Ahojte mamičky, môj malý ma 2,5 roka... Začala som ho dávať do škôlky, no lenže týždeň - od nástupu do škôlky ho vôbec nespoznávam... V kuse plače, chodí za mnou aj na záchod, lebo som ho nechala samého, v noci vrieska zo sna, ze nejde do škôlky, proste je v kuse na mne nalepený.Nechce nikoho, ani moju mamu, doteraz s tým problém nemal. Najnovšie sa vycika mimo nočníka, záchoda, najlepšie na podlahu a potom sa v tom čľapka. Neviem či to má nejaký súvis so školkou, prácu nemám a začala som ho do škôlky dávať, aby sa pohral s deťmi, ale vidím, že je to zlé, tak asi škôlku prerušime. Mate nejaké skúsenosti s takým niečím a nejaké rady? 😕 😔 ďakujem 😉
@nikkyniks Ak aj zo sna kričí, že nechce ísť do škôlky, má z toho asi nejakú traumu. Ešte zjavne nie je pripravený. Pokiaľ nemáš prácu a nič ti nebráni nechať ho doma, ja by som to nesilila. Aj ostatné prejavy s tým pravdepodobne súvisia.
V škôlke sa ako správa? Tiež tam stále plače? Nehrá sa s deťmi?
@nikkyniks vela zien Ti povie vydrz je to normalne zvykne si zlomis ho....vsetky deti su take.Ja Ti napisem vzala by som ho domov a uzila si ho.Ziadne ranne vstavanie maly este nie je psychicky pripraveny byt bez teba ved vidis ako zle to znasa.A ty urcite tiez🙂)
Su deti citlivejsie a viac navuazane na mamu naco to silit?Budete z toho vsetci nervozni o mesiac kolotoc chorob pekny program mu vies spravita aj ty, kolektiv hry povinnosti nastup do rady a ide sa na desiatu obed si este v zivote uzije.Rozhodni sa srdcom🙂
On si vyžaduje veľkú pozornosť, teraz máme ešte aj odbodie vzdoru, stále sa mu musím venovať inak plače hádže sa o zem... Neviem ako to funguje v škôlke, lebo občas chodíme aj do Viedne za manželom, do práce na dva týždne, to ho môžem prestať dávať, a dat ho o rok?
@nikkyniks tak ja neviem.mas statnu ci sukromnu?
Obdobim vzdoru si musi prejst a potrebuje viac teba nez skolku najma ak nie je oeipraveny..moj starsi siel v 3,5roku a mladsi siel.do skolky a mal o oar dni 2 roky a zvladol ale je omnoho samostatnejsi ako moj starsi syn a nevyzaduje ai pozoenosti tolko. Starsi ma dnes 5,5 a stale potrebuje takmer 100%pozornost. Ak by skolku nezvladali nechala by som ich doma (ak by ta moznost bola)
@nikkyniks tak ak pravu nemas.nechaj si dieta doma. na skolku ma eate cas. je to normalna reakcia deti.adaptujubsa ak je dieta citlivejsie tym to je horsie...ja kebyze som doma a nemam pracu tak dam dieta az po 3 r do skolky..
@nikkyniks Jasne, dohodni sa s riaditelkou a odhlas ho zo skolky. Uvolni sa miesto pre niekoho ineho 🙂 Napr. moja mladsia ma zrovna dnes 3 roky, je velmi spolocenska, velmi chce ist do skolky, no bohuzial, u nas v dedine nie je dostatocna kapacita, neuslo sa jej miesto :( Tak tiez potajme dufam, ze niekto odide a dostaneme sa na radu 😀
@nikkyniks 2.5 rocny je podla mna este absolutne nezrely na kolektiv. Podla mna, opakujem. Moja najstarsia isla do skolky ako 4-rocna a rok preplakala. Moja stredna isla ako trojrocna, po troch mesiacoch som ju odtial vzala prec. Teraz nastupila v zahranici ako 5 rocna a stale je rano smutna, ale je to signifikantny rozdiel. Som stastna, ze moja najmladsia pojde rovno ako 4.5 rocna najskor a aj to len na doobedie.
Ak nemusis, nedavaj ho tam, daj mu cas na kolektiv. Chodievajte spolu do materskeho centra, na kruzky nejake pohybove napriklad, ale na skolku a jej rezim ma podla mna este kopec casu.
@nikkyniks Určite ak máš možnosť nechať ho doma, tak ho nechaj. Toto už nie je len "trucovanie". On podľa mňa naozaj nie je pripravený. Jedna vec, ak dieťa plače ráno, že nechce do škôlky, ale potom je v pohode a funguje normálne (aj keď možno viac "nacapené" na mamke), a iné, ak dieťa plače takmer celý čas v škôlke, plače večer či v noci a odmieta kohokoľvek iného. A hlavne nerieš, čo si myslia ostatní, to ťa frustruje ešte viac. Vyskúšala si, chcela si mu dať nové podnety, ale ešte nie je ten správny čas. Môžeš skúsiť o pol roka a uvidíš. Deti v tomto veku dozrievajú veľmi rýchlo. Ale nenechávaj ho doma len tak, zrazu z ničoho nič. Daj mu nejaké vysvetlenie, ale nezdôrazňuj, že je to preto, že plače, aj keď je to pravda.
@nikkyniks Inak, každé dieťa je iné. Najstarší nastupoval ako 2,5 ročný a ten plakal, keď som ho zo škôlky brala, on škôlku miloval. Prostredný sa do nej tešil a dopadlo to tak, že sme dlho bojovali (ale našťastie len ráno, ako sa dvere zavreli, do 5 minút bol spokojný a hral sa). Možno najstaršiemu pomoholo to, že cca rok sme sa do danej škôlky chodili hrávať. Mali vtedy jednu triedu prázdnu a tak ju dali k dispozícii rodičom s deťmi.
ešte nie je zrelý na také odlúčenie, skúste o rok
Moj mal 3 roky a 3 mesiace, ked isiel prvykrat do skolky. Bola to velka chyba. Stale plakal, nikoho okrem mna nechcel a dokonca sa bal aj ist so mnou prec z domu. Rano to boli najhorsie, ked tam mal ist. Po 3 tyzdnoch som to vzdala a dohodla som sa s riaditelkou, ze to skusime zas az o pol roka. Trvalo dlho, kym sa dal do normalu. Ale poviem ti, ze ani o pol roka to nebolo lepsie. Zase vsetko od znova. Rano plakaval az mal zachvaty. Bolo to tazke aj pre mna. Teraz to je uz lepsie, ucitelky ho chvalia.
Uz by som nikdy take male dieta do skolky tak skoro nedala.
@nikkyniks takto to dopadne ked pocuvas druhych a nie svoje pocity a svoje dieta 😒 separacna uzkost jak vysita...
Ďakujem za rady, ozaj som myslela, že nebude problém, keďže vonku aj na ihrisku sa stále hral s deťmi, ale tak škôlka je iná... Ja skúsim zájsť za riaditeľkou, aj keď sme sa stretli v stredu a rozprávala s nou aj učiteľky vraveli, že dávať, ze si zvykne... Je v najmenšej skupine kde sú deti od dvoch rokov, no možno tie detičky sú zvyknuté, ale tak môj reve tak, čo keď prídem o dve hodiny po neho tak zaspáva v aute, z únavy a potom celý deň len na rukách je, už nechce ani sam papať, a znova si pýta plienky :( a to bol týždeň v škôlke, učiteľky vraveli, že je to normálne, no ja neviem :( a viem si predstaviť, ako budú na mňa pozerať, keď ho z tamade vezmem, s tým, že prídeme neskôr... Ved kamoška dáva malého na dve hodiny dva krát v týždni (v inej škôlke), tu v té, kde je môj malý, tak nechcú... Som už z toho taka pomotana ...
@nikkyniks mam s tym skusenost v podobnom veku, celodenne place, krvou podbehntute popraskane zilky pod ocami od toho .. no hroza. skusali sme 2 mesiace, s coraz vacsimi prestavkami na choroby. nezlepsilo sa to, tak sme to zrusili. o 2 roky to uz bolo lepsie, uz len take normalne neistoty a nabeh na slzicky. ale znovu sme to museli zrusit kvoli katastrofalnej chorobnosti. v5r je to uz takmer super, chorobnost zatial uz nejaka bola, uvidime co bude dalej. ak mozes s nim byt doma, to je super, nie kazda zena ma taku moznost .. aj ked aj tie co sme mohli ostat doma sa musime nejakych veci vzdat a nie je to uplna idylka, ale obcas aj priserna nuda, otrava a socialna izolacia ... ale su aj krasne dni ked sa da s detickami zazit vela pekneho 😉
Ja by som sa na tvojom mieste porozpravala s ucitelkami, co navrhuju . Predsa im uz preslo rukami x deti.
Kazde dieta na zaciatku place, ale co sa tyka tych nocnych placov a pocikavania, uz by som veru zbystrila.
Moja ked mala 2,5 roka, tak tiez este nebola pripravena na skolku. Mala sice rada deti, ale len na "pozeranie". Nejaky fyzicky kontakt neprichadzal do uvahy.
A asi mesiac dva pred skolkou, ked uz mala 3, tak sa uplne obratila, zacala byt komunikativna, nehanbila sa...takze potom ten nastup do skolky bol len s minimom placu a velmi sa jej paci.
Mozno este nedozrel jeho cas🙂
@nikkyniks presne takto sa spravala moja dcerka, ked nastupila ako 2,5r do jasiel. Tam bola super, obcas jej prislo smutno ale ziadny extra revy, hrala sa, spala, papala..prisli sme po nu a zacali nervy, prisala sa na nas, nervacila. K babke sme chodili na jeden den v tyzdni, aj tam sama prespala, vecer sme po nu prisli, mali super vztah, a ako zacala s jaslami tak nechcela tam byt, plakala pri nich, hysacila, bala sa. Po dvoch tyzdnoch to preslo, a bolo vsetko ok. Takze chce to cas, taky mesiac, a ak by to neprestalo, resp. sa nezlepsilo az vtedy by som zvazila ci ho nechat doma. Kazde dieta to inak vnima a aj mu trva kratsie/dlhsie adaptacny proces.
Syn ma 2,5 roka a teraz nastupil do skolky. Najskor sme sa tam chodili 2 tyzdne hravat na 2-3 hodiny. Place rano cca 5 monut, potom uz je vsetko v poriadku. Raz som ho musela prist skor zobrat, lebo sa zobudil a nevedel sa upokojit. ALE od 9 mesiacov je zvyknuty travit cas u starych rodicov. 1x do tyzdna aj z prespanim na obed. A moj chodi do sukromnej skolky, kde toleruju ajdudel aj plienky. Za takychto podmienok by som to nesilila. Ak maz moznost pouvazovat nad sukromnou skolkou, kde budete chodit obaja a pohrate sa a ked ziska zo skolky dobry pocit, nexhat ho tam sameho. Alebo ak si chces oddychnut, tak na 2-3 hodiny denne opatrovanie. Ja som bola v izbe, kde som lezala (tehotna) a slecna sa mi o neho 3 hodiny postarala. Isla von, prebalila, dala najest. Daj tomu zatial mesiac-dva cas, nauc ho trosku samostatnosti a pojde to. Aj moj krpec je mojkavejsi, viac na mne nalepeny, ale nic hrozne. Dokonca maju 2 rocne dievcatko v skolke a celkom dobre to znasa. Urcite to casom pojde, lem musi ziskat istotu.
@nikkyniks no proste dieta nie je zrele, ma 2,5 roka, nie? Pohrat s detmi sa moze hocikde v materskom centre alebo v herni pri vasej pritomnosti, ale do skolky by som ho, ak by som nemusela, rozhodne nedavala. Dobrovolne vystavit takemu stresu, to urcite nie. Niektore deti mozu byt v tomto veku v skolke uz OK, ale zdaleka nie vsetky a myslim, ze ani vacsina nie. Urcite by som ho zo skolky rychlo brala a pockala si, az bude starsi a pride vhodny cas. Musi teraz prezivat hrozne obdobie, naozaj hrozne.
@lucinka511 dovolim si tvrdit, ze to, co zakladatelka temy opisuje, urcite nie je normalna reakcia dietata na skolku
@nikkyniks ak chodieva zatiaľ na dve hodiny, skús sa dohodnúť, či by nemohol chodievať na pobyt vonku (od cca 10:00 do 11:30) s tým, že by si tam bola prítomná i ty, ak ťa práca nesúri, tam by sa mohol trochu osmeliť a hrať sa aj s deťmi, ak ho chceš nechať doma, v MŠ by mali mať tlačivo na prerušenie dochádzky dieťaťa do MŠ
Ahoj, ja som nasu davala do jasiel ako 2rocnu, nastastie ona tam vobec neplakala a fakt sa tesila, ale doma to bolo vidiet. O siedmej uz plakala od unavy, tak isto ako tvoj nalepena na mne uplne vsade, este aj na zachode a jasne, ze uz bola odplienkovana, ale pocikavala sa priebezne. Proste dobehla, ze cikala som, pricom predtym s tym nemala problem.. Trvalo to cca mesiac, kym si zvykla na ten rezim a ukludnilo sa to.
U teba je to horsie asi aj tym, ze si nanho velakrat sama, takze je na teba viac naviazany.. co je uplne normalne a tomu sa ani neda vyhnut.. ked je moj muz na sluzobke tyzden alebo dva, tak potom malej trva zase tyzden kym si zvykne, ze ju rano nosi do skolky tato.. je v skolke uz polroka a stale bojujeme 🙂
U nas, ale velmi pomaha stale jej veci opakovat, my chodime okolo skolky kazdy den, takze ja som jej stale opakovala, ze ked bude velka tak tu pojde a budu tam deti a bude sa hrat a bude to super. Akoze fakt rok kazdy den, ked sme sli okolo. Tak to robime so vsetkym, na vsetko ju pripravujeme uplne nenasilne, ale dostatocne dlho. Vie, ze idem do prace, lebo aj tatino chodi a potrebujeme peniazky, lebo ked si chceme nieco kupit, tak to musime zaplatit. Skoro stale jej nieco donesiem, ci rohlik, buchtu alebo lizatko, cukrik. Deti su mali ludia, tak k nim podla mna treba aj pristupovat, rozumeju ovela viac veciam, ako si myslime. Nehovor mu, ze budes doma, lebo to ani ja nemozem povedat. Ona ide do skolky a ja do prace. Bodka. A hlavne, maminka vzdy pride, lebo maminka ju lubi. To jej stale opakujem, aj cez den jej to poviem len tak, ze Sary vies, ze maminka vzdy pride? a ona vie, ze ano.
Tak sme jej vzali aj cumel, dookola asi tri mesiace sme opakovali, ze uz o chvilku vyrastie a nebude ho potrebovat a pochopila to bez placu.
Neviem, ci tvoj maly vedel, ze ide do skolky? Skus to este chvilku vydrzat, verim, ze je to tazke, no mozno sa to zlomi.. ak to bude takto pokracovat, tak mozno fakt nie je pripraveny, je to velmi individualne, niekto je pripraveny v dvoch, niekto ani v styroch nie je.. hlavne ziadne vycitky, deti su prisposobive a casto je to fakt len o tom, ze vedia ako na nas a poznaju nas lepsie ako sa pozname my a vedie co na nas plati 🙂 a vedia ako dosiahnut co chcu 🙂 Drzim palce!
Mamičky ,ktoré Ti napíšu, že je to normálne, lebo to zažilo aj ich dieťa, asi veľmi nerešpektujú pocity toho svojho. Myslím si, že je ešte malý a zjavne nie je ne škôlku pripravený. Moja dcérka nastúpila do škôlky teraz, má 3,5 roka v triede má aj 2,5 ročných spolužiakov, ktorí stále plačú. Ak dieťatko plače a má takéto reakcie, ako Tvoj synček, určite to bude mať na neho vplyv do budúcnosti. Ak niekto napíše, že sa to zlepší, podľa môjho názoru ho len zlomíš a prestane veriť ľudom a svetu, v ktorom žije. Predškolský vek je najdôležitejší vo viacerých smeroch a tieto traumy si odnesie do života celkom určite. Na Tvojom mieste by som ho z škôlky odhlásila a kontakt s deťmi by som mu zabezpečila skôr na nejakom krúžku.
@nikkyniks to je v poriadku, moj sa takto spraval, ked som ho dala do jasli.. neodhanaj ho, bud s nim, kym mozes a on si zvykne, ze rano sa ide do skolky a potom bude s tebou... uisti ho, ze vzdy pre neho prides, ked sa vyspinka.. daj tomu mesiac, upokoji sa to. drzim palce 🙂