Môžete mi niekto poradiť ako zastaviť tvorbu mlieka? Uvedomujem si, že najlepšie je kojiť kým sa dá a čo najdlhšie, ale môj dvojmesačný synček je v posledných dňoch pri dojčení veľmi nervózny. Zrejme mám menej mliečka a preto sa hnevá. Dnes som bola nútená pri každom dojčení dokŕmiť ho umelým mliečkom, nakoľko to moje mu nestačilo a to ho dojčím zakaždým z oboch prsníkov. Keďže som už z tejto situácie aj ja veľmi nešťastná a nervózna, rozhodla som sa, že s dojčením skončím a prejdeme na UM - aspoň budem vedieť, že malý je nachovaný a snáď bude spokojný. Preto prosím o radu ako postupne znížiť tvorbu materského mliečka.
Ešte by som chcela poradiť či prejsť hneď úplne len na UM alebo zostať pri dojčení a zakaždým ešte dokŕmiť UM? Jedna lekárka mi totiž povedala, že nie je dobre kombinovať MM s UM.
Ďakujem
Ahoj, to je veľmi skoro nad odstavenie, to by bola škoda, podľa mňa je ešte šanca na rozbehnutie dojčenia ... skús sa popýtať v tomto fóre: https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/vsetko-o-dojceni/
Nedostala si náhodou menzes? Vtedy môžu detičky dočasne odmietať materské mlieko ... alebo sa teraz hnevá už aj preto, že si mu začala dávať flašku, z ktorej to tečie ľahšie než z prsníka ... Ak by bola príčina v nedostatku mlieka, skús čaje na dojčenie a dočasne odsávanie mlieka, aby sa ho začalo tvoriť viac ...
ak máš pocit, že toho mlieka je tak málo, tak nijako zastavovať nemusíš... nebudeš mať žiaden problém... mne syn nepriberal, v 6t som musela na operáciu a to už bol dokrmovaný UM, kedže som bola po žlčníkových záchvatoch... no a on nachovaný UM konečne aj spal... pýtala som sa dr. či mám nejako mlieko zastaviť, vravel, že nie, že sa to urobí samo a aj tak bolo
napriek tomu, ak máš silu, čas... opýtaj sa v tých témach, čo dali kočky linky... môžeš dokrmovať UM a aj tak sa ti môže laktácia pekne rozbehnúť a ušetríš na kupovaných krabiciach 😉
moja mala bola zo začiatku tiež nervozna, travili sme dojčenim aj cele hodiny... a nakoniec sa to niak same upravilo
🙂
homeopatikum Ricinus comunis 30 CH 2x denne 5 granúl- na zastavenie tvorby mlieka, Ricinus comunis 5 CH na podporu tvorby mlieka.
Ja by som kombinovala...hoci tiež nekojím, lebo malá vôbec nechcela a nepriberala mi...gyn. ti predpíše tabletky, do týždňa som mlieko nemala, ale dosť ma vyčerpal otázkami typu "prečo"...
Len aby si neľutovala, lebo malému nemusí robiť dobré UM...
to je normalne...mne cca v druhom tretom mesiaci tiez mrncal pri kojeni...bola som z toho nestastna, kojili sme castejsie...zopar dni, mozno tyzden som mala pocit, ze cely den iba lezime v posteli a kojime a potom sa to upravilo...sprav si cas..dojci ho co najviac a casom sa to upravi. to je sproste obdobie. prejst na umele je urcite lahsie, ale tie krasne chvile pri kojenie flasou nenahradis...snad som pomohla
obycajna salvia znizuje tvorbu mlieka.... ale to co mas ty bude obyc.laktacna kriza, to maly len musi trpezlivejsie a usilovnejsie tahat, rychlo rastie, ma tzv.rastovy spurt, tak ako kojit chces, toto nie je znamka, ze prichadzas o mliecko, ale ze drobec aj ty musite tvoje telo naucit ze dopyt je vyssi ako ponuka.... a telo slovensky nehovori, kym sa hormony dohodnu, dietatko sa trochu nervuje, viem ze to laka dat flasku, ale da sa to v pohodicke. ako chces, ak chces prestat s MM, ako pisem, obyc.salviovy caj, ale ja by som na tvojom mieste, ak chces dat UM, kombinovala, kludne...co to ta dr trepe? a neskor sa da kombinovat UM s prikrmami??? a s MM by sa nemohlo? ved ty tiez musis prestat dojcit postupne, aby si si neuskodila, nie odrazu, tak co to mas vylievat????
neprestan s kojenim, je prilis skoro !!
Deticky sa okolo 2 mesiacov menia aj povahovo, moja mala, mala tiez take obdobie ze sa hnevala na prsniku, bola nervoznejsia, ale trvalo to len niekolko dni, mozno tyzden, potom sa to upravilo. Tak ako pise lensam, chce to klud a trpezlivost, ja som mala tiez spociatku problem rozbehnut kojenie, tiez som dokrmovala (do 8.tyzdna), ale teraz si neviem kojenie vynachvalit, je to najpraktickejsie a najlacnejsie krmenie na svete, ako sa hovori, vytiahnes prsko a mas navarene 🙂.
Mala mam vyse 9.mesiacov a stale sa pekne kojime, sice uz papa prikrmy, ale mliecko si vzdy rada potiahne, ci cez den, alebo v noci, a ja jej rada dam, je to pre nu najlepsie, co jej mozem dat. Ma protilatky voci virusom, ma silnejsiu imunitu, od narodenia este nebola chora, nemala ani teploty ani sopliky (klop, klop, klop).
Chcem vydrzat s kojenim co najdhsie, aj ked nie vzdy sa mi to hodi, ale viem, ze toto krasne obdobie skonci a bude mi to luto, preto si to teraz vychutnavam, ako sa len da.
Zvys radsej produkciu mliecka, pi vela tekutin, pi Vineu, skus homeopatika, casto si maleho prikladaj, alebo stimuluj prsniky odsavanim, aby sa v nich tvorilo viac mliecka. Vsetko sa postupne krasne upravi, len vydrz.
Neprestavaj !! Drzim Ti palce 😉
ahoj, ak si viac-menej rozhodnuta prestat s kojenim, asi ta nikto z nas neprehovori... napriek tomu, kym sa rozhodnes na 100%, prosim, najdi si chvilku cas a pozri na kojeni.net - su tam rozne skvele rady jednej laktacnej poradkyne... mne v tazsich obdobiach velmi pomohli... mimochodom, moje dievcatko bude mat o 5 dni 14 mesiacikov a stale kojime 🙂
mas maleho v rastovom spurte, preto mu je docasne malo mliecka...ak by si nedokrmovala, po par dnoch sa mnozstvo mliecka prisposobi...pri dokrmovani nie, pretoze tvoje telo nedostane signal, ze treba tvorit viac mliecka. takze bud sa das na boj, neskoro este nie je...
alebo ak sa rozhodnes dalej pre um...kym len to bude trochu mozne, kombinuj to aj s mm....to je predsa najlepsie, poskodit nijako nemoze a najlepsie je kojit najme v noci.....
drzim palce
tak toto som ešte od nijakej mamičky nepočula, nepíšeš či je to prve dieťa ktoré kojíš, ak áno tak mi prepáč za výraz ale kakaná...
mlieko sa ti tvorí podľa toho ako dieťa prikladáš, ak je nervózny može ho bolieť aj bruško , a a ko vieš že má málo? máš sono oči či čo? mlieko sa ti samé stratí ak budeš málo prikladať.
a súhlasím s ibamy2,
ja som kojila do 14m, a to je to najkrajšie aj najlepšie čo môže matka dieťaťu dať, už to nikdy nevrátiš ani ničím nenahradíš
ja som kombinovala MM a UM a nebol v tom ziaden problem. Ostatne zeny ti tu popisali svoje nazory a doporucenia, ja len reagujem na tvoju otazku: salviovy caj rychlo zabera, tak 3 salky denne, salviu kupis kdelovek v lekarni, v zdravej vyzive. Nepojde to ale zo dna na den, to necakaj. Pokial uz nebudes vobec kojit, a naleju sa ti prsniky, treba trochu odsat, ale len do pocitu ulavy, nie do prazdna. Na mozne vytvorene hrce prikladat studene oblkady (napr. studene maslo alebo nieco podobne z chladnicky).
ja kojim uz 19 sty mesiac. Maly bol prvy rok nielen, ze nervozny priam mi rval bradavky. Mala som ich krvave ubolene ale napisala som annag a ta mi tiez velmi pomohla. skus jej napisat. Odstavovat 2 mesacne dieta je velka skoda. potom mozes mat ovela vacsie problemy ako nervozitu na prsniku a to infekcie so zle sterilizovanych flasiek, alebo bolenie bruska kym trafis spravne UM grckanie lebo je prilis huste behacky k lekarom z alergie na BKM, zo slabej imunity a bla bla bla. To ze je nervozne NEZNAMENA ZE MAS MLIEKA MALO. Pokial ma dieta aspon 5 pocikanych plienok MLIEKA JE DOST ak Ta zaujima preco je nervozne napis tej ANNAG je to laktacna poradkyna ma tu vlastnu temu. Drzim drobcovi palceky nech ma co najdlhsie tu moznost mat mlieko vlastnej maminky
urcite neprestavaj kojit. aj moj maly sa vrtel pri kojeni, mrnkal, natahoval sa a krcil. tiez som z toho bola nervozna, mlieko som mala, ale nevedela som tiez co mu je. trosku sa napil a hned plac. ale ani na chvilku ma nenapadlo ho odstavit.(umele mlieko nikdy nepil.) po case to neako preslo. a potom som citala, ze ho pravdepodbne bolelo brusko a potreboval si grgnut pri kojeni.to ja by som potrebovala tip ako s tym prestat, moj je zavislak a uz ma vyse roka.
"...aspoň budem vedieť, že malý je nachovaný a snáď bude spokojný..."
A keď nebude? Potom spravíš čo? Budeš pýtať radu ako znova dojčiť? Na tvojom mieste by som to neriešila takto radikálne. MM je to najlepšie, čo môžeš svojmu synovi v živote dať. Ja som prvého syna kojila 21 mesiacov, a nijako ma to neobťažovalo. Boli aj prebdené noci aj nervózne dni. NO A ČO? Prešlo to veľmi rýchlo a už sme aj zabudli. Ale za 7 rokov ešte nebol chorý, obišli ho aj všetky škôlkarske choroby. Druhého syna som kojila 19 mesiacov a ten bol oveľa náročnejší, ale nevzdala som to pri prvom mrnčaní... Dcérka má 8 mesiacov a je z nich najnáročnejšia. Nosím ju po rukách, varím s jednou rukou a prikladám snáď každú chvíľu. Ale určite neprestanem a UM mlieko nekúpim. A možno som už ušetrila na jedno nové auto! Ženy majú prsia na to, aby mohli nakojiť svoje deti. Tak prečo sa tak skoro vzdávať?
Tiež si myslím, že príčina nervozity tvojho syna je kombinácia všetkých vyššie spomínaných príčin. Takže by si ho nemala toľko motať a nedávať aj fľašu aj prsník. Odlož fľašu a dávaj len prsník a to vždy, keď ho tvoj syn potrebuje. Veď nato ich máš.
Myslim,ze sa autorka otazky nepytala ako neprestat kojit,ale naopak, tak naco sa do nej vsetky obuvate a pisete,ktora kolko koji... 😒 Je to jej dieta, jej zodpovednost,tak naco tolko zbitocnych odkazov? 😕 Keby chcela kojit,tak otazku formuluje asi inak. O tom ake je materske mlieko dolezite vie aj ten kto nechce,koniec koncov je to napisane aj na UM,takze uplne zbitocne toto cele... 😒
na zastavenie tvorby mlieka - obviazat prsniky, velmi na tesno, sprchovat v studenej vode, pripadne poziadaj lekara o injekcie. Aj ked takto skoro po porode si daj velky pozor na zapal. Ak by si predsa len chcela zabojovat (lebo fakt je to normalne, ze su obdobia, kedy si dieta začne žiadať viac), tak mne velmi pomohli jedny homeopatiká (tuším ricinol sa volali), pila som vela vinei - pol na pol s vodou, jablkový džús a čaj pre dojčiace matky. Držím palce
ahojte mam podobny problem moj ma 2mesiace sekciov som rodila prvy mesiac bol tazky pomalicky som mala mliecko ked mi nabehlo ochorel malicky tak som ho nevedela kojit teraz tak odylso ked som chcela zacat kojit zapalili sa mi prsniky gynekolog povedal treba odstavit mliecko tak som brala antibiotika a teraz je na um aj bol od narodenia kedze v nemocnici mu dali flasku ale to som neriesila ucili sme sa na prsnik teraz mam dilemu mam hrozne malo mliecka odsajem si cca 20ml o OBOCH prsnikov co mam uz robit??mali sa uz ani prisat nechce ma to zmysel??Napiste mi postu ak mate rovnake skusenosti ..........a nemoze sa mi daco stat ked nekojim neodsavam????NAPISTEEE 😨 som po sekcii 2mesiace a este mam stale brusko ako keby som 3mesiacii preco?
Obrat sa na laktacnu poradkynu, ta ti poradi. Niekde urcite robis chybu.
Zastavovat laktaciu a uplne odstavit dieta od MM je to najhorsie co mozes urobit.
Ked dokrmujes svoje dieta flasou, tak robis obrovsku chybu. Mala by si si nastudovat aspon nieco o dojceni.
Tato stranka ti pomoze...
http://dojcenie.wordpress.com/2009/11/29/preco-...
bambulkabambulkova, kojenie má vždy zmysel. Ak sa aj nerozkojíte, to odsaté mliečko mu dávaj. Zvyšuje to imunitu a je to škoda nevyužiť. Skús osloviť laktačnú poradkyňu v tvojom okolí, možno by sa malý prisal aj po dvoch mesiacoch. Ale to musíš mať v prvom rade ty záujem o dojčenie, lebo ľahké to nebude. Ale nie je to nemožné! pozri na www. mamila.sk zoznam poradkýň a určite tam nájdeš takú, čo príde k tebe domov a pomôže ti. Takto nadiaľku to nepôjde. Držím palce.
Ahojte vyje mi niekto poradiť mám 2,6 ročného syna a ešte stále kojím ale chcela by som ísť na injekciu má skúsenosti volakto dakujem
myslim, ze tu injekciu ti nedaju len tak, ze ty chces, je to len vo vaznych pripadoch, ked mamicka ma uz zapal a horucky, najprv treba skusit odstavit, ci to nepojde aj samo, ja som pred 2 mesiacmi odstavila malu zo dna na den, mlieko sa mi prestalo tvorit v takom mnozstve asi za 4 dni, da sa to zvladnut aj bez zapalu a bez zbytocneho svinstva do tela...
Ahoj, skus pit salviovy caj - tak 2-3 salky denne alebo potom homeopatika ricinus 30 CH. Mne zaberali oba sposoby, ked som potrebovala utlmit laktaciu, kedze som mala strasne vela mlieka.
jejda uz nebudte traposky....
proste ked nechce tak nech nekoji.....
kazdy robi to co chce !!!!
nedavaj malemu neodsavaj..... troska potecie ale potom to prestane.......
a hlavne skoc k lekarovi drzim palce.......
je uplne bezne ze po 6OOnedeli klesne tvorba mlieka upravi sa pre dietatko nikde nieje napisane že mamicka co koji do 1-2-3r zo zaciatku kojila bez problemou kazda tym presla mi dokonca este v 3 a 6mesiacoch bezna laktačna kriza,rastovy strup ktory do 3dni prejde po kojeni som vzdy este 20-30ml. odsala aby som zvisila produkciu je milion dovodov preco je dieta nepokojne nemusi byt stale len hladne!mne sa certila ked slo vela mlieka tak som vzdy pred kojenim trolinka odsala,neskor islo pomenej prsnik som stlacala ak bolo uplne malo prehodila na druhy prsnik ak trebalo opakovala som.hroznu chybu som urobila ked sokm malej dala odstriekane mlieko s flase to boli nervy zacala si zvikat na flasu takze sme ju zrusili a len kojila po 3dnoch to preslo kojim doteraz.
Ahoj ja som musela prestat kojit davam UM ... a mala ma len dva týždne.. Ako stratit mlieko treba si vyprazdnovat prsník a stahovat ich stahovacím obvazom a davat si studene obklady .. Alebo sa poradit z gynekologom davaju injekciu alebo tabletky na stratu mlieka ... a to sa prestane tvorit ... Ako som si vedomá toho že matka dá svojmu dietatu to najlepšie ked kojí ale sú fakt prípady ked sa kojít nedéá proste
no ak chces skoncit s kojenim tak ju prikladajco najmenej alebo vobec ked ju nebudes kojit tak sa ti ani mlieko nebude tvorit.ja sice kojim ale tiez som mala problem lebo bola na prsniku aj 4hodiny vkuse bola som hotova a poradili mi aby som ju zacala dokrmovatuz po mesiaci som jej dvakrat denne davala popri kojeni aj flasku a robim to stale okolo jednej poobede dostane flasku a potom pred spanim tak sme si zvykli a vpohodicke 🙂
..najprv bolo výlučné kojenie min.do 6 mesiacov,teraz som sa dozvedela,že do 4,každú chvíľu "niekto múdry"príde na niečo zaručene lepšie.. 😝 ja som deti kojila do 7,5 mesiaca..malú som mohla aj dlhšie,ale zostala som tehotná,tak mi zakázali..nebol problém..malý mi materské odmietal,nervózny bol,nespával celé dni a noci,vkuse vyhádzaný,všetko mi zakázali jesť,tak som to vydržala /aj to sa divím/do toho 7,5 mesiaca a ako som ho odstavila,všetko bolo lepšie,aj pleť sa mu vyčistila aj sa lepšie cítil,takže ja by som mamičku nazatracovala.. 😝 ja som sa zväzovala plienkou,ale že sú dostať aj nejaké homeopatiká na zastavenie tvorby mlieka..rob tak ako cítiš..
Ahoj, ja by som tiež ešte počkala, moja sesternica mala na začiatku veľké problémy s kojením, dcérka jej neprospievala, tak musela prikrmovať umelým mliečkom, ale popritom dojčila, čo to dalo a potom sa to krásne zlepšilo a maličká je stále kojená 😉 Skús sa poradiť s laktačnou poradkyňou, držím ti palčeky!!!
Ahoj, ja tiez prave riesim ako co najmenej drasticky odstavit moju 10 mesacnu dceru, ale chcem este kojit aspon 1-2 🙂 Zo zaciatku som mala taky isty problem ako ty, mala bola stale hladna a stale som ju mala na prsniku, trvalo to mozno do 3-4 mesiaca, dokedy sa mi normalne nerozbehla laktacia, mala sice prospievala dobre na vahe, ale len vdaka tomu ze som mala strpenie a skoro cely den som ju dojcila, este ze som mala podporu v rodine. Nikdy som ju nedokrmovala UM ani cajikom. Skus pozriet temu https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/odstavenie-babatka-ako-ste-to-zvladli-vy/ , verim ze pomoze 😵