzky, skola v prirode a pod., ziadne place a nareky.
tiez nerozumiem matkam, co sa silou- mocou drzia doma a potom tu vypisuju ci uz mamickam prisiel rodicak🤦🏼♀️ - samozrejme to nie je pripad vsetkych mamiciek na materskej!
@deedol este je tu moja mama, cudzej osobe by som dieta nedala, bala by som sa.
@martyzpp neviem ci by sa to dalo okresat, zas nechcem vymyslat hned na zaciatku, ked sa ma pytali viackrat ci bude mat kto byt s dietatom.
To najtazsie obdobie mas za sebou. Teraz to bude s dietatom uz len lepsie. Uz bude viac partak, ktory sa aj chvilu zahra sam, zje to co ty, ma jeden spanok. Ja by som lutovala...
Moja skúsenosť s ktorou nebude 80 % súhlasiť. Dcéra išla do jaslí v 7mich mesiacoch (prišla by som o prácu). Bola medzi rovesníkmi, čas sme si vynahradili po jasliach, vikendoch. Ak mal manžel voľno bol s ňou doma.
V jasliach sa jej páčilo, boli tam úžasné sestričky. S dcérou mám veľmi dobrý vzťah. Nikdy mi to nevyčítala. Je samostatná, študuje VŠ. Bohužiaľ prekonali sme i onko ochorenie s dobrým koncom.
Vždy budú 2 názory.......
Nie, nikdy som to neľutovala, obom nam to prospelo a dceru som si práveže ovela viac užívala. Bola najedena, vysantena, ja som bola oddýchnutá z prace, sociálne vyžita tešila som sa na ňu .vzdy sme ešte niekam sli potom napríklad na ihrisko . Doma nás čakal poriadok
Ja som ale robila klasické osmicky 3 dni v tyzdni a škôlku mala súkromu takže top starostlivosť, veľa ju tam naučili. Na plný pracovný úväzok som začala až ked mala 4 roky, bolo to ovela lepšie takto postupne
Jediná nevýhoda bol ten tlak okolia, rodiny, to bolo celkom nepríjemne vkuse počúvať tie poznámky
a mamina by bola ochotna? uz nepracuje? mozno toto by bola cesta, ak mate dobry vztah 🙂
Ja mam dve deti, sedemrocny rozdiel. išla som od jedného aj druhého po jeden a roku a pol roku do prace. Prvý býval dva dni v jasliach, 3 dní mal opatrovateľku. Celkom to bolo ok. Aj sme neboli na tom financne velmi dobre... Druhy chodil do jaslí na 5 dní. Prvého pol roka tam strašne ráno plakaval. Srdce mi to trhalo... Chodil tam s nim muž. Po pol roku prišla korona, dva mesiace bol maly doma a keď sa vratil do jaslí, bol ako vymenený. Vysmiaty, rad tam bol... Ja som išla do rovnakej práce, ako pred materskou. Na skrátený úväzok 6 hodín, ktorý nikdy v skutočnosti skrátený nebol. Ja veľmi ľutujem, že som aspoň pol roka, rok ešte nebola s malým doma. Ide teraz do školy. Strašne to letí, strašne rýchlo rastie... Držím palce, nech sa dobre rozhodneš a svoje rozhodnutie nič nespochybni.
@deedol ano bola by ochotna ale to by znamenalo pre nas vozit ju 20 km tam a 20 naspat, kazde rano.
Mama by k nam neprisla na tyzden byvat 🤣🥲
Nečítala som ostatné príspevky. Ja som mala mladšieho syna v jasliach od 16m a urobila by som to znovu. Socializoval sa, pekne odplienkoval, a ja som sa vrátila medzi dospelých ľudí. Mne bolo doma "dlho", potrebovala som sa aj ja niekam do kolektívu zaradiť a plusom bola ďalšia výplata do rozpočtu. Ja som bola spokojná s jasličkami.
aha chapem. mozno by sa dalo nieco vyspekulovat s tym uvazkom, ze by to bolo napr. len tri dni namiesto piatich (a teda viac hodin v dany den). neviem, aka je to praca a ake su tam moznosti. aj to vozenie nemusi byt uplne zle, keby to nebolo kazdy den... neviem, no hladala by som moznosti. aj ta cudzia opatrovatelka mi pride lepsia volba ako jasle, tam je proste deti vela a male deti vela placu, lebo este nevedia rozpravat. v kazdom pripade drzim palce, chapem, ze chces ist do prace. ja som robila od synovych 6m, len ja som szco, tak som to mala jednoduchsie, mohla som napr. robit vecer.
Na Slovensku je taký zvyk zostať doma s dieťaťom 3 roky, ale v zahraničí toto normálne nie je. V Írsku sa vracajú ženy do práce od veku dieťaťa 2 mesiace, v Taliansku od veku 7 mesiacov dieťaťa a v Amerike nemajú ženy vôbec materskú, keďže to nie je sociálny štát. Urob tak, ako to cítiš. Ja som bola pri druhom dieťati doma ďalšie 3 roky, hoci keď mal 1,5 roka, tak som ho chcela dať do jaslí. Nedala som ho, lenže ten ďalší 1,5 roka doma ma dosť dostalo. Začala som chradnut. Vrátila som sa do práce a bolo to pre mňa ťažké nastúpiť po 8 ročnej pauze znova do kolektívu. Takže je to naozaj o tom ako to ty vnímaš či ty si už psychicky nastavená dať svoje dieťa do jaslí alebo to ešte necítiš. Najlepsie je vyskúšať to a uvidíš sama ako sa budete obidvaja cítiť
Mna čaká presne to iste. Tiež mám 14 mesačne dievčatko a od oktobra pôjde do škôlky. Žijeme v Nemecku, takze tu detičky bežne chodia do škôlky skôr. Dôležité pre mna ale budú prvé dni. Riaditeľka nám rozprávala, že prvé 2 týždne si dieťa zvyká a v škôlke je pár minút. Postupne sa čas predlžuje, až jedného dňa tam bude cely den. Mama je počas toho obdobia v škôlke a je tam ako záchranné koleso, keby dieťatko plakalo a nedalo sa utíšiť. Tento koncept sa mi veľmi páči 🙂 možno je take niečo aj u vás 🙂
@gabka123123 extrémny prínos pre dieťa je vyrovnaná a spokojná matka, nie vyhorena a nervózna
no slus tu mamu a vozenie prezijete.14m je este naozaj malinke,plus tie choroby,to asi budes viacej na ocr ako pravovat,.
Ja neľutujem vôbec. Ale my sme našli skvele súkromné jasličky s veľmi malým počtom deti, s domácim prostredím. Malá začala chodiť ako ročná ale len pár krát do mesiaca. Teraz ma 20 mesiacov a teší sa tam, ráno sa pýta do "škôlky" a nikdy neplakala. Ono je to aj individuálne, záleží od dieťaťa. Veľmi ju to posunulo dopredu. U nás to však bola nutnosť, manžel študoval a ja som musela pracovať. Pri druhom dieťatku ak bude možné zostanem doma dlhšie.
Polovica bude ľutovať, polovica nie. Počúvaj seba, svoje pocity, potreby, keď budeš z toho rozhodnutia šťastná, nebudeš ani v budúcnosti ľutovať.
Ak si neistá vyskúšaj prácu a ak sa budeš cítiť zle, ukončí to…
Vies co ja som neolutovala. Dostala som vybornu ponuku, ked mala dcera 15m isla do jasliciek. Venovala som sa jej poobede a cez vikendy o to intenzivnejsie. Aj tak ked si s dietatom cely den doma, nevenujes sa mu nonstop a ak najdes dobre jaslicky, tak tam bude mat super program.
Mne to velmi pomohlo zacat pracovat, nasledne som sa vedela aj s ovela vacsou radostou venovat malej. Po 1,5 roku som isla znovu na matersku. Neviem si predstavit retazovu matersku, nezvladla by som byt tolko rokov doma 🙈
Super je moznost skrateneho uvazku, kt mas. Daj dieta tak mesiac pred nastupom do jasliciek, uvidis ako sa mu bude pacit, ci si zvykne. Podla mna to stoji za skusku a ak to nebude tede a dietatu vyhovovat, vzdy sa mozes vratit spat na rodicak.
@pribinak uplne suhlasim s tvojim komentarom. Ja som to doma proste nedavala a nie som preto krkavcia matka a mame s dcerou pekny vztah.
Ono to kolko rokov je zena doma nerobi z nej dobru ani zlu matku.
@deedol ono jasle a jasle nie su to iste, nemozes porovnavat to co bolo pred xy rokmi a to ako funguju najma teda sukromne jaslicky teraz.
12 deti v triede, 3 ucitelky a venovali sa im perfektne, deti sa tam tesili, co bolo vidno rano, lebo niektore uz cez dvor bezali za p. ucitelkou od rodicov.
Cez den mi prve 3m posielali fotky ako sa dcere dari a co robi, kazde poobedie info, ten pristup je proste uplne niekde inde ako klasicke statne jasle za sociku.
Ja som v tom case bola pri oboch dcerach uz v praci a prospelo to podla mna aj im aj mne (i ked, neboli v jasliach, ale s pani). Spolocny cas som si potom velmi uzivala a mne osobne "vypadnut z domu" urobilo len dobre. Polovicny uvazok je ideal, este za tych podmienok ako opisujes.
Počúvaj svoju intuíciu. Podľa mňa je extrémny prínos pre dieťa v tomto veku, keď môže byť doma s mamou. ... Pozri si teóriu vzťahovej väzby