Ahojte zienky, vopred dakujem za kazdu radu. Mam 2,5 rocneho syna,ktory este moc nerozprava.problem je v tom,ze minimalne 10 krat za den vresti a hadze sa o zem.uplne pre vsetko.ked ho idem prebalit,ked ho chcem nakrmit,ked ma ist spat,vzdy ked nieco od neho chcem.je jedno ci sme doma alebo vonku,robi to stale.posluchne ma tak raz za tri dni na pat minut.nikdy mu neustupujem,ale v poslednych dnoch je to uz hrozne.vela krat si aj ublizi ked sa hadze o zem,ze sa buchne niekde a tak.neviem ci sa da ist s takym malym dietatom k psychologovi.vsimla som si na sebe,ze ked sme doma,kricim asi tak tri krat za den na neho,lebo len to zafunguje na chvilku,ale nechcem sa takto k nemu spravat.vysvetlujem mu,snazim sa ho zabavit,no prostestuje non stop voci vsetkemu.este raz vdaka ☹
2,5 ročné zdravé dieťa plienky? Si pri prachoch? 2,5 ročné dieťa krmiť? Ty ho nedáš do školky? V sukromnej ho krmiť budu v štátnej umrie hladom. Ty mu ustupuješ a velmi, nie že nie. Zrejme to bude aj obdobie vzdoru, ktoré je istým spôsobom prirodzené. Neposlucha ťa lebo si to može dovoliť - si nedosledná. Čo sa týka toho hádzania sa - tak mu vyárenduj nejaky kutik kde sa može bezpečne hodiť, ked to naneho príde, odved ho tam a nechaj ho samého (pozoruj potajme) a chcela by som vedieť či by sa hadzal. Možno ano, možno nie. Ja som dceru poslala do izby na postel sa hadzať a nevšimala som si ju (na oko) a pochopila že nemá publikum na svoje exempore tak prestala. Na toto hádzanie vraj dieťa chce publikum - ked ho nemá tak prestane. Ale obávam sa že u teba je toho viac. K psychologovi možeš ist aj s 2 ročným, prečo nie.
Prave kvoli tej vzdorovitosti nosi este plinky,lebo len pred nejakym casom som ho naucila chodit na nocnik,nechcel tam nikdy sedavat.a s krmenim to iste.nechce si zobrat lyzicku a jest sam,hodi ju o zem a radsej bude cely den hladny.dala som ho teraz do jasli kvoli tomu,bol tam tyzden a uz dva tyzdne liecime zapal priedusiek.co je zevraj normalne,to chapem.
On ma hyperaktivnu povahu,ten nocnik ho ucim uz odmalicka,lenze pre neho sediet niekde 2 min. Nepripada do uvahy. Teraz to uz chape,odnaucam ho,ale nie vzdy ho tam prinutim sediet.podla toho aku ma on naladu.mame rezim nejaky uz od malicka,ale aj tak protestuje zakazdym. Malokedy sa stane,ze to urobi bez vrieskania,vtedy si myslim,ze uz konecne pochopil,ze nevyhra,ale potom je zas taky isty.pritom mu to nikdy nepomohlo,nevybojoval si nikdy co chcel tymto spravanim.
@bizutka01 ťažko takto radiť....hyperaktivna povaha - to sa lahko zamiena so vzdorovitosťou aj ked samozrejme takto cez MK sudiť je ťažké. Ked sedí na nočníku, sedieť pri nom, ukazať niečo v knižke a ked vstane tak ho tam posadiť aj 10 x a to sa postupne zniži. Samozrejme že protestuje....nechce tam byť tak protestuje. Možno ten kolektív mu tiež pomože. A tam sa ako správal? Tam ho prebalovali a krnili?
@bizutka01 Je v obdobi vzdoru. Len vydrz a nepolavuj. Ak este nehovori,tak to je pre neho dost frustrujuce,lebo sa nedokaze vyjadrit. Nasa tiez chyti take nervy,ked jej nerozumieme. Hovori este dost zle.
Obaja mali vzdor,maly aj teraz vie riadne protestovat a jedovat sa..
K psychologovi mozes ist,uistis sa,ci robis veci spravne,prip.ti na neho poradi nejake triky.
Ono z tych plienok si nic nerob,on to pochopi. Ja som starsieho trenovala od roku a chytil sa az v 2,5r.,dcerku som skusala az pred 2.rokom,no uplne neuspesne a to si aj ona sama zrusila plienku. No a teraz (bude mat o mesiac 3r.) sa jej to uz viac ako mesiac krasne dari. A vypyta sa i vtedy,ked plienku ma (na von-je este chladno a na noc ). Moji sa potatili,aj on mal plienku do 3r. A v 3.r.zacal aj rozpravat.
A ked ti mozem poradit na to cikanie -nas vzdy precikal z nocnika mimo. My sme mu (nez dociahol na wc) kupili lavor a cikal na stojaka do lavora (ten sme mu drzali,nech to nie je kade-tade,no neskor odbehol aj sam tak som utierala). A prosto prisiel cas,kedy zacal vsetko robit do velkeho zachoda.
Na to hadzanie sa,ved nech sa hodi ty ho prekroc a odid inde. Nebude divak,skonci sa i divadlo. Nasa dakedy aj sama odide mimo nas a tam sa este jeduje a je dobre. Ja uz taketo revy a hadzacky beriem tak,ze to patri k tomu veku a raz to prejde. Fakt sa oplati ostat pokojny a ist prec. Uz ked bude vacsi,aj sa po upokojeni o tom.mozete porozpravat. Vraj je dobre pomenivat pocity dietata. Nas starsi ma uz aj opravil. 🙂
A nasej,ked sa nechcela prebalit,som povedala,ze sa jej tam curka-murka dusi a bude mat bobo a jednoducho som ju prebalila,nech sa aj metala. Alebo,ked sa nechce prebalovat,nech ide na nocnik. Plus som mala take kratke hry na ten cas,to zvacsa zabralo.
Ja mam dve deti, obe som ucila na nocnik rovnakym sposobom. Syn mal plienky do 2 rokov a 8 mesiacov a dcera bola 19 mesacna bez plienok cez den aj v noci. Kazde dieta je ine a tvoj syn sa to tiez nauci. Bude sikovny v niecom inom. A som ucitelka, pred MD som robila v skolke a z mojej skusenisti su deticky co doma vystraju casto krat v skolke lepsie ako take co doma posluchaju na slovo. Vela krat rodicia s malou dusickou prisli pi dieta s otazkou co tan ich neposed vyvadzal a my sme poriadne ani nepostrehli, ze ho tam mame. A inak, nikto nam tam od hladu neumrel a kazdy sa skor ci neskor naucil papat sam. Komu to neslo, tomu sme pomohli. Hlavu hore a vela sil.
no co sa tyka tych plienok, niektore baby sli ostro na teba, no ja si myslim podla pozovania okolia, ze ma cas do troch rokoch, podla mna to pride na neho najneskor do konca leta. S tym nocnikom velmi nenutit, lebop potom bude este horsie, kazde dieta je pripravene v inom case a ESTE sa nestalo aby malo nejake plienky do 18 rokov ;) Mne sa osobne paci metoda odplienkovania za tyzden, pozri na nete. Co sa tyka toho posluchania, tAK mne sa osvedcilo (hoci mam mladsie dieta) ustupovat mu v menej dolezitych veciach a neustupovat v dolezitych veciach. Dietatu podla mna nemozes vacsinu veci zakazat, lebo ked vie, ze mu doverujes a nechas mu aj na vyber alebo v nejakych veciach sa mu prisposobis, tak potom ta v tych dolezitych veciach posluchne. Momentalne tiez mame obdobie zleho prebalovania, ale vacsinou zaberie bud telefon do ruky alebo hra typu, ze ja ho volam aby prisiel, on vymysla asi 5-10 minut, ja hos tale cakam, no a ked ma dost, tak pride ku mne, vyberie si nejaku knizku (teraz ma rad knihy) a sam sa polozi. S krmenim problem nemame, sam sa krmi a ja ho potom dokrmujem ked jemu sa nechce, ale mame problem sem tam s vyberanim pri jedle. Ale snazim sa dodrziavat, ze ked zje to co mu ja dam, tak dostane nieco fajne potom, ak nezje, ide na zem a jedlo co nedojedol, polozim na maly stolik, ked sa vystazuje dost, nakoniec pride ku stoliku a spapa aj to co nechcel a ja mu za to dam este nieco fajne. Tiez sa sem tam hodi o zem, ale skor sa len tak polozi.
Dakujem zienky za podporu a za rady, normalne ste mi dali dalsiu energiu s tym bojovat,ked viem,ze nie som sama 🙂 velka vdaka 🙂
este jedna vec 🙂 je jasne,z e ked si ty nervozna, tak aj maly je nervozny, takze treba pzoitivne byt naladena 🙂
Po veľmi dlhej dobe by som aj ja dala svoj názor. Moja prvá dcéra naozaj trpí hyperaktivitou, čiže ADHD. To, čo tu teraz opisuješ, nemá s týmto syndrómom nič spoločné, iba sa tvoje zlatíčko ti rozhodlo trošku strpčiť život 😀 normálny vzdor. Prvá mi začala sama chodiť už v 8 mesiacoch, nočník úplne odmietla, keďže so mnou chodila na záchod, tak rovno tam... ale poznám tvoj prípad od mojej druhej dcérky, ktorá má teraz 3 roky. Akonáhle "zacíti" negatívnu odpoveď už je zle, ziape, hádže sa o zem, a má pocit, že zem sa točí okolo nej. Ja som dosť tvrdohlavá mamina (a hlavne už zamestnaná) a len tak ma neoblafne, ale viem, kedy mám čas sa s ňou doťahovať a kedy jednoducho si tvrdo stojím za svojim. Je to otázkou priorít. A je to iba obdobie, každé dieťa z toho vyrastie. Keď máš čas, tak sa s ňou zabávaj a aj jej ustúp, ak nemáš čas, choď tvrdo za svojim. To dieťa si to veľmi rýchlo dá v hlave do poriadku kedy môže robiť caviky a kedy nie. a PSSST som aj mama, ktorá vie aj capnúť po zadku 😉
Si úplne normálna mama a tvoj synátor je úplne normálny chalan, iba by to chcelo viac sa začať chápať.A podľa mňa, tie knihy, ktoré stále hovoria, že iba dokola vysvetľovať a vysvetľovať... asi naozaj nezažili tvrdý vzdor od našich detí 😀 Dieťa sa musí naučiť jednu vec: keď to nejde po dobrom, tak to pôjde po zlom. A po čase si samo vyberie, čo sa mu viac páči. A ver, že všetky deti si vyberú po dobrom 😉
A ešte jedna vec... nedá sa do toho procesu odplienkovania zapojiť tvoj manžel? Deti kopírujú svojich rodičov. Tam kam ciká tatino, tam by "možno" cikal aj tvoj synátor. A dá sa to potom zúžitkovať aj cez deň.. však tam ciká aj tatino tak ty už si veľký chalan a rob to ako on...
Tu v UK je vacsi problem, 10 rocne deti biju svojich rodicov ☹ hrozne nieco, hodi na matku rebrik, vsetko co ma pod rukou. Pomohlo spolocne travenie volneho casu a spoznat vlastne dieta co chce, co mu vadi. Ale tvoj je este malicky a nerozprava ..............
Mam 2 ročnú dcéru veľmi tvrdohlavu, už pri starších synoch som sa naucila, ze keď ziape zavriem ju vedľa do izby, ja to počúvať nebudem. Vyjsť môže až ukludnena. Už to pozná, naučila sa. Samozrejme ak nie je hladná alebo niečo take to aplikujem. Ona je veľmi nervózna z hladu musím jej nosiť ovocie aby jej moc neklesol cukor...
@bambula626 nedávaš jej moc sladkého? Pýtam sa preto, lebo moja dcéra je ADHD , takže moc nezdravého cukru nemôže a ja som k tomu cukrovkár... hypoglykemik... čiže presne viem, čo je klesanie cukru.
@irin12 tak to je fakt šialenstvo..ale asi si tam ako au pair a moc s tým asi nenarobíš... ja má 11 ročnú dcéru, už teraz prichádza do puberty a ver, že už dostala odo mňa jednu, aby vedela, kde sú jej hranice. Ale pravda, že tým, že chodím aj do práce na plný úvezok, nemôžem si dovoliť, aby staršia na mňa útočila a ani tá mladšia si už nemôže robiť úplne čo chce...
@martinaluk sladkosti vôbec nemá, len ma veľký vydaj energie, tak keď moc vyhladne dostane hysak. Ja som tiež odpadávali od hladu...
jedna vec je odpadávať od hladu, a druhá vec je prísun cukru do tela. Ak je to tak, ako hovoríš, odporúčala by som ti mať pri sebe vždy veci, ktoré nemajú rýchle cukry, čiže rýchly nárast energie. Ani každé ovocie nieje vhodné. Napríklad taký banán. To je pre hypoglykemikov úplná cukrová bomba. Čo tak skúsiť jeho hlad prekonať raz ovocím, inokedy syrom, jogurtom (ale plnotučným), chlebíkom s masom, vianočka s maslom...ja viem, to ovocie a zelenina sa teraz prezentujú ako naj naj naj..ešte jedna vec...skús mu dávať aj miesto sladkého ovocia červenú papriku. Je oveľa zdravšia a obsahuje viac zdravých cukrov ako hociaké ovocie.
@bambula626 a skúsila si dávať nie rýchle cukry? to je napr červená paprika, mrkva...hlavne zelenina surová...rýchle cukry mu tú hladinu zvýšia, bude hyperaktívny, ale tak isto rýchlo sa mu aj vstrebajú. treba mu dávať pomalé cukry. Veľa mamičiek si myslí ako sú ich deti hyperaktívne, ale keď sa pozrieme na jedálniček, tak sa nieje ani čo čudovať. Hlavne zelenina a ovocie sú normápnym príjmom cukrov. dám osobný príklad: mám dcérku má 11 rokov. Stale je chudučká ako prútik, pritom vie ziesť za štyroch. V detskom veku jej diagnostikovali ADHD. Potrebovala veľký prísun cukru, ináč bola malátna a nezdravá. Naučila som ju jesť zeleninu...mrkva, uhorka, šalát, špenát... ovocie úplne všetko...a zlepšilo sa to. žiadne sladkosti. Už to vieme vyrovávať dobrými cukrami. Nehovorím stále má prísun aj keksíkov, čokolád a podobnývh nezmyslov 😀 ale iba do určitej hodiny. Po 16,00h také nemôže nič. Je to ťažké.... ja viem, ale ide o zdravie detí. Mojim, byť nakazenými cukrovkou dod mňa, ale nemajú odopierané nič. iba som ich naučila v správnej miere. A ako náhle ti niekto povie, že je to super, ako má tvoje dieť rýchle spaľovanie... toto je hlavný znak Hypoglykémie. Telo spaľuje veľmi rýchlo všetok cukorr čo má v tele a žiada si ho viac. Najnebezpečnejšie u cukrovkárov je práve Hypoglykemický šok. Vtedy sa dostávajú do kómy a málo kedy sa z nej preberú!!!!!!!
@martinaluky máš úúúžasné príspevky, som rada, že je tu niekto, kto dokáže nezamieňať hyperaktivitu s rozmaznanosťou a nezvládnutou výchovou. Očakávam búrlivé reakcie, ale stojím si za svojím.Takýchto hyperaktívnych detí mi príde do triedy každý september dosť. Hyperaktivitu a ADHD samozrejme diagnostikovala mamička, aby mala ospravedlnenie pred okolím, prečo sa jej dieťa chová tak, ako sa chová. Ešte som za mojej vyše 20ročnej praxe v materskej škole nezažila dieťa, ktoré by po zistení, že existujú pravidlá, ak ich poruší nasleduje trest, ale je tu niekto, komu môže dôverovať a vo všetkom mu pomôže, nespolupracovalo. Bežne prichádzajú do škôlky 2-3 ročné deti, ktoré nie je možné odučiť od plienok, nechcú samé jesť....nechcú, lebo chýba dôslednosť. Láskavo, milo, ale dôsledne.
@bizutka01 správanie tvojho syna je adekvátne jeho veku, pomôže len dôslednosť a neustúpiť zo svojich požiadaviek. Na čo s ním zápasíš pri jedle? Skús tri kroky - daj mu lyžicu, povedz mu, že má šikovnú rúčku, nech vyskúša, či ho bude poslúchať a nechaj ho, aby jedol sám. Keď šmarí lyžicu o zem, pripomeň mu, že už nie je bábätko,ktoré kŕmi mamička, lyžica sa na zem nehádže, keď nebude jesť, jedlo odložíš a bude hladný. Keď ju šmarí o zem znova, jedlo odnes, lyžicu zodvihni, pripomeň mu,prečo si jedlo odložila a ďalej sa s tým nezaoberaj, choďte von. Po dvoch hodinách by mal byť dostatočne hladný, lebo dostal len tekutiny (nie sladké) a skús s lyžicou znova. Možno bude skúšať ďalej a viac krát, ale nakoniec pochopí. Nekrič na neho, k ničomu to nevedie, pristupuj k nemu láskavo, s kludným hlasom, ale neoblomne. Je v jeho veku úplne prirodzené, že skúša, kam až môže zájsť. Deti, označené, ako hyperaktívne, sa v absolútnej väčšine prípadov ukážu ako deti,ktoré nemali doma vytvorené pevné hranice, alebo sa hranice často posúvali, čo do života dieťaťa vnáša zmätok, alebo niečo iné vyžadovala mama, niečo iné otec, niečo iné babka a dieťa má v tom hokej. Návštevou psychológa nič nepokazíš, naučí ťa, ako zvládať vypäté situácie, ak je tvoje dieťa zdravotne OK, aj po neurologickej stránke, je to len obdobie vzdoru. Neboj sa, zvládneš to a pripraviš sa lepšie na pubertu 😉
ahojko urcite si nevsimam prve prispevky akurat ta demotivuju. kazde dieta je ine a treba ne neho nieco ine. nie sme zaskatulkovany tabulkovany rovnaky, kazdy sme individualita. taky je aj tvoj syn 🙂
je v obdobi vzdoru co moze trvat niekolko mesiacov ale aj par rokov 😀 poradim ti ak nieco chces dosiahnut tak neprikazuj skor ho motivuj napr. nepovedz mu teraz sa ideme prebalit. sem si lahni, ale ideme sa prebalit aku plienocku si vyberies?? a nech si vyberie obrazok ak pouzivat jednorazove. a hned to pojde lahsie 🙂 a to plati aj napr. s obliekanim co si oblecieme??? tak dnes si mozes vybrat medzi zltym a cervenym trickom.... to plati aj o jedle o vsetkom. aj o vychadzke. proste ty udas smer a on si vyberie to co chces aby spravil. ak chces aby sa naveceral tak sa ho nepytaj co budes jest, lebo akurat si vyberie sladkosti 😀 daj mu na vyber ked zjes polievku a kusok maska tak si mozes vybrat jednu sladkost alebo nieco na co mas chut... a ktorou lyzickou chces papat cervenou ci zltou?? a skus s nim sutazit jednu lyzicku do ust ty a druhu on!! proste skus fungovat na principe ked .... tak ..... a daj mu vybrat
syn bude mat pocit, ze rozhoduje on hoci to budes riadit ty 😅 😅 drzim palceky
a co sa tyka serblika??!! tak nasilym nic nevyriesis najma ak ho "nutis" uz od mala je to zbytocne nepochopi to dieta musi na serblik dozriet inak je to len nacvicene ako opicka nie cielene takze dajte tomu pauzu par tyzdnov mesiacov do leta a potom sup plienku zrus bude teplo a rovno natvťrdo prejdite na slikpy ako velkac. ak nemusis nedavaj ho do jasli mozno ma vzdor aj preto, ze tym chce dat najavo ze este chce byt pri tebe. neviem to len hadam nepoznam to tajto cez papier sa lahko sudi a pise deti su rozne... citlive nevies co sa v nom skryva a urcite psychologa by som vyhladala az ako posledne riesenie mama je prvorada poskytuje dietatu bezpecie jasle nie ☹ 😉
drzim palceky
@bizutka01 zacina vam obdobie vzdoru...mam dvojrocneho syna, tiez sa snazi niekedy vydobit svoje krikom - u nas trochu zabera humor a ten by som odporucila aj tebe - ked sa nechce moj syn nepr. obliekat, dam si na ruku ponozku/nohavice/tricko a zacnem sa mu prihovarat ako ta vec, zmenim hlas, to ho zaujme a aj ked to obliekanie trva, aspon je to bez revu.
pripadne v niektorych situaciach zabera odputanie pozornosti na cinnost ktoru robi rad, napr. pri odchode z ihriska ho niekedy namotavam na to ze ideme domov za prackou, lebo miluje pranie, nie je to vsak vseliek na kazdy den a kazdu situaciu ale mozes vyskusat nieco podobne.
nam este v tomto pomaha pravidelny rezim, syn vie ze doobeda sa hrame, chodime von, potom obedujeme a spime, takze vzdy ked sa ma ukoncit nejaka cast rezimu, trebars odchod z ihriska domov, dopredu mu oznamujem ze ideme domov jest a ze hojdacky a smyklavky sa idu najest tiez a ze potom idu spinkat tak ako on...
u nas zatial vysvetlovanie v "dospelackom" duchu velmi nefunguje, snazim sa mu sice aj vysvetlovat preco sa niektore veci nesmu robit ale myslim ze logicke argumenty este nie je az tak velmi schopny pochopit, to pride neskor.
nedavno som citala super knihy od adele faber o komunikacii s detmi, tiez popisovali metodu o ktorej hovorila @kacena4 - davat dietatu na vyber z dvoch moznosti ktore su akceptovatelne pre rodica. dieta ma pocit ze o sebe rozhoduje samo, rodic zas moze byt spokojny, ze sa veci deju v jeho rezii. skusala som to u nas doma, nas drobec este celkom na tuto metodu nereaguje, snad az bude vacsi.
existuje aj kniha od anette kast-zahn vychova deti v obdobi vzdoru, necitala som ale planujem si ju kupit, mozno nude na nieco pouzitelna.
@timea7 vieš, ibaže moje príspevky dávajú tvrdé zrkadlo pár mamičkám...a zrovna ma dokáže šialene vytočiť, ako sa tu opisuje ....ja mám hyperaktívne dieťa, lebo náhodou odbehlo...99% mamičiek na portáloch, ktoré o svojich deťoch píšu, že sú hyperaktívne, nevie si ani predstaviť, čo naozaj táto diagnóza znamená. Hovoríš, že si učiteľkou...neviem, či sme mali šťastie, ale bývame na dedine a pravidelne sa v prvom ročníku zhromaždí 15-20 detí. Iba Bibkin ročník bolo, že ich tam bolo 6!!!! Hneď na začiatku som upozornila na túto diagnózu pani učiteľku, vysvetlila som jej čo na ňu zaberá a ako sa k nej má správať. počas prvých 4 rokov s ňou nebol problém. Teraz prešla na 2 stupen do inej školy, ale aj tam si už postupne učiteľky začínajú zvykať na to, že je iná a treba mať k nej trošku iný prístup. Ale stále je to iba o komunikácii školy so mnou, chodím tam pravidelne na "koberček" a vysvetľujem im, ako sa majú k dcére správať. dokonca som zavolala aj detskú psychologičku na našu školu za učiteľkami, aby im ona vysvetlila, čo je to ADHD, ako sa tie deti správajú a ako sa oni majú správať k nim. Ja sa za to ADHD nehambím a nenechávam to pod pokličkou!!!!!!!!! Prepáč, čo teraz poviem, ale málo učiteliek vie, ako sa má k takýmto deťom správať. Ale je to iba chyba rodičov, že na to neupozornia hneď. Však to nieje veľký problém... Jeden žiak z 30 - tich...dá sa to zvládnuť??? 😀 😀 😀 a už končím začala som debatu, ktorá sem nepatrí...iba som mala pocit, že som tu našla aj spriaznenú dušu, lebo ver, že po mojich príspevkoch je tu Sodoma Gomora 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@timea7 A ak ťa moje príspevky tak bavia, poď si pozrieť na fórum školák...Téma znie Vaše tipy na dobrú Základnú školu v Bratislave. Asi ma tam zožerú 😀 😀 😀
@martinaluky všetkým mojim trom deťom som medzi raňajkami a obedom nedávala nič vyjedat, aby mi potom normálne zjedli obed. Stačila jedna tyčinka alebo piskot a už nechceli obedovať. Preto na desiatu mame len ovocie vonku, ktoré inak do nej neviem dostať. Zelenina by tiež nebola zlá, kedže ale nie je hypoglykemicka, ovocie jej nemôže uškodiť. Určite nie je cukrovkarka,ja mam nízky tlak, pár krát som odpadla z toho,obzvlášť keď som bola nalačno, Dávala som radu mamičke čo s neposlušných dieťaťom, pokial neplače od hladu alebo iného takéhoto dovodu, dá sa to poriešiť s výchovoU. Poznám mamičky čo motivujú posluchnutie cez bonbóny a pod. Toto som nikdy nerobila, radšej nech ziape na celu ulicu, ale keď poviem ze ide po ceste za ruku tak pôjde. Je to akurát taký blby vek, záchvaty vzdoru, ono to prejde len treba dodržiavať pravidla, aj za cenu cirkusu. Vačšinou na další raz pochopia ze majú zbytočnú námahu a už je to lepšie. Čo sa týka odlúčenia od plienok, ja som vždy oducala v lete, v máji 18-20 mesačne deti a super. Behali po záhrade s holým zadkom,treba počkať, kým sa otepli. Na tuto tému som čítala super knihu z anglicka, Bez plienok za 7 dni, podľa nej idem a funguje to. Základom je, pokial dieťa vie načo nočník slúži a uvedomuje si ze cikaLO, tak už sa môže ísť na to. Najdoleziet´jsie je zobrať plienky úplne a nedať ani do autá, do mesta a pod, jedine na spanie ostava. Prvé dni bude všetko ocurane ale ku koncu týždňa sa to zlomí, začne sa pytat. Cca 2 mes som este nosila so sebou náhradné gate, lebo sa v priemere 1x-2x denne este pocikala, teraz už vôbec. Určite to ale nie je zo dňa na deň, ked sa tak ale človek rozhodne, musí vytrvať a už nikdy sa ku plienkam mimo spánku nevrátiť.
@lucianakoniku u nás ten vyber vždy fungoval, napr. Dáš si bundu alebo chceš byt chorý a mat boľavé hrdlo a nemôcť ísť von a pod.
mas uplne normalne dieta v obdobi vzdoru moja bude mat dva roky a tiez ma take tiky ....len si neublizuje ale ked chyti svoj rapel a skusa kolko moze, tak urobim tak ...ze vysvetlim, ked nezaberie snazim sa odputat a ked nie tak ju odvediem do izby (nezamykam, dvere nezatvaram) a necham ju tam vyventilovat vzdy ked vidi ze nema publikum prestane a za chvilu je ako leco, co sa tyka jedenia od roka je viac menejj sama to som len pomedzi strcila lyzicku od roka a pol sa naje uplne samostatne...len ju treba nechat....a ze bolo zo zaciatku viac okolo taniera a na zemi ako v ustach , tak som upratovala nejako sa to naucit musi, co sa plienok tyka tie este mame nocnik uplny nezaujem a ked sa aj vypyta aj tak nic neurobi...inak mame fazu sama najradsej vsetko sama a ked to nejde sa jeduje, a este som odpozorovala ze tieto stavy vzdoru mava bud ked je unavena, alebo hladna inak je v pohode....
takze pevne nervy ....a hlavne nekricat a nebit...lebo sa dieta nauci ze ked nieco chce treba kricat alebo udierat...
Jasne da sa ísť aj takým krpcom k psychologicke, ale toto je obdobie vzdoru ;)) takze skôr by bolo divne, keby poslúchal na jedno slovo