Pýtam sa rodičov, to fakt? Vyrastú z toho? Toto je tá rešpektujúca výchova?
Že vás nemajú ani v päte, bijú iné deti, berú im hračky, môžte kričať koľko chcete ale idú si ďalej cez cestu, strkajú ostatných zo šmýkačky, hojdačky, ...
Ja si myslím, že mnohým vyhovuje vyhovoriť sa, že je to len obdobie, vzdor, ...
Koľko krát ideme s nejakými známymi na ihrisko, či na prechádzku, vždy sa len vytočim a poviem si naposledy!!! Je to hodina nervov. Nemôžem sa prizerať akí sú rodičia pos....í z vlastných detí a boja sa čo i len zvýšiť hlas na tých svojich malých tyranov.
Ja svoje dieťa nepijem, ale má rešpekt, hranice a a nedovolí si ani tretinu z toho, čo iné deti.
* nepijem malo byt nebijem
Však keď vidíš že mu nejaké dieťa vytrhlo tvojmu z ruky hračku, tak prídem k dieťaťu a poviem: nemôžeš vytrhnúť hračku z ruky, musíš si ju pekne vypýtať a my ti ju požičiame a zoberiem tu hračku spat
Možno sa to dieťa bude chvíľu hnevať ale naucis svoje dieťa že si nesmie dať zobrať hračku a ani ono nesmie zobrať ale vypýtať si a požičať
Alebo keď vidíš že nejaké dieťa sace iné dole zo šmykľavky tak prídem zoberiem ho bokom a poviem že toto dobre deti nerobia a musí počkať v rade
A môže sa na mna mamička otecko babička či deduško hnevať koľko chce. Proste musíš zasiahnuť, vypisovanim na koňa nič nezmeníš
@autorka na vytvorenie obrazu ti stačí aj táto malá vzorka tu na mk. 🤢 Matky, ktoré tu šikanujú iné ženy, sliedia kedy niekto v diskusií spraví chybu, aby ho mohli ponížiť, vysmievajú sa a hrajú sa na sprosté za účelom výsmechu, takéto ženy dnes vychovávajú deti a sú to tie isté ženy, ktoré tvrdia, že deti sú dnes skazené akoby sa tie deti skazené už rodili. No dobré ráno, to ony vychovávajú skazené deti lebo ony samé sú skazené.
Už vidím tú konfrontáciu na ihrisku, ešte budeš oslovovaná vulgarizmamy, takýmto ľuďom je jedno, že to povedia pred dieťaťom. Ono často sa ľudia ani nepozrú na rodičov a hneď odsudzujú deti ale rodičia sú dôvodom všetkej tej primitívnej zlosti. Ja by som sa niekedy cítila úplne bezmocná pri všetkých tých "deťoch", ktoré vychovávajú svoje vlsstné deti a fakt klobúk dole pred tými, ktoré zo svojich detí chcú vychovať človeka, pretože niektoré majú deti a dúfajú, že to dieťa z nich spraví riadneho človeka.
Nechodim na ihrisko, pokial je tam "milion" deti. Tiez nemam chuť vychovávať ine, na ktoré ich matky kašlú a su cely cas na mobile. A jedine co urobia je za z diaľky tak 5-10 metrov zakričí, janko/petko/Zuzka.... no no.no...to sa nerobí.
Zatiaľ sa mi nestal nejaký extrem (max.hadzanie piesku v pieskovisku), to som ale hneď mladému povedala, ze bud s tým prestane, alebo pojde von z pieskoviska. Na počudovanie jeho matka sa ďalej venovala telefonovaniu, ani nemukla, nic ju nezaujímalo...
Súhlasím s
@cocolino234 ...drbnuty rodičia nevychovaju normálne deti.Vzdy keď vidím také dieťa,tak sa pozriem na jeho rodičov...a je jasné odkiaľ vietor fúka.
@pribinak no ale moje dieťa tú hračku nepožičia. Vieš prečo? Vezme si ju von, pretože sa s ňou chce hrať. (Či už ide o kolobežku, bicykel,...kočík pre bábiky)
Od mala vediem moje dieťa, že cudzie hračky sa nepožičiavajú, má SVOJE. Rodič kúpi odrážadlo z tesca za 5e alebo kolobežku za 12, ktorá sa nedá poriadne ovládať, nedá sa na nej poriadne jazdiť a potom by chceli brať mojej. Vždy poctivo vyberám dcére každú jednú vec aby bola hlavne FUNKČNÁ. Prečo by si mala vymeniť svoj 150e bicykel za 30e ? Nejde o peniaze, ide o kvalitu. Nechce ho. Proste chce svoj. Prečo toto Rodič nie je schopný naučiť svoje decko, že ty máš svoj, toto nie je naše?!
Kazde dieta ma hranice nadstavene podla rodicov. Pokial ti naozaj vadia, tak sa vyhybaj miestam, kam nevychovane deti a ich rodicia chodia. Cez vikend budete s detmi/pribuznymi, ktori boli vychovavani v rovnakom duchu.
V skolke sa stretne s detmi s roznym druhom spravania a o skole ani nehovorim. To uz nebudete mat na vyber.
Treba si uvedomit, ze v zivote nemozete byt so vsetkymi zadobre, su a budu jedinci, s ktorymi si nebudete "vonat." O tomto je svet. Rozlicny ako paleta farieb.
Neviem neviem a neviem …..ja som bola vychovaná že hračky a veci sa požičiavajú a tak som vychovala aj svojho syna
My mame na sídlisku ubytovňu pre sociálne slabších, vôbec mi nevadilo ak tie deti prišli a chceli si požičať bike či bager alebo hocičo
Pokial sa s tým pekne hrali a neničili to tak no problém
Samozrejme môjmu som nevnucovala nasilu aby požičal, pomaličky dospel k tomu sám
a ty mas pocit, ze je v poriadku ucit svoje dieta, ze hracky sa nepoziciavaju? lebo mne zasa napriklad toto koser nepride a ak nechcem nase drahe odrazadlo alebo bicykel poziciavat, tak ho neberiem na ihrisko plne deti, kde ho odparkujem bokom pri styri dalsie erarne, ktore si deti poziciavaju
to uz len na margo odsudzovania inych a ich ne/vychovy
Ano viem ako to myslis no dieta by sa malo vediet aj podelit a poziciavat si hracky navzajom
Presne tak ako píšete. Viete čo sa mi stalo? Prišla za mnou mamička so synom, či môžu pozrieť čo mám v taške, lebo je zvedavý....
Pytala som sa kamarátky, čo žije v nemecku. Tam vraj sa jej nikdy nič podobné nestalo.
Nevadi mi požičať vec, keď sa na nej momentálne nevozi, nehrá sa s ňou. Samozrejme, vtedy nemá problém požičať. Ale za iných okolností nevidím dôvod zastaviť moje dieťa, zhodiť ho z bicykla a prikázať mu požičať.
Takze problem nie su nevychovane deti, ale vedenie dietata k tomu, aby sa v podstate s druhymi detmi nehralo. Takze si treba zaobstarat vlastne ihrisko a nikoho cudzieho tam nepustit.
Zas nehrot diskusiu!!!! Nikto ti tu nepíše ani neradi, aby si zhodila svoje decko z bicykla a dala ho druhému
Budem úprimná, teba by som tiež na ihrisku stretnúť nechcela
Dobrú noc
@petamich áno príde mi to úplne normálne, ak sa moje dieťa vozí na svojom a druhe na svojom, aby si ich medzi sebou menili. Nevidím najmenší dôvod.
Iné je keď prídeme na ihrisko a je v piesku, vtedy nech si požičajú. No moje dieťa si cudziu vec nepožičia. Je tak vychovana a ani ju to nenapadne, pýtať si cudziu vec.....
Už len z hľadiska zodpovednosti. Spadne, zlomí, zničí a čo potom?
Keď ideme z domu, vyberie si čo chce. Nemá potom potrebu brať niečo iné druhým.
@pribinak ani ja teba
Áno, tie detiská to tak robia. Prídu, zhodia a pribehne rodič ,,no vidíš Jurko, nechce ti požičať "
@autor...rozprúdila si tu takú diskusiu,že ty z toho vyjdes najhoršia.Priprav sa na to.
Ale moju podporu máš...moje deti si tiež nepoziciavaju.Tak jak ja nie.Je nam to cudzie.
Ja som prežila dvoje materských na ihriskách. Moje deti sa tam prehrali s desiatkami detí. Môj starší mával kadejaké stavy, bolo treba vysvetľovať, aj odísť občas.. Niekdedy cudzie dieťa malo nervy. Ale nezažila som, že by moje deti niekto bil a rodicia by sa len prizerali.. Neviem si predstaviť že by som mojim deťom zužila kontakty len na dve sesternice raz za čas. To by mi prišlo také dosť smutné detstvo. Inak rozmýšľam jak sme my ako detská behali samé po vonku. Občas sa aj dačo zomlelo, hlavne u chalanov. Ale hlavne bola to zábava. Tým chcem povedať asi len toľko, že možno keby rodicia videli co všetko stvarame, asi by sa tiež chytali občas za hlavu.. No späť do súčastnosti. Ja vyslovene zlé skúsenosti nemám. Však teraz skoro všetci rodicia trčia na ihriskách s deťmi. Veď je to samé Danko vráť už tu kolobežku.. požičaj lopatku. Lilinka ponúkni jablckom.. No ja mam skúsenosti teda fajn, detská si ihriská poriadne užili a my dospelaci veľakrát tiež. Pre mňa ideál miesto na socializaciu deti aj rodičov. Materskú bez ihrisk, detských centier a návštev s mamičkami si neviem predstaviť. Mňa by piclo asi..
Anonymná otazka, hm hm.... Sa bojis, ze by kamaratky s Tebou prestali chodit na ihrisko?
Ked s tym mas taky problem, tak to vysvetluj presne tym nevychovanym rodicom a detom s ktorymi prichádzas do kontaktu...
Prepac, pozametaj si najprv pred svojim prahom
@dskjhfdlkdjhl Presne o tom píšem. Moje dieťa a ja sme za blbé... len aby ten druhy rodič svojmu decku nemusel vysvetľovať, čo je slušné správanie. Takže my máme ísť von, vziať si napríklad kolobežku a požičať. A potom môžme stať a čakať, kedy sa uráči Jurko tú kolobezku vrátiť, hej? Toto je podla teba tá správna výchova? Vyčkaj Emka, veď nech sa vozí, pod ideme zatiaľ trhať kvietočky....
Miesto toho, aby Jurova matka povedala Jurko, tú máš svoju, načo ti je Emkina? A mohli by sa obaja voziť a byť spokojní.
Správne som pochopila?
neviem na ake ihriska chodis, ja chodim pomaly kazdy den na ine a s takymto spravanim som sa doteraz nestretla ani ako ucastnik ani ako pozorovatel 🤷♀️ a ked napr. nejake dieta pride a chce nasmu nieco zobrat, tak mu to nedovolim a poviem, ze teraz sa s tym hrame my a ked sa dohrame (to je asi tak jedine s cim sa bezne stretavam), tak mu to dame a rovnako to robim aj ked nas niekomu vytrhne lopatku/formicku aj ked aktualne aj tak nechape preco a co mu vysvetlujem, lebo nema este ani 1.5 roka
a ak by sa moje dieta na kolobezke vozilo a pride ine, ze ju chce, tak rovnako ako ty, by som nepovedala nasmu malemu, aby ukoncil aktivitu a okamzite pozical, jedine, ak by on sam chcel
@doriiis ďakujem. Viem, že táto debata bude dlhá, samozrejme ze som počítala s tým, že zagagajú tie pravé. ✌
Ktoré sú možno ešte dotknuté, že ich decku nechcela Ema požičať lopatku, keď s ňou pravé kopala tunel....
Z našej skúsenosti na ihrisku medzi nami susedkami je taká, že sa podobne hračky z domu neoplatia brat presne kvôli vzniknutými konfliktom. Max veci do pieskoviska, ale to má väčšinou každé ihrisko nejaké erarne už vnútri. Vždy keď príde niekto “nový” s elektrickým autikom, kolobezkou, odrazadlom deti chcú to, čo akurát prišlo nové. Proste takemu dietatu nevysvetlíš moje-tvoje, jeho-jej. Samozrejme, ze chápe, ale deti to láka. My máme tiež “kvalitnejšie” veci, ale na ihrisko ideme pešo max s vecami na pieskovisko, lebo predvidam. Keď sa chceme voziť, ideme sa voziť a keď sa chce hrať ideme na ihrisko na šmykľavky, do piesku atd. Som rada, že aj iné mamičky od nás sú takto nastavené a mame počas hrania pohodu
@autorka tak sa aj ty rozhodni, nie? 🙄 vadí ti, že tvoje dieťa je zhodené z bicykla alebo ti vadí, že iné dieťa sa povozí na 150€ bicykli a tvoje dieťa sa zatiaľ bude voziť na 30€ kolobežke? pretože to je tvoja mentalita, dieťaťu je jedno koľko to stálo a samozrejme ak tebe nie je, čo je normálne vzhľadom na ceny, tak si uvedom, že deti sú nevyspytateľné a preto si nebudem brať hodnotné hračky na ihrisko.
Píšeš riadne odveci, jednoducho medzi ľuďmi, deťmi alebo dospelými je bežné, že si veci požičiavame. Medzi drvivou väčšinou je to bežné. To, že ty si zaťažená na cenu bicykla a vyhováraš sa, že dieťa sa radšej bude voziť na drahšom je totálna hlúposť. Raz napíšeš, že zhadzujú z bicykla (s čím by nikto normálny nesúhlasil) a vzápätí napíšeš, že tebe nepríde normálne, aby ty si požičala 150€ bycikel a niekto 30€ hračku. Tak sa rozhodni predtým, než niekde vôbec napíšeš, nie si nedotknuteľná a tvoje dieťa už vôbec nie. Je rozdiel nesúhlasiť s požičiavaním, je rozdiel medzi zhadzovaním z bickyla a je rozdiel medzi tým mixom čo tu splietaš. Ty svoje dieťa nauč slušnému správaniu a to povedať "nie, máš svoje" ale to v prípade, že ju dieťa o hračku poprosí. Ak ju z hračky zhodí alebo jej ju vytrhne, tak konfrontuj konkrétnych rodičov, vtedy by mi bolo jedno či budem za blbú alebo nie alebo sa teda môžeš vykričať tu a to vždy po návšteve ihriska.
Nie, nepochopila si spravne, ale ani som to necakala. Ja som reagovala na to, ze Ty ucis svoje dieta, aby nikomu nic nepozicalo. Az potom si zacala pisat o zhadzovani z bicykla a podobne. Normalne sa deti dokazu o hracky podelit. Bez toho, aby sa niekto citil ukrivdeny.
Dieta MÁ pravo nepozicat. Suhlasim ako hovoris @autorka Nie si blazon aby si dovolila vymenit 15e bike za 300e!!!
My tiez nepoziciavame napr.autá, mobil, modernú bundu ktoru si oblecies raz za rok, kostym na heloween.
Ale je to ozaj tak? Nepoziciavame ani mi nic?
2 deti na ihrisku sa hraju kazde so svojou hrackou.
A mamicka ma kamaratku. Kamaratka ide na heloweensku party... nepozicias jej kostym? Nepozicias jej tu bundu? Ide na stretavku zo strednej,tam nikto nevie ze je tvoja a jej by sa fakt hodila. Pozicias jej mobil? Len zavola, lebo svoj si zabudla a musi volat do T-comu. 🤷♀️
Povies nepoziciam lebo ty mas ifón a ona len nokiu ktoru musi 2x za den doma nabijat?
Nase problemy su viac ako tie detske? Nase kamaratsva su silnejsie ako detske? Ved pre deti je 15e odrazalo cely svet. A kvalitu vidia vo farbach.
Suhlasim ze by si mala mat vlastne ihrisko s velmi vysokym plotom! Ale neboj, panbozko ti mozno dopraje to pochopit👨👩👧👧 a aby si sa potom nepytala v zrkadle to, co sa pytas tu.
Jaký ja mám vlastne pekný život, že takéto veci nemusím riešiť? Ze skúmať za koľko kúpili inému dieťaťu na ihrisku kolobežku.. ze ci je dosť dobrá pre moje dieťa 🙄Autorka trošku pohov. Deti sa chcú hrať a aj dospelí by sa mali vedieť trosku uvoľniť. Pokecat, zasmiať sa na ihrisku.. A keď nebodaj dieťa dostane zatiaľ tou lopatkou po hlave, nádych výdych, otras mozgu z toho nebude..
@cocolino234 vadí mi aj aj aj... veď čítaj.
A nie, ver tomu, že cena bicykla dieťaťu nie je ukradnutá. Ťažko vysvetľovať niekomu o kvalite keď tomu nerozumie. Sú odrážadlá z tesca za 5e, plastové, ktoré počuješ už z druhého konca mesta, sú nízke, konkrétne moje dieťa si na ňom pomaly drie kolená o betón a potom máš kvalitné s úplne inými kolesami, ktoré sa úplne inak ovládajú... Takže ma nechci presvedčiť, že je dieťaťu u prdele, či sa vozí na 200e bicykli, alebo na 20e. Sadni si do felicie, potom do BMW a porovnaj. Asi by si tiež poslala kamošku do p....keby chcela tvoje BMW a povedala ti VED TU MÁŠ MOJU FELDU, VYMENIME.
Takže moje dieťa ano, plače, že chce svoje. Nechce sa striedať, nechce požičať keď sa vozí.
Chytili ste sa toho požičiavania. Stačí ísť na to ihrisko (ked budeš mať deti, uvidíš) a uvidíš tam presne tie matky ako @kukulienka999 , ktoré prídu na ihrisko S NIČÍM , lebo ,,PREDVÍDA" ale potom bude jej decko doliezať za všetkým, lebo však je to také lákavé pre deti, niečo nové.... no
A máš to. Presne takéto matky nevykrývam.
Vyjdu z bytu s rukami vo vreckách a potom sa ich dieťa bije ešte aj o fľašku vody.
Potom máš deti, ktorým je úplne jedno čo, hlavne nech to môžu z ruky brať. Mojej budú ťahať z ruky ešte aj obyčajnú paličku či zhnité listy.... ako také supy.
Áno, vyhýbame sa ihriskam. Občas s niekym vyjdeme von, no keby sme boli my tak strašne jeb...e , tak by nás nevolali dookola stále tie isté. Ja im sa vyhýbam, vyhováram, lebo to proste nezvládam. Nezvládam to ako neustále to je o tom istom.
Som ten typ, kedy učím dieťa, aby sa s hračkou podelilo. Teraz sa chce Jožko povoziť na tvojej kolobežke? Ok, tak poď, ideme zatiaľ do piesku, kým ti ju vráti....no aj naopak. Dievčatko ti nepožičia svoje formičky? Nevadí, poď sa miesto toho pošmýkať. Moje dieťa ma rôzne poruchy, je zťp a medzi ne patrí aj porucha správania, takže to nie je vždy med lízať, ale snažím sa, aby na mňa mamičky na ihrisku škaredo nezazerali, keď sa spolu dohadujeme, či ostane stáť na šmyklavke a nepustí iné deti sa šmyknúť, alebo pôjde dole, no čo najviac neznášam, sú tie debilné pohľady, keď sa občas stane, že si tak celkom neporozumieme a medzi nami vznikne konflikt. Potom možno aj nejaká mamička o nás napíše podobný príspevok na MK, že aké mám ja nevychované dieťa.😲
Ako sa má brániť moje 3r dieťa? Vrátiť facku? Alebo zhodiť ho tiež z hojdačky? Alebo tiež tresnúť po hlave s lopatkou? Ako mam naučiť reagovať moje dieťa na takéto spôsoby iných deciek?
Najlepšie je nestretávať sa. To mi je jasné. Len sme z toho veľmi smutní, že nájsť normálnych rodičov s normálnymi deťmi je nemožné.
Našťastie má aspoň sesternice, ktoré sú tiež slušne vychované deti. Bohužiaľ sú z iného mesta, tak sa stretávame len cez víkendy.