Reč ročného dieťaťa

libertine
13. jún 2012

ahoj, neviem,ci si mam robit obavy s recou svojej dcery. ma rok. celkovi sa recovo prejavuje, no len niektore hlasky. vie pouzit b,m,a,e,n,d, no vobec ziadne t,g,k,i,u,o. tieto este nikdy nepovedala. cize povie baba,mama,deje a pod.,ale nikdy ziadne tata,gaga. aj ked sa snazime jej vela rozpravat,aj zretelne.je to prve dieta,tak clovek nevie,ci si ma robit obavy alebo zbytocne stresujem...pomohli by vase skusenosti.dakujem.

hajanka
13. jún 2012

@libertine podla mojho nazoru v tomto veku je dolezite hlavne to, aby rozumel co sa hovori, reagoval na konkretne poziadavky, nie este aby rozpraval konkretne hlasky, ak mu povies, kde su hodiny? on by sa mal v izbe otocit za hodinami, mal by vediet vykonat nejake naucene pohyby (zakyvat, zatlieskat...), mama, baba, dede a pod. s tymito zacina vela deti.... nasa tiez zatial nepouziva niektore hlasky (14mes.), niektore trojrocne deti este nerozpravaju, len artikuluju.
Nerob si zbytocne starosti, je este malicka a ma dost casu. U niekoho to ide rychlejsie (moj syn v 18mesiacoch rozpraval vo vetach) a u niekoho pomalsie a s vacsou namahou (moj brat nerozpraval do troch rokoch). Niekedy sa deti rozrozpravaju akoby zo dna na den 🙂
Ak by si mala neskor pochybnosti, staci navstivit logopeda a poradit sa s nim, ranna intervencia hodnoti komunikacne a recove schopnosti uz uz od narodenia do troch rokov, ale podla mna mate este pred sebou kopec casu 😉

latvia
13. jún 2012

@libertine moj v roku nevedel povedat nic viac nez tvoja slecna.je pravda ze niektore rocne deti uz spajaju slovicka do viet, ale tvoje dieta je uplne v poriadku, na ziadne vysetrenie zatial ist nemusis, akko napisala hajanka, dolezite je ci na teba reaguje adekvatne.

libertine
autor
13. jún 2012

@hajanka dakujem za odpoved. dcera rozumie uz vela, ak nazvov veci, aj pokynov, ukazuje. cielene vie pouzit niektore slova alebo citoslovcia. len tie hlasky ma trapili.

a inac neviem, preco je tento prispevok v sekcii paragrafy, pridavala som ho do batoliat 😲
ak cita admin, tak prosim preradte ho, ak sa da 🙂

hajanka
13. jún 2012

@libertine co sa tyka malej, je to uplne v poriadku 😉

karamel
13. jún 2012

nas maly zacal dobre rozpravat az v troch rokoch 🙂 dovtedy len nejake slovicka 🙂

sante81
13. jún 2012

môj syn bude mat 3 roky v septembri, rozumie všetkému uz od roka, okolo 20 slov tych základnych mama, tata, ... atd vedel povedat dost skoro, ale do teraz nespája slova, rozpráva len prvé 2 slabiky ale rozumiem mu všetko a rozprávame sa ako keby tvoril celé vety, pediatrička povedala ze ak sa to do 3 rokov nezmení, navstívime logopedičku. ja sa mu venujem stále, čítame, hráme sa, riekanky ho nezaujmaju, chodíme do detského centra, takze kontakt s detmi je.

tvoja dcérka je ešte malička, daj jej čas, a na to čo uz vie, je sikovna

libertine
autor
13. jún 2012

a este nieco, z toho nemam obavy - len sa chcem spytat, ci aj ostatne deticky su take 🙂 dcera rozprava len predomnou a muzom. pred ziadnymi dalsimi ludmi nikdy nevyda ani hlasok. aj ked ich uz pozna. akonahle sa ale za navstevou zavru dvere, tak zacne "rozpravat" 🙂

babulina
13. jún 2012

@libertine to je uplne normalne, aj nas syn to robi a to uz bude mat dva roky, je to skorej o povahe nez o schopnosti rozpravat, dcera je uplne ina a ta si zvatla stale vonku doma, a synacik je hanblos, ten okrem naseho bytu snad este nikdy nic nepovedal a ak tak tichuckym slabuckym hlaskom 😉

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
13. jún 2012

@libertine - rec je tak strasn individualna vec.. dcerka vedela do 2,5 roka povedat 5 slov... a? Je to velmi inteligentne dieta, ktore v 5 rokoch plynule cita, pise a rata na urovni tretiakov 😉 Od rocnej chces strasne moc, take T zvladol synator az dva mesiace dozadu, a to u to celkom s rozpravanim ide.... ja co sa tyka reci nestresujem, lebo viem, ze niektore deti su popredu motoricky, ine recovo, ine.. no maju pomalsi start 😅 Ale najneskor v skolke sa to uplne vyrovna, ten rozdiel nespoznas.. tak na co stresovat?

zipsy
13. jún 2012

@libertine ahoj, moj syn ma 15 mesiacov a praveze nepouziva ziadne slova 🙂 len hlasky a skomoleniny 🙂 gaga, tatm, mmmm, haf, a podobne 🙂 dufam, ze okolo roku a pol sa to zacne zlepsovat, nestresuj, rocne dieta ma este casuuu, aj my mame este cas 😉

lienockaa
13. jún 2012

@libertine vobec nic si z toho nerob..mam dve deti..syn rozpraval velmi skoro, on v roku tvoril vety dvoj trojslovne, v 1,5 roku sa vedel predstavit menom priezviskom, povedat presnu adresu, co robia rodicia, ako sa volaju, co bude robit ked vyrastie..hovoril vsetko a pomerne cisto, v 2rokoch nevedel povedat len ž a r, v 2,5 roku uz nemal ziadnu hlasku,ani slovo, ktore by nepovedal..teraz ma 4..ale on je velmi sikovne dieta, neberiem ho ako normu, ani to nikomu neodporucam..😉
dcera..no..mala 1,5 roka a vedela len mama, tata, baba, dede, havo, mnam, ham, este, kako, papat, mozno este nejakych par slov, ani si nespomeniem, napodobnit zvieratka, ale rozumela vsetko vsetucko..ja som myslela, ze do dvoch rokov ona hovorit nezacne..a v 19 mesiacoch zo dna na den zacala rozpravat a rozprava a rozprava a rozprava..kazdy den nabera nove slovicka..podarila sa jej uz aj veta dvojslovna, asi 3x..bude mat 20 mesiacov..za posledny mesiac urobila neskutocny pokrok v reci..🙂
pritom vychova ta ista, tie iste hry, ti isti rodicia, prostredie, dokonca u nej vyhoda starsieho surodenca, ktory ukazkovo rozprava..a vidis, chytila sa neskor..
mozno aj teba dcerka prekvapi, je este malicka, ma cas, hlavne, ze rozumie a vydava aspon nejake zvuky..neboj, nie je nutne nijake vysetrenie..😉

mcoya
13. jún 2012

ahoj, moj maly ma 13 mesiacov a tiez hovori, baba, ba, da, de je, ham, nam, brm, dede, havo, ha ...a to je asi vsetko. Rozumie ale dost veci. Starsi vedel v 15 mesiacoch pouzivat cca 150 slov a rozpraval v jednoduchych vetach, v 18 mesiacoch normalne rozpraval v suvetiach , doplnal basnicky a pesnicky a pouzival abstraktne pojmy, teraz ma 3 a pol a rozprava ako dospelak...zato kreslit nechce vobec 🙂. ("R" nevie a "L" pouziva, ked sa mu chce) No a v skolke ma spoluziaka, ktory nerozprava vobec. Kazde dietatko je ine, takze neboj o chvilu to pride 😉

koralinka
13. jún 2012

moja má o 2 tt rok a vie tiež len mama, baba, dede, bába, žiža, čeče, vtáča, ti ta - tik tak a potom zvuky hav, ccc (cica) brum (maco) brm (auto) vau (tiger) tiež jej stále rozprávam, pústam radio - pesničky detské rozprávky ale inak vie ukázať časti tela, reaguje ked jej poviem učes sa, daj si na hlavičku, zbi tata 😅 obuj si topánku (nevi si ju obuť jasne ale dáva si na nohu) a pod. rozumie všetko - avšak ona je vychovávaná dvojjazyčne - ja po slovensky, muž po madarsky tak som rada že aspon rozumie a vie pár takých slov

lenka_b
13. jún 2012

Aj moja Zarka nerozpravala, ked mala rok. Ono sa to postupne rozvijalo. Teraz ma 2 roky a 7 mesiacov, rozprava po anglicky a po slovensky, vsetko rozumie a vnima. Niektore deti rozpravaju skor, niektore neskor. Nejako som to neriesila, tak si nemyslim, ze mas dovod na znepokojovanie sa🙂

cat
13. jún 2012

@libertine áno úplne zbytočne sa stresuješ, moj krpec začal rozprávať až pred 3. narodkami. Dnes má 6 a spikuje už aj anglicky-teda na úrovni predškoláka. To ste ešte na tom dobre keď povie aspoň mama, baba, moj nepovedal ani mäkké F. 😉

libertine
autor
13. jún 2012

super, dakujem vam vsetkym za odpovede 🙂 je to asi fakt individualne. ona je inac sikovna, chodi uz od 9,5 mesiaca, motoricky je fakt obratna. aj co sa tyka porozumenia, tak je to fajn, vie, co po nej chcem - ukazat v knizke alebo z izbe, vonku veci, ukazuje aj sama prstekom, asi 6-7 slov vie pouzit cielene, takych, kde je b alebo m. aj papa ukazuje, aj tapka, aj casti tela vie ukazat, vie, ze ked prideme zvonku, ze ideme umyt ruky, atd. 🙂 len mi to fakt neslo do hlavy, ze nevie tie hlasky, co jej rovesnici uz davno pouzivaju.

abbie
13. jún 2012

nenahnevaj sa a ani neuraz prosim, ale fakt by som chcela mat tvoje problemy ... na rocne dieta ma dobru slovnu zasobu a je to uplne v norme
moj ma 16 mes a nepovie ani ň!

zuzi0911
13. jún 2012

moja ma 16 mesiacov a nepovie okrem mama baba a eeeeeeeeeeee,maaaaaaaaaaa absolutne nic. prva ta uz hovorila v jej veku. ale dolezite je aby reagovala na to co jej poviem a vedela o com je rec. tak sa nemusis bat

libertine
autor
13. jún 2012

@abbie nehnevam sa. vravim, je to nase prve dieta a ani nemam ine deti v okoli, tak neviem, nemam sa kde velmi spytat.

abbie
13. jún 2012

@zuzi0911 my sme na tom uplne rovnako 😖

zuzi0911
13. jún 2012

@abbie uz len cakat kedy sa rozkecaju. 😀 😀 mna ide porazit ked sme vonku a ine deti ete mladsie cosi povedia a ona len eeeeeeeee. no nevadi

sweetsuzi
13. jún 2012

nas maly ma 2 roky a 3 mesiace a nerozprava takmer vobec. Rec je individualna a v roku sa naozaj nemas kam ponahlat, ona sa urcite rozhovori 🙂

paola881
13. jún 2012

moja ma 18m a jej slovná zásoba je- mama,baba,teta,ham,a napodobňovanie pár zvieratiek a vecí ako vláčik,auto...ale nič viac....taktiež veľa čítame,rozprávame ale toto je asi naozaj individuálne...ja ešte nestresujem 😀

abbie
13. jún 2012

@zuzi0911 veru ... hovor mi o tom, vtedy aj mna chyti taka mala depka ☹

babul83
13. jún 2012

@libertine Môj bude mať dva a okrem nejakých piatich slov (mama, tata, baba, havi, pi pi -čo vyjadruje pišať, piť a spinkať) nehovorí vôbec, akurát dnes povedal cica. :D Dôležité je, že všetkému rozumie. Urobí čo treba... Starší začal rozprávať, keď mal dva roky aj dva mesiace (behom pár dní hovoril plynule, skloňoval, časoval, celé dlhé vety).

lilyen2011
13. jún 2012

Moja malá má o 4dni rok a vie akurát : mama, papa (papať), ige ige (to je začiatok pesničky ide ide vláčik) a len tááá (taká budem veliká a dá hore ruky), ham, tata (keď ideme von) a to je asi všetko čo vie povedať.

- ak začnem spievať ťap tap ťapušky, tak tlieska
- pri otázke ako ma lúbiš, alebo aká budeš veliká ukáže ruky hore "táááá"
- ako sa máš - kýve zápästím "ta.ta" - tak tak všelijak
- ideme papať? "papa"
- vie si vynútiť fúkanie do tváre (začne fúkať ústami - to sa jej páči)
- lozí kolenačky, vie sa postaviť, drží si sama fľašku, vie kde mám cicku (stále kojím), pozná kto je mama a známych ľudí, spieva si, džavoce - koj koj g g g hm hm... čo ja viem jááj a ešte všetko škrabká nehtíkmi (všetky materiály takto testuje a sem-tam štípe prstami) okrem okusovania a ochutnávania samozrejme

- ročné dieťa je dieťa, nejde o preteky, či nejaké tabuľky! Proste ako vtip o Mórickovi, čo nerozprával "no nebivo vo čem" sa rozkecá, neboj 🙂

- dôležité je, či je bábo spokojné, či dokáže chodiť ako 9mesačné alebo ako 1,5ročné je tiež jedno - netreba tlačiť na pílu a ako papagájovi opakovať, lebo to just nepovie. Ber svoje dieťa ako osobnosť ako hocikoho iného, rozprávaj sa s ním o všeličom a rozkecá sa 😎 ja osobne nenávidím tabuľky, len človeka zbytočne stresujú...

P.S - napr zúbky... najprv majú ísť dolné jednotky, potom horné jednotky no a mojej malej vyšli najprv dolné jednotky a potom horné očné zuby a vyzerá ako malý upírik 🙂 aj doktorka sa smeje, kľud, hlavu hore nič sa nedeje 😉 😉 😉 😉 nič nie je podľa tabuľky takmer nikdy 😀 😀 😀

lucinka1104
13. jún 2012

moja mala v 2 rokoch nepovedala ani mama dnes ma 2 roky a jeden a pol mesiaca a povedala mi maminka lažkaj si krtka nechcem , chcem iné pustiť......bojím sa,papam, cikám, kakam, pod, riad, zima, chcem,nechcem, piť, dole, hore, sponka, preč a už ma nenapadne toto zvladla zo dna na den

lucinka1104
13. jún 2012

no jasné ešťe Ocko,luky, starká, Starký, bába spí,mala baba,velka baba,auto, hram sa, spím, pod, nejdem