Keď od Ježiška chcú dar, ktorý si nemôžete dovoliť kúpiť? Nemáte na to peniažky? Teda ze ten darček dieťa nedostane.
@pribinak škôlkar,mladší školák, deti ktoré veria na Ježiška
čo je to za vec ?
a chcú len ten jeden darček alebo aj hŕbu iných darčekov? s tým by sa potom dalo pracovať formou že musia niečo nechť aj pre ostatné detičky.
Aj Ježiško potrebuje na darčeky peniaze a nie vždy mu stačia (aspoň u nás to funguje tak). Nie vždy dostali, čo chceli. Bolo aj sklamanie, ale aj to patrí k životu.
ak je to jedna jedina vec-nemoze sa rodina poskladat?babky,dedkovia,krstni?
Ak deti veria na Ježiška tak vysvetľovať nič nemusíš. Ježiško doniesol to čo mohol/chcel/zvládol atď. Moja vždy spravila list a niečo sa z toho vybralo. Prípadne dať drahší ale len jeden darček. Na svete je veľa detí ,tak musí rozdeliť darčeky pre všetky deti sveta
Sú to deti ale absolútne nemusia mať všetko na čo si zmyslia. Musia si začať vážiť veci ktoré dostanú a nie ktoré si zmyslia. Chápem no nie vždy to vyjde a oni to počas dospievania pochopia.
Ty si vzdy dostala pod stromcekom co si chcela? Ja teda minimalne hlavne ked mama ovdovela. Proste jezisko na to nema peniazky, jezisko vam priniesol tieto super darceky atd
Normalne im treba povedat,ze Jezisko je tu aj pre ine deti a nemoze kupovat take drahe darceky pre kazdeho,lebo by mu nevyslo na darceky pre ine deti. Moje to chapali. Ukazali mi v katalogu a ked to bolo prilis drahe,hned som povedala,ze take ani Jeziskovi nepisme,lebo nekupi. A vybrali ine. Nikdy sa nestalo,zeby som si musela lamat hlavu s tym,kde vziat peniaze na darcek.
Vysvetliť im normálne citlivo, že nemôžeme mať vždy všetko, čo chceme. 🙂 V živote to tak proste chodí, chvíľku možno budú sklamané, ale pochopia to.
Dcera ma 5r a vybrala si domcek pre babiky za 300e🙈 ihned som jej povedala,ze jezisko na take drahe darceky peniazky nema,lebo je na svete vela deticiek a chce kazde potesit.a kedze je domcek ozaj velkt,ani by ho nezvladol odniest.spolu sme vybrali nieco ine,lacnejsie a hned sa pytala ci take jezisko zvladne kupit a ci to nieje velmi drahe..cize pochopila.skus takouto formou
@simona92101 Vyborny napad, keďže moj chlapec chce lego vlak na dialkove ovladanie za 240€ :D
Nech napíšu zoznam a nechajú to na Ježiška. A dopredu im vysvetli koľko detí je na svete a Ježiško nemôže každému dať všetko čo si zmyslí aby neboli sklamané. Doteraz ste dávali všetko?
Napíš čo to je, možno dáme nejaké typy
V takomto pripade sa moze vyskladat cela rodina, babky/dedkovia, krstni, atd a bude len ten jeden dar, ak si kupujete darceky, ale inak by som to neriesila a netrapila sa tym. Ak veria na Jeziska, tak je to este jednoduchsie. Jezisko nosi vsetkym detom a nemoze take drahe darceky davat. Deti si neuvedomuju hodnotu tych penazi a tak male deti ani netusia, ze ten ich darcek kolko stoji.
My sme tiez nedostali na Vianoce, co sme si napisali, ked sme boli deti. Nijako ma to nepoznacilo. Dostali sme nieco ine. Deti sa rovnako potesia aj inym veciam. Vobec to neries. Pripadne sa urcite najde nejaka podobna, lacnejsia alternativa. Nic by som takym malym detom nevysvetlovala. Nech sa tesia z toho, co dostanu.
Všetko sa dá kúpiť lacnejšie, ak chcú dráhu hračku tak na alixpresse určite nájdeš napodobeninu. Ja som kupovala magnetickú stavebnicu originál za 100€ a na Aliexpress som kupovala 2 krát takú veľkú za 30€.
Prípadne skús pozrieť veci z druhej ruky, nájdeš aj v super stave za pár €.
Ja som sa prepracovala s dcérou ku verzii, že darčeky kupujú rodičia a dávajú ich Ježiškovi, ktorý ich dá potom pod stromček. Tým pádom je jasné, že rodičia to musia zaplatiť a môžu si dovoliť nakupovať iba v rámci rozpočtu. Minulý rok sme ich dokonca spolu balili, aby Ježiško nemal tak veľa roboty.
Ale aj tak by ma zaujímalo aký darček to je.
@tamitamitami prosim ta nemas link na tu magneticku stavebnicu? A kvalitativne si s tym spokojna?
.. keď vlastní rodičia nevedia vysvetliť vlastným deťom,čo a ako.. už len písať na koňa a čakať, že sa niekto zľutuje a vypýta číslo účtu.. áno,viem čítať, nepýta ho nikde..ale .......zabite ma... ináč mi nedávajú zmysel tieto statusy..
Ja som deťom vždy tvrdila že budget na Vianoce posielame my rodičia.. preto spolužiak v škôlke dostane 20darcekov a u nás nosí každému len 4 a jeden spoločný 😀 preto sú u každého Vianoce iné.. totiž deti často vnímajú práve ten obrovský rozdiel medzi obdarovanim.. keď im bratranec povedal že dostal playstation, zatiaľ čo my sme si to nemohli dovoliť tak ako inak im to vysvetliť.. neskôr keď boli starší, tak im doniesol používaný Xbox, aj to je alternatíva.. (plus vravieval a som im nech do listu napíšu všetko čo ich napadne a ježiško vyberie z toho len to čo uzna za vhodné..)
Ak sa to už nedá zvratit - deti by o peňažných príspevkoch už stratili dôveru, povedala by som že ježiško má proste pre každú rodinu iný rozpočet..
U nás je už len posledné dieťa čo verí na Ježiška, predpokladám že posledný rok.. aj mi to je ľúto, lebo je v tej viere čaro.. ale starší sa aj tak tvária že darčeky donesie ježiško 🤪
Buď sa zložiť viacerí, alebo ich nenápadne zmanipulovať nech napíšu ešte iné veci a z toho niečo vybrať.
Preco by si im to mala specialne vysvetlovat? Proste zelanie sa nesplnilo, hotovo, normalna vec, patri to k zivotu.
4,5r vie ze jezisko nerxistuje a darceky si kupujeme navzajom pre radost. Ked sme sa jej pytali co by si prosila, tak povedala ze si prosi saty co sa krutia, knizku a barbie 🤷🏼♀️
Ja ked som bola mala, tak som sice verila na jeziska, ale mama mi hovorievala, ze mu treba poslat peniazky na tie darceky. Mozes im aj pri posani listu so zelaniami rovno povedat, ze ten darcek je prilis drahy, snad uz skolak ma nejake ponatie o financiach a mensiemu sa to tiez da vysvetlit.
Sú to malé deti, proste kúp take darčeky na aké máš financie a hotovo
Proste niekedy sa sny nesplnia
My sme doma dcérke vysvetlili, že Ježiško vyrába hračky pre všetky deti na svete a nemá peniaze na výrobu drahých hračiek pre všetkých.
Vybrala si 10 vecí, ktoré by chcela a povedali sme jej, že Ježiško jej vyberie z toho niečo a to jej prinesie. Nie všetko.
Neter (6r) si zakruzkovala celý Dracik. Fakt, že celý. Ešte aj veci pre miminka, lebo ze s tým sa bude hrať jej bábika atď. Sestra jej to vysvetlila tak, že Ježiško ma veľa detí ktorým nosí darčeky, a ze všetko nemôže doniesť len jej. Nech si vyberie 10 veci ktoré si najviac pamätá a po ktorých najviac túži, a ze z toho jej Ježiško vyberie. Pochopila to zobrala to v pohode.
Jednoducho poviem deťom, že Ježiško nosí darčeky všetkým deťom a neviem ci bude mat toľko peňazí. Nidky s tým nebol problem, pochopili.
Moje deti vedeli odjakživa, ako to s Ježiškom je.
A normálne sme sa s nimi bavili (primerane veku) aj o financiách.
Čiže bolo pomerne ľahké vysvetliť, preco niečo neprimerane drahe nekúpime.
Vek deti?