Ako vysvetliť 2,5-ročnému dieťaťu význam slov?

27. okt 2022

Vedeli by ste mi poradiť? Ja som v koncoch. Úplne rešpektujem toto vývinové obdobie, ale ja už neviem ako jej odpovedať primerane jej veku na otázky: čo je to HMYZ, HMLA, ROSA, DYM, ...prečo sa teta dusíka (zabehlo jednej babke na svadbe...)
Ako čo najjednoduchšie vysvetliť tieto slová tak, aby ju odpoveď uspokojila?

autor
27. okt 2022

Dusila (nie dusika)

mamamasama
27. okt 2022

A to nevies zodpovedat dieťaťu tak primitívne otázky? 🤦🏻‍♀️ Google, encyklopédia, knihy.

ivangeline
27. okt 2022

Preco jednoducho? Proste vysvetli ako hocikomu.

autor
27. okt 2022

@mamamasama nie neviem

mamamasama
27. okt 2022

Ty ozaj nevieš čo je hmyz? Ako vzniká hmla, rosa, alebo dym? 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

beata_k
27. okt 2022

Ja som vysvetlila tak ako to je. Niektore veci na pocudovanie pochopil, no a niektore nie. Spytal sa o pol roka neskor a uz pochopil viac.

veronika3110
27. okt 2022

ak je zvedaná, odpovedaj jej, aj ked ti to ide na nervy... ani nevieš ako tým dieťaťu pomáhaš byť zvedavý, pýtať sa a neuspokojiť sa s tým, čo mu niekto natrepe (ako potom v dospelosti že čo je v tv tak to je pravda) ... a ak nevieš primerane veku, kľudne mu odpovedz aj odborne, resp ťažšie jeho veku...
mala som v škôlke také chlapca.. on sa strašne zaujímal o tornáda, hurikány, tsunami a potom ho zas držal černobyľ.. :D a to mal 5... pýtal sa vždy a už on bol ako taká encyklopédia...
a on normálne tie odborné slová pochytil a používal ich.. fakt by si sa čudovala... raz sa ma pýtal, že či bude Indonézia v pohode.. a ja reku že prečo by nemala byť v pohode? :D Lebo on počul, že sa topia ľadovce... a už vedel, že sa tak dvíha hladina vody a on sa bál, že Indonéziu zatopí .... a fakt je to veľmi múdry chlapec.. 🙂 doteraz na neho spomínam s láskou :D
takže ked sa pýta na hmyz, normálne jej povedz napr. o článkonožcoch, bezstavovcovh, vysvetľuj čo to znamená a uvidíš, ako to pochytí a verím, že sa uspokojí, lebo sa dozvie niečo nové...
inak teš sa, kým sa pýta že čo je to.. lebo okolo 3 rokov prídu otázky prečo a to už bude horšie :D

autor
27. okt 2022

@ivangeline kondenzaciu vody? 😀
Ja jej to vysvetľujem na 100sposobov a aj tak sa to bude pýtať 101x do dňa už 2 týždne.
Preto mám pocit, že jej to zrejme nevysvetlim vhodným spôsobom. Zaujímalo ma, či je na to nejaká overená rada.
Co je to hmyz? Drobný živočích , lienky, komáre.... ukážem, ... nestačí

autor
27. okt 2022

@mamamasama bože ženská!!!!!!!

pribinak
27. okt 2022

Hmyz: veď úkaz obrázok, vysvetli že má krídla a veľa nôh a niekedy stipe a úkaž mravca lienku motyla či osu alebo pavúka

Hmla, normálne vysvetlit a ukázať obrázok.

autor
27. okt 2022

@veronika3110 takže len vytrvať a dookola odpovedať rôznymi spôsobmi?

autor
27. okt 2022

@pribinak schvalne, ako by si vysvetlila co je to hmla?

veronika3110
27. okt 2022

určite 🙂 uvidíš, aká bude šikovná.. ona si to v hlavičke všetko ukladá a rozvíja sa 🙂

viestta
27. okt 2022

Áno, vytrvať a odpovedať. Nič iné nepomôže. K tomu hmyzu, vysvetli, vymenuj par druhov a potom sa ho pýtaj aký ešte hmyz pozná. A môžte menovať a menovať. Raz ty, raz on. Možno sa ta spýta co je chrust, čo svetluska a mate tému na ďalšiu debatu, ktorá mu rozsiri obzory.

autor
27. okt 2022

@veronika3110 dakujem🥰
Myslela som, že je trochu skoro otvárať atlas prirody🙈

autor
27. okt 2022

@viestta dakujem🥰

marianarem
27. okt 2022

Ano vytrvaj a dalej odpovedaj, to nemusi byt, ze to nepochopila, ale aj ze sa chce v tom utvrdit a rozmysla nad tym.

pribinak
27. okt 2022

Hmla? To je vtedy keď je veľmi veľa maličkých kvapociek nad zemou, nesvieti slnko ktoré by ich vysušilo. Vzniká najmä na jeseň jeseň keď je vlhko a zem nie je dosť zohriata slnkom

Veľmi jednoducho a nekomplikovane

stanulienkat
27. okt 2022

Boze moj🙄 ako to robili nase stare matere bez internetu a prezili sme to?🤔

ak_tak0202
27. okt 2022

hmlu/rosu vies vyrobit...do sklenenej 7decky vriaca voda, nad flasu tanierik s ladom a cakas a pozorujes (robili sme tento pokus pred tyzdnom s tretiakom na prirodovedu)

diewcatqoo
27. okt 2022

Ja len ze to dieta ma este len 2,5 roka. V tomto veku obdobie "co to je" a "preco" este len zacina. Obrn sa poriadnou davkou trpezlivosti, pretoze v takomto veku je to naozaj este len zaciatok. Priprav sa na to, ze aj ked nieco vysvetlis 1000x, predvedies nazornu ukazku, pripadne aj nakreslis, dieta sa ta znovu opyta, co to je a preco to tak je 🙂

carduelis
27. okt 2022

Mna ked sa deti dookola pytali ale vedela som ze odpoved uz vedia, tak som sa spytala protiotazku: Co si myslis ty?
A dieta odpovedalo a uspokojilo sa.

autor
27. okt 2022

@pribinak ano, tak nejak sa snažím. Ďakujem.
@marianarem ok, tak budem. Ja som len malá pocit, že nie som schopná jej to dostatočne vysvetliť.

autor
27. okt 2022

@ak_tak0202 super, vyskúšame aj to. Ja som jej to už ukazovala na rýchlovarnej kanvici aj každé ráno u nás býva hmla. Takže vie čo to je. Super nápad, uvidí aj ako to vzniká 😊
@diewcatqoo ok, takže je v poriadku😅 Niekedy mi to už prišlo divné, že sa to stále opýta. Pomyslela som si, to si fakt nepamätá? Nasadim ryby tuk? 🤣 (viem, že sa to podáva na vývin mozgovej kôry, ak sa nemýlim)

autor
27. okt 2022

@stanulienkat veru.... nudila by si sa teraz jak pes... nesedela by si teraz na zadku na internete

autor
27. okt 2022

@carduelis no moja sa neuspokoji, odpovie čo vie a o deň sa to opýta znovu.

dominci
27. okt 2022

to že sa pýta znova a znova na to isté neznamená, že ty to nevieš vysvetliť alebo, že ona tomu nerozumie, pýta sa lebo ju to dokola zaujíma a dáva najavo že ti v odpovedi dôveruje a stále ju chce počuť aby si ju uistila aj keď povieš dokola rovnako.... moja 2,5r. včera chcela stokrát počuť o tom valci čo je v práčovni rozumej bojler.... sama ho označila za valec a pýtala sa dokola čo to je, prečo načo a začo, chytila sa rukou a povedela že nie je tepla voda lebo nie je teplý zvonka a kde je ta teplá voda, a prečo a stále čo to je a načo to je a takto dokolečka celé poobedie... a večer sa kúpala a mala chladnejšiu vodu a vydedukovala že vo valci nie je teplá voda lebo jej staršia sestra vypustila keď sa sprchovala..... by si neverila ako im to opakovanie dokolečka odpovede na to isté pomáha sa učiť, analyzovať, syntetizovať... prajem veľa trpezlivosti prídu aj náročnejšie otázky

viestta
27. okt 2022

Počkaj keď sa spýta ako prichádzajú deti na svet. To len vtedy sa ti procesor v hlave zasekne😃

marianarem
27. okt 2022

Ale myslim ze nie. Ja mam podobne stareho syna. Niekedy mam pocit, ze jeden z dovodov, preco si stale dookola pyta nejake vysvetlenie alebo porozpravanie niecoho, je aj ten, ze sa tym vlastne sam uci, ako vysvetlovat, zdovodnovat, ako porozpravat prihodu, nejaky postup atd. Napriklad si viackrat necha zopakovat recept na nejake jedlo a potom neskor vidim, ze napriklad sam vymysli nejaky recept a hovori ho. Alebo uz aj sam zacina vymyslat zdovodnenia nejakych veci a nie ze jednou vetou, ale take dlhsie. Samozrejme tie dovody su take fantazijne 🙂 Ale teda okrem zvedavosti, ako veci funguju, tak su tam aj vselijake taketo motivy podla mna. Alebo mozno aj chce vediet, ci poviem vzdy to iste - tak si mozno vytvara v hlave koncept, ze jedna vec ma nejaku jednu pricinu.

beatrixx1525
27. okt 2022

Normálne odpovedaj dieťaťu tak, ako tomu rozumieš ty ako to vieš opísať vlastnými slovami. Deti sú bystrejšie a šikovnejšie aj rozumnejšie ako si veľa ľudí môže myslieť. Nedávno som bola s priateľovou rodinou na výlet, jeho synovcovi dedo (priateľov otec) vysvetlil vo vlaku nálepku s označením sedadla pre tehotné ženy že to je sedadlo "pre uja ktorého bolí brucho" a niekoľkokrát to zopakoval že "uja bolí brucho" ja som normálne nechápala prečo tomu dieťaťu nepovie že to je pre tehotné ženy, či sa bál že mu tam bude musieť vysvetliť celú sexuálnu výchovu alebo či sa mu priečilo povedať slovo tehotná ale decko bude teraz žiť v blude lebo dedo si myslí že 4 ročnému zbytočne vysvetľovať