Baby poradte mi, nas maly ma 1 a pol roka (mal presne v utorok), nechce sediet na nocniku. On prechadza uplne do jedu, ked ho tam chceme posadit, vzpiera sa, jasne, ze sam neposedi a udrzat sa uz velmi neda, ani si nemyslim, ze je to na nieco dobre, drzat ho tam nasilim. Ked bol mensi, ze este nevedel chodit, tak obcas posedel, ked uz prisiel na to, ako sa odtial "odbatolit", tak uchodil 😀 Ja to nejako az tak neriesim ani som nikdy nestresovala, ze preboha, preco tam nechce sediet. Horsie je, ze to zacala riesit svokra 😒 Ze ako to, ze nechce sediet na serbli a ze s plienkami nam ho nevezmu do skolky. Podotykam, ma rok a pol, v juni cakame druhe babo, cize do skolky pojde najskor o necele 2 roky, co ona dobre vie a aj tak sa tvari, aka som neschopna, ze som ho to davno nenaucila 😠 Fajn, na jej reci sa mozem...ale pod jej vplyvom to zacal riesit uz aj muz, no vyslovene vidno, ze ho nahuckala, tie iste reci... Konecne si dnes precital nejake clanky, tak snad pochopi, ze to nie je nenormalne v tomto veku...
No a moja otazka je - mate deti, ktore nocnik napriklad preskocili? Ze sli rovno na wc redukciu? Ze jednoducho sa im nocnik nepacil? Alebo je to obdobie, ze sa mu nepaci a za par tyzdnov obsedi? Ja teraz este na zimu nejako neriesim odplienkovanie, len teda aby sa toho nebal, aby obcas posedel, ale ked reve, tak ho nutit a nadrapovat sa s nim teraz nebudem.
Dakujem 🙂
@zabina27 Ahoj, vôbec nerieš - vykašli sa na svokru a manželovi to pekne vysvetli. A ak svokra nedá pokoj -tak sa jej spýtaj, že aké plienky nosili jej deti 😀 😝 - pri látkových to bolo jednoduchšie dieťa odučiť - nakoľko mu vadilo, že je mokré (toto zažila moja kamoška-tiež riešila, že svokra aj mama jej povedali, že ich deti už nemali plienky od roka). No a inak - môj starší syn síce sedel na nočníku cca od 2 rokov - kde-tu sa vycikal, možno keď mal 2 roky a niečo tak sa aj konečne vykakal a plienky sme prestali používať z týždňa na týždeň keď mal 2,5 roka - najskôr mal len na spanie cez deň a v noci, potom len v noci a potom už vôbec....Čo sa týka dcérky - za 3 týždne bude mať 2 roky - na nočníku chce konečne sedieť cca 2.týždeň - skúšam ráno - niekedy sa vyciká niekedy nie....Neriešim-príde to samo. Ono najskôr dieťa musí pochopiť prečo a načo to je a prečo necikať do plienky....a až potom sa dá niečo riešiť. Vieš, sú maminy, ktoré majú čas aj nervy na to behať za dieťaťom s holou riťou a každých 15 min sa ho vypytovať "nejdeš cikať,kakať"....a samozrejme behať aj s handrou a utierať minimálne kalužky.....Nakoľko také malé dieťa neciká napríklad jednorázovo-cvrkne si kedy len chce.....Takže ak ťa zase bude niekto otravovať v štýle prečo malý ešte neciká a nekaká do nočníka tak mu povedz, že aj to raz bude a nech sa stará sám o seba... 😉
Osobne si myslím,že nebolo na škodu ako sa to robilo voľakedy,dieťa sa dávalo na nočník skoro,bolo z toho ešte hlúpe,ale reflexy fungovali a semtam sa aj do nočníka podarilo,ALE dieťa sa nočníka nebálo,vyrástlo s ním ako trebárs s obľúbenou hračkou,ktorú má pod nosom dennodenne.Moje deti v dvoch rokoch už plienky nemali ani na spanie,vtedy pred 20r. to bolo bežné.
@zabina27 skús ešte takú fintu,že ho posadíš na nočník a na kolienka mu položíš plastovú misku s teplou vodou a hračkami,ktoré si loví,ja som tak naučila všetky deti.Zas každý mesiac nočníkovania skôr ti ušetrí peniaze za plienky,čo tiež nie je málo 😉
nocnik nie je absolutna nutnost, aj my sme ho kupili, ale na ten spravny ucel vobec nevyuzili, mohol byt aj neviem ako farebny, dokonca s melodiou.....dcerka ho pouzivala iba vtedy, ked si na nom "citala" obrazkove knizky - oblecena 🙂 nikdy som ju nan nenutila, jednoducho ho odmietala a my ste to respektovali.....a redukcia na WC problem vyriesila, chcela cikat ako velka, tak cikala ako velka a radost neopisatelna 😀
Ani dcéra ani syn nechceli nočník ani vidieť.
Ani nasa nechcela na nocnik chodit, kym nosila plienky. Posedela tam tak 2 sekundy, nic nespravila a podho prec... Okolo 2 rokov som plienky prestala davat zo dna na den, 2-3 dni sa vzdy pocikala do gati, vynimocne do nocnika ale postupne v priebehu tyzdna sa bez problemov naucila pytat sa. Chodi aj na nocnik, aj na wc s redukciou aj bez redukcie, vycika sa bez problemov aj do travy. Chcela som odplienkovat skor, no pred zimou sa mi zdala este nezrela na to, tak sme pockali na teplejsie jarne dni. Myslim, ze tiez mate este cas 🙂
@zabina27 si si aj sama odpovedala. Presne mas pravdu v tom, ze ked mu to teraz sprotivite nutenim, tak si cele odplienkovavanie akurat tak oddialite. Ak sa chce muz tvoj do toho montovat a ma iny nazor, tak nech sa paci, nech si odplienkovava sam, nech sa teda ukaze, ake super napady ma, lebo toto mam najradsej, ze svokra mu povie a hned je mudry, ale vsetko si odkruti zena, on do toho len kafrat dokaze, take typy treba vybavit razne :D. Svokra patri ku generacii, ktoru nekomentujem a uz vobec neberiem tieto reci do uvahy. To je kapitola sama o sebe, takze spravne, vykasli sa na jej hlupe reci. Deti sa v priemere odplienkovavaju v dvoch rokoch. Niektore skor, ano, su aj take, vseobecne vacsina je pripravenych tak v roku a pol, ale ak na to dieta nie je este v roku a pol zrele, mozes sa na hlavu postavit a narobis si akurat tak stres a aj jemu. Je na matke aj jej citlivom vnimani dietata, ze kedy je ten jeho spravny cas. Skusat, pozorovat a odlozit, ak zrele este nie je. Myslim,ze je uplne bezpredmetne, ci sa dieta odplienkovava na zachode alebo na nocniku. Myslim, ze sa mozes na seba spolahnut, hlavne sa nenechaj rozhodit okolim. A pokojne ho mozes odplienkovavat v lete, nic sa nestane. Teda, ak vyslovene nepotrebujes setrit na plienkach. Ale to zas budes dokola prat oblecenie a vytierat podlahy pravdepodobne 🙂. Ak vyrobite malemu blok, tak este aj dlhsie, nez by ste chceli.
@zabina27 mojho sme zacali oducat tesne pred 2. narodeninami, dovtedy pri posadeni reval. 😀 Po tyzdni cikanie a kakanie len do nocnika bez nehody, do pol roka aj cez noc bez plienky. My sme zacali koncom maja, takze som mala na to cele leto. Ono generacia nasich mam je zvyknuta, ze jednorocne dieta chodi na nocnik. A vsetky 6-mesacne sedeli, lebo ich obkladali vankusni. 😝 Nestresuj maleho, bude to tazke s babatkom, moze sa prestat pytat a zase chciet plienky. U nas pomohlo, ze tato sedel na zachode, dvere otvorene, maly mal na chodbe nocnik, tak si spolu tronili. 🙂
@zabina27 skusala si sedatko na velke WC? mne dcera nocnik odmietala, ako kedy.. ale nakoniec, kedze videla, ze my chodime na WC , tak sa rozhodla chodit priamo na wecko ako velka a bolo... sice to trvalo chvilku, musela to pochopit sama, ale kedze videla nas, tak to prislo.. vyskusaj... nech vidi vas a potom skus s nim....
my sme prykrat skusali nocnik, ked mala nasa mala tiez rok a pol....nechcela....sme sa sem tam opytali ci nechce na nocnik, ked nechcela..tak sme nenutili.....bola v plienkach cely den do dva a pol roka, sem tam sa podarilo na nocnik, ale ozaj ze malo krat...a do 3 a pol roka mala plienku iba v noci...prezili sme aj my a ani jej to nijako neuskodilo......nenutili sme a krasne sama od seba si zvykla...na nocniku bola malo...skor uz bola na wecku....nenutit ono to pride....ved nebude v plienkach vecne.....moja osobna filozofia je: NENUTIT nasilu, samozrejme obcas pripoemnu a skusat, ale nenutit....vsetko sme prezili tymto stylom zatial bez problemov
moj synovec nocnik nechcel a ani redukciu, chodil rovno na WC a moje dvojicky som skusala odplienkovat este ked nemali dva roky, ale nepodarilo sa, tak som to nechala tak a ked mali 2roky a jeden mesiac, tak do tyzdna sa odplienkovali na nocniku a maly si uz zacal davat redukciu na zachod, takze klud, u malych deti aj mesiac urobi vela
ahoj vobec to este neries... ked nechce tak ho nenut a pockaj s tym, ked ho zacnes oducat od plienok... moji mali plienky do 2.5 roka, dcerka skoro do 3 rokov a tu su... normalne chodili potom na nocnik a teraz uz syn na zachod a mala na nocnik... a nic sa nedeje...a vsetko sme stihli kym sme isli do skolky. ked je na to dieta zrele, tak sa oduci od plienok velmi rychlo. skusala som malu oducat ked mala 2 roky, ale nemalo to zmysel, tak sme to odlozili a potom 2-3 tyzdne v pohode. to su moje skusenosti... poznam aj deticky co uz ako 2-rocne nemali vobec plienky ani cez den ani v noci, ale moje deti neboli ten pripad a nemyslim si ze je to chyba alebo uspech mamicky.... proste to ma cas, prislo to samo a normalne fungujeme dalej
@janinah Ja som ti napísala niečo proti?!
Ja som len napísala svoje skúsenosti - ak dieťa nechce ísť na nočník tak naň nepôjde a naozaj 1,5 ročné je ešte skoro - musí si to najskôr uvedomiť - ale samozrejme každé dieťa je iné....
To s tým "behaním" - zažila som a aj počula ako niektoré mamičky nemajú naozaj nič iné na robote ako "behať" za drobcami ako som písala....to je všetko. A ak to niektorú baví - ani to jej neberiem. Ešte raz - napísala som svoj názor, skúsenosti,postrehy a to je všetko. Každý sa zariadi sám po svojom.
Nesilila by som to,navyse do zivotopisu si to neda,kedy prestal s plienkami 🙂 plus byt pripravena na situaciu,ze aj keby ste sa do narodenia dietata plienok zbavili,tak po narodeni sa ti moze zacat zas pocuravat a pytat plienku 🙂
My sme nočník neriešili. Manžel kúpil, prišiel domov a ukázal synovi že aha vypadá to ako klobúk. Od vtedy si ho malý dával ba hlavu takže sme nechceli riskovať 🙂. Hneď WC. Teraz máme 11 mesačnú dcerku a na nočník som ani nepomyslela. Už teraz ju dávam na wc keď vidím že sa chystá kakať.
Ahoj..tak ja som asi stara generacia podla toho,co citam🙂 ja som maleho zacala posadzat na nocnik odkedy vedel sediet(cca7mes.)..vzdy po zobudeni,pocas dna,ked som si spomenula..zo zaciatku to prenho bolo nove,niekedy mrcal,odvliekol sa..neriesila som..ale vacsinou sedel,asi reflex,kakanie zvladame odstriehnut odvtedy skoro vzdy,cikanie ako kedy,niekedy krici aa,dame na zachod a vycika sa,niekedy si len robi srandu🙂 okolk roka som vymenila serbel za redukciu ma zachode,lebo ho velmi zacal zaujimat obsah vo vnutri🙂 maly je augustovy,odplienkovanie neriesim este,tiez cakam,az si povie sam..ale musim povedat,ze sme s nocnikom ani teraz so.zahodom problem nikdy nemali..maly to bere ako samozrejmost,i ked sa nie vzdy zadari..ale vidim na nom,ze vie co to je,co sa tam robi,neboji sa a obcas mu uz v hlave preskoci,ze treba kricat..uz len cakat,kedy mu to preskoci uplne🙂 ale urcite sa odplienkovaniu zacnem"venovat"az v lete,teraz to nechavam ako to ide..kamoska maleho nikdy nedavala,ma 2,5roka a ked vidi serbel alebo zachod,tak konec sveta..tak neviem..asi je to velmi aj o dietati..ale ak budem mat druhe dieta,urcite to budem robit rovnako..ked mala nechce serbel,skus redukciu..ale moj osobny pocit..ze ked je babo male,trn serbel je nizky,aj taka istota pren aj pre mna,vacsie uz v pohode usedi aj nozkami dole zo.zachoda..ale.pozeram,ze tvoja uz je vacsia,tak skus tu redukciu..drzim palce,nech sa to podari..neboj,do skoly v plienkach nepojde🙂
@janinah volakedy sa aj sem tam (casto) po hlave vytalo...nepomahalo to casto, ale reflexy fungovali.
dieta si uvedomuje taketo potreby az po druhom roku, dovtedy je len ako cvicena opicka...sice posedi, obcas sa pritrafi, ale same nevie, ako a naco.
osobne si myslim, ze to netreba silit, nie je to ziadna sutaz a zdielam aj nazor, ze je pre mamy omnoho jednoduchsire oducit dieta od plienok, ked pride cas, za par tyzdnov.
ako taketo vecne boje s tym, ze dieta odmieta sediet na povel na nocniku.
Pardon..citam viav diskusii..mas chlapca🙂
@martinka13 presne ako u nas,chalani-dvojky,a so serblami sa hrali na kowbojske klobuky. Od zaciatku wc,cikali na stojaka,obcas netrafili s celym obsahom,predsa len stali na schodiku 🙂.
@natalushka ja tiez od 6mes.. ale aj tak to bolo take, ze chodila aj 3 mesiace pekne, potom strajkovala, mohla si ju aj zlomit a nesadla na ten nocnik... potom zas chodila, a zas nie.. a az ked mala 2r aj 3mes, tak sama od seba na velky zachod zo dna na den a bola hned bez plienok .
osobne by som aj chlapca ucila cikat po sediacky, aspon mamina nemusi riesit obcurane zachody 😝
nemusí, švagriná dávala dieťa na WC...
@katrin21 ved jasne..nas maly ked bol fakt maly tak tiez raz ano raz ne,ale musim povedat,ze tych ne bolo malo..ja son to ale fakt len preto,aby s tym mal skusenost..nevh potom v 2rokoch na mna nehladi jak na blazna..i ked odkuka to od nas..ale xasa musim povedat,ze mi to moc prace nedalo,ale na plienkach sa to podpisalo..a celkom pekne..takze ja som bola spokojna..inak,maleho davame cikat len posediacky..postojacky ma to ani nenapadlo,sak som baba🙂 tata to neriesi🙂 ale aj tak este nedociahne..i ked budem rada,ked mu to zostane🙂 aj manzela rak doma ucili a je to fajn🙂 ked som pisala,ze sa zacal hrat,tak som myslela s obsahom nocnika🙂 preto sme presli na zachod..tam na hovienka nedociahne😀
Ja mám tiež synčeka rok a pol a voľakedy mu nocnik nevadil, ale teraz buď bojuje alebo sa mi tam vôbec nevycura. Tiež čakáme v júli druhé babo, ale nejdem to silit. Keď bude teplo, tak ho vtedy začnem učiť a asi rovno do zachoda. Tiež už som počula reči, že už by ho bolo treba, ale neriešim to, je to moje dieta
Nechce sa mi čítať čo ti radili baby,ja vravím je to skoro na odplienkovanie! Môj syn sa odplienkoval v 2ra5m! A ako krásne! Asi za týždeň! V jeseni! K môjmu šťastiu lebo mal mať plienky ešte do troch rokov ako niektoré mami veaveli a bola by som prebalovala dvoch! Takže pekne po poriadku! Neznášal nocnik aj záchod,ziapal! Vsetci do mňa huckali bolo leto, dala som dole plienky,vsade cikal, šli zuby,kakal a ja som si povedala že bude mať plienky do troch rokov,potom bude mať aj rozum skôr odnaucim! V zime mala dôjsť sestrička videla som to tak že bude mať plienky s ňou! V jeseni môj maly syn zahlásil že cika do plienky! To som nevedela či klame alebo nie! Keď kakal videla som že to už cíti,vie kedy potrebuje vykonať potrebu! Dala som dole plienky a dala na noc nik vyvikat, odmena,motivácia a plienky už nedostal iba na noc! A synček bol jedným zo štyroch deti rovnaký vek, všetky skúšali odplienkovat pred nami,my sme boli ti zaostaly a sme z nich nakoniec úplne prvý odplienkovany úplne! !!zvysne deti majú plienky na spanie cez deň,na noc,cestovanie! Myslím že chybou je tlacit ich do toho na čo nie sú pripravení a mutit im hlavičky tým že dám plienku lebo cesta,lebo to, lebo to a potom nedám plienku! Ak sa rozhodnete nedat tak ten týždeň nedavat ale až keď je dieťa pripravene a vie aj ovládať svoje telo,zvierace, čo býva tuším po tých dvoch rokoch, ak nie dva a pol,už si nepamätám!
@zabina27 moj krasne sedel na nocniku a aj tam kakal (neviem od kedy presne ale velmi skoro prestal kakat do plienky). Zato pocikaval sa mi cez den do 4 rokov a v noci sme bez plienky od 4.5 a aj to sa par krat do mesiaca stane nadranom nehoda. Nieco sa da naucit, ale vela robi genetika a vyzretost nervovej sustavy. Takze bez stresu .. ja mam to stastie ze sa mi svokra do takychto veci nemontuje, skor mama 😉
@zabina27 moja mala nočník nechcela ani vidieť 😉 a zo dňa na deň presne v deň 2rokov sa začala pýtať....vonku ocikávala trávičku a dnu už plienku nechcela....ale šup na WC...... 😉 nestresuj sa zbytočne 🙂 len vydesíš malého