poradte mi prosim vas, ako naucit dceru na nocnik, ked je zatata a robi naprieky, ja som uz z toho na nervy, uz sa snazim vyse pol roka a ziadny efekt. no najnovsie oba si stale dava dole plienku a povie, ze ide na nocnik, no potom tam sedi aj hodinu a nic, kruti sa, krici, jeduje sa a nevycika sa ani za svet, ak by som ju odtial dala prec, hned sa vycika na zem, robi to naschval, neviem, co mam robit. ja som sa chcela na to vykaslat a skusit neskor, ale ona si vzdy da sama dole tu plienku, co mam robit?? ma dva roky a mesiac.
tak jej prose plienku nedavaj, nechaj u chvilu nech si cura kade tade, nauci sa signal tela a potom to pojde. Nenut ju na nocnik, ale nech je nocnik v jej blizkosti, zober ju na wc ked ides ty a komntuj co robis
aj ked sa vycika na zem, tak ju nehre, okomentuj stylom, ze nabuduce nech sa vycika uz do nocnicka, z uz je velka sikulka
tak jej nedávaj tu plienku, daj jej iba nohavičky . . . .
ja som skusala uz vsetko, co som kde pocula, citala, aj davam na nocnik kazdu chvilu, aj vykaslat sa na to, ale ona robi toto. ze si da dole plienku a cika na zem. na nocnik ani za svet. ziadne odmeny ju nemotivuju. ja fakt neviem ako s tym dalej.
baby ja som toto vsetko skusala, co pisete. vravim, ze uz skusame vyse pol roka. nic sa nepodarilo. ak vie zadrziavat naschval, tak predsa musi vediet, ze jej treba cikat. akonahle jej poviem nieco o nocniku, zacnne robit sceny.
@libertine naco davas plienku? toto ja nechapem, kazdy den je tu podobna tema, ze dieta sa uci na nocnik a pritom chodi v plienke. Takze moja rada, bud jej nechas plne plienky a prestanes s treningom alebo jej jednoducho tu plienku zoberies a nechas to na nu. Nenut ju do nicoho, nehres ju, nevenuj tomu prilisnu pozornost, ak urobi nehodu, umy, prezlec....nocnik nech ma mala stale pri sebe, kde sa pohybuje. A uz nedaj plienku ani raz! tym ju zbytocne pleties. A nenut ju nasilu sediet na nocniku, to je absolutne kontraproduktivne. Par dni budu nehody a potom sa uvedomi, ver mi 😉.
ja by som to asi tiez riesila nohavicky a nocnik na dohlad, a ked zacne robit sceny ignorovat, ....aj odist ale na dohlad a po chvili sa vratit a vysvetlit co sa deje preco je to zle ......a preco sa mama hneva, preco odisla,.....a opakovat jeden sposob do nemoty, chce to trpezlivost, nie skusat vselico a potom je aj dieta zmagorene,......aj ked tazko sa to posudzuje lebo clovek pri tom nie je,.....ale najlepsie bude vytrvat pri jednom style ucenia a reagovat vzdy rovnako..... a samozrejme vsetci, nie ze mama tak a tato inak, pripadne babka zase inak.
Úplne chápem dcérka začala cikať do nočnika ked mala nieco vyše roka tušim rok a pol a syn mal dva roky a nič, nechcel na nočnik ani sadnúť ani nič, proste bola to hrôza, a tak som ho nechala tak nenutila ani nic podobne proste som vypla, keď začalo leto tak sme boli na dovolenke a vtedy prisiel sam že chce čúrať a tak začal sam od seba mal vtedy 2 roky a tri mes. a viac som mu už plienku nedala keby sa počúral tak povedala by som že nevadi a neriesila to ale viac by som plienku nedala zopar krát sa stane že sa počúra ale to je normálne. Keď som sa vtedy pýtala dr.tak mi povedala že dieťa ma nárok do troch rokov nosiť plienku že až po troch rokoch sa to riesi ale ze ho mám nechať a tak som to aj spravila a prisiel na to sám a ďalsia vec hneď po dvoch mesiacoch čo sa naučil cikať sám nám prestal mať v noci plienku takže to bolo úplne že super. Dieťa ma svoj vlastný rozum a systém netreba ich nútiť do ničoho treba tomu nechať voľný priebeh a ak Ti niekto hovorí že už by mal lebo toto a tamto... tak si to nevšímaj každe dieťa je iné a netreba zbytočne porovnávať a znervoznovať sa s tým. Len toľko... 😉
videla si už väčšie deti, nad tri roky? chodiť v plienkach? nie? tak nechaj na malú kedy bude pripravená! hlási, že jej treba cikať? má suchú plienku keď vstane? a zrušiť plienku , tak ako radia baby, buď má plienku alebo ciká na nočník, ale nie aj to aj to 😉 a kludne by som počkala ešte také dva tri mesiace a skúsila úplne bez plienky 😉
Urcite ju nehres,nekric na nu ak to urobi znovu na zem. Daj jej handru al.utierky,nech si to po sebe utrie. Sice budes mat dvojitu robotu - doutierat to a umyt aj ju. Ale aby vedela,co urobila a ze to treba vzdy upratat. Skus v ramci hry,posadit na nocnik jej oblubenu babiku al.plysaka a pochvalit ich. Mozno ju to bude motivovat a bude to chciet skusit aj ona 🙂
Iba sa trápite. Nechajte to tak, to chce čas, musí ešte dospiesť, dozrieť. Možno to pôjde o mesiac. To, že to ešte nevie, neznamená, že je pozadu. Každé dieťa je individuálne.
@libertine nerobi to naschval...este nieje evidentne pripravena tak ju nechaj...oducat dieta nasilu je ta najvecsia chyba,neboj sa, do skoly urcite s plienkou nepojde 😉
Moj syn sa oducil sam,proste vecer prisiel ze on plienku uz nechce a od vtedy ju proste nema a nepocikal sa ani raz.Dieta ked je pripravene zvladne to velmi rychlo.
ja vravim, ze ja by som pockala, ale co s nou, ked ona si aj 5x denne da dole tu plienku a povie, ze ide na nocnik a tym momentom zacnu problemy? bud tam teda sedi a nervaci sa, alebo jej dam plienku a nervaci sa tiez alebo sa vycika mimo. preto tu pisem. ze ja fakt neviem sama, co urobit. ona ma obdobie vzdoru, jej vadi ktorakolvek moznost. a mna to nervaci uz tiez, ze neviem, co s nou.
mne tiez maly nechcel na nocnik ani sadnut,zacal vystrajat ako keby som ho chcela posadit na rozpalenu platnu. vzdy som to skusila a ked nechcel tak sme zase par dni tomu dali pokoj. Pred par dnami akoby utalo a zacal chodit sam na nocnik.Je pravda ze ho mame stale vstrede obyvacky a sada si nan obleceny,tak mu musim ist vzdy rychlo stiahnut gate (alebo beha holy) no uz nerobi mlacky kade-tade ale ide tam kde ma.Chce to len vela trpezlivosti a moc to nesilit.Ked bude pripravene,tak to pride.Drzim palce 😉
@libertine možno jej v tomto teple vadí plienka, zistila, že bez nej je lepšie. To, že sa na nočníku nerváči by som nebrala ako naschvál, možno sa len nevie uvoľniť a jednoducho sa nedokáže do nočníka vycikať. Môj mal zo začiatku tento problém s kakaním... už už to išlo a on šup ho na nohy, ako keby sa zľakol, že čo sa deje... ale veľmi rýchlo ho to prešlo (našťastie).
Ja osobne by som tiež ešte počkala, má čas, ale chápem čo píšeš, že čakať nejde, pretože malá si dáva plienku dole sama. Na nášho zabralo to, že som mu vysvetlila, že nočník je jeho záchodík, tak ako máme my s tatom veľký. To, že som mu ho dala do obývačky, kde sa najviac zdržiaval nezaberalo, nevšímal si ho odmietal. Až keď som mu povedala, že si ho teda môže zobrať a dať tam, kam on chce, až vtedy ho začal rešpektovať ako svoj záchod 🙂 Odniesol si ho do detskej do kúta a odvtedy je tam. Keď vidíš, že ide na nočník, navrhla by som jej, že ju v izbe zatvorím, ak chce byť sama... náš zo začiatku vyžadoval, aby som z izby odišla, nezniesol, aby som ho videla. Teraz mu to už pri cikaní nevadí (už chodí aj na veľké WC), ale pri kakaní musí byť v izbe sám a zatvorený...
Oducat od plienky treba vtedy, ked je na to dietatko pripravene a chce samo... Evidentne na nu tlacis, lebo musi. Ide do skolky? Ak na nu budes tlacit, nepochodis :( jedine bitkou a krikom a bez plienky, ale bude to trvat dlho a moze vzniknut blok. Ma uz voci tomu odpor. Ak uz musis, tak skuste ist von, na zahradu, bez plienky, len v gatkach a uvidis. nepopisa sa doma, ale vonku. Prezlecies jej gatky a je to.. Alebo z toho urob zabavu, polejeme travicku. A najlepsie je, ak mozes pisat s nou 😉 Mozno sa chyti... Len neuc bez gati a ze moze pisat hocikde..
@libertine ako dobre čítam má 2 roky a 1 mesiac a už pol roka ju trápiš...to je vtip, z akého dôvodu chceš mať dokonalé dieťa ...to potrebuje čas,drobča musí dozrieť a ak ju nútiš na tej just nebude sedieť...takže sa skľudni šupni plienku a ak aj dáš sedieť,kúp si podsedák na Wc a v rámci zábavy treba posadiť ,koľko vydrží toľko vydrží....takýmto spôsobom a zo stresu sa plienky dlho nezbavite...a ak si dáva dolu plienku ,daj jej gaťky ,každých 20 mín.sa pýtaj na cinanie,alebo ju daj sadnúť na chvíľu a takto dokola,alebo jej kúp plienkové galotky.....inak očúrané budeš mať tak či tak ,aj keď budevedieť kde sa to robí ,tých nehôd bude aj na prechádzke vonku...takže ak sa dociká ,povedz aká hanba fuj a utri handrou a hotovo...
@libertine ahoj ja som mala ten isti problem ako ty.no mne poradili aby som sedela pri nocniku ked ho posadim lebo mam 3 rocneho syna tak zober tam hracky alebo jej pust pesnicky v telefone a bav sa snou rozpravaj jej aby myslienky mala inde toto som robyla asi 2 tyzdne potom som kupila sedatko na zachod a uz normalne chodi na vecko s uz ani v noci nema plienku.ale hlavne nerozculuj sa nech to dieta nevydi lebo ti to potom bude robyt neschval.a neboj sa neuci sa.
@aristka ake dokonale... poznam vela deti v jej veku, co su uz bez plienky, takze nic divne na tom nie je, ze sme to zaclivskusat aj my. neslo to, pockali sme. zas to neslo,zas sme pockali. skusili sme, zacla vymyslat. my sme skusali to, co doporucuju vsetci, co uz od plienok oducili, len u nas to nema efekt. a na wc v ramci zabavy sa u nas tiez nekona. tieto nervy nezacli preto, ze my sme na tu zacli s tlakom. ona tam trebars 3x obsedela, ale potom ju to prestalo bavit a zacla protestovat. potom trebars vyse tyzdna bola bez plienky, obcas sa podarilo na nocnik, obcas nehoda, 2x sa aj vypytala sama. potom sa rozhodla, ze ju to nebavi a zacla robit sceny. tie dni boli len same nervy, pre nu, aj pre mna, tak sme to nechali tak. bol klud. a potom zacla ona zase toto vymyslat. ze si da dole plienku a ze ide na nocnik.
@alexandra16 ja som skusala ju tam zabavat, citat knizku, dat hracku, hovorit basnicky,cokolvek. ona sa ta rozculuje. kope nohami, krici, hadze veci, liha si, vstava, sucha sa s nocnikom po zemi. ale ona to robi, aj ked sa tam ona posadila sama.
@libertine tak ako dieta dozreje, ze zacne chodit, sediet... rozpravat.. dtto aj plienky.. velmi sa ti cudujem, ze si si tak postavila sama hlavu a chces silou mocou dosiahnut svoje... nechaj to dieta, nech "zije", nenut ho.. bezne deti nosia plienky do 2 r+ 3m... a to este tvoja ani nema a uz pol roka stresujes ju , seba... totalne zbytocne... neries to, nechaj jej cas. to ako dieta dozreje- to nie je sutaz so susedou...
pride to same zo dna na den.. uvidis.. bud kludna
@libertine mas spravny cas na ucenie bez plienky dievcatka su sikovnejsie nez chlapci.nedaj vobec plienku cez den,daj kazdu chvilku na nocnik ale bez kricania a ked sa vycika do nocnika tak musis pochvalit.ked budes robit ze dnes jej nedas plienku a zajtra das tak tak sa to nenauci.a musis vela snou otom rozpravat ze aj ty ides cikat a vysvetlovat jej to pekne
@libertine tak ju nechaj a utieraj mláčky ,ja mám malú v tvojom veku a už po skúsenosti s dvomi deťmi som to nechala až po 2 roku..sem tam som dala len sadnúť na wc a bolo...mám letné deti ,takže cez leto boli takéto pokúsi na jeseň sme išli bez plienky ,každých 20 min.sme cikali alebo sme sa pocikali ,na zimu sme sa vrátili k plienkam hlavne von a na jar.to už mali 2 a pol roka a viac a boli sme bez plienok....samozrejme úrazy sa stali...a vidíš ja poznám detičky veľa čo tú plienočku majú aj po 2 rokoch a je to bez nervov a trucov,všetko má svoj čas a tvoje dieťa nie je ako iné ,ale ako tvoje a tým dokonalým mamičkám sa tiež tie detičky pocikávajú....skús jej kúpiť tie plienkové galotky ,ak si bude chcieť sadnúť na nočník si sadne ak nie bude mať plienkové gate ,sú tenšie a pekne ich oblečieš a zvlečieš a neprídeš plienku...a hlavne kľúd...
tak ju nechaj chvilu...a pojde asi na wcko rovno