Kedy je najlepšie obdobie začať dávať dieťa na nočník?

zika20
20. jún 2012

Awojte maminky moja dcerka ma 15,5 mesiaca a vobec mi nechce sediet na nocniku.Zacne velky plac a uteka z neho.Je to este skoro??Ake mate skusenosti??Dakujem

xlucia
20. jún 2012

@zika20 vseobecne ho deti akceputuju cca v 2,5 roku, skor skusit mozes, ale nesilit

hoogy
20. jún 2012

@zika20 ja som mojho davala na nocnik odkedy vedel sediet. mali sme taky ranny ritual. takze ja od pol roka. dvojrocny sme boli odplienkovany.

anjelicek26
20. jún 2012

@hoogy - prepac ale musim sa usmiat, na co to bolo dobre od 1,5!!!! roka davat dieta na nocnik, kym sa to naucilo 😕 😕 😕

My sme odplienkovali metodou bez plienky za 7 dni - uzivatelka @macocha ma tuto temu popisanu ako clanok.. Uspesny u oboch deti. Po tych 7 dnoch suchy aj v noci. Saska mala 20 mesiacov a hned sa zacala aj pytat, maly mal 19 mesiacov - ale pytat sam sa zacal az v 22 mesiacoch. Napriek tomu bol bez nehod, len som ho kazde dve hodiny musela poslat sa vycikat 😅 To, ze boli obaja hned suchy aj v noci bol ten najjasnejsi signal, ze sme zacali v spravnu dobu - ked uz bol mechur na to pripraveny.

@zika20 - precitaj si ten clanok o odplienkovani, su tam znaky, ze dieta dozrelo na nocnik. Ak dieta tie body splna, mozete zacat skusat. Ja osobne si myslim, ze po dvoch rokoch je uz dost neskoro zacat, lebo deti mavaju obdobie vzdoru a vtedy tazko s nimi...

hoogy
20. jún 2012

@anjelicek26 nie ja som ho davala od pol roka. bolo to dobre napriklad na to ze som nemusela pokakane plienky vyhadzovat len som vzdy oplachla ritku. bol napriklad nauceny ze po spanku sme sa vzdy vycikali. mal proste navyk. takze sme sa potom rychlo a bez stresov zbavili plienok. bolo by to aj skor,ale kedte bola zima nechcela som to silit. prepac, ze nemam na tvoje uzasne 7 dnove odplienkovanie,ale kazdy si robi podla seba a aj u druhej to tak budem robit. 🙂

anjelicek26
20. jún 2012

@hoogy - dieta v tom veku zvierace neovlada, preto je to cudne trenovat uz babatko. Odplienkovanie za 7 dni funguje u kazdeho dietata, co je na to pripravene. Mne proste nedochadza, na co nechat vysedavat takeho krpceka na nocniku a robit si tu robotu ho stale sledovat, ked to dieta proste fyzicky nie je pripravene. Odplienkovany ste boli v 2 rokoch - a ver mi, keby si pockala, kym dozrie, trvalo by to rovnako dlho... vsetko ma svoj cas.

alex31
20. jún 2012

@zika20 .. ahoj my sme na nocniku sedeli od kedy sme uz samy "sedeli" 😀 😀 😀 Jednoducho som ho stale pri prebalovani dotiahla do izby a posadila maleho na nocnik, trochu si tam posedel, pohral sa a potom sup do plienocky a nocnik opet do kupelne aby vedel zeto nie je hracka na hranie. A v roku a pol sme uz boli uplne bezplienky - vo dne aj v noci 😀 😀 😀 Ale priklanam sa k nazoru ze kazde dieta je individualn a kazde na nove veci reaguje inak. A predovsetkym do nicoho netreba nutit. Maj nocnik napriklad stale v kupelni pod umyvadlom alebo na zachode a ked pojdes na WCko ty vezmi aj malu nech si ku tebe sadne a budete spolu "cikat" . Ked mal maly asi rok tak sme si na ten nas nocnicek aj spolocne polepili roznymi nalepkami aby sa mu viac pacil a aby vedel ze je to len jeho nocnicek. Mozno to zaberie aj u Vas a ak nie nevesaj hlavu, mozno este nie je ta spravna chvila. Kazde dieta raz na vsetko dospeje, na nieco skor na nieco neskor. Hlavne neporovnavaj s inymi detami a nechaj malu nech sama rozhodne kedy je uz na nocnik pripravena. A mozno ani na nocnik nebudete chciet, poznam deti ktore v ziadnom pripade na nocnik nesadnu iba rovno na "velky" zachodik 😀 😀 😀 Vela stastia 😀

traktor
20. jún 2012

@hoogy tiez som tak robila , dietatko si zvyklo na nocniku hopat, neutekalo, ked sa podaril poklad tak bola radost, ze az..vsetky deti som mala skoro bez plienok..napr Miska od 14 mesiacov..podla mna je to ok..to nie je o tom, ze tam dieta drzi nasilu..urcite by som to tak nerobila, keby nechcelo hopat

hoogy
20. jún 2012

@anjelicek26 tak ja neviem,ale moj maly mi daval sam signali uz od roka. a preto som ho zacala davat tak skoro lebo ako pol rocny sa budil po dennom spanku so suchou plienkou. tak som ho posadila vycikal sa a bolo. dala som plienku. pre mna starostlivost okolo mojich deti neni zbytocna robota. a hovorim, maly sme to take naucene ze v urcitych casoch ako po spanku,alebo rano vzdy si svoje do nocnika urobil. kazdy sme iny vsak.....

hoogy
20. jún 2012

@traktor sak jasne nedrzala som ho tam na silu 😉 vsetko postupne. maly bol na nocnik jednoducho zvyknuty. urcite to budem aj pri malej tak robit.

traktor
20. jún 2012

@hoogy hovorim , u nas to bolo rovnake 😉 ..robila som to tak pri vsetkych detoch

zika20
autor
20. jún 2012

@hoogy dcerka tie asi tak pol roka mala sedela pekne na nocniku rano sa vykakala a v pohode ale potom som to neako zanedbala a on je stale tak skoro hore okolo tej 5 az 6tej

anjelicek26
20. jún 2012

@hoogy - mne to prijde proste zbytocne, dieta sa to nauci potom uplne rychlo, ked uz prijde jeho cas. Cely ten cirkus okolo nocnika predtym vobec nechapem. Starostlivost okolo dietata nie je len o nocniku, to si zasa neplet pojmy 😅 Mama, co nedava mimino curat na nocnik sa o neho nestara, no to mi je daka novinka 😀

zika20
autor
20. jún 2012

@anjelicek26 dakujem pozrem si to

xenicka13
20. jún 2012

ja som davala az okolo druhych narodenin, skor sa bali 🙂

hoogy
20. jún 2012

@anjelicek26 zase niekomu vkladas do ust to co nepovedal....pre mna to proste nebola starost na vyse. to je vsetko co som tym chcela povedat.

lenka_b
20. jún 2012

Od dvoch rokov a aj trosku neskor.. Dieta je na to potom pripravene, porozumie tomu rychlejsie a je to menej stresujuce. Niektore deti vedia aj skor, ale to je individualne. Podla mna je 15.5 mesiaca velmi skoro a ked na nom nechce sediet, tak ju nenut. Zbytocne vela stresu a per nic... Neboj, pride spravny cas a ani nebudes vediet ako sa rychlo nauci 🙂 Vela trpezlivosti prajem teda

traktor
20. jún 2012

@anjelicek26 tu nesuhlasim..pre nas to nebol cirkus..skratka som vedela, ze ked rano vstane , nakojim a bude curat, tak som rozbalila, posadila a bolo to..tak isto pri stolici, kedze tu sme mavali akosi pravidelne vzdy rano..pre mna to nebola ziadna zataz a a ni pre dieta..akosi to islo prirodzene..prva bola akosi vzdy popredu vo vsetkom..a ked prislo druhe dieta, tak som to robila rovnako..a neskôr uz ta mala prdelka robila vsetko to co prva, vsetko chcela opakovat..nebolo to nasilne , dietatu to neuskodilo..kazde dieta je inak pripravene a tak..preco to neskusit?

hoogy
20. jún 2012

@zika20 skus kupit redukciu na zachod mozno ma pocit ze je uz velka. alebo jej daj proste pauzu a vyskusaj troska neskor.

anjelicek26
20. jún 2012

@traktor - ja to beriem z hladiska schopnosti dietata... ano pokial ho budes pravidelne davat, bude tam pravidelne cikat, kakat. Pre mna je ale dieta pripravene az ked to dokaze same odsledovat, regulovat a aj si tam z vlastnej vole v momente ked musi bude chciet ist sadnut. Teda iniciativu prebera dieta, nie mama.

Ty si to tak robila u vsetkych deticiek, teda nemas porovnanie, ci by ste to ak by ste pockali nezvladli tiez potom za par dni...

frick
20. jún 2012

Ja som začala dávať tiež ako začal sedieť. Hneď od začiatku som vedela že máva ráno stolicu a postupne sa naučil že čo tam má urobiť.Ale cikať ciká do plienky ani sa sám nevypýta keď chce kakať musím vidieť ja že začal tlačiť. Ale išlo mi v podstate o to aby sa naučil že nočník normálna vec a neutkal z neho.To že do neho niečo spraví je len bonus 🙂 teraz má 11 mesiacov

traktor
20. jún 2012

@anjelicek26 ja som to brala aj ako zoznamenie sa s nocnikom..myslim, ze cim skôr sa dietatko posadi / teda podmienka, ze uz vie samo sediet/, tym skôr sa odbura stres ..ked si tu pozriem ine temy o tomto..deti , ktore zacinali skôr sadat na nocnik sa ho neboja..dieta, ktore bolo posadene okolo roka a pol - 2 rokov ma strach, boji sa, je to nieco nove..u nas toto nebolo..nebol stres, nic..ak by mi dietatko protestovalo, tak to neriesim, pockam..ale poviem, bolo fajn, ak sme boli skoro bez plienok, ak sa dieta samo vypytalo, ukazalo ba a isli sme .nemuselo to tak byt..ale bolo..zas je to o tom, ze kazde dieta je ine, kazda mame iny spôsob..nech sa kazdy rozhodne ako chce 😉
@zika20 tiez by som vyskusala redukciu, niektore deti skratka vôbec nesedia na nocniku..a hlavne nerobit to nasilu..ono to pride..ak ides ty na malu potrebu, zober ju zo sebou..ukaz jej, ze sa nemusi bat, nic to nie je..

anjelicek26
20. jún 2012

@traktor - toto je jedna varianta, ale na druhej strane tu vidis xy tem, kde deti okolo 1,5 roka chytia uplny odpor k nocniku a potom je to 2x tak tazke ich tam zasa dostat 😅 A to ich tam davali od malinkata. My sme kupili nocnik ten den, co sme zacali odplienkovavat 😅 A trauma nebola, ani ziadne nasilu... takze da sa to aj takto. Neprehovaram ta, ze "moja" metoda je lepsia, len vravim, ze je to jednoduchsie uz z mudrym cloviecikom - 🙂

traktor
20. jún 2012

@anjelicek26 😉 ale zas treba povedat, ze zväcsa maminky same priznaju, ze s tym prestali, zanedbali to..ono je to o dietati..vidis, tvoj Max nemal problem, ked prvy krat zbadal nocnik, ine dieta ma s toho stres a mozno nikdy na nocnik nesadne az neskôr na zachodik..vsetko je o detoch a o nas..kazda nech si vyberieme to spravne, co je podla nas, pokial to dietatku neublizuje, nestresuje ho to 😉

carodejnica
20. jún 2012

Ja som dcéru nemohla posádzať, lebo bola sledovaná na neurológii - diagnóza mierna hypotónia, zafixovaný nesprávny vzorec pohybu - a chodili sme na fyzioterapiu (vojtovku som s ňou cvičila -našťastie len - 4 týždne), odporúčali mi nedávať ju sedieť, kým sa sama neposadí z polohy na všetkých 4. A to sa udialo až v 11 mesiacoch.

Takže u nás žiadny tréning nebol. Plienok sa vzdala zo dňa na deň , keď mala 2 roky a 2 mesiace. Proste na to prišla, keď behala s holou prdelou 😵 , a dávala som ju rovno na veľký záchod s redukciou. Teraz občas použije aj nočník, sama si ho donesie a vyciká sa. Plienku na noc mala donedávna, ale to len pre istotu, mala do nej ciknuté tak raz za pár dní, keď som zistila, že už viac ako dva týždne je suchá, tak som jej ju zo dňa na deň zobrala.

Mne z toho aj tak vychádza - ako tak čítam a počúvam mamičky, je jedno či dávajú na nočník od 6 mesiacov, alebo neskôr.... proste dieťa sa nenaučí skôr vedome vykonávať potrebu, kým na to nedozreje (okolo 2-2,5roka), dovtedy je to len podmienený reflex, žiadna uvedomelá činnosť. Výhoda skoršieho "tréningu" je zrejme v tom, že sa ušetria plienky, a podobne, ale ja som skôr zástanca takého prirodzeného procesu, nechať to na prírodu (drezúrovanie detí mi je všeobecne proti srsti, či už sa to týka plienok, alebo aj takého spánku). Skrátka nepoznám zdravého dospelého človeka s plienkami, raz to proste príde. Takže je to vecou každej matky, ako sa rozhodne, nemožno nejak odsudzovať jeden, alebo druhý prístup.

gubcikova
20. jún 2012

naša malá mala nočník v izbe medzi hračkami.posadila som ju tam sa asi tak 2 krát.ked mala 18mes.vzala som plienku a bolo.naučila sa do 2dní chodiť na nočník.a v noci do 2 týždnov.a aj sme kúpili dosku na záchod a tam chodila kakať.do 2,5 roku bola naučená cikať v nočníku ale veľkú potrebu len na wc.teraz má 2,7 a nočník sme už vyhodili

verka1856
20. jún 2012

Ahoj moju malu som zacala davat tak v roku nechcela tam sediet bol to horor.potom do 2rokoch obcas a po narodkach cez leto sa zacala sama pitat.bolo to super.asi netreba nutit.ale na noc mame stale.

desmodka
20. jún 2012

@zika20 ked nechce nocnik tak skus rovno redukciu

natalii6
20. jún 2012

ahoj v majovom cisle mama a ja sa prave venovali tejto problematike a je tam pisane ze najlepsi cas na oducanie od plienok a zacat davat na nocnik je v 18mes. 😉

rebroza
20. jún 2012

ahoj, moja skusenost.
prveho chlapca som zacala davat na nocnik okolo 7 mesiaca pri prebalovani, lebo po rannom mlieku, ked som ho rozbalila, zacal tlacit bobky... a bolo jednoduchsie ho dat na nocnik, ako ich chytat a on ochotne sedel. ale az v dvoch rokoch a nieco sa zacal pytat na nocnik vedome najprv na kakanie a potom aj na cikanie (ale faktom je, ze ak mal holatu ritku, kontroloval to. slipy a plienku nerozlisoval). A doteraz ma na noc plienku, lebo "tvrdo spi a ten pipik ho nevie zobudit, ked treba", bude mat 4 roky za chvilu.
tak som mladsiu dcerku, ked uz viac menej sedela (ale sama sa este nevedela posadit), okolo 6 mesiaca, zacala davat na nocnik pri prebalovani. na dve tri minutky. obcas nieco dala, vacsinou nie. Momentalne ma 11,5 mesiaca a uz skoro mesiac sa vedome pyta na kakanie a posledne dva tyzdne aj na cikanie. A nema problem aj dve tri minutky vydrzat, kym prideme na wc, rozbalime.... (obcas sice zneuziva, ze vie, ze sa jej budem venovat, napr. ked ma pocit, ze dlho umyvam riady, ale 4 z 5 nie su plane poplachy a za to usetrene umyvanie a usetrene plienky mi to isto stoji). Takze si myslim, ze aj dieta mladsie ako jeden rok vie sa vedome vypytat a dost dopredu, aby sme boli v pohode.
suma sumaru - dve deti, jeden postup, uplne iny vysledok....
pri 15 mesacnom dietati by som minimalne skusala spriatelit sa ci uz s nocnikom alebo zachodom. Ja som mala to stastie, ze obe deti aj nocnik aj redukciu na zachode beru v pohode.

katren
20. jún 2012

@zika20 pozri sa aj sem 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/odvykanie-od-plienky-v-2-rokoch-ako-naucit-na-nocnik/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/kedy-zacat-ucit-dieta-na-nocnik/
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/kedy-ste-z...
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/ako-docielit-aby-dieta-sadlo-na-nocnik/
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/kedy-si-ma-dieta-zacat-zvykat-na-nocnik/
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/kedy-ste-dieta-oducili-od-plienky-2/

my sme s odvykanim zacali minuly mesiac..../u Dominiky samozrejme/ sem-tam so mnou chodila na zachod, tam si v plienke sadla na nocnik.....nic viac.....
pred 2 tyzdnami sa skamaratila tak, ze cikat sa pytala len na nocnik, kakame stale do plienky.....vcera mi oznamila, ze nechce vecer plienku na noc, dala som jej ju a hned mi povedala, ze ju ma plnu / a pritom ju mala prazdnu/.....proste jej vadila....takze po 2 tyzdnoch uz skusame spat bez plienky na noc......na obed ju nechce uz dlhsie...
nic som nesilila, nechala to na nu.....ona potrebovala prist do veku a vedomia, ze ju nepotrebuje....a zbavila sa jej sama 😉
Michala budem "ucit" tiez takto...necham to na neho 😉