Je môj syn nadpriemerne inteligentný?

dorotkag
27. máj 2017

Milé mamičky, viem, že v dnešnej dobe si už veľká časť mamín o svojom dieťati myslí, že je extrémne inteligentné a je šikovnejšie, ako ostatné deti. Nechcem patriť do tejto skupiny, preto sa opýtam na Váš názor...
Mojej mame, keď sa so svojim vnúčikom "chválila" jej kamarátke, psychologičke, tá jej povedala, že náš syn je asi nadpriemerne inteligentný. Vo svojom okolí ale vidím mnoho detí, ktoré dokážu v niektorých vecieach to isté, ako môj syn, zase v iných ho nedobehnú ani za niekoľko mesiacov...tak neviem. Pýtam sa na Váš názor vlastne preto, lebo nechcem byť premotivovaná a chcem sa krotiť, aby som od svojho syna kvôli tejto poznámky psychošky neočakávala príliš veľa ale na druhej strane, ak má na to, tak aby som sa mu mohla náležito venovať.

Synček má 22 mesiacov momentálne. Bývame v 2izb byte v meste. Väčšinou času sa mu venujem ja, manžel iba večer, našu rodinu vidíme asi tak každé 2-3 mesiace na pár dní... Nechodíme do žiadneho materského centra a pod., lebo syn síce rád pozoruje iné deti, ale iba z diaľky, nemá potrebu sa s nikým hrať. Ak k nemu niekto vylezie na šmýkačku, tak chce hneď ísť dole, ak je niekto v drevenom domčeku, tak nechce vojsť... Jedine na pieskovisku sa vie hrať medzi ostatnými deťmi, ale aj to len vtedy, ak ho nechajú na pokoji a nikto mu nič nezoberie... 🙂

Ďakujem vopred za vaše postrehy.

Tak teda...môj syn vie nasledovné:

Motorika:
4 mes. - plazenie
6 mes. - lozenie, sedenie
7 mes. - státie pri nábytku; čarbanie na formát A4 ceruzkami
8 mes. - chodenie pri nábytku, samostatné státie na jednom mieste; samostatné jedenie malých kúskov jedla
12 mes. - správne vkladanie 6 rôznych geometrických tvarov do otvorov
13 mes. - samostatné jedenie hustejšej polievky lyžičkou a druhého jedla rukami
17 mes. - hádzanie predmetov (kameň, lopta, hocičo je pod rukou) do diaľky horným oblúkom
18 mes. - kreslenie na A4 s námetom (čiže pomenuje, čo kreslí); samostatné chodenie po schodoch hore aj dole bez držania sa zábradlia; hádzanie predmetov do nejakého cieľa horným oblúkom (napr. hodí loptou do 1 m vzdialenej misky alebo hodí kameňom do stromu z 3 metrovej diaľky)
19 mes. - samostatné skákanie na posteli a dole z postele (na mäkkú podložku); chodenie po schodoch po jednom
20 mes. - samostatné jedenie riedkej polievky lyžicou a druhého jedla vidličkou; skákanie spojenými nôžkami cez prekážky, vyskočenie /aj zoskočenie/ napr. na 10-15 cm vysoký obrubník spojenými nôžkami; vytiahnutý pripináčik vie úplne presne znova vpichnúť do jej pôvodnej dierky na korkovej tabuli; pri behaní má nôžky rovné a "nekolíše sa" do strán, aby si udržal rovnováhu
21 mes. - kotúľ vpred (rovno, nespadne do strany); odplienkovanie; vie zašróbovať šrób do diery
22. mes - samostatne chodí po obrubníku (úzky ako podrážka jeho topánok); v bytovke vynesie hore po schodoch svoju motorku sám 🙂

Rozum:
15 mes. - pozná 8 rôznych farieb ("podaj mi zelené autičko" - podá)
16 mes. začína rozprávať svojským spôsobom
17 mes. - vie pomenovať 8 rôznych farieb (napr. ktoré tričko si vyberieš z týchto dvoch? - "zelené")
18 mes. - spozná svoje meno napísané tlačenými písmenami, tie písmená vie pomenovať aj zvlášť po jednom; pozná číslice 0,1,2,3; pozná a vie pomenovať 7 rôznych geometrických tvarov; pozná rozdieľ medzi štvorcom a kockou
19 mes. - vie sa orientovať hore, dole, dopredu, dozadu, doprava, doľava; vie, ktorá je ľavá a pravá ruka/noha; vie povedať, či mu je zima, teplo, či ho niečo bolí a kde; vie pomenovať všetky typy áut podľa značky
20 mes. - pozná niekoľko opozít (veľký-malý, hore-dole, von-dnu, k sebe-od seba a pod. - hrá sa s autíčkami a hovorí si, ktoré je menšie, ktoré väčšie; hrá sa so svojimi rukami, schová si ich napr. medzi nohy a povie "dnu", potom vytiahne a "von"; tlieska a k tomu hovorí "k sebe-od seba" atď.); pozná rozdieľ medzi materiálmi, čiže vie, čo je drevo, čo je látka, čo je plast, ktoré kvety sú živé a ktoré umelé
22 mes. - vie počítať do 10; pozná a počíta množstvo do 3; pozná číslice 0 až 5.

Je dosť samostatný, veľa vecí vie urobiť bez našej pomoci. Je aj dosť tvrdohlavý, o všetkom sa chce rozhodovať sám a v poslednej dobe preto často plače, ...s vhodným prístupom sa ho dá ukľudniť na chvíľu... 🙂
Nie je na mňa naviazaný, ale máme veľmi dobrý vzťah. Má rád nových ľudí, hlavne dospelých mužov. Rád ich pozoruje, počúva a potom po nich opakuje napr. nejaké pohyby.
Jedna vec, v ktorom dosť zaostáva, je rozprávanie. Rozpráva veľmi veľa, ale komunikuje takým spôsobom, že povie iba prvú samohlásku alebo prvé dve hlásky slov. Celé slová vie vysloviť zatiaľ iba 3. Ak mu poviem, že mu nerozumiem, tak je nahnevaný, alebo ak neviem uhádnuť, čo chce povedať, bude to opakovať, kým mu konečne nepoviem to slovo, ktoré "povedal" on... Čiže napríklad arašidy sú iba "a", vtáčik je "tá". Má veľkú slovnú zásobu, niekedy povie aj dvoj-trojslovné vety ale celá veta je iba "Da ma ja." = Daj Mama Jabĺčko. 😀

Ak ste sa dočítali do konca, tak Vám ďakujem za Váš čas 😀 ...a som zvedavá na Vaše komentáre.
Krásny deň Vám želám! 🙂

janinah
27. máj 2017

no..nedočítala....😉
daj ho otestovať psychologovi,ak potrebuješ mať istotu
a nezabudni pri všetkej tej inteligencii mu nechať detstvo😉 myslím to v dobrom...
sesternicina dcéra nadpriemerne inteligentná /potvrdené/ chodí do špec. školy,neviem presne názov,má 15 rokov, s odstupom času sesternica ľutuje,že ju tam dali,je to stres,hoc dievča na to má...sesternica je detská psychologička,čiže vie o čo tam ide...

momoqui
27. máj 2017

@dorotkag asi chces pocut ze je genius .... podla mna ai nim posadnuta 🙂 ma zoznam kedy co vedel urobit 😀😀😀 asi sa nudis...chod a nim na psychologicke vysetrenie a budes to mat aj na papieri ... inak tvoj prispevok som necitala stacil mi vidiet nadpis a vidiet ten zoznam co kedy ...

puklica13
27. máj 2017

Ja len tak na okraj...Motorika a inteligencia spolu v zásade nesúvisia...
A inak..ppc téma...si zgustnem pri čítaní...tak večer..aj s popcornom ( kafe nedám vo asi by som zas oplula monitor)😂

triciachloebrody
27. máj 2017

Nie je .

hanata
27. máj 2017

Zistujem, ze moj syn je asi tiez genius. 🙂

renab
27. máj 2017

Podľa mňa vyzerá, že áno, ale posúdiť to vedia len odborníci. Ako matka takých detí ti môžem povedať, že to nie je med lízať. Majú síce viac "rozumu" ale emocionálne sú dosť nevyspelé. A ešte jedna rada: neuč ho, je to zbytočné, v našom systéme školstva aj tak nič neurýchliš. A ešte jedna: matka nemá byť svojmu dieťaťu animátorkou, nemusí mu vypĺňať každú minútu života činnosťami. treba mu dať možnosť a nechať ho skúmať a objavovať samého, to je pre neho cennejšie ako to naučené.

nenne27
27. máj 2017

Priznam sa ze nedocitala.s tymito nadpriemerne inteligentnymi detmi v tomto veku je to podla mna prilis skoro hovorit.moj syn cital harryho pottera v 5 rokoch a teraz ma 15 a pomaly prepada z matiky😉kamoskin pochopil nasobenie ked mal 4 roky a teraz chodi na doucko z chemie...takze to sa meni vekom..a ked ho nebudes mat genia tak co?je to zle?neviem v com je vyhoda mat genia...dolezite je aby bol stastny a nasiel si miesto vo svete a to vyska IQ nezaruci

dada200
27. máj 2017

@puklica13 ja zapínam upozornenie na túto tému,bude to veselé dnes 🤡Kokos aby som mala všetko na mesiace zapísané čo kedy a ako urobilo moje dieťa,to chce veľa voľného času.

figurka1985
27. máj 2017

myslim, ze to nepotrebujes vediet... postupujes k nemu individualne, a to je dolezite... to, ze vyhladava starsich- hlavne dospelych muzov- to je mozno dosledok toho, ze mu chyba ocko... Ja mam dcerku, ktora postupovala podobne... v cerstvych 2 rokoch rozpravala suvetia, farby, pocitanie, atd.... bola som z toho uchvatena, bola uplne ina ako ostatne deti.... tiez nevyhladavala spolocnost inych deti, doslova mladisie a v jej veku jej vadili- vyhybala sa im.... zato dospelych sa neboji vobec, starsie deti vyhladava.... v tom case mal manzel jednu prednasku s chlapcom, ktoreho ako 4 rocneho nechcel vziat do kruzku astronoma, lebo bol absolutne nesustredeny- dieta jednoducho, ktore vyrusovalo ostatne deti... bol ochotny ho vziat v 6 rokoch... presli 4 roky, a ten chlapec viedol tiez prednasku v planetariu... avsak- dosiel domov uplne nazlosteny, ked videl, ako je chlapec zostresovany, ako dospelo rozpraval, ako ho matka v kazdej vete sledovala, ako mu stale pripominala, aby nezabudol na to a to... vtedy som si uvedomila, ze ta matka si plnila sny cez syna, ktory nemal nijake detstvo. a povedala som si, ze toto nasej dcerke neurobime, nech by bola akokolvek inteligentna.... ano, je ina, ako ostatne deti, potrebuje logicke argumenty, ked jej nieco povieme, neurobi to, pokial jej nevysvetlime, preco. zaroven rozprava na urovni dospeleho cloveka.... avsak od 3 rokov prisla do obdobia, ked deticky vyhladava, a konecne sa jasi na ihrisku na kolotoci s inymi detmi, a poviem ti- som stastna....🙂 chcem, aby bola spolocenska... vsetko, co ma vediet, sa dieta v zivote nauci. Radim ti- ber ho castejsie medzi deticky. Nevadi, ze ich nevyhadava... pride to obdobie, ked ich bude potrebovat.... a neklad na neho vysoke naroky... hlavne. tieto deticky su rozumovo popredu, ale psychicky su na rovnakej urovni ako ostatne deti.... preto obdobie vzdoru byva tazsie, dietatko nevie ovladat svoj hnev, a neoblbnes ho, ako niektore deti odputanim pozornosti, atd... ale nechaj ho byt dietatom. a hlavne nehovor mu, ze je iny.... mame v rodine chlapca, ktory v 6.rokoch musel ist na psychol. sedenie, tam mu namerali IQ 160, a rodicia uneseni... samozrejme to rozpravali pred nim... a jemu tak stuplo sebavedomie, ze sa s inymi detmi na ihrisku nehral, lebo on je nadpriemerne inteligentny, a ostatni su blbci.... cele zle.... neboj- ak je nadpriemerne inteligentny, aj ked k nemu nebudes pristupovat nejak specialne, on dosiahne v zivote co chce, najde si cestu- a bude ju tvrdo obhajovat. 🙂

madamcoco
27. máj 2017

@dorotkag ty si si zapisovala kazdu hovadinu? Este aj kedy prvykrat pocmaral A4 papier?
To je dost strasidelne..
Inak ja som to docitala a pripada mi uplne normalny.

lienkaviva
27. máj 2017

@dorotkag myslím že máš veľmi šikovne dieťa. Nie som psychologicka ale nevidím dovod testovať dieťa tak malé dieťa či je nadpriemerne inteligentné. Stačí v predškolskom veku. Deti sa vekom veľmi rýchlo menia. Ako spomínala
@janinah to isté má aj moja sestra so synom. Presvedčili ju aby dala syna do špeciálnej školy a teraz veľmi ľutuje. V 5 r. bude mať 2 trojky na vysvedčení a veľmi sa trápi , nejde mu to. Do 1-4 to bolo v pohode a teraz katastrofa. Celé tie roky sa s ním len učili a učili a doucka, žiadne výlety lebo ma projekty, žiadne dlhé dovolenky lebo ma doucko z francúzštiny...

sunshine21
27. máj 2017

Podla mna uplne normalne dieta ktoremu sa doma mama venuje 🙂

alexandraalexandrova
27. máj 2017

Ja sice nedokazem posudit ci je tvoje dieta nadpriemerne inteligentne, ale za mna je to uplne jedno. V prvom rade je to dieta. Neber mu detsvto tym ze ho budes uzkostlivo sledovat a hodnotit ci je alebo nie je inteligentny. Na co je to dobre? Mas potrebu ho zaskatulkovat v necelych dvoch rokoch?

demetria
27. máj 2017

Z troch deti (3,5, 9 a 12r.) mam dve deti ine. Pri najstarsom nas okolie upozornovalo, ze by bolo fajn ho dat otestovat.
Nedali sme, nevidime dovod. Chodil do beznej skolky, teraz na beznu sidliskovu zakladku. Podla mojho nazoru nepreukazuje znamky nadania v zmysle netradicnych rieseni, je len sikovne dieta, aj ked niektori znami to vidia inak. Neviem, nie je to pre mna dolezite.
Pre mna je dolezite, aby prezil spokojne detstvo a vybral si spravnu cestu zivotom. Spravnu pre neho, nie pre nas rodicov😉.
Najmladsi sa zatial javi este sikovnejsi, ale pokial sa na to nenabali nejaky problem, testovat ho urcite nepojdeme.

1234lubka
27. máj 2017

Podla mna tu ide o normalne decko a trochu unudenu maminu. Do 3 rokov vsetky deti idu z vyvojom svojim tempom, kym jedne vystartuju raketovym tempom ine idu pomalsie a nakoniec sa velka vacsina ustali na jednej urovni cca. Neznamena ked 8 mesacny chodil ze bude 6 rocny riesit alegoritmy.

elise
27. máj 2017

Uplne normalny vyvoj.

zlte_kuriatko
27. máj 2017

Ahoj ja som si to tiez precitala cele a podla mna je uplne normalny sikovny chlapcek 😉 nemyslim,ze nadpriemerne inteligentny,i ked verim,ze ty by si to chcela isto pocut 🙂 ja som mam taku knizku o babatku kde som si tiez take info pisala moja v 2rokov vedela 20basniciek vsetky farby a tvary a dokonca aj nakreslit. A kadeco ine. A je to normalne dieta,nemyslim ze nadpriemerne.

fatima99
27. máj 2017

myslim, ze syncek ma celkom normalny vyvoj, mozno sa niektore veci naucil rychlejsie ako ine deti ale to tak byva. tak do tych troch rokov je to hrozne invidualne. nevravim, ze sa v buducnosti nemoze ukazat, ze je naozaj nadpriemerne inteligentny ale teraz je skoro na to aby sa to dalo takto jednoznacne povedat. pockaj este chvilku

guiseppinka
27. máj 2017

Ty blaho. Tak to ja teda dost zanedbavam svoje dieta... ma 2 roky, ale teda nema sajnu o farbach a uz vobec nie medzi rozdielom kocky a stvorca... to by ma celkom zaujimalo ako to chlapcek vysvetli, ked nerozprava poriadne. Ale u mas neriesim. Pri kresleni kresli len cmaraniny alebo n povie ze mame kreslit balony... chodi do jasli, ma tam druhy jazyk, takze vyrasta bilingualne... mojim cielom je naucit ju mat radost z objavovania sveta a s tym spojenu aj radost z ucenia sa. Uvidime o par rokov... hlavne nech je stastna

janickacrazy
27. máj 2017

@dorotkag Moj prostredný syn v jeho veku vedel to isté, čo si popísala a okrem toho od 18 mesiacov rozprával plynule vo vetách, používal bez problému aj minulý čas. A hlavne rozprával celé slová, nielen prvé slabiky. Poznal značky áut, vedel abecedu, poznal jednotlivé písmenká a vedel ich zoradiť odpredu aj odzadu. Vedel toho ešte oveľa viac, básničky, pesničky, atd. Teraz má 6 rokov, áno je šikovný, ale už nad ním nikto nehíka, ako ked mal 18mesicov a počuli ho rozprávať. Takže tvoj syn nie je génius, len normálne dieťa, ktorému sa veľa venuješ, možno až priveľa.

yanni
27. máj 2017

Haha, podla toho popisu zistujem, ze mame tiez "genialnu" dceru. Ma tiez presne 22 mesiacov a dokaze takmer toto vsetko, co je tu popisane akurat s rozdielom toho, ze uz pekne rozprava a to v troch jazykoch a deti vyhladava, jasi sa, beha, rada je medzi detmi akehokolvek veku (aj medzi tymi dospelymi "detmi"). Ona ale od narodenia pozna spolocnost, stale niekde chodime medzi ludi.
Aaaaale na strane druhej, na rozdiel od zakladatelky, si nemyslim, ze mame doma maleho genia. Je to proste normalne sikovne, vyrecne, spolocenske dievcatko, ktore sa neboji ist zabuchat na dvere susedom a ist "vypytat" malu susedku von haha

A inak, nepisala som si kazdu hovadinu. Co si pamätam, to si pamätam, obcas pomoze nejaka ta fotecka ci video ale neviem kto ma tolko casu si vsetko zapisovat. Fakt len, ako tu uz bolo spomenute, clovek, co zije len pre to dieta a nema ziadne konicky atd.

esther03
27. máj 2017

@dorotkag ako odbornik ti poviem, ze poznam chalana, IQ takmer 160 a pred rokom sa vratil z väzenia, sedel tam 4 roky za ublizenie na zdravi... A co sa tyka tvojho dietata, vyzera to na normalne zdrave dieta, ktoremu sa rodic dost venuje. Skor ako na to ci ma vysoke IQ sa zameraj na rozvoj reci v ktorej zaostava.

loginexistuje
27. máj 2017

@dorotkag no ja osobne by som skor mala obavy ako riesila inteligenciu .. najma co sa tyka vyzadovania pri reci aby si hovorila jeho recou a celkovo co popisujes ..

na terminy sa dost caka tak ja by som sa veru aj objednala bud ku klinickej logopedicke, alebo psychologicke na rannu intervenciu aby ta naucili ako s nim pracoval a aby pripadne vylucili poruchy porozumenia a reci (dysfaziu atd)

Cim skor sa s detmi zacne pracovat tym su lepsie vysledky.

P.S. moja v jeho veku dokazala vsetko co pises rozpravala cisto vratane R recitovala basne, vedela rozpravat o kazdej planete v slnecnej sustave... proste to je uplne normalne ze dieta sa zaujima o svet okolo a o tom co mu je predkladane a ponukane ...

ale niektore deti v specifickych oblastiach potrebuju pomoc pri vyvoji .. (ako vy pri reci) s inteligenciou to nesuvisi

dorotkag
autor
27. máj 2017

@dada200 @puklica13 @momoqui
študujem pri ňom na dvoch univerzitách, čiže neviem, čo je to voľný čas. pritom sa starám o domácnosť, aj varím každý deň, ako klasická žena na materskej. čiže sa mi tu, prosím, nevysmievajte. to, že mám dobrú pamäť, je niečo iné, ako sa nudiť a zapisovať si všetko do zápisníčka... 😀
a ja som o žiadnej genialite nehovorila, len som sa chcela poradiť s rozumnými ľuďmi, hlavne takými, ktorí majú aj nejakú skúsenosť, nielen sa nudia pri poobedňajšom kávičkovaní a majú pocit, že musia reagovať na príspevok, ktorý ich ani nezaujíma. robte ženy niečo pozitívne, namiesto ohovárania iných...

deti95060810
27. máj 2017

riešila som podobnú dilemu pred asi 15 rokmi so synom. Ale on bol podstatne starší, chodil už do školy a k psych. nás doporučila tr. učiteľka. syn mal vyššie IQ, aj doporučili aby syn začal po prvej triede chodiť do školy pre nadané deti. Nedala som ho tam. Mala som nato svoje dôvody. odvtedy ubehlo už niekoľko rokov. V súčasnosti je v 4 roč. na VŠ.

dorotkag
autor
27. máj 2017

@hanata ja som nehovorila, že moje dieťa je génius, ale ak tvoje je, tak veľa síl Ti k nemu prajem! 🙂

dorotkag
autor
27. máj 2017

@figurka1985 Veľmi pekne Ti ďakujem za Tvoju odpoveď, veľa dobrých rád som v nej našla. Krásny deň želám. 🙂

esther03
27. máj 2017

@dorotkag podla toho co si napisala, je normalne dieta nic nadpriemerne, ale samozrejme ak chces mat istotu (v tomto veku sa trocha cudujem na co by ti bola, ale tak kazdy mame ine priority), ze ide o dieta s vyssim IQ treba navstivit psychologicku a odtestovat dieta. No a co sa tyka skusenosti, ked teda toto by si rada vedela:
Ja som bola dieta, ktore extreme skoro rozpravalo, vo veku 9 mesiacov som hovorila vo vetach, sikovne, inteligentne, vraj zazracne decko prd borovy vyrastala som medzi samymi dospelymi, ziadne deti naokolo, tak sa to na mna nejako naplepilo. I ked mam vyssie IQ nikdy som to u seba ani deti neriesila, dokonca ja som sa to o sebe dozvedela az ked som bola po VS cize tato info mi bola tiez na dve veci 🙂 Moja dcera ma IQ 135, skoro rozpravala, lahko sa uci (aj jazyky aj prirodne vedy), ale i ked som tuto info vedela pred jej nastupom do skoly nechala som ju v klasickej triede lebo neprejavovala znamky extremnej nudy v skole 😀 Moj syn ma NKS (narusena komunikacna schopnost), vyvoj isiel u neho pomalsie ako u vrstovnikov, casto som mala pocit, ze oproti nim zaostava...boli sme vzhladom k NKS aj na vysetreni IQ a ups decko ma IQ 140 a porozumenie reci v 5 rokoch ako 9 rocne dieta. Takze naozaj sa zameraj na tu rec, je to dolezitejsie ako zistovanie vysky IQ a nadpriemernosti, to mu totiz bude naprd ak rec a porozujmenie bude slabe.

dorotkag
autor
27. máj 2017

@yanni
No ja som nikde nepísala, že mám doma génia... 😀 Ani nechcem mať, neviem, načo by mi to bolo... Chcem mať šťastné dieťa, ktorého potreby sú naplnené. Ale viem o tom, že ak je dieťa nadpriemerne inteligentné, v istých oblastiach sa správa inak, ako ostatné deti a preto potrebuje aj trošku iný prístup. Hlavne preto som sa pýtala na názor. A ten debilný nadpis (či je moje dieťa nadpriemerné) som dala iba preto, aby si to viacej ľudí všimlo, aby som dostala nejaké odpovede... 🙂 No nečakala som toľko negativizmu, síce...čo iné by som mala očakávať?! 😀
Nemyslite si, že si robím poznámky do zápisníčka, že čo kedy a o koľkej moje dieťa urobilo... To, čo som tu napísala, podľa mňa nie sú žiadne "hovadiny". Keď sa človek svojmu dieťaťu venuje, myslím si, že si veľa vecí o ňom pamätá. Ak nie, ani to nie je chybou, len by ste sa nemali vysmievať človeku, kto sa "nevyserie" na to, čo jeho dieťa robí...a má k tomu aj dobrú pamäť... 😀 Necítim sa byť kvôli tomu premotivovaná, len sa mu venujem, lebo CHCEM. Toľko k tomu.
A ako som trošku vyššie písala, nudiť sa nenudím. Príspevok som napísala z iného dôvodu. Ak to niektoré z vás nepochopili, kľudne zatvorte toto okienko a choďte si čítať niečo iné... 🙂

demetria
27. máj 2017

@dorotkag
Odporucam Knihu o detskej reci od Kapalkovej. Mala by byt dostupna aj v pdf, videla som tu na nu linky.
Pokial sa dobre pamatam, taka rec, aku popisujes u svojho syna je do cca 2 rokov normalna. Su tam popisane aj strategie, ako s dietatom v jednotlivych fazach vyvoja hovorit. Mne pri najstarsom dost pomohla ukludnit sa a zrealnit svoje ocakavania, lebo susedovie dievcatka v jeho veku recitovali basnicky a on ledva poskladal dvojslovnu vetu. Za par mesiacov sa to zrovnalo.