Ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané?

gabika4
17. jan 2021

Ahojte, minule sa tu niečo riešilo o nadaných deťoch a mňa by zaujímalo, ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané a kedy ste začali niečo pozorovať? Otázka je nasmerovaná na matky, ktoré majú takéto detičky.

vulka
17. jan 2021

V rodine také dieťa máme. Ako 2,5 ročné sedelo pred televízorom a sledovalo losovanie Keno10. Nesmelo sa to prepnúť, kým neskončili všetky čísla. A aj si ich pamätalo.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zojkaaa
17. jan 2021

Moja zacala ,,az,, v troch (je dvojjazycna, dovtedy nerozpravala) ale potom to slo- cisla, pismena, citanie , ratanie do 10, a vela info z roznych oblasti denne sme citali encyklopedie a tym ze ma vybornu pamat, zapamatala si vsetko, tak som skusila testy ,,len tak ze co ak nahodou,, a bum IQ nadpriemer, tak je v nadanej triede
Ale ma spoluzoacku, ktora sa naucila horko tazko citat az v druhej polke 1.rocnika
Nadane dieta sa nerovna genius v kazdej oblasti, moze vynikat v 1-2 oblastiach, moze aj vo viacerych, najlepsie to zhodnotia testy a psychologicka, treba skusit, nic za to nedas

anjelicek26
17. jan 2021

Intelektualne nadane dieta sa uci v podstate same. NIe je to nadrilovane ani nasprtane a ani nie su za tym hodiny ukazovania karticiek, predcitavania pismeniek a memorovania. Tie deti vidia, chapu, pospajaju suvislosti a naucia sa to v podstate same. Je velky rozdiel sikovne a rozdiel nadane a rozdiel nadpriemerne dieta. Ty ako rodic vies len rozvijat, ukazat cestu, dat mu tie moznosti...zvysok zhodnoti psycholog casom, co je pre dieta najlepsie. Niektore "ultra nadane deti" s nasho okolia uz na zakladnej skole zapadli do priemeru a uz nevynikaju. Ine preskakuju rocniky, moj synovec v 17tich studuje na vysokej skole fyziku...

eriksonka1234
17. jan 2021

@gabika4 syn do 2,5 roka nerozprával, potom začal hovoriť v priebehu týždňa celé vety, vedel farby, počítať, v 4 rokoch poznal všetky dinosaury, ich váhu, prosto všetko o nich, skladal zložité puzzle a lega, uňho sa už vtedy prejavilo aj hudobné nadanie, v 7 r. vyhral prvú klavíru súťaž, v 5 r. bol na testoch, kde mu to už vyskočilo v matematike.... Dával na svoj vek zvláštne, neprimerane otázky, neuspokojil sa s neuplnou odpoveďou

renab
17. jan 2021

@anjelicek26 vidis, a mne psychologicka povedala, ze ked budes aj tisickrat ukazovat dietatu karticky, ak nie je na to zrele, nepochopi. Takze drilovanie je neucinne.

littlefiona
17. jan 2021

@gabika4 u nás sa to zistilo tak, že brat bol od narodenia iný, bol matematicky nadaný odmalička, už ako 5 ročný ovládal šachy. Chodil do triedy pre nadané deti, IQ 130, viac menej bol mierne autistický, ja vždy hovorím, že keď pánbožko niekomu niekde pridá, tak mu aj niekde ubere.

littlefiona
17. jan 2021

@gabika4 chcela som tým vlastne povedať, že géniovia majú problém zaradiť sa do normálneho života a vždy ako keby vytrčajú, v podstate nenachádzajú pochopenie v okolí, lebo sú iní, inak rozmýšľajú a vnímajú. Je rozdiel byť nadaný a byť nadpriemerne inteligentný.

renab
17. jan 2021

@littlefiona nie je to pravidlo. Mam tri deti a kazde je ine.

littlefiona
17. jan 2021

@renab celkom som neporozumela tvojej odpovedi, čo nie je pravidlom? Máš tri deti a každé je iné a všetky sú nadpriemerne inteligetné? To sme aj my boli tri deti a všetci sme nadpriemerne inteligentní, len každý trocha inak a každý vyniká v inej sfére. Výtrčal a bol nepochopený len môj starši brat u nás.

littlefiona
17. jan 2021

@renab a práve preto o ňom hovorím ako o géniovi, lebo tí sú uplne iní, neviem aký príklad by som ti uviedla, bol matematik a informatik a nedokázal pochopiť, keď si mu povedala, že je štvrť na dve, musela si mu povedať, že je 13.15, inak nevedel koľko je hodín.

yanni
18. jan 2021

@littlefiona Ale to, ze nevendoel pochopit hodiny, tak to nema s genios nic spolocne. Pises, ze je autisticki. Taki ludia su este specialnejsie. Ale ani zdaleka nemusia byt geniovia.

yanni
18. jan 2021

@gabika4 Mam take dieta a pravdepodobne aj najmladsie bude. Ak nie HB, tak aspon blizko toho. Ale tam je este skoro robit nejake zavery. A nie, nie je to ziadna vyhra a ani nejake mimoriadne plus do dalsieho zivota.

kittykat22
18. jan 2021

@gabika4 intelektulne je siroky pojem. Niektore deti su nadane jazykovo, niektore matematicky. Poznam deti ktore v 4r hovorili plynule 2 jazykmi - naucili sa bud pocuvanim z beznej reci, alebo same z youtube. Alebo deti ktore sa sami naucili pocitat, dokazu abstraktne vnimat geometriu a ide im logika uz v 4/5 rokoch. Su to deti ktore sa veci naucili same - bez pomoci dospeleho v ramci vlastneho zaujmu. Ale potom poznam aj deti vynimocne v hrani na hud. nastroj alebo v sporte, a tie sa sice nenaucili same, ale maju k tomu predispozicie. V kazdom pripade vidis ze to dieta vynika v urcitej oblasti. Poznam ich zo skolky.

saluda
18. jan 2021

To si proste všimneš, učí sa sám. Môj mi v 2 rokoch ukazoval písmená a čísla na obaloch z plienok, až som pochopila, že ich chce poznať. V 2,5 roku vedel číselný rad do 10, skô ako rozprával. V 3 rokoch napočítal do 20 a doteraz netuším, kde sa to naučil. Abeceda odpredu, odzadu v 2,5 rokoch.......bolo toho viac. U tvojho to môže byť iná oblasť, ale ono to väčšinou týmto začína. Alebo potom netradičné záujmy dokážu veľa povedať

saluda
18. jan 2021

@littlefiona je to presne tak, ak je niekde prudko pridané, inde je väčšinou odobraté, napríklad v emočnej, sociálnej oblasti. A to je potom už aj pre rodinu náročné

hettinka
18. jan 2021

@gabika4 nezistila som, teda nechcela som robiť zo syna nadaneho, mysleli sme, že je len zvedavý, šikovný. Zistila to psychologicka, kam sme šli pre problémy v škole.
Spätne, do školy šiel čítajúci a počítal veľké čísla bez problémov, chápal mínusovými hodnotám (že Napr 3-7 = -4), vyznal sa v mapách, lúštil osemsmerovky, jednoduchšie krížovky sám a tak podobne. Všetko samouk, nič sme ho neučili.

U dcéry sa nadanie potvrdilo až v dospelosti, šla na testy Mensa kvôli VS.

renab
18. jan 2021

@littlefiona presne o tom hovorim. Mam 3 deti, vsetky s nadpriemernym IQ. A kazde prezilo detstvo inak a inak vnimalo svet. Vdaka Bohu v dospelosti sa tym dvom starsim podarilo zaclenit do spolocnosti bez vacsich problemov a najmladsi s tym nema problem uz davnejsie.

f333
18. jan 2021

Take dieta je schopne samostatneho myslenia a napredovania skor ako je bezny vyvoj. dietata... cize dokazu spajat suvislosti tiez.. risit samostatne ulohy,chapu zadania . a dobre napreduju v skole...... nase dieta bude maturovat v 16 a nejaky mesiac.... napredovolo vo vyvoji rychlo,dokazalo preskakovat rocniky ... samo sa zapajalo este v predskolskom veku do zaujmu o veci okolo seba.. vztrebavalo same vedomosti ... Ale rodic musi dat moznost didetatut sa vzdelavat., rozvijat ..ale nie ho ´drilovat´ ci nutit.... take dieta to nepotrbuje.... je dopredu aj mentalne .....
Autisti ale do tohoto vzorca nezapadaju.aj ked vedia napriklad dobre pocitat....tam chjyba ina zlozka intelektu
Inak maju tie deti ak su rodicia ale normalne detstvo.... a na rozdiel od
@yanni viem uz posudit, mam za to, ze ze to da vela do dalsieho zivota.,ak je dieta nadane a rodicia mu dokazu poskytnut dalsi rozvoj.... ma nabeh na ovela lepsiu buducnost ....

renab
18. jan 2021

@f333 pre lepsiu buducnost toho treba trosku viac ako len vedomosti a vysoke IQ. Vysoke IQ a slovo genius cloveka stastnym neurobi. Naozaj ma len nabeh na lepsiu buducnost... ale to ma aj dobry murar, stolar....

f333
18. jan 2021

@renab Vobec si nepochopila,co som pisala..inak.... ina je buducnost stolara amurara,ina spickoveho lekara.....

yanni
18. jan 2021

@f333 Nikdy nevies dopredu, co z dietata bude. jedno aky ma intelekt. A aj je uplne jedno, ako ho rodicia podporuju. Aj HB dieta, ktoremu bolo umoznene vystudovat najlepsie skoly, moze nakoniec ako dospely skoncit horsie ako ten murar. Co s danostami a moznostami dieta v dospelosti urobi, to uz potom ty ako rodic neovplyvnis. Mozes mu dohovarat, hromzit, atd. vsetko zalezi uz len a len na tom danom cloveku. Kolko rokov ti ma dieta? AKo vies uz teraz, co z neho bude? Moja dcera (podla terajsich vypoctov) tiez bude (ak bude) maturovat v 16tich. A mozno aj skor a mozno neskor a mozno nikdy. A taky dobry pracovity murar s vlastnou firmou moze v zivote dokazat viac a zit lepsie ako zly lenivy lekar, co bud nerobi vobec alebo je len niekde v nejakej nemocke zamestnany a robi podla tabuliek. Vysoke IQ nie je vsetko. Je to len percento z toho, co cloveka posuva dopredu. Usilovnost, chtic, rozhladenost atd. pokryva to väcsie percento. Darmo ty dietatu vydlazdis v detstve cesticku, ked to nebude v zivote vediet vyuzit a samo nebude chciet nieco dosiahnut a ist z vlastnej vole a neskor vlastnym usilim za svojim cielom.

hettinka
18. jan 2021

Aj ak je dieťa nadané, netreba sa upriamiť len na rozvíjanie v tomto smere. Pre mna bolo vždy dôležité, aby sa deti okrem školy venovali aj umeniu a pohybu, mali vsestrannejsie záujmy, ako iba učenie sa v škole. Obaja vedia hrať na hudobný nástroj, obaja športujú, obaja vedia navarit, upratať, praktické veci. Podporujeme ich vo všetkom.
@yanni moji obaja vedia čo chcú a moc si nedajú “kafrať” do života. Staršia si odbor našla sama, hoci dom nemyslela, že pôjde práve tým smerom. Mladší je zatiaľ nevyhraneny, ale tiež mu nebudem veľmi radiť pri výbere povolania. Musí si nájsť svoju cestu sám.

f333
18. jan 2021

@yanni Moje dieta za nieco via cako 2 roky maturuje.... Takze viem uz ,aky ma intelekt aj potenncial,vedomosti.,.. .. a vieme uz aj na aku VS a zivotnu drahu chce ist a ma potencial...
Uplne suhlasim,ze ked je dieta este mal, ako tovje,tak este sa neda prsne zistit, ci naozaj bude dobr enaprdovat v skole naozaj.... ale ako pises,prdpoklady dobr ena to ma.ak ho podporite/cize dobra skola, motivacia , zivitny priklad rodica, co je uspesny tiez /to zohrva motivacne tiez znacnu rolu/ ,nie je dovod mysliet si,ze nebude euspesne a to nadmieru v zivote tiez.....
O tom ja pises, ze take deti nadane maju väcsi predpoklad v zivote byt uspesne....tu nejd elen o merane nejake vysoke !Q.ale skutocne vysoky intelekt.....to poznas na tom dietati.... rado s auci nove veci, nema prblem samostatne pracovat, uci sa rychlo ,nepitrbuje velke vysvetlovanie a uci s ahned v skole .nepotrbuje doma vela casu na pripravu potom......Uvidis neskor, ako bude v skole napordovat... ci zvladne latku prdpisanu na rok za niekolko malo mesiacov ci nie... atd....
Videla som ,ze je sikovna ta starsia aj pohybovo ak sa pamätas....takze tam je predpoklad,ze je mentalne dopredu .Drzim place..Nemas to jednoduche ani ona,ked je doma teraz na distancnom a aj menila prostredie aj skolu....
Inak,ja som vobec nepisala o nejakej vydlazdenej cesticke....nejako si nepochopila ,o co ide.. nase dieta chdi do dobrej sukr.skoly. Tam musi mat ako predpoklad iste znalosti ..
Ak nemas tie znalosti,tak dieta odporucia zo skoly vziat ci vylucia.....Predpokladom na prijatie na spickovu uni je tiez mat iste vedomosti/nevydrete,cize vysoky intelekt/ a nie priemer.... to sa prejavi v studiu hned..... a aj to,ci bude pre trh/spickovych zamestnavatelov atrktivny zamestnanec/
Takze sme sa asi neporozumeli....

hettinka
18. jan 2021

@f333 ja učím na gymnáziu a prešlo mi rukami viacero mimoriadne nadaných žiakov, ktorým sa ale absolútne nechcelo učiť a VS, ak na ňu vôbec šli, neskončili. A aj takí, ktorí pre vážne psychické problémy ani len nezmarurovali.
Tieto deti si zvláštne, iné, často sa cítia nepochopené, bojujú so sebou, s okolím, zdá sa im, že v škole sa preberajú hlúposti. Zamýšľajú sa nad tým, čo preberajú, kým bežný žiak sa to proste nauči a ide ďalej... nadaný rieši, načo sa to má učiť a ak vyhodnotí, že mu zo netreba, tak sa to učiť proste nebude. Bohužiaľ, v beznom školskom systéme často zlyhávajú, sú demotivovani, nemajú kamarátov, pochybuju aj o sebe.

Vysoke IQ nie je zárukou, že z človeka niečo bude.

Inak MUNI v Brne berie bez prijímačiek ľudí s IQ nad 130. Oni riesia, aby mali ľudí s istým myslením, nie nabiflenymi vedomosťami.

f333
18. jan 2021

@hettinka Na akom gymnaziu pracujes? Na sk verejnom?Ci sukromnom Ci pre nadane deti?
Ja neviem posudit IQ deti prichadzajucich na bezne sk gymnazia ani co robi MUMI v >Brne.... ja zijem a moje dieta studuje na sukr.gymnaziu v inom state.. pisem tiez o inom skol.systeme..... A pisem nie o cudzich detoch ale o mojom vlastnom ..to je co ty opisujes u svojich studentov ja nepoznam... moje nidy nebolo take ako ty tych svojich studentov popisujes..Ani jeho spoluziaci .nebojovalo ani nebojuje so sebou. ma iste vedomosti ,ktorenabera PRETOZE CHCE ma ciel,aky chce dosiahnut Normalne ma priatelov, stretavaju sa ako kazde ine deti ci mladez.,.ty opisujes nejake labilbe stvorenia na tom gymnaziu....... to asi bude tym,ake ma doma kto podmienky na rozvoj z tych deti.aka osobnost tie deti su..... a aky skolsky system na ne vplyva tiez......

renab
18. jan 2021

@f333 suhlasim s hettinka. Ja mam doma 3 taketo kusky a niekolko ich poznam. Moje dve su uz dospele a napriek peripetiam v detstve sa im dari, ale pre mna ako matku je podstatne to, ze su stastne. Uvidime, co bude z tretieho. Ale ja ako matka by som radsej videla z mojho dietata stastneho a uznavaneho murara ako spickoveho nestastneho lekara.
Dcera ma byvaleho spoluziaka, ktory bol od mala expert na hviezdy. Vystudoval astrofyziku, doktorat mal v 23 rokoch. Pracoval v spickovych laboratoriach, zarobil velke peniaze a vies co? Nebol stastny. Zrazu pochopil, ze vlastne robi nieco, comu rozumie len on sam. Nema sa s kym podelit o svoje pokroky... Zmenil pracu, robi IT ckara v jednej obycajnej firme v Brne a je stastny.

hettinka
18. jan 2021

@f333 na klasickom štátnom, už skoro 16 rokov. Tu v okoli špeciálne gymnázium pre nadané deti nie je a súkromne nemajú až take dobre renomé. Takze deti idu na štátne gymnázia, pripadne bilingválne.
Aj moje obe deti študujú na statnej gymnáziu, teda staršia minuly rok skončila.

f333
18. jan 2021

@renab Prepac mi.ale obe piseme o inom.ja pisem strikne o vysom intelekte ,ktory dava moznost uspesnosti v zivote.. ty o nejakych pocitoch s co nemaju nic s intelektm a jeho uspenym zivotom,ktory mohol mat dotycny ,nebyt jeho labilnej osobnosti.. ci toho,ze vastne ani nevedle,co chce vv zivote....
Takze ja akceptujem tvoj suhlas s mienkou inej pisatelky. Ale to neznamena,ze s tym suhlasim....

renab
18. jan 2021

@f333 co je pre teba striktne vyssi intelekt?
Nepiseme o inom, len mame rozdielne priority.