Chcela by som sa spýtať, malá 4 roky vôbec si neuvedomuje nebezpečenstvo, vybieha mi na cestu, ide auto alebo sme na prechode a kľudne mi vybehne, vôbec jej nevadí keď ide auto, hlavne keď je pojašená, stále jej to vysvetľujem, ukazujem a nič. Dnes som ju rýchlo zdrapila, lebo mi vybehla a jej to prišlo byť vtipné, utekala mi a sa smiala. Chodíme za ruky popri ceste. ĎAKUJEM
Raznost. Mam tiez 4 rocneho a chodime este so starsim a psom cez velku hlavnu cestu. Vacsinou na bicykloch, ja tehu takze musia byt maximalne disciplinovani a aj su. Nebojim sa ked idu par metrov predomnou lebo viem ze pred cestou zastavia a bezomna sa dalej nepohnu.. Nemyslim si ze 4 rocna to nechape. Prave naopak a ma z toho evidentne srandu.
@beky1813 nepomohlo ani to, ja už neviem či sa mám postaviť na prechod a chodiť hore dole od rána do večera. Už robím aj tak ideme po ceste, ide auto otočím ju ukážem jej ide auto, ideme na kraj, auto prejde, môžme ísť ďalej. Ale také že, beha, chod na kraj, príkaz, že by sama nerešpektuje. Ale napríklad ide s menšou kamarátkou za rúčky , ide auto, idú na kraj, ťahá ju tam malá, moja. Neviem kde robím chybu...
@horalka1986 ona má oneskorený vývin reči, všetko stručne, vysvetľovanie zbytočné, je adhd, inak dobré dieťa, len je extrémne živá, impulzívna, ale tá pozornosť neni ešte 100 percent. Áno jej príde byť vtipné keď ju idem zdrapiť. Lenže po zadku nezaberá. Pojeduje sa a efekt žiadny. Vysvetlím ideme v kľude po chodníku, a z ničoho nič sa mi otočí a ide si na cestu lebo.. Ako keď ideme spolu na kraj ok, spolupráca ale keby jej mal niekto povedať že choď na kraj ide auto, tak mám asi mŕtve dieťa.
@denisa098 neporadim Ti. Len poviem ze aj moja neterka je taka. Mala 4 roky teraz a barskde utecie, vytrati sa Ti v obchode, ked sa jej nieco nepaci vybehne z neho prec. Utiekla od nas tak aj na kupalisku vo velkom areali. Proste si neuvvedomune este rizika a vaznost situacie. Vobec zatial nezaberaju vyhrazky ze zrazi Ta auto, mozu Ta ukradnut a pod. Najlepsie ze nas toto caka s 20mes.synom. Taka ista "tvrda palica" ci nepocuje, nevidi a uteka si opacnym smerom 🙈🙈
@horalka1986 skúsim to hovoriť ráznejšie.
@denisa098 raznost nemisi byt ze jej das po riti. U nas napriklad velmi zabralo to ze ak to zo zaciatku syn nechcel pochopit tak otocka, ziadny bicykel a rovno domov. To len ako priklad riesenia. A my sme naozaj uz nikam potom nesli. Ziadne ihrisko, ziadny bicykel. Velmi rychlo to pochopil.
@horalka1986 ja ju biť nechcem, aj tak to nemalo efekt, skôr zaberá keď sa jej otočím, že sa na ňu hnevám, no aj to neviem či je dobré riešenie.
@denisa098 no s tou 4r sa trapi bracho. Je to jeho dite, ktore mame sem-tam len požičane. Kupalisko s nou bolo narocne...odbehla si kedy si zmyslela....3 dospeli sme museli mať oči na stopkach . A moj syn ma 20mes....takze ma caka asi to iste co Teba 😐 za rok dva tu asi aj ja budem pisat: čo s besnyn tatárom? 🙈🙈🙈 takze som tiez zvedava co tu napisu ine mamicky, ze ako to bolo/je s ich deťmi.
@denisa098 Mne mama stále hovorievala, ako si nás od malička učila, že musíme sa držať za ruky. Potom to mala ľahšie, keď musela ísť dakde naraz s tromi malými deťmi. Nemá rada, keď vidí ako idú po ceste rodičia a 3 metre pred alebo za nimi ich malé deti, ktoré vyskakuju kade tade. Ale je to fakt nebezpečné, ten rodič nemá šancu takto uchrániť dieťa pred tým, aby podbehlo pod auto.
Ja si tiež malého od začiatku učím, že musí dať rúčku... a je to fajn, lebo ho nemusím naháňať kade tade a aj rýchlejšie dojdeme, kde potrebujem, ako keby som mala vyčkávať, kedy sa jemu uráči kráčať mojím smerom, lebo fakt, keď mu popustim "uzdu", tak ide opačne ako ja, ubieha do stredu cesty, tiež má z toho zábavu...
@denisa098 musis jej vopred povedat. Ked prichadzate na krizovatku povedz stoj, nechod nikde. Pockaj, pozrieme sa ci ide auto. V aute zaisti dvere aby z vnutra neotvorila aby si mohla len ty z vonka otvorit aby nevybehla z auta kym parkujes. Proste stale ju musis mat na dosah ruky. Ked idete na prechadzku tak radsej do kociara alebo nejakeho vozika nepozeraj na to ci je stara ci nie, proste potrebujes aby bola na zive kym nepochopi. V skolkach maju take naramky na snure ktorych sa deti drzia ked idu na prechadzku alebo zaviazu im to okolo zapestia aby neodbehla.
Moja mala ms 3r no mame presny opak 😞 ...ideme po ceste alebo po chodniku za rucicky ide auto s ona by najradsej skocila do jarku...pyta sa ma nezrazi Misku auticko???vravim nie Miska preco by ta malo ideme po chodnicku a ujo v aute ta vidi...taky cirkus mame ked prejde zakazdym auto..nema ani ziadnu negativnu skusenost s autom neviem co si to zobrala do hlavicky
Možno by pomohla nejaká rozprávka o situácii na ceste. Je jedna že krtko a žabka sa myslím volá tá časť. Žabka vybehne pod auto a s krtkom je zle..... alebo možno aj niečo reálnejšie, keď to nezaberie. U nás to funguje na 100%. Na letisku som deťom ukázala tabuľu s hladanymi deťmi, ktoré boli unesene. Ani sa odo mňa nepohnu. A dcéra je tiež riadne číslo.
@martinka13 je adhd, mame oneskorený vývin reči, vysvetľovanie nepomôže, ale dnes mi krásne zabralo, otočiť sa a ísť domov keď neposlúchala.
@denisa098 mam podobneho syna, tiez velmi zvedavy a zivy. Ma uz skoro 4 r a tiez nema pud sebazachovy. Starsia dcera bola velmi opatrna, takze to bola pre nas nova situacia. U nas sa osvedcilo ako radili vyssie, ked sa nebude chciet drzat za ruku, otocka domov. A oci na stopkach.
ahojko NKS a adhd ☹ poznam tam pomoze jedine trpezlivost a hlavne nekricat a nebit nema to vyznam!!! ak udries co z toho dieta ma do buducna!! akurat pochopi ze aj ono moze bit inych!! a to nechces! takze bacha na to, skus metodu vysvetlit ze ma zastavit 1m alebo najdi ciaru - puklinu v asvalte pred prechodom kadial pravidelne chodievate a vysvetluj ze tu musis zastavit a cakat, cupnut si a hoci sledovat mravcekov v skare, alebo hladat kamienky.... proste zamestnat ju niecim kym prides k nej ak uteka vopred, na nasu s rovnakymi diagnozami to zabralo a casom sa naucila, ze pred prechodmi mi vzdy cca 1m zastavila a hopkalia skakala a utekala spat ku mne a zasa spat k ciare proste dat jej limit pokial moze popr. povzbudzuj ju uz si pri ciare kde je ciara uz si pri nej este kusok.... tak ako na dieta s NKS nech sa sustredi na ciaru na zemi nie na cestu! vyskusaj ale musis mat trpezlivost drzim ti palceky a hlavne nekricat ak nieco nepiskne ona za to nemoze vsetko sa len uci
@kacena4
@kacena4 Katka ďakujem ti veľmi pekne, som rada že má ešte niekto dieťatko ako ja a poradí, ona vodítko nepotrebuje, malá je dobrá ona aj poslúchne, držíme sa za ruky alebo aby som ju mala aspoň na tesný dosah, moja ruka pri ramienku, ona ide pekne, len tým že je veľmi veľmi živá sa mi občas strhne lebo ona už chce letieť niekam. Autizmom nás síce postrašili, ale máme ísť na vylúčenie, predbežne čo som volala do zariadenia, mi povedali že to teda vobec nevyzerá a mam si nájsť veľmi dobrého psychológa, my doma pečieme spolu, hráme sa, vozí mačky v kočíku atď, len mám strach z tej jej pojašenosti. Logo tiež že nieje ale má s tou pozornosťou veľký problém. Snažím sa s ňou všetko cez hru, asi preto ak skrÍknem berie to ako srandu keď ju naháňam. Po malej nevrieskam ako pavián, nebijem ju, občas zo zúfalstva keď mi vybehla dala som jej ale s ňou to ani nepohlo. Pri semafóre zastaví, zmačkne cuplík, len keď už sa jej nechce čakať alebo zbadá niečo rozbehne sa. Nikdy som malú nenechala ísť niekoľko metrov odo mňa pri ceste, raz som jednej babe malého s odrážadlom chytila lebo ho skoro chytilo auto, tak ja toto nepraktizujem vôbec. Ona je ako anjel a čert v jednom. Čím je ale staršia, tým je kľudnejšia a pokojnejšia, pozornejšia. Viem, že u nej krik, dlhé vysvetľovanie a pozadku nie je riešenie.
Capnut na rit, ked vybehne znova na cestu