Rozpis domácich prác pre deti

lumarque
2. nov 2013

Aojte pri sledovani americkej Zámeny manzeliek, som si vsimla, ze v niektorých rodinách pouyívali chore charts- taký rozpis domácich prác, podla , ktorého kazdý clen rodiny dostal nejake ulohy. Ak ich splnil, boli odmeny, k nie sankcie. Vy mate niekto doma podobný systém? dodrzuuju to deti? Viete mi dat nejake napady, ako to uviest do praxe? Lebo malému sa nechce nic, ani po sebe upratat hracky, ani sa obliekat, nic.. a uz som z toho unavena dakujem
Skusim nieco podobne zaviest aj u nas, tak som hladala na nete a najviac sa mi zapácilo toto Asi to skusim upavit este podla nasich potrieb. http://www.confessionsofahomeschooler.com/blog/... http://aspottedpony.com/diy/make-cleaning-fun-f... http://www.pinterest.com/pin/255579347577018309/

brumcaky
2. nov 2013

Ahoj, kolko ma tvoje dietatko rokov ?🙂 Mne sa to velmi paci aj ked v mojej domacnosti to fungovat nebude uplne - prave pre velku rozlietanost 🙂 a aktivity rodinnych clenov mimo domu (to by z 80% bolo vsade len moje meno). Ale zase na take zdoraznenie toho co vsetko musi jedna mama stihat popri detoch a robote je to skvele 🙂 🙂 S upratovacim poriadkom to realne vidim len do detskej izby - zaviest taketo upratovanie pre drobcov (aspon hracky a veci) by bolo skvele. 🙂 🙂 🙂 Velmi mila tema. Potesila si ma 🙂

fra
2. nov 2013

my máme domace prace podelene len tak jednoducho na 4 časti, ktoré decká maju vykonavať denne a po tyzdni sa striedajú - 1. umyvanie a ukladanie riadu, 2. dojenie kozy a krmenie zveri, 3. príprava a nosenie dreva na kúrenie, 4. zametanie schodiska a čistenie zahrady - za svoju izbu si navyše každy zodpoveda sam - no a funguje to vcelku dobre (až na tie izby, tam sa prejavuje poriadkumilovnosť- jedna dcera ma upratané stále a ostatní vobec- ale na to zas zaberá návšteva kamaratov, pred nou si upratujú ako diví), musí to fungovať, lebo inak sú sankcie- nikto nechce prísť o vreckové alebo dostať zakaz vychádzok ... ale u nas sme to zaviedli až ked boli decka trochu vačšie- tak cca od 5 rokov

evelynm
2. nov 2013

je to napohlad mile 🙂 , neviem, ako to funguje v praxi, mne sa to vidi dost "institucionalne" - myslim to tak, ze mi to pripomina pioniersky tabor xixi.
Nase deti maju svoje povinnosti - v ramci ich veku veeelmi light a trvam na tom, aby si ich plnili. Vykladaju umyvacku, ustielaju postele - syn v detskych izbach, dcera v rodicovskej spalni. Prestieraju pred obedom ci vecerou, spratuju zo stola po jedle. Upratuju si svoje izby, to bez debaty. Vynasaju smeti, dcera zabezpecuje komplet starostlivost o psa - krmenie, vencenie, upratovanie budy a pelechu, syn ho vycesava. Atd, atd.
Deti vedia, ze mama nie je sluzka, ze je treba, aby kazdy clen rodiny prilozil ruku k robote. A nejake speci odmeny za beznu pracu - nevidim dovod, ved to robime pre nas vsetkych 🙂 . Pochvala ano, to im poviem, ze sa mi paci, ako pekne svoju pracu spravili.
Tvoj syn je este malicky, necakaj velke vysledky hned. Pekne, postupne 🙂 .

sissy27
2. nov 2013

@lumarque neuznávam odmenu za domáce práce pre deti - akú odmenu dostanem ja alebo manžel, ak spravíme, čo treba? ruku hore, ktorá z vás dostane aspoň obyčajné "ďakujem, že si mi oprala, ožehlila, že si doniesla nákup, povysávala, vyniesla smeti...." môže to fungovať ako pripomienka, čo má ten ktorý člen domácnosti urobiť, ale nie za odmenu, ale ako bežná povinnosť...
ja mojej dcére odmalička poviem, čo má spraviť (v prvom rade držať si na poriadku svoje hračky, školské veci, s vekom pribúdajú povinnosti, napr. vyniesť smeti, zbehnúť do obchodu pre nejakú drobnosť, a pod.), a ak to nespraví, potom zase ja nespravím, čo chce ona (nepovolím návštevu kamarátky, počítač,sladkosť, nerobíme to čo chce ona ale to čo vyberiem ja...)

bubelko
2. nov 2013

@lumarque tiez nie som zastanca odmien za domace prace. u nas skratka deti maju svoje povinnosti a tie pribudaju vekom - upratat hracky, odniest po sebe tanier do kuchyne, pradlo do pracovne, vylozit umyvacku, pomoct odniest nakup z auta - skratka veci, ktore su v stave zvladnut.
co sa upratovania tyka - u nas zabrala igelitka - skratka treba upratat, neupracu, upracem ja - ale do igelitky a ta putuje do pivnice. na ako dlho je rozne - niekedy na par dni, inokedy tam bola uz aj tyzden a pribudali do nej veci - hlavne u toho mladsieho. ale ver mi, ze dnes staci uz len navrhnut, ze ok, tak upracem ja a uz ficia.

evelynm
2. nov 2013

@sissy27 , myslim, ze to vidime podobne. Ani mna neodmenuju za bezne domace prace, ani muza. Deti potrebuju vediet, ze ich pomoc je normalna vec, nie nadstandard.

evelynm
2. nov 2013

@bubelko , dobry napad s tou igelitkou xixi

barcelona94901
2. nov 2013

@lumarque mne to pripomenulo film Pelíšky , vojenský režim ,tábor a mnohodetnu rodinu 😀
čo očakávaš od 3ročného a ročného dieťaťa ,že budu robiť..? nezabudaj,že deti su zrkadlom rodičov 😉
je to jednoduché,zapájaj ich ,
varíš?daj malému varešku,,čo na tom ,že sa zababre ,niektoré maminy deti odhánaju ,nech sa im nemotaju pod nohami a potom až niekde v puberte si spomenu,že treba pomocť..ako rodičia zapájajte malého ,či tato,či mamina ,
,teraz pred vian.sviatkami,,,ak pečieš,daj mu formičku , jeho výtvor nech sa pečie s tvojimi koláčikmi ,uvidíš ako sa zabaví,bude mať radosť aj motiváciu..vysávaš?daj mu metličku,hadicu ,utieraš nábytok?daj mu handričku,hoci len suchu,či obrusku..deti to baví ..neoblieka sa? aj to sa naučí ,,motivuj ho ,poskladá si aj veci..aj nám padne dobre pochvaľa,prečo nepochváliť aj deti? ale nemožeme očakávať od malých detí ,že spravia to čo veľké a všetko na 100% ,nechajme ich pomáhať,nech opakuju po nás,ale ber na vedomie aj ich malé ručičky a čas,ktorý potrebuju je vačší než ten náš,no ak sa to stane pravidelným ukonom ,zlepšuju sa postupne ,zrýchluju sa ..ale na trojročné dieťa asi ťažko vybehneš s nejakou sankciou ,ja by som taku motivačnu tabuľu spravila skor pre rodičov,než pre deti 😝

moni244
2. nov 2013

náhodou super nápad a nielen pre deti ale aj pre manželov 😀 aby to mali pred očami a nemuseli sa vyhovárať, že zabudli. A odmenu by som navrhovala, že na konci týždňa, kto bude mať najmenej "čiernych bodov" môže vymyslieť program na sobotu, alebo vybrať film, obľúbené jedlo a tak

barcelona94901
2. nov 2013

ešte k tým vianociam ,spomenula som pečenie,ale napríklad u nás vianočný stromček rok čo rok robí syn so svojim tatom..myslím,že je jasné ,že nemáme ukážkový,katalogový vianočný stromček ,podľa najnovších trendov ,
ale náš stromček ,každý rok, má svoje čaro,práve preto,že syn do neho vkladá toľko usilia ..robí to pre seba,pre nás,náš krajší domček a pre ježiška,ved sa teší na darčeky,prečo by nerobil stromček? ale určite to nefunguje tak ,že sa postavím pri malého chlapca a budem ho komandovať kde má dať aku ozdobu ..tato donesie stromček,rozloží ho ,dá žiarovky a so synom si ho robia a jasné,že stihnu zbuchnuť aj pár maškrt ,ale to patrí k sviatkom ..každý rok pomáham synovi vyrábať papierové ozdoby a vešia si aj svoje perníčky a tak isto si stromček aj rušia..a tak je to so všetkým,deti sa chcu potom aj samé zapájať do prác 😉

moni244
2. nov 2013

@barcelona94901 toto sme mali aj my ako deti, stromček sa staval na štedrý deň, mama piekla, varila a aby sme sa nemotali pod nohami a neotravovali, tak sa vymyslelo toto, my s otcom sme zdobili stromček

barcelona94901
2. nov 2013

@moni244 a malo to aj svoje čaro 😉

abeata
2. nov 2013

Moji chalani pred xx rokmi tak isto museli prikladať ruku k dielu. Vekový rozdiel synátorov je 2,5 roka. Najskôr to bolo upratovanie hračiek... Teraz neviem, či vôbec môžem (ale však po 20 rokoch by už mohla byť vina premlčaná...či ?), no verejne priznávam, že si ich veru pár krát zbierali aj pod oknom (bývame na treťom poschodí...), čo ako výstražný výchovný prostriedok veľmi ocenili najmä moje susedky, ktoré pekne nahnali svoje ratolesti pomáhať im pri zbieraní s pripomienkou, aby raz takto svoje hračky nenašli aj oni :o)
Neskôr ( to už boli školáci) mali podelené služby, ktoré si po týždni striedali - smeti + vysávanie a prach + riad. Moja pracovná doba bola od siedmej do piatej, takže iná možnosť, ako to zvládnuť nebola a nemyslím, že by im to uškodilo. Jasné, že boli aj protestné demonštrácie, búrlivé výmeny názorov medzi nimi dvoma, ak si niekto povinnosť nesplnil, ako aj kšeftovanie a výmeny pracovných úkonov za keksíky, napísanie úlohy, či dojedenie špenátu. Fakt je však ten, že každý pracovný deň som doma našla vynesené smeti, umytý a odložený riad, povysávané a poutieraný prach. Jasné...žiadne zázraky, ale zvládli to. Aby ste si však nemysleli, že som pre tie moje ratolesti nechala riad od večere. To nie. Večer som kuchyňu nechávala v každom prípade čistú. Neskôr sa straší syn začal montovať do varenia a prvý kompletný obed zvládol ako šiestak. Ja s manželom, ak sme boli vtedy doma, sme mali vstup do kuchyne zakázaný.
Po čase sa v kuchyni začal zvŕtať aj mladší, ktorého nebavilo stále robiť iba pomocné práce a následné zahladzovanie stôp . Starší si totiž vymyslel, že jeden varí a druhý upratuje a mladší mu to stoj čo stoj potreboval vrátiť. Summa summarum - zo ZŠ mi odchádzali samostatné chlapčiská, ktoré už vtedy dokázali dať byt do obývateľného stavu ( aj ke´d svoje izby upratovali systémom, čo nevidno, to je v poriadku...ale do ich sveta som veľmi nezasahovala), dokázali pri nutnosti neumrieť hladom kreatívne využiť "čo chladnička dala ", ako aj ukuchtiť podľa receptu ( baby...vážne som sa im do toho nestarala...kým nežiadali o pomoc, nechala som ich ) hoci segedínsky guláš. Zemiakový šalát, ktorý robili na Vianoce iba s mojou slovnou pomocou, keď ma zložila angína, bol najlepší na svete.
No musím priznať aj jeden negatívny dôsledok ich samostatnosti - keď som ich podpichovala, že v ich veku bol manžel už tri rôčky ženatý, mladší zahlásil : "však a čo mu ostávalo, keď nevedel variť " 😀 😀 😀 😀

miskap2111
2. nov 2013

@lumarque mne sa tento nápad veľmi páči. Škoda, že som takéto niečo nezaviedla, keď boli dcéry menšie. Teraz sú dospelé a ťažko je už preúčať 🙂. Jednu mám poriadkumilovnú a druhá je bohužiaľ "bordelárik". 🙂 Ale keby boli menšie, tak by som toto určite zaviedla s tým, že každý by si svoje úlohy vyberal sám. Viem si predstaviť, že hneď by boli iniciatívne.. 🙂 Mne sa to páči - poriadkumilovnosti treba učiť a príklad niekedy nestačí.

cherry1981
2. nov 2013

@bubelko Tak s tou igelitkou je to super,mam dceru v takom veku, kedy je podla nej bordel v izbe in 😀 😀 Ale s tou igelitkou to skusim a som zvedava ked si nebude mat co obliect 😀 😀

Inak u nas sa pomaha tiez a bez odmien. Vysava, vykladanie umyvacky, vesanie pradla, umyvanie dlazky ..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
abeata
2. nov 2013

@bubelko
...tak toto som skúšala aplikovať na manžela ( hm...prešvihla som u svokry dvojročnú záruku na reklamáciu jeho zlej výchovy k poriadkumilovnosti a musela som si ho nechať takého 😅 ) a jeho nevyliečiteľný zlozvyk "zabúdať" ponožky po celom byte... Bezvýsledne...keď sa mu "minuli", kúpil si za igelitku nových. Teraz sa o jeho pozabúdané ponožky stará náš kocúr a pes... A manžel už vie, že nemá právo čo len zahundrať, pretože vie, že viem, že mu ich určite nepovyťahovali zo skrine 😀 😀

aliza
2. nov 2013

trosku som tu z tych nazorov rozcarovana.... davat odmenu za upratanie je podla vas chore, ale vyhadzovat detom hracky z okna, ci ich davat do pivnice je v pohode ? 😕. Vas vraj nikto za domace prace neodmenuje, ok, ale vyhadzujete muzovi neodlozene ponozky, slipy a ostatne von oknom? alebo davate do igelitky a do pivnice? asi nie, ze? takze sa treba trochu zamysliet...ak trestame, mali by sme aj odmenovat. Ja za upratovanie neodmenujem, ale ani netrestam. Upratujeme spolu, niekedy si upracu sami...neriesim. vzdy ich vyzvem, aby vedeli, ze upratovat sa musi, ale nerobim z toho ziaden teror. Maly ma 3 roky, takze tam sa da len motivovat, dcera ma 8 a ta si uprace aj sama od seba, inokedy je tak unavena, ze sa jej nechce a ja to respektujem. Aj ja mam dni, kedy sa mi proste fakt nechce a som rada, ze ma nikto nenuti, ani mi nevyhadzuje veci von z okna 😀.

janielikk
2. nov 2013

@abeata toto mozes dat do nasej diskusie "Ako vas vytacaju manzelia" 🙂 🙂 🙂

janielikk
2. nov 2013

@aliza ale ucinku sa to neminie 🙂
a nakoniec, kde koncia slova, zacinaju ciny 🙂
moji tiez nerobia vsetko "Perfetto", ale to s tym schovanim hraciek tiez nie je zly napad, tiez ma nebavi 58X vyblakovat "uprac si tie hracky" toto fakt vyskusam, to su slova zufalej zeny po prislapnuti drevenej kocky bosou nohou 😖 😖 😖
vtedy ti este len dojdu argumenty 😀 😀 😀

abeata
2. nov 2013

@aliza
...prečo to rozčarovanie ? Ja tiež viem, že vyhádzanie hračiek z okna nebola najoptimálnejšia výchovná intervencia a nie som ani hrdá na to, že som sa nedokázala ovládnuť a konať ináč.
Sme však iba obyčajní ľudia a nie každá z nás má po vyčerpávajúcom pracovnom dni silu rozsvietiť si nad hlavou svätožiaru a obrniť sa nekonečnou trpezlivosťou.
Človek v snahe zvládať domácnosť a vychovať z detí aspon trošku poriadkumilovné tvory potom sem tam použije aj také slovné spojenia ako " Ak si tie hračky neupracete, vyhádžem vám ich von oknom !!! " 😠
A keďže tú svätožiaru som nemala ani ja a ani moji synovia, stalo sa čo sa stalo...Synovia už boli v predškolskom veku a boli tak skalopevne presvedčení, že maminka sa iba vyhráža, že mi neostávalo nič iné, iba tú vyhrážku splniť.... Takže tak sa veci mali. Odvtedy sa však nad každou mojou "vyhrážkou" najskôr aspon trošku zamysleli a zhodnotili, či im riskovanie jej splnenia stojí za to 😅
A u malých detičiek ? No neviem...nie je lepšie už aj dvojročnému dieťatku vštepovať zásady, že každá hračka má svoje miesto ? Že autíčko musí ísť spinkať do garáže, kocky do košíka a bábika do postieľky ?
Najskôr hračky uložíme spoločne, no neskôr to už dokáže zvládnuť dieťa samé. Táto činnosť nie je iba o výchove k poriadkumilovnosti. Dieťa sa takýmto spôsobom rozvíja po každej stránke. Rozvíja si kognitívne myslenie, pretože spája úlohu a hľadá riešenie úlohy, rozvíja si zmyslové vnímanie, pretože sa takýmto spôsobom učí priraďovať dvojice...cvičí si jemnú aj hrubú motoriku a postupuje vo vývine socializácie, pretože sa učí rešpektovať požiadavky ostatných.
Ak sa na upratovaní podieľať nechce, ak hádže hračky a prejavuje agresivitu, treba v tomto období využiť jeho magické myslenie. Dieťatko vo veku dvoch-troch rokov verí v oživovanie neživých vecí. Tak je z hľadiska ontogenézy jeho vývinu nastavená jeho myseľ...
Určite preto takto malému drobcovi nevyhádžeme hračky demonštratívne von oknom, ani provokačne nezabalíme do igelitky a neodnesieme za sprievodu jeho náreku do pivnice.
No určite padne na úrodnú pôdu, keď mu sem tam porozprávate rozprávku o tom, ako utiekla papučka, keď si ju dievčatko neodložilo pekne ku postieľke a ako si išlo autíčko hľadať novú garáž, keď tú svoju nevedelo v noci nájsť.
Ak si hračky dieťa neodloží, pripomenieme mu to a ráno budeme spoločne smutne hľadať obľúbené autíčko, či bábiku, ktorá v noci odišla, pretože nemala svoje miesto... A ak sa na druhý deň v upratanej izbičke obľúbená hračka objaví, to bude radosti.
Samozrejme, že ešte pár krát vyskúša, či hračky naozaj odídu vždy, ak nebudú na svojom mieste - to už je ale naša úloha, aby to tak naozaj bolo, a správny návyk sa pekne buduje.
No a manžel a jeho ponožky - ou...tak toto je zvláštna kategória výchovných úkonov pri edukácii dospelého muža, kde sa opätovne vraciame do jeho detských rokov a snažíme sa ( žiaľ väčšinou bezvýsledne) obnoviť jeho správne návyky z detstva 😀 😀 😀
Myslite si čo chcete, ale na atmosféru v rodine omnoho pozitívnejšie pôsobí chichotanie sa nad bezmocným pobehovaním manžela pri zháňaní aspon jedného páru ponožiek, ako neustále napomínanie a vadenie sa s ním pre jeho bordelárstvo. 😀
Hmm...a ešte k tým odmenám... Prečo máme v dnešnej dobe pocit, že dieťa má iba práva a žiadne povinnosti ? Nestačí pochvala a spokojnosť na obidvoch stranách ? Určite neprejdeme upratanú izbičku, či akúkoľvek pomoc dieťaťa bez povšimnutia. Pochválime a nie len raz... aj viackrát...pred rodinou, pred susedkou, pred babkou... a to je omnoho účinnejší výchovný prostriedok, ako čokoľvek iné.

lumarque
autor
2. nov 2013

@brumcaky No maly ma tri a pol roka. Takze samozrejme, ze od neho nic prevratne cakat nemozem( nase ulohy by boli, ze obleciem sa, odlozim si topanky upracem hracky a pod🙂, ale stve ma, ze napriklad ja po nom upratujem lego a on sa len so smiechom prizera a najradsej by ani prstom nepohol. Obliect sa vie, ale radsej sa necha obliekat a kope ma pri tom do brucha a krici, ze to si obliect nechce. Provokuje, robi zle babatku,krici
@barcelona94901 takze taky trosku vojensky rezim ( ani vojensky by nemusel byt en nejaky:D a samostatnost by mu prospela, lebo je sice sikovny, ale dost prespekulovany.Ked uz budem chodit na plny uvzok do roboty, tak tu pomoc a samostatnost deti bude dost potrebna. Ako odmeny by u nas podla mna fungovalo aj take palacinky alebo spolocne robenie muffinov ( to zboznuje)
@fidka79 no tak to ste ho uz dobre naucili. Tiez nechcem dopadnut ako tvoja svokra
@abeata U nas zase chodili smetiari, ale ked mu raz hracky vratili, prestalo to fungovat. A tie muzove ponozky u nas tiez zahadne miznu, len namiesto psa ich rozvlakaju deti

abeata
2. nov 2013

@lumarque
...no...obdobie prvého vzdoru, to dá poriadne zabrať. Múdre knižky radia odviesť dieťa do inej miestnosti, do "trucovne " a nevšímať si ho, kým sa samé neukľudní ...zabúdajú však dať návod, čo potom urobiť s tou drevárničkou, na ktorú sa trucovňa premení 😒 . A vraj v žiadnom prípade nepovoliť, neobliecť a neupratať po ňom. ...nechať, nech to urobí samé, ak vieš, že to dokáže. Rada je to dobrá a ono to aj v praxi funguje, ale nie vždy si človek môže dovoliť byť takto zásadový. A keďže deťúrence majú veľmi dobrý pozorovací talent...hneď zistia, čomu maminka "neodolá"... 😀
Bábätko treba strážiť, ale na druhej strane treba staršieho synátora zapojiť do starostlivosti - podaj mi plienočku, poď spolu mu natrieme zadoček...spoločne vyberajte oblečenie aj pre bábätko, aj pre neho... Deťúrence v tomto veku potrebujú byť stráášne dôležité a užitočné. Len musia mať pocit, že robia to, čo chcú. Ale znovu...sú to iba rady, ktoré raz zafungujú, inokedy nie. Vždy závisí od danej situácie...
Jedno je však isté - tieto obdobia raz prejdú a o takých 20 rokov budeš na ne iba s úsmevom spomínať 😀

nostek
10. aug 2016

Prave cosi taketo hladam, tak dakujem za prispevok . ;)

ladygina
10. aug 2016

@lumarque To vyzerá super, aspoň budem vedieť keď budem mať raz detičky ako na ne aby pomáhali v domácnosti🙂

nostek
10. aug 2016

@bubelko Jani ahoj. Igelitka fičí aj u nás.

pekkka
10. aug 2016

@lumarque ahoj, ak by si potrebovala takéto magnetky napiš mi IP

nostek
12. aug 2016

Ahojte, tak tu je môj výtvor. V sept zavedieme do praxe. 😀

majkafe
11. sep 2017

@nostek Lucka ahoj, to je super prekvapko, ako ta tu vidim, akurat hladam pres e taketo daco podobne pre nas doma, aby som to x jratnehovorila, co ma ma ktory robit. Funguje to u vas?

nostek
30. sep 2017

Majuska, odpadnem :D.

No fungovalo no po prestahovani som to pustila. Ale neuveris, prave dnes som sa ho rozhodla, ze ho znova spustim do prevadzky. Teda v pondelok zaciname....