22-mesačná nereaguje a nerozumie

2. sep 2024

Mam 22 mesačnú dcérku.
Malá nereaguje ked sa na nu volá ( zriedka sa otočí)
Neukazuje prstom,ale potiahne za ruku.
Cudzich dospelych sa boji.
Nerozpráva.Ked bola menšia,vedela havo,a pár svojich hatlanin,teraz uz nie.Tap tap uz tiež nerobí.
Ked chce vodičku,tak mrnci.Ukazem jej fľašku a poviem,nech sa páči vodička.Tak si vezme.Ona v podstate nevie nic.🥹😔 Knižky ju nezaujímajú.Lego áno.Prosim poraďte ako to zlepšiť čo robím zle?

sisska96
2. sep 2024

Povedz pediatričke, asi potrebujete psychológa. Môže mať aj nejakú poruchu, lebo to nie je normálne, zachvíľu bude mať 2roky

thereisabear
2. sep 2024

Toto by som riešila s psychologičkou. Najlepšie niekde, kde sa zaoberajú autizmom.

mamamasama
2. sep 2024

Fuuu. Tiež mám drobca v podobnom veku a je to diametrálne iné ako u tvojej dcérky. Riešila by som u odborníka.

autor
2. sep 2024

Nerozumie ked poviem prines bábiku,prines kocku.Rozumie vsak keď poviem: nesmieš no no, nepapaj kamienky.Pod papať obedik....
Ex tvrdí,ze je to zanedbaná starostlivosť.😭Ale ha sa jej venujem najvuac ako viem.Mala sa narodila o mesuac skôr,mala kopec zdravotných problémov,ale uz sa to zlepšilo.

deti95060810
2. sep 2024

to vyzerá na autizmus... čím skôr choď do centra včasnej interv. ....

lucia13022023
2. sep 2024

Nie je to zanedbaná starostlivosť. Deti sa učia napodobovanim. Určite to rieš s pediatrickou, ale nič si nevycitaj. Keď vieš, že si pre dcéru spravila maximum. Niektoré veci neovplyvnis.

autor
2. sep 2024

Vela jej napríklad spievam,to sa jej páči.Ked spievam niečo co uz pozná,tak zbystri pozornosť.Pohybovo je velmi zdatná.Rada aj tancuje napríklad.

autor
2. sep 2024

Ako ju mam ešte učiť?Co mam s ňou cvičiť? Trénovať? Poraďte 😔🥹

sonicka107
2. sep 2024

netráp sa moja bola taká istá teraz má 2,5 roka a je to oveľa lepšie... sama si vezme piť ,vie kde je papať už začína hovoriť (áno je to troška neskoro ) ale nemyslí hneď na zle moja neudrziavala vôbec očný kontakt už ho udrží normálne .. tiež som sa hneď bála autizmu... takze ak chces pokoj na duši choď k psychologičke ale podľa mňa ti aj tak povie že to je skoro

vkatush
2. sep 2024

Ty sa jej môžeš venovať úplne najviac ako vieš, ale ak má tvoje dieťa špeciálne potreby a ty o tom nevieš a ani o tom, ako na to, nepomôže to.

Takže veľa síl, žiadne popieranie a ísť s ňou to HNEĎ riešiť (aj za pediatričkou a aj do centra včasnej intervencie/psychologičke).
To môže byť milión vecí, ktoré ti nebudem menovať, aby si sa zbytočne nebála.

Môj je v podobnom veku, ale on je úplne presný opak, takže niečo tam bude a netreba to zanedbať a zatvárať pred tým oči.

autor
2. sep 2024

@vkatush takže zavolam pediatricke a pobiem jej co?Nepytam sa to posmešne,ale tak normálne....co hej mam povedať?Ze mám podozrenie,alebo ze nevie nic,alebo co?Ex len vykrikuje,ze mi nebude dávať ani výživné,ze malá je zanedbaná,ze nevie nic iba skackat a hopkat.Lekarka pri poslednej kontrole tvrdila ze je vsetko v poriadku s malou a máme prísť na prehliadku klasickú ked bude mať 2 roky ( o dva mesiace) Ja jej zavolám, ale co jej mam povedať?Mozno som naozaj niečo zanedbala.😭

autor
2. sep 2024

A mizno je na škodu,ze moju neporovnavam s ostatnými.A nemam to ani rada ked to robia ostatní....Ex vsak dnes vypenil,ze ona nič nevie.Ze vobec nic nevie...😭

autor
2. sep 2024

@sonicka107 zo stola si vie vziať vodičku.To je dobré či nie?Nepytam sa to posmešne,ale naozaj ze ci to je dobré,alebo nie..

momusik
2. sep 2024

A on ju nieco uci? Alebo len ty mas? Pocuje dobre?

autor
2. sep 2024

@momusik on tu bol cez Vianoce a teraz...

thereisabear
2. sep 2024

Nie každá pediatrička je ochotná to riešiť. Skôr si nájdi centrum, kde pracujú s autistami. Nemusí to byť hneď autizmus, to sa ani nedá takto z pár riadkov diagnostikovať, ale je tam dosť veľké riziko z toho čo píšeš.

autor
2. sep 2024

@momusik a ze nevidí absolútne žiadny pokrok.nic.

vkatush
2. sep 2024

No prvé mi napadlo, či má v poriadku sluch (akurát minule som počúvala rozhovor, mala začala na rok strácať sluch a nič si nevšimli, lebo veď predtým počula).
Zavolala by som lekárke, povedala jej to, čo si napísala tú a že to chceš riešiť, aké máš možnosti, aké vyšetrenia môžeš ísť urobiť.
Áno, aj podozrenie na autizmus, kam s tým.
Ale šla by som aj bez lekárky, nie všetky sú ochotné alebo vedia riešiť takéto diagnózy.

Osobne nemám skúsenosti, ale zavolala by som do centra včasnej intervencie, nech ti pomôžu, ponavigujú. Oni majú skúsenosti a vedia, čo ďalej.

Ja tiež nerada porovnávam, ale fungujem skôr na princípe že v istom veku niečo už musí vedieť každé zdravé dieťa (napr ak ti dieťa na 2 roky nechodí alebo ak ti v 1.5 roku nepovie ani jedno slovo, vieš, že niečo nie je v poriadku).

momusik
2. sep 2024

Otec roka👏, kazdopadne spomen pediatricke nech vas posle na usne, logo, psycho alebo kam bude treba

dorothee
2. sep 2024

Takze v prvom rade,nic si nezanedbala.V druhom rade,pediatricke povedz uplne normalne ze mas mierne obavy o dcerin vyvoj,ze sa ti nepozdava jej spravanie a reakcie..Ze by si bola rada keby ju vidi ona alebo iny odbornik.
Mam syna v rovnakom veku,v oktobri bude mat 2roky.Zatial nerozprava ani on,to nemusi byt este problem.Skor skus pozriet taketo veci-skusa ta napodobnit,napr.zoberie si hrniec a varechu a miesa?Ked jej povies kde je flasa,plysak,knizka,hocico..Pozrie sa aspon na tu vec?Moj syn napr,-poviem ideme na bicykel,tak si hned berie prilbu,takze rozumie co mu hovorim,nereaguje slovne ale takymto sposobom.Skus ju ohlasit menom a stoj pred nou,ci zareaguje,ak ano,skus od chrbta,mozno ozaj nepocuje dobre.Ked sa hrate,skusaj na nu-podaj mi kocku,alebo ste vonku,opytaj sa kde je havo..Proste ju pozoruj,skusaj rozne otazky,ukazovacky v knihe..A hlavne nepanikar!Niektore deti sa vyvijaju skokovo,ze nevedia nic a behom mesiaca zrazu vedia vsetko..Je dobre pre istotu to riesit ale nie vyplakavat ze je mozno chora,lebo nemusi jej vobec nic byt..

sonicka107
2. sep 2024

jasné... akože samozrejme ty ju vidíš doma vieš aká je ale napríklad moja je jedináčik a sama a tiež bola presne taká ani očný kontakt ani rozprávanie ani opakovanie niečoho ani deti nechcela fakt som sa bála autizmu a teraz už začína hovoriť ,vie kde je jedlo kde má pitie vie kde má sladké alebo ovocie má zaujimi a aj záujem o deti udržuje očny kontakt počúva na meno... takže nie vždy je to hneď niečo môže byť iba spomalená ako moja alebo je tam možno nejaký menší problém a upne chápem tvoj strach neboj ja som si pár dní aj preplakala ale hlavne sa jej veľa veľa venuj a chodievaj s ňou medzi iné deti tak sa najviac naučí podľa mna

sonicka107
2. sep 2024

ale samozrejme spomenúť pediatricke nieje naškodu ak máš obavy

cacianka
2. sep 2024

Baby ti pekne poradia, čo s dieťatkom, ja ti poradím, aby si urobila poriadky s exom.
Keby len jedno slovo povedal, ako výčitku, že sa dcérke nedostatočne venuješ, že ju nič neučíš, nerozvíjaš, tak mu slušne ale tvrdo povedz, že kde je on , geroj biootec, a ako sa venuje dcérke on, ako ju učí on, vychováva, dáva vzory ?! Ked je taký hustý, nech ukáže ako sa napreduje, aký príklad komunikácie jej dáva, aké slovko ju naučil, aké činnosti ?
Jeho blbé reči aj jeho samého pošli do 3 P ( preč, prdel pi..)
Verím že dcérka bude vporiadku, pediatričke povedz všetko tak ako tu a požiadaj ju o nasmerovanie, kam by si mala ísť, kde začať, aby si dcérke pomohla k rozvoju.

cacianka
2. sep 2024

a s tým výživným - hádam to máš ošetrené súdnou cestou ? Zverenú dcérku máš, výšku výživného a termíny stretnutí otca a dieťaťa ? Nedaj sa zastrašovať, taký degeš má len plnú hubu urážok, ale slušnosti ani za mak. Tak sa ho neboj a postav sa mu. Nenechaj urážať seba ani dcérku.

autor
2. sep 2024

@cacianka podla neho ja som na materskej,mam sa starať beriem za to peniaze.A ešte aj od neho výživné....
Áno sudom určené mám výživné.Stretavanie je na dohode medzi nami.

lucia13022023
2. sep 2024

Autorka neobvinuj sa. Nenechaj aby sa ti dostal pod kožu tak, že začneš o sebe pochybovať.
Poviem ti príklad na mojom synovi. Nikdy, naozaj nikdy som ho žiadne slovo neučila, ani zvieratká, ani ťap tap a neviem co ešte. Teda nie cielene ze urob toto a povec toto. Proste som sa s ním rozprávala, opisovala co robím, čo to za zvieratko a aký robí zvuk. Ma 1,5 roka a spája kratucke vety.
Kamoška ma malú, 1,5 ročnú tiež. Od malička jej kupuje kartičky s prvými slovami, učí ju, je nervózna keď nezopakuje nejaké slovo atd..
Tým chcem povedať, že niektoré veci dieťa nenaučíš. Všetko jej opisuj, hraj sa s ňou hry typu podaj mi vodu, podaj mi cumlík, podaj mi kravicku. Proste veci ktoré pozná a ma denne na očiach. Keď to urobí tak ju pochváľ, chodievaj s nou von, veľa jej toho ukazuj, nech spoznáva, nechaj ju vybehat sa v mlake, hrat sa bosá v piesku, s kamienkami. Jemná motorika - zober dve malé plastové fľaše a cestoviny napr kolienka a nech dáva z jednej do druhej, alebo prelieva vodu, nech sa učí jest lyžičkou... Ak ju baví lego tak si skladajte, kocky na seba, domčeky atď..
Ty môžeš byť pre ňu vzorom, môžeš jej ukazovať, vysvetľovať, dat jej pozornosť, detstvo, nech objavuje. Ale niektoré veci sa nedajú naučiť a je to ok. Na niektoré veci deti musia prísť samé. Tak ako prišli samé na to, že dokážu sedieť, stať, chodiť.. Ty tu bud pre ňu a len ju podporuj a dávaj možnosti.

autor
2. sep 2024

@lucia13022023 veľmi pekne ďakujem za komentár🙂

17alexis
2. sep 2024

Kamoska tak ma syna autistu. Riesit cim skor. Nasa ma 25 mes a teda je uuuuplne inde v porovnani s tvojim dietatkom. Drzim palce.

simca06022011
2. sep 2024

Pediatricka sa nepyta na ktonrolach ako prospieva, kolko rozprava, ako reaguje, nerozprava na nu? Lebo teda nasa zapisaovala na kazdej jednej navsteve, ako rozprava, co vie, nevie... skusala a testovala jej kadeco.
Nemusi to byt nic, ale asi by som tiez spozornela, najma ak by som porovnavala napr s mojiu dcerou. Teiz narodena 36tt (resp prvy den 37tt), ktora v 18mes bola samostatna, rozpravala, isla do jasiel. Chodit zacala v15mes, tak este bola tkaa gramblava, ale rozpravala, cize nieco vedela. Porovnala som s detmi, ano jedno lietalo na auticku, dalsie na hentom, behalo, lozilo po schodoch, moja sa tam strepala, ale ine deti nerozpravali, moja bola ako verklik. Ak by bolo, ze NIČ nevie, tak by som sa dr poradila, aby sa nieco nezanedbalo.
Dcere rozne hry a zabavky, nech skusa, nie len rozpravaine, ale rozne aj montesori pomocky sa daju doma vyrobit, pri tom sa rozpravat bezne / nie, katka zopakuj po mne atd/, ukazovat...ist pozriet nejake zvierata, kvety, stromy, auta... nemusi hned opakovat, ale nejaka reakcia... alebo sa jej opytat co sa ideme hrat, nech si vyberie.

Exa neries, nie je tu, nestara sa, tak co chce? 9mesiacov od vianoc sa zjavi a co? to nie je hracka, pocitac, ani tamagoci... to je dieta, a kazde je ine, inak sa uci, inak napreduje. A penaize neberies za to , ze si s nou doma, ale su na dceru, aby mala co jest, na seba atd... to je inteligent

autor
2. sep 2024

@simca06022011 lekárka po poslednej poradni zjodnitila ze je všetko v poriadku.dalsia poradňa bude ked bude mať 2 roky.