Ahojte chcem počuť názor aj iných mamičiek na správanie nášho syna. Syn má 7 rokov a od narodenia je veľmi náročné dieťa. Neustále vrieskal, na všetko reagoval plačom či búchaním hlavy do zeme či o stenu. Toto ho už dávno prešlo ,no za všetko sa hneď rozplače. Trpezlivosť nula bodov. Ak niečo nejde hneď, tak to zase je cirkus. Ale lego si dokáže stavať hodiny. Tak isto si vie dlho kresliť. Už asi rok je neskutočne drzý, papuľuje a nadáva. Všetko mu prekáža. Dokáže nadávať,že slnko svieti. O hodinu zas nadáva,že prečo sme na ihrisku v meste keď on chcel ísť na iné ihrisko. Prečo je v rade pred nami toľko ľudí,že načo tu stoja,že sú debilní a podobné slová. Robí zle malej sestre. Ťahá jej ruky, štípe ju, vytrháva jej všetko z rúk. Ale robí to zákerne. On si myslí,že ho nikto nevidi.Venujeme sa mu cele dni. Rád chodí na bicykel, vybral si plávanie, tak chodí na tréningy. Jasné, že už prišla sťažnosť od jednej mamičky,že robí zle jej synovi. S manželom si vyrábajú papierové domčeky a budujú mestá. Hráme aj spoločenské hry. Dáme mu na výber,že aký budeme mať dnes program a podobne. Nič mu nechýba, doma aj v rodine vládne pokoj a pohoda. Dnes sa ráno obliekal a nešli mu obliecť kraťasy. A jasné,že hneď frle,že to ja som mu dala také blbé kraťasy a že on nikam nejde a že mu máme prísť pomôcť ich obliecť. Tak som sa ho opýtala či je taký problém si obliecť kraťasy,veď vidí,že chystám raňajky. On hneď výbuch,že som debilna a že sa smejem ako mu to nejde. Baby prosím poraďte,že čo mám robiť. Ako s ním máme komunikovať. Vysvetľujeme, rozprávame sa nič nepomáha. Ja som už totálne na nervy z neho.
@anjelicek26 Marti, z duše mi píšeš!
A ako si zareagovala, ked Ta nazval debilnou? 7 rocne dieta...ked bude mat 15 rovno Ti jednu streli...
Vychovavaj ma mamko, pokym som ja Janko, ked ja budem Jano, neohnes ma mamo..
Musi jednoznacne pocitit, ze nie je sef rodiny, clen ano ale nie sef
Ste na neho mäkký proste.. dieťa musí mať rešpekt lebo ak nie začne sa správať ako to vaše. A to počkaj o 7 rokov.. ale taký psycholog určite nie je na škodu.
@anjelicek26 nerobíme stále tak ako si ona zapíska to len občas mu dáme na výber aby mal pocit,že aj on si môže vybrať. Včera poobede sme išli na nákup, tak mu manžel hovorí,že nech sadne do auta a ide sa. Baby 15 minútový monológ,že načo ideme do obchodu
a že on ísť nechce on si chce kresliť a podobne. Ja už mám normálne tik v oku. Dnes som mu všetky hračky zbalila a príde do prázdnej izby.
Mne dieťa povie,že som debilná tak jednu dostane aj keby stál vedľa mňa detský ombucman! Mladý je rozmaznaný,alebo mu treba psychológa,lebo toto noeje OK. Neuznávam fyz.tresty. Dcéra má 26r a za život dostala cca 4× ale vždy to pomohlo na 100%.
Ja by som napríklad dala na chladničku tabuľku s bodmi.. a za všetko čo urobil dobre by som mu dala bod a za všetko čo urobil zle by som mu dala mínusový bod .. určite niečo chce alebo ak nechce zobrala by som mu obľúbenú hračku alebo tablet , počítac . niečo čo má rád a až ak dosiahne určitý počet bodov by som mu to kúpila alebo dala. Toto mi poradila psychologicka
Raz mi povie ze som debilna a bude mat otlacenu moju ruku na lici. Raz.
@basulaak ano dostal. Prisahám Bohu,že taký režim ešte nezažil. Len nech príde domov. V izbe mu ostala iba posteľ a prázdne regále.
7 ročný mi povie že som debilna ?
Takú by som strelila po ústach že dovidenia. Aj pred ľudmi.
Akože prepáč, ale vy ako rodičia zlyhávate. Aby si toto dovolil 7 ročný? Čo budete robiť keď bude mat 14?
@pribinak toto mi je jasné. Nechápem čo robíme zle. Má režim a keď niečo povieme, tak to platí, či sa mu páči alebo nie. Preto som si sem prišla pre názory, usmernenie a podobne.
No pozor, nemyslím si, že tu ide o klasické dieťa. Z toho čo autorka píšeš to môže byť dieťa s nejakou poruchou, takéto ťažko zvladatelne deti sa často považujú za "nevychovane " ale pokojne môže mať syn ADHD, alebo podobnú poruchu správania, jednoznačne s ním choďte k detskému psychológovi na diagnostiku. Dobre mienené rady typu "musí pocítiť kto je tu šéf" a že máte byť prísnejší, by to mohli ešte zhoršiť. Nič v zlom maminky, ktoré ste to radili, ale nemôžeme vedieť, čo sa deje v detskej hlavne, naozaj to môže byť niečo čo on sám ani nedokáže ovládať. Toto chce odbornú pomoc. Nebojte sa toho, nehanbite, ja som s oveľa menej problematickou dcérkou chodila k psychologičke. Pomôže to jemu, aj vám pochopiť čo sa v ňom deje a ako sa k nemu správať. A že možno ste nezlyhali vy vo výchove, ale proste je to možno choroba, syndróm, porucha, za ktorú nemôžete vy ani on.
Ideme na zmrzlinu a nepáči sa mu stat v rade? Dobre nemusíš tu stat, ale zmrzlinu nedostanes
1 vulgarizmus? Čierny bod a musel by si to odčiniť
V škole funguje ako?
@pribinak presne to som urobila. Nedostal zmrzku. Si ho mala vidieť čo predvádzal. Hnusná mama, nič mi nedovolis a podobne. Baby. Kebyže tam nie je toľko ľudí, tak ho zmalujem domodra
@pribinak do školy ide až teraz. Mal odklad
A vela domacich prac by so mu dala. Menej pozornosti, viac povinnosti. A nech si frfle. Utriet prach, vyniest smeti, povysavat, pomahal by mi utierat riady a ukladal ich na miesto. Uz v tomto veku mam od dietata ocakavania. Dala by som si hudbu alebo telku do pozadia hlasnejsie a nech si flfle nebudem ho pocut. A kazdy den nieco by musel pomoct. Uz to buchanie hlavy v minulosti mi nepride v poriadku.
Nemam take velke dieta, ale mne nepripada problem v rodicoch. Autorka neposobi ako benevolentna mamicka, ktora vsetko dovoli. Ja by som toto riesila urcite so psychologom, lebo toto nie je normalne spravanie, resp. ma dost tazku povahu a asi s takym dietatom treba vediet pracovat.
A odkiaľ pozná to dieťa nadávky a vie co znamen adebilna keď vy doma sa správať k sebe milo?
A keď si už ako malý buchal hlavu o stenu, už ste mali byť dávno u psychologicky
Dobre si urobila že si mu tu zmrzlinu nekúpila. Toto si nemôže dovoliť
A v škôlke bol aký? Rešpektoval učiteľky?
@sense ani u nás sa nenadáva a môj syn občas prinesie zo škôlky slovný skvost,že ma až zatrasie😊na deti sa nadávky nalepia raz-dva. Tu netreba pátrať.
Súhlasím s @zofizulka. Poznám autistické dieťa, ktoré má rovnaké prejavy. Navštív s ním psychológa. Čím skôr. Naučí ťa s ním pracovať, bez ohľadu na to, či mu určí nejakú diagnózu, alebo ide len o "rozmaznanosť".
@dusankomoj tak moja prišla raz so slovom hlúpa krava a keď som sa jej spýtala co to znamená tak nevedela. Ešte to aj použila v zlom kontexte. V autorkinom prípade to dieťa používa nadávky cielene.
Ci tebe prinesie dieťa zo škôlky skvost a necháš to tak kyvnes rukou
Rešpekt si môžte vybudovať jedine tak, ze si ho aj zaslúžite . V prvom rade sa vy s manželom musíte k sebe správať úctivo. Môžte vy chcieť od syna niečo, keď si navzájom nadávate do debilov, alebo vás jednoducho takto počuje rozoravat. Ako môžte od neho chcieť, aby mal k vám rešpekt, keď si s nin neviete dat rady?
Musíte si byť istí tým, čo robíte. Predvídať. Viete aký je? Potrebujete ísť do obchodu? Nechce ísť? Ôk nechoď, ideš dole k susede (k hocikomu napríklad k nejakej starej senilnej babičke z prízemia ktorá stále pokrikuje z okna... k niekomu, ku komu by nechcel ísť ani za svet) . . . A povedať to sebaisto a rázne- nejdeš? Ôk ale sám doma nebudeš, poďme k susede....
Jednoducho z vás musí cítiť ISTOTU a nie dvoch roztrasenych rodičov ktorí si nevedia dat rady so 7r deckom. Precitak si knihu ,,Malý tyran". Vás syn je despota. A nič ako pevná ruka, jasne pravidlá a silní rodicia s ním nepohne.
Ze si debilna? Otec by mu mal tak vyčistiť žalúdok až by mu prišlo zle
A ako debilna by som mu minimálne týždeň neskakala okolo zadku a kľudne aj raňajky by si už 7r mohol prichystat sám.
Tie dohivaracky sú tak prd platné, tie už vám dávno prekukol. Necha vás vyrozpravat sa ide sa ďalej.
Teraz by som už nič nedohovarala ale rovno začala vyvodzovat dôsledky.
Ľudia v rade sú debilní? Okamžite sa ospravedlniť za to co povedal a nech sa hanbi.
@dusankomoj presne tak. Škôlka, ulica. Chodí na krúžky. Telku nepozerá vôbec.
Zavrela by som ho na hodinu do izby a čakala ospravedlnenie .toto si nemôže dovoliť .iné je keby poprosí o tie nohavice .veď pomôžeš ,obijmes ale takto ...to nie
Smer psycholog
Jasne, klasika výhovorky zo škôlky, od susedov ... ak sa raz doma nenadava, dieta môže pár krát to slovo povedať, ale nebude ho používať bežné v reči.
Aj moje 3r dieťa pochytilo z ihriska pár vulgarizmov ale už 3r vie ze takto sa nerozpráva
Takže neverím, že doma toto slovo nikdy nepouzivate
@basulaak má povinnosti. Každé ráno si ustelie posteľ. Izbu si každý večer uprace. Veci odnesie do prania a podobne. Pridám mu určite ešte niečo.
Niesom zástanca bitiek, mňa tiež doma bil otec, práve preto to svojmu synovi robiť nechcem. Tiež má 7 rokov ale ak by mi také niečo povedal, tak ho vytrieskam aj ja aj muž. Ak niečo vyvedie nechtiac,niečo nevie, alebo mu niečo nejde, na niečo zabudne ... Zato ho Max vyhresime. Ale aby bol takto drží? Neexistuje! Inak ma napadlo, nie je aj tvoj muž frflos? Lebo deti zvyknú opakovat
Keby Mi 7 rocne dieta povie,ze som debilna,lebo Ono Si nevie obliect obycajne kratase, Tak by som Ho zobrala a Siel by von v boxerkach. Normalne Mi to zdvihlo tlak. Urob Termin u psychloga, chod Tam, bez syna samozrejme a nechaj Si poradit,Ako tieto situacie riesit.. Ale uprimne to prehnane venovanie sa a vzdy davat na vyber a neho spravilo upistane rozmazane vecne sa stazujuce dieta,ked nie je na 100 percent Po jeho. Ale to nie je nic,co by Si nevedela dobrotu vychovou Este zmenit...