Lenivá 14 mesačná slečna

13091991
31. júl 2015

Viem ze je tu podobnych tem vela ale v zaidnej som sa celkom nenasla...Mala ma 14 mesiacov...ked mala kratko po jednom rociku zacala sama chodit....vie zliezt z gauca alebo z postele a ide...mam vsak problem ze sa nevie sama posadit ani postavit...ona celkovo je trosku lenivsia zacala sa aj neskoro pretacat a tak...nikdy nestvornozkovala a myslim ze to je ten hlavny problem...Nevie ani padnut na zadok...vzdy ked si uz myslim ze uz jej to ide super necham ju ist samu a vtedy sa zruti na zem dozadu na hlavu ako vrece zemiakov....snazim sa ju vselijako motivovat ucit formou hry ale stale len place...a zase ju ani nechcem zbytocne stresovat...ona je dost tazka ma 14 kil co si myslim ze je dost a verim ze jej je tazko samej so sebou nieco robit :D..ale aj tak chodit jej stale za zadkom a byt jej stale po ruke nie je nic moc...uz som totalne vycerpana...takze ma zaujimaju reakcie mamiciek ktore prezivaju alebo prezivali nieco podobne a ako to riesili pripadne riesia a ako to dopadlo...reakciu typu nemala si ju davat pasivne sediet a dieta sa musi vsetko same naucit a podobne nepotrebujem dakujem....🙂

sense
31. júl 2015

@13091991 mozno takuto odpoved cakat nebudes...ale mozno nie je uplne pripravena sama chodit - predpokladam ze ju vodis za ruky...v podstate ani sama chodit este nemusi...vaha s tym nema nic spolocne...predpokladam ze jej bolo pomahane chodit za ruky a tym padom preskocila niekt. vyvojove fazy...ak sa nevie sama ani postavit tak ju nedavaj chodit ...ona pride na to ze ekd chce chodit musi vediet vstat...lebo je jasne ked sa nevie sama postavit nevie ani ako spadnut...

13091991
autor
31. júl 2015

Nie nevodim ju za ruky chodi celkom sama som pri nej len aby nepadala na hlavu

sense
31. júl 2015

@13091991 vie vyliezt sama na ten gauc alebo postel? ked pises ze odtial sa zlieza aby chodila...predpokladam ze sama tam nevylezie kedze sa nevie ani posadit ani postavit...ak nevylezie sama nedavaj ju tam , tym padom bude nutena sa snazit postavit ked bude chciet chodit, - neber to ako utok

evening_star
31. júl 2015

Počkaj, píšeš, že 14mesačné dieťa sa nevie samé posadiť??? Vážne? To si doteraz neriešila???

kasiu
31. júl 2015

ja mám staršiu dcéru takúto. už má 4 roky a dodnes nevie padať, hoci skúsenosťou sa už čo to podučila a pohybovo je zdatná. ale mladší 16 mesačný padá lepšie ako ona. ona preskočila štvornožkovanie a to je podľa mňa problém. tiež začala rovno chodiť sama a ja som jej behala za zadkom, lebo keď padla, tak to bolo vždy rovno na hlavu...nám nepomohlo nič, len vydržať. občas ju aj nechať padnúť. ale stále sme mali nejaké hrče na hlave, odreniny. ja som bola úplne vyčerpaná, unavená. chodili sme plávať a cvičiť a ukludnilo sa to okolo dvoch rokov. ale ako hovorím. až teraz, keď ju porovnávam so synom, tá vývojová fáza štvornožkovania jej strašne chýba..

p_etrisha
31. júl 2015

Kup jej prilbu "no schock" aby si pri pade neublizila. Nemusi ju nosit von, aspon doma, ak sa ti to zda blbe. Inak pomoct neviem, moja je od 10 mesiacov v tomto samostatna jednotka

lauricka
31. júl 2015

a ako sa postavila a zacala chodit? Nestvorznozkovala a nevie sediet...takze z lahu sa niecoho chytila, vytiahla sa na nohy a zacala chodit? Mala dostatok priestoru a volnosti travit cas na bruchu, plazit sa a dost podnetov? Pouzivali ste choditko alebo nejake skakadla a pod? Co na to pediater a neurolog?

katarinamarkova
31. júl 2015

@13091991 zakladna otazka:
nevie sa sama posadit, ani postavit.....ale beha.....
- ako ste k tomu behaniu prisli? postavis ju ty? alebo len tym stylom, ze ty ju vylozis na gauc, z ktoreho sa ona dostane jednym jedinym sposobom: sup dole na nohy, cvhilku utekam a potom sa vytriem v celej dlzke na podlahu...?
- co na to hovori vasa doktorka? komunikovali ste s nou o tych problemoch?

skus ju par dni nedavat na gauc, nechat ju nech si sama so vsetkym poradi.....na dlazku rozloz paplon a daj ju tam......ked sa ku gaucu sama nedostane, nie je dovod ju tam davat......ked sa sama nepostavi.....nie je ziadny dovod ucit ju behat.

kazde dieta je ine....ale ak ma dieta vyse roka a nevie sediet, nieco je velmi zle, rieste to s doktorkou.

sheila72
31. júl 2015

Ja by som navštívila neurológa. My sme tak boli keď nám malá nechcela v 7 mes sedieť, bolo tam podozrenie tuším na hypertonus, bola aj na sone mozgu a rôznych vyšetreniach, nakoniec sa len zistilo nedostatok železa. Ak je aj dcérka chudokrvná, môže sa rýchlo unaviť alebo byť "nemotorná".

mabika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzka38
31. júl 2015

@13091991 ked sa nevie ani posadit ani postavit, ako moze chodit? nejako to nedava logiku..ak sa nevie posadit naozaj to treba riesit s pediatrom :(

oladuna
31. júl 2015

Jedna moja dvojicka si uz chcela sadnut ked mala 3 mesiace a ta druha o tom ani nesnivala do 5 mesiaca.kazde dieta je ine, ale pravda je taka ze zasadou deti najprv sedia s pomocou/podporou, potom bez podpory samy, potom sa otacaju smer brucho chrbat a opacne, potom sa plazia a zacnu stvornozkovat a az potom sa chytaju nabytku a tahaju sa smerom hore na nohy.niektore deti sice fazu stvornozkovania preskocia lebo ich rodicia stale vodia za ruky (co je uplna blbost,dieta ma svoje vlastne tempo vyvinu a no a co ak nebude chodit na svoje prve narodeniny) ale ak tvoje dieta chodi a preskocilo sedenie AJ lezenie...nieco nie je v poriadku.moze to byt chrbtica moze to byt neurologickeho povodu.toto treba riesit cim skor.take male dieta, aj ked 14kg je trochu dost, vie vyvinovo vela veci dohnat len treba vediet kde je problem. Tu na fore nedostanes diagnozu ale dufam ze s malou coskoro pojdes k odbornemu lekarovi.nieco mi tu nehraje.

siska53
31. júl 2015

@13091991 ja som.to zazivala,kedze moj starsi zacal chodit ako 11m. On nevedel padat...veru som casto uvazovala a sledovala ho,ci neskocit na pohotovost.. A to som bola pri nom,ved som mala len jeho.
Ako sa zlepsil v chodzi (ci skor v behu?,on totiz neskor zrychlil tempo), tak zacal i menej takto padat. Dokonca raz stal drziac sa nocneho stolika a ja urazu vidim zdeseny vyraz a on pada dozadu..
Teraz ma 5,svaly vyrazne lepsie,neustale v pohybe..
Dcerka zacala chodit neskoro,az po 18.m.,ona bola opatrnejsia a co je hlavne,vedela padat..

Uvazovala som.nad tym,ci to nesuvisi s tym,ze synovi som.bola takmer stale pri "zadku", pri dcerke to neslo,lebo mam medzi nimi len 2r.rozdiel,tazke davku mojej pozornosti som delila 3 ( deti a nejak i ta domacnost), cize bola viac odkazana sama na seba..

raza
31. júl 2015

určite by so ju neposadzovala nedával do stoja... presne tomu nerozumiem - ona len leží a ty ju postavíš, alebo posadiš? skús ju motivovať, napríklad aj vo vylezení na ten gauč- oblúbená hračka, jedlo... môžeš jej zo začiatku trochu pomáhať..

evitka83
31. júl 2015

Ja mam doma taku 13 mesacnu lenivu slecnu. Neplazi sa, nestvornozkuje, sama si nesadne, o chodeni mozem zatial iba snivat. Len sa prevaluje na plazenie su len naznaky a sedi v pasivnom sede. Ale tiez nie vzdy dlho vydrz. Ma slabsi chrbatik. Tiez som z toho na nervy, lebo nic neurobim a musim sa jej neustale venovat. Tak len cvicime a cakame, kedy sa jej bude chciet samej 🙂 vsetci lekari sa zhodli, ze je zdrava, len mega leniva 😉 prestala som sa tym stresovat. Sice kazdy dvihne obocie, ked poviem, ze je tak pozadu, ale prestala som inych riesit, zmierila som sa s tym, ze mam lenivsie/opatrnejsie dieta a raz to skratka musi prist. Este k tomu nema ani jeden zub 😉 takze nie si v tom sama

moni244
1. aug 2015

@oladuna toto je blbost, nie kazde dieta, co preskoci stvornozkovanie, bolo vodene za ruky, moja si v pol roku sama sadla, postavila a az potom, po mesiaci, zacala stvornozkovat, cize kazde dieta je ine a nesposobuju to rodicia

timea7
1. aug 2015

@evitka83 pomohlo by plávanie, mala by pevnejšie svaly.

siska53
1. aug 2015

@13091991 a doplnim..nasa mala slabsi svalovy tonus (ked mala rok som.uz trvala na vysetreniach,kedze bola vzdy na spodnej hranici), kazali plavat alebo bezne cvicenie s detmi. A kedze ona stvornozkovala,tak ju nechat co najviac stvornozkovat.

jana_eyre
1. aug 2015

veru, skuste ist na plavanie - vo vode sa viac precvici, troska schudne a bude sa jej lahsie pohybovat.. moj prvy syn bol dost tucko, kym nezacal chodit sam a dovtedy sa mu hybalo tazko..

ale to, ze si este nikdy nesadla sama - to by som sa poradila s pediatrickou - ci nemoze mat nejaky neurologicky problem.. najprv treba vzdy vylucit akykolvek zdravotny problem a potom sa zamerat na motivovanie..

evitka83
1. aug 2015

@timea7 chodime uz 5 mesiacov, skusam asi vsetko

horana
1. aug 2015

Uz 3 ci 4 zeny v tejto diskusii pouzili slovne spojenie lenove dieta v suvislosti s dietatom okolo roka +- , ktore prejavuju udajnu lenivost tym ze nieco nerobia. Akoze chodte ku ktoremukolvek neurologovi ci pohybovemu terapeutovi detskemu a povie vam jedno: take male dieta nie je mozne aby bolo lenive! Ked nieco nerobi, tak nie preto ze by nechcelo, ale nejde mu to, este na to nema. Keby bolo schopne to robit, na 100perc. by to robilo!
Nieco sa vyvinie samo, niekde nie je na skodu sa poradit s odbornikom. Niekedy len poradia par cvikov (nemusi to byt prave vojtovka) alebo rehabilitacie.

sardinka333
1. aug 2015

Trochu tomu nerozumiem:
- začala sama chodiť
- zlieza z gauča a z postele a ide
- nevie sa postaviť ani posadiť
Kde je problém? U zdravého dieťatka nikde...

Tak ako može chodiť ked sa nevie postaviť??? 😖
A čo ju chcete učiť formou hry? Chodiť? Plače - zrejme sa bojí, nemá istotu a cíti že je do toho ,,nutené,,. Ostatne, ak sa na niečo nezdravo tlačí tak iný vysleodk ani byť nemože - stres, plač. Nechápem taketo premotivované matky, ktoré tlačia dieťa do niečoho čo zrejme nie je ešte samé schopné urobiť a tak si spravili problém z toho že ,,musia to to dieťa naučiť,, a chodiť mu za zadkom. NIektoré deti začínaju chodiť až v cca 17 tich mesiacoch a považuje sa to za normálne. Vývoj dieťaťa nie je možné umelo ,,urýchovať,, a nejako ,,nastavovať,, čo má kedy robiť. Zdravé dieťa na to ,,žial,, príde samo, samozrejme netvrdím ze nejaké činnosti mu netreba ponukať ale všetko primerane veku a možnostiam - to pisatelka nechcela počuť, ale zrejme by jej to povedali v neuro ambulancii pripadne aj pediatrička ak sa jedná o zdravé dieťatko.
Ja to stále vravím, že aspon ta ,,vyvinovka,, od Jakabčica by mala byť povinným čítaním pre buducich rodičov.

majka99999
1. aug 2015

@oladuna najskor sedia a potom sa pretacaju? Tak to som nepocula, ze by sa 3mesacne same posadilo, ibaze sa vytahne za nieco alebo ho mama posadi.

@13091991 naozaj som zvedava, ako sa do toho chodenia pusti. Aj u nas v skupine bola taka mamicka, co sa stazovala, ze jej dieta len sedi a nestvornozkuje, neplazi sa, ani sa nestavia. Nakoniec z nej vypadlo, ze ju davala sediet, ze dieta je uz tak naucene a na brusku reve, lebo chce sediet. Co tvoja dcerka, chce byt na brusku? Ze by si ju skusila este motivovat. Inac odporucam plavanie tiez, pocvici brusne aj chrbtove svaly. Mam kamaratku, co tiez takto padala, proste stala a zrazu dozadu na hlavu, ked bola mala. Uz to nerobi, tak to chce len cas, ked bude obratnejsia, snad si aj sadne aj bude padat na zadok. 🙂

kluska
1. aug 2015

odporucam malu dat znova na brusko, nech sa jeduje a byt tam s nou a motivovat ju hrackami k nejakej cinnosti, z bruska by sa mala dostat na styri aspon a zo styroch si sadnut, neskor lozit, bude to tazke, lebo je uz velka, ale ked sa do toho das, mali by ste mat po nejakom case pokroky...

kluska
1. aug 2015

@oladuna no akurat ze to sedenie prichadza o dost neskor, najcastejsie v rozmedzi 8-10 mesiac a to bud zo styroch si dietatko sadne alebo sa vytiahne z boku ruckou bez pridrziavania niecoho, najprv je to pretacanie, tak pobyt na brusku, opieranie sa o vystrete ruku na brusku, rozne cviky na brusku, plazenie, davanie sa na styri, tak moze prist lozenie a sed a potom sa dieta vytriahne na kolienka a do stoja ide, poradie poslednych cinnosti sa moze menit, ale napr take lozenie deti nemozu len tak preskocit, je to pohybovy vzorec dany od narodenia kazdemu babatku, len ide o to, ze malo mamiciek nechava vsetko na deti a ked su niektore aj take, ze same radsej idu na nohy ako na styri, tak je v zaujme dietata, aby ta matka to dieta co najdlhsie udrzala na styroch, lebo lozenie je nejdolezitejsie vo vyvine a je dobre ked dieta lozi aspon 3 mesiace

adawada
1. aug 2015
Používateľ adawada je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od adawada.

@13091991 navstiv fyzioterapeuta - su na to cviky. je mozne ze ma oslabene niektore svalove partie.

tortelinka
1. aug 2015

@13091991 už vo svojom blogu máš písané, že ju dávaš sedieť,a neviem čo..proste si urobila chybu, začni pekne od ležania na brušku, ona určite nie je schopná ešte samostatne chodiť, tomu neverím, keď sa neviem postaviť, ako môže chodiť?

silsil
1. aug 2015

to nie je o lenivosti tvojho dietatka, ale o tom ze ona sama NEVIE AKO NA TO.. musi sa to naucit, pri prvom postaveni sa na nohy, sa ako prve ukaze dietatu ako si ma klaknut - cupnut dolu, aku nozku kam dat, ako smerovat na zadok..bohuzial ked ste preskocili vyvoj..tak pojdte na to od konca, ale zachran aspon co sa da.. ak ti na tom zalezi, navstiv bud rehabilitacnu alebo si kup literaturu napr. kiedronova rozvijej se detatko, kde je presne po mesiacoch pisane a ukazane cviky a hry ako rozvijat dieta co s nim robit, ako sa hrat.. a tak aby sa doakzalo same posadit, postavit, padnu a ist 🙂

sardinka333
1. aug 2015

Tiež mi to tak príde - bez urážky, že mamička dala dieťa do sedu skor (možno aj do choditka) a teraz ma dieťatko tie pohybové zručnosti trochu ,,pomotané,,. ...

Tu nejde o to sa do niekoho za to navažať, ale pisať na svojom blogu, že citujem : zeny davaju svoje deti do sedu, o rok budu sediet rovnako ako tie vase...davaju deti chodit o rok budu chodit uplne rovnako ako vase,,

Tak takéto uvažovanie je uvažovanie neinformovaného človeka, ktorý možno naozaj nevie že ,,nasilu,, posádzať a stavať dieťa je škodlivé a nie že ,,aj tak bude chodiť uplne rovnako ako tie ostatné,,. Už teraz zrejme nie je ,,ako ostatné,, aj ked si nemyslím že je nejako ,,choré,, skor ma nespravne pohybové navyky vzniknuté skorým polohovaním do neprirodzených poloh. Takže z dieťaťa, ktoré nemalo žiadne zdravotné problémy si mamina može velmi rýchlo spraviť dieťa vyžadujuce nejaku rehabilitačnu starostlivosť. Nesprávne návyky svalstva a kostry sa velmi rýchlo fixuju pretože dieťatko ma kosti spočiatku chrupavkovité, svalstvo ,,tvarovatelné,,....
Našej 4 týždnovej bol diagnostikovaný ,,metatarsus varus,, - vbočená nožička, chodidlo vtáča dovnutra, vraj v maternici mala nožku nesprávne uloženu. A už musíme cvičiť a nosiť ortezku aby sa to čo najskor dalo do zdravého tvaru. Takže vážte si kočky ak máte bezproblémové detičky, nevytvárajte si problémy ,,bohorovnými,, tvrdeniami že ,,aj tak to bude takto ved všetci aj tak sedia, chodia, jedia...,, NIe je to vzdy tak. A je na mieste nechať si poradiť a nie si robiť ,,na just,, podla svojho lebo vysledky takehoto konania bude znašať to dieťatko a verte že počuť bábätko plakat ,,na ratu,, ked s ním cvičia Vojtovku trhá srdce....(aj ked viem ze je to pre jeho dobro).

upam
1. aug 2015

proste ju nechaj ist vlasnou cestou prirodzene sa nauci co treba je este malicka aby ta trapilo ze nieco nerobi ako ma ak to tak bude o 2 roky zacni si robit starosti... moja sa tiez z lahu zacala stavat a to som jej zatrhla ze pekne sa bude stvornozkovat nic neponahla a zacali sme chodit cvicit do skupiny mamiciek s detmi rovnakeho veku - tam aj deti dost od seba odpozoruju aj sa hravou formou podporuje spravny vyvoj... ak chces pre nu nieco urobit tak pozri kde v okoli u vas nejaka takato skupina je ktora podoruje zdrave nozky ci tanec a to mas najlepsie co mozes pre nu urobit... a behat za nou hm ja mam 18mesacnu a beham za nou stale lebo je maly sialenec a stale lezie kam nema a dost sa otlka - tiez niekedy nevladzem ale co uz