Ahojte 🙂 mám 6 a pol mesačného synčeka a chcela by som ho začať učiť po anglicky. Ľudia mi radia, že mám na neho začať rozprávať čím skôr len po anglicky. Viem anglicky komunikovať bez problémov, len niesom native speaker predsa, tak mám celkom obavy, že aby som ho niečo nenaučila zle.. Myslíte, že to má cenu aj keď moja angličtina nieje úplne dokonalá ...? a ako by reagoval keby ma videl rozprávať s inými ľudmi slovensky? (bez čoho to prirodzene nejde). Má s tým niekto skúsenosti? Čo by ste mi odporúčali? Nejaké rady, triky..?
Veľmi by som chcela, aby vedel hovoriť už ako maličký aj anglicky... Ďakujem za odpovede
@luckahh ak zacnes na dietatko hovorit anglicky a chces aby tak s tebou hovorilo, musis tak s nim hovorit stale. My tak hovorime s malou slovensky (sme v zahranici) aby vedela aj rec z krajiny povodu a rozumie vsetko v oboch jazykoch, dokonca aj prepina plynule z jedneho jazyka na druhy, presne vie ze s rodicmi iba slovensky, s bratom a v skole francuzsky, obcas sa pomyli a odpovie nam francuzsky, my sa tvarime ze ok, ale pokracujeme dalej slovensky a ona zas prepne na slovencinu. obcas ked viem ze je to nezvycajne slovo a v skolke sa s nim nestretne, hovorim stale slovensky, ale len tak mimochodom ho zvyknem spomenut aj francuzsky
@luckahh nie je to dobrý nápad...tvoj materinský jazyk je slovenčina, len v ňom dokážeš s dieťaťom plnohodnotne a správne komunikovať. Bez urážky ak dlhodobo nežiješ v USA , UK či Austrálií alebo aspoň tvoj partner nie je native speaker, budeš na svoje dieťa prenášať tvoj nedokonalý prízvuk, gramatiku, stavbu vety, atd. Uvedomuješ si, že ak by si chcela udržať znalosť AJ tak, aby mala trvanie až do dospelosti, minimálne do 15r. veku dieťaťa (teda do príchodu na nejakú bilingválnu školu) by si nemala na dieťa prehovoriť slovensky? Inak to samozrejme nemá zmysel. Učiť dieťa takýmto spôsobom mu skodi 2x - bude mať medzery v slovenčine a zlé základy v AJ. Ale tak dnes sú matky prehnane ambiciózne a keď sa chceš pochváliť, ako tvoje dieťa hovorí v AJ, len smelo do toho...
Inak som lektorka AJ s certifikátom C2 a parrocnym pobytom v UK. Na svoje dieťa hovorím samozrejme slovensky, nič iné by ma ani nenapadlo
neviem aku mas anglinu ale ak nie 100% ak nie si ucitelka alebo prekladatelka tak by som do toho nesla, skor by som podporovala nejaky kruzok, prip pesnicky alebo riekanky to ano ale ja by som celkovo anglicky nerozpravala s dietatom. ale to je moj nazor
....ak nehovoris perfektne, .....asi by som do toho nesla. Nieje to len o samotnom jazyku, ale primalom dietati je to hlavne o intonacii, a taku prirodzenost asi v reci tazko budes mat. Poznam jednu mamicku, co hovori perfektnou anglictinou, nie je sice native speaker, ale studovala tam a dlllho zila, takze ta jej rec je uplne prirodzena. So synom hovori vylucne anglicky, a s ostatnymi (aj so slov.otcom) hovori slovensky.
Maly rozumie anglickym rozpravkam, uplne super,dokonca aj rodenym anglicanom ( v skolke), ALE anglicky zatial nepovie ani slovko, hoci uz ma 5 rokov !!!...rozumie uuuplne vsetko, ale odpoveda slovensky, a hovorit zatial odmieta.... Urcite sa raz rozhovori, chce to cas.
Ale zakladom je podla mna dokonala anglictina, perfektna prirodzena vyslovnost , nie len nejaka "konverzacna"anglictina..... A podla mna, uplne staci, ak sa zacne ucit v skole . Manzel sa zacal ucit v siedmej triede ZS a bez problemov denne komunikuje v angl., podobne ako dalsi znami.....
Ci ide o to "moj to vie uz od..."? Nic netreba silit, ak na to nie su podmienky....
Tusim Misha (spevacka) tiez s detmi hovori angl., ale ta ju ovlada dokonalo....
A ono by ta to prestalo bavit veeeelmi skoro, tomu ver.
@luckahh a čo mu uľahčíš v škole, do ktorej pôjde o 6 rokov? ak bude výučba na zš na takej úrovni, ako je teraz (česť výnimkám), tak mu to bude na dve veci, nič mu neuľahčíš, lebo dajme tomu, že sa za tých 6 rokov pri tebe niečo naučí, potom príde do školy, kde možno ani nebude AJ od prvého ročníka a potom sa zase s ostatnými deťmi vráti na úplný začiatok... byť tebou sa pri 6mesačnom sústreďujem na úplne iné veci ako angličtina... a hlavne ak sama vieš, že sama máš medzery...
@luckahh áno, presne tak...a v škole mu to ulahcis, keď bude pár lekcií pred spolužiakmi...veď ak by od narodenia hovoril v AJ (napr. v bilingválnej rodine), tak by ho spolužiaci nedobehli ani do maturity...
Ak sa chceš nejako realizovať a veris, že mas perfektný prízvuk, tak ho časom nauc par slovicok a bude...
@luckahh my zijeme v Chorvatsku, muz s malou hovori chorvatsky, ja slovensky a doma najradsej pozera ceske a anglicke rozpravky a miesa vsetko dokopy....v jednej vete pouzije vsetky jazyky...ja by som to nechala na prirodzeny vyvoj... mne bolo nepredstavitelne hovorit na malu chorvatsky... a to mi je uz ako materinsky jazyk skoro....anglicky mi to pride na slovensku, v slovenskom prostredi od slovenskej mamy blud... radsej si spievajte pesnicky uspavanky atd. ked podrastie...deti sa rychlo ucia
@luckahh a k comu je to dobre???nepochopim tieto rodicovske pohnutky.vsetko ma svoj cas.najskor sa ma naucit poriadne rodny jazyk a potom ho motat cudzim.pokial nezijete medzi anglicanmi,je fakt blbost.ale hold dnesne premotivovane matky di nenechaju poradit a chcu aby decka.od narodenia vsetko vedeli,300 konickov a k comu je to dobre?
@luckahh Ahoj , zavisi ako dobre vieš po anglicky . Môj manžel hovorí s našimi detmi vylučne po anglicky už od narodenia nieje native speaker , ale vie anglicky perfektne kedže je tlmočník. Syn komunikuje od mala po anglicky s manželom somnou po slovensky asi do troch rokov miešal slová podľa toho čo sa mu lachšie vyslovovalo teraz má sedem plynule vie po anglicky aj po slovensky, nikdy nemal problem s rečou ani logopedičku sme nenavštevovali . Dcéra je trocha tvrdši oriešok 🙂 4 ma roky preferuje slovenčinu rozumie všetko, ale nechce veľmi rozprávať po anglicky iba ked si to vylovene žiadam aby mi obpovedala v angličtine 🙂 Aj švagrininé deti su v rovnakom veku a tiež sa takou to formov naučili . zaujimavé je že ked sa stretnu a povieme im rozpravajte sa po anglkicky vôbec s tým nemajú problém 🙂 takže musíš sama zvážiť ako dobre vieš po anglicky 🙂 Len aby si vedela určite to funguje, detom to ulahči život , ked ideme na dovolenku nemajú problem komunikovať v angličtine 🙂
@luckahh je to na tebe, niekedy je lepsie vediet jazyk aj ked nie uplne dokonale, ako vobec, ak sa na to citis, budete sa rokmi zdokonalovat spolu. Len ci sa na to citis stale hovorit s dietatom iba anglicky. Ja by som sa na to dala, my tiez deti ucime jazyky, napriklad syn hovori 5 jazykov, ma 15 rokov, sice nie dokonale, ale rokmi si stale pribera dalsi jazyk, 3 hovori perfektne, slovensky zial rozumie vsetko, ale ma taky priserny prizvuk, ze hned pocut ze nie je cisty slovak, no a dalsiu rec sa zacal ucit nedavno, takze dufam ze do 18 zvladne vsetkych 5 perfektne. Ani jeden jazyk nie je nikdy strateny, aj ked nie je dokonaly, moze pomoct, hlavne v dnesnej premiesanej spolocnosti. Hlavne nic nasilu, ak to pojde prirodzene, bude to fajn 😉
ja mam takmer 4 mesačného synčeka a toto bolo a je tiež našou snahou hovoriť na neho aj po anglicky, to nie som native speaker a ani super perfektne ju neovladam, ale chcem ho nauciť po anglicky...len moja výdrž je slabá ale prepínam aj do angličtiny...to len na povzbudenie pre teba 🙂
@luckahh ak si niekde v zahranici to este pochopim, vyzaduje si to prostredie, no na materinsku rec netreba zabudat, ale ak mas udaj spravny si z ba alebo v ba...... ak ste v slovenskom prostredi a slovenski rodicia, dietatu len pleties hlavu a nebude od malicka vediet ci je...domyslela si to aj v tom, ze ked pojdete von deti na ihrisku, okolie atd... pochybujem, ze deticky budu drilovat doma anglinu, to nie len vy ale vsetci by s nim museli hovorit po aj.....a ako baby pisali naucis ho vlastnym zlozvykom ci navykom...pre priklad mne stacilo, ked som chodila na zakladku a tam nas za 9 rokov ucilo 9 uciteliek anglictiny a kazda mala ine postupy, systemy na jazyk atd... pre mna ak chces aby nieco pochytil tak ked uz zacne rozpravat, tak s nim hravou formou ries pomenovania zvieratiek atd. ako sa ide klasicky pri uceni deti, ale v prvom rade sa musi este naucit normalne rozpravat...resp. budes rada, ked zacne rozpravat a nebude mat s tym ziadne problemy....
@luckahh ja ti k tomu napisem len tolko,ze kym som neprisla do Irska,tak som si o sebe fakt myslela,ze po anglicky viem celkom dobre.Vzdy ma anglictina bavila a vzdy som v triede excelovala,ale hned prvy den v Irsku som dostala taku lekciu anglictiny,ze som si myslela,ze sa rozplacem.Ja som nikomu nerozumela nic.Musela som sa fakt sustredit,aby som zachytila aspon nieco.Vtedy som si uvedomila,ze skola ma naucila krasnu spisovnu anglictinu ale v realnom zivote mi takato anglictina pomohla akurat tak napisat CV,ale '' jazyk domorodcov '' som sa musela naucit od zakladov 😅 K tvojej snahe ucit syna anglictinu je z mojho hladiska zbytocna.Ak to beres ako hru a moznost venovat sa mu a zabavit sa pri tom tak ok,ale seriozne ho po tej jazykovej stranke nikam neposunies.Nie ste prirodzena bilingualna rodina ale mne moze byt uplne jedno co ty robis s vlastnym synom.Ja som len napisala moj nazor a ten je taky,ze nikto ta nenauci lepsie po anglicky ako samotny zivot v anglicky hovoriacej krajine.Moj 8 rocny syn vie lepsie po anglicky ako vsetky moje ucitelky anglictiny na Slovensku a to preto,lebo sa tu narodil,zijeme tu,navstevuje skolu tu,ma tunajsich kamaratov a teda tym padom sa nanho lepi taky prizvuk ktory ja ani za 20 rokov nebudem mat.Napriek tomu,ze zijeme v Irsku,tak moje deti zacinali s anglictinou az ako 3 rocny,ked prvy krat isli do skolky.Osobne nepochopim a nevidim dovod zacinat u 6 mesacneho dietata s anglictinou na Slovensku.Pride mi to nelogicke,pritiahnute za vlasy a neprirodzene,ale to je len moj skromny nazor a dufam,ze sa na to nenahnevas.Koniec koncov ide tu o nazory inych mamiciek.Nemam skusenosti s ucenim deti po anglicky,lebo ja s detmi vylucne rozpravam po slovensky napriek tomu,ze sama som madarka ale nakolko moj muz je slovak a po madarsky nerozumie tak mne je absolutne na prvom mieste,aby moje deti ovladali spisovnu slovensinu...aby ju neskomolili,nepocestovali z rozpravok a nepoanglictovali.Lutujem,ze som ich neucila po madarsky,ale v Irsku by to nevyuzili a v mojej rodine sa s kazdym dohovoria po slovensky a k tomu maju v skole aj Irsky jazyk.Uz je to proste moc.Dieta netreba pretazovat,len preto,lebo sa vravi,ze nasavaju ako spongia.Dieta je ako spongia to je fakt,ale treba nechat priestor aj na ine vedomosti,zaluby a sikovnosti ako hovorit x jazykmi.
@luckahh podľa mňa je to nezmysel, musela by si hovoriť iba anglicky, čo mi nepríde reálne, navyše ho naučís všetky nedokonalosti, ktoré ty sama máš, viac škody ako osohu..ja som jazykár, nenapadlo by ma na deti hovoriť cudzím jazykom, aj keď ho ovládam, teraz žijeme v zahraničí, syn sa naučil v škôlke, pohoda
@tortelinka ahoj, moj názor je : mnohé deti v predškolskej príprave v materskej škole sa ešte stále nevedia správne vyjadrovať po slovensky, napriek tomu, že je to ich materinský jazyk. Preto si myslím, že naozaj nie je dobré deti pliesť. Nič nezamešká, ak sa začne učiť anglicky neskôr. Moja dcéra sa učila po anglicky od 3. triedy zš, tento rok maturuje, po anglicky vie veľmi dobre a dokonca ju chce študovať ďalej. na zš mala priemernych učiteľov, no už ako siedmačka na dovolenke v grecku nemala problem komunikovať tu v angličtine. Toto leto bola na english campe kde mali anglických lektorov, boli tu aj mladí z anglicka a írska vo veku 18 - 23 rokov a nemala najmenší problém , plynulo s nimi komunikovala. Netreba to s tvojim dieťaťom siliť, keď dcéra mala rok, bola som pyšná že vie plynule po slovensky, čo u detí v tomto veku nie je bežné. Je to trochu aj o danostiach dieťaťa, ak na to má raz dva sa angličtinu naučí, no najprv musí ovládať materinský jazyk . Radšej sa zameraj na to, aby ste spolu objavovali svet okolo neho a vzbudzovala v ňom záujem o všetko, keď trošku podrastie , ukáže sa čo ho baví viac, čo menej, čo mu ide lepšie ... 🙂
@luckahh Skus mu pustat anglicke rozpravky. Nemyslim anglicke nahovorene Slovakmi, ale priamo na youtube alebo ak chytate v tv nejaky anglicky kanal a to mu pustaj. Ja by som skusila, ale asi ked by bol starsi a uz by rozumel, ze toto je auto a nie brm brm a zacnes ho ucit slovicka. Pretoze ak chces aby povedzme ako dvojrocny spikoval, to by si musela aj s manzelom takto spikovat. Pretoze deti su mudrlanti a mohol by prestat na anglictinu reagovat, kedze sa mama a tato zhovaraju riadne po slovensky. Zijem v zahranici a od niektorych zienok viem, ze ked sa doma snazili s dietatom po anglicky ucit ich predmety, dieta odmietalo reagovat na anglicke otazky a komunikovalo len po slovensky. Ja by som asi isla cestou pustat mu nieco v anglictine, mozno aj spravy, ak by pri nich vydrzal 😀 Tiez som zazila, ze som si z domu priniesla perfektnu anglictinu a uz v lietadle som sa posrala ako som im nerozumela. Jaj a letisko a potom autobus a samotne mesto. Totalne v riti 🙂
Len chod do toho. Ked chces aby mal syncek dobry prizvuk a aby mal vynikajucu AJ tak mu neskor uz ked ho budu bavit rozpravky pustaj rozpravky po anglicky. Moja dcera miluje Ben and Holly, Peppa pig, Tayo. Ked bola este malicka cca 1rok tak som jej pustala pesnicky cez Mother Goose Club. Ja a manzel s nou hovorime po anglicky, vsetci ostatny v rodine po slovensky. V novembri bude mat 3 roky. Doteraz viac menej hovorila len anglicky, ale vsetko rozumela aj po slovensky. Pred mesiacom zacala chodit do skolky, zacala pekne hovorit aj po slovensky, rozlisuje s kym moze hovorit akou recou a dokonca zistila, ze ja sa zo svagrinou rozpravam smiesne (po madarsky). Este podotykam, ze neviem perfektne po anglicky, lebo nikto neovlada anglictinu perfektne. No a este musim podotknut ovladaju slovensky madari perfektne madarcinu? Mozno len male percento a predsa vsetci ucia svoje deti najskor po madarsky a potom po slovensky.
@miriam_s to asi nebola odpoveď pre mňa
@durikovajana dakujem pekne 🙂 skusime to
učím angličtinu na VŠ, takže moja anglina je veľmi dobrá. vždy som si myslela, že ked budem mať bábo, budem s nim speakovat iba po anglicky. Teraz mám 7 mesačného chlapca a rozprávam slovensky. Neviem si predstaviť, že budem ako matka rozprávať inou rečou. Reč je pre mňa identita a ja mu chcem dať tú svoju. Pre matku je prirodzená vlastná reč. Pýtala som sa na to aj kolegyne didaktičky a povedala: Nie si native speaker, aj ked máš super gramatiku, intonácia je slovenská. Takéto vzdelávanie patrí do jazykovo dualnych rodín. Máš takú bohatú slovnú zásobu, že ovládaš detské slová, zdrobneniny, vieš sa mojkať po anglicky ? Dokážeš vytrvať v cudzom jazyku, aj ked budeš nahnevaná ?
Od mojho zámeru ma odradili aj skúsenosti mojich kamarátiek, ktoré žijú v Británii a rozprávaju s detmi v slovenčine - najmä chlapci sú frustrovaní, odmietajú komunikovať v jazyku, ktorý nie je pre prostredie priridzený, v tomto prípade slovenčina, ale pre teba angličtina. Nechcem synovi zarobiť dáke psychické problémy. Ja budem skôr s deťmi počúvať detské pesničky, rozprávky, riekanky, možno si vyhradím 1 hodinu denne, kedy sa budeme venovať angličtine, ale s mojím dieťaťom budem rozprávať mojim jazykom. Angličtinu sa naučí, tak ako ja, a to som začínala v 15 rokoch.
Urcite by som to v tvojom pripade ani neskusala. Je ine ked je dieta v anglofonnom prostredi a ine kd na neho hovori native speaker. Zila som v usa a videla som na vlastne oci pripad ked otec amik a mamka slovenka mali deticky a tie v 3 rokoch prekraane komunikovali aj v aj aj v alov. Jazyku. ..ale na druhej strane poznam rodinu kde otec slovak hovori na dieta nemecky, mama slovensky. Dieta ma 3,5 roka a skoro nehovori a ak aj tak len slovicka. Osobne som velmi proti uceniu reci u malych deti (som ucitelka na 1.stupni ) lebo prave rozdielnost metod citania v aj a slovencine sposobuje detom velke problemy a aj strach z jazyka. Ja tvrdim ze radsej stravit jeden rok v cudzine ako sa cely zivot ucit na sk anglinu a aj tak s prepacenim prd vediet. A inak...sikovne dieta sa uci samo....nasa mala 2x videla spievankobo s anglictinou a vedela asi 10slovicok. Po par pozreniach sype z rukava zvierata, farby, pocita.... sama to
Nechapem ako sa to na nu lepi...ale rec nie je len slovna zasoba ..intonacia a konstrukcia vety k tomu patri tiez a hoc anglicky viem, nikdy by som do bilingualneho ucenia nesla. Nie, ked sme obaja slovaci a
zijeme ma SK. 😉
@luckahh ja som presla na anglictinu pri dietati az v 2r. zili sme v anglicku a kedze sme sa chystali vratit,tak som musela prejst na jazyk,blizsi dietatu. dieta si uz ani nepamata,ze som rozpravala slovensky. vie,ze rozpravam s ostatnymi.
niekde som kedysi citala,ze ak sa neskor dava druhy jazyk,tak to robit pomocou nejakej hracky,ktora sa objavi v urcitu hodinu a vtedy sa prejde na druhy jazyk.
ak chces prejst celkovo na anglictinu,tak postupne studovat vsetky slovicka,lebo slovna zasoba je ina ako budes potrebovat. tiez podporovat anglictinu aj pri rozpravkach.
@luckahh mozem sa opytat, ako asi odhadujes svoju uroven AJ? a ci si niekedy zilav anglicky hovoriacej krajine?
Inak je tu fajn podobna diskusia, kde pisala tiez ucitelka AJ o tom, ako bola svedkom situacie, kedy mamicka upozornovala svojho syna: Simon - or sit, or go.....a toto je to, o com som pisala...bud slovenska matka nauci svoje dieta Aj aj so slovenskymi chybami (ktore sa sakra tazko odstranuju), a teda Slovaci mu budu rozumiet, ale s inymi narodmi si v AJ aj nemusi rozumiet ( a to nehovorim o native speakroch), alebo to skratka treba nechat na skolu a ucitelov a do konca studia sa dieta v pohode dostane na nejaku B2-C1 a to je predsa dostacujuca uroven
no ak nie si native speaker tak neviem, ale v mojom okoli taki rodicia su ale zacali od narodenia nie takto neskoro podla mna. a nie je problem so slovencinou lebo dieta reaguje na tu rec na ktoru sa naucilo ze s nim rodic rozprava, cize toto problem nie je, skor to ze tvoja anglictina musi byt bez chyby.