Ahojte,malý bude mať 4 tyzdne a začínám být nevrla. Nechce spavat. Vie spát iba na rukach a začínám být z toho riadne na nervy. Ked ho polozim,hned začne plakát. Ako ho od toho odnaučit? :(
odnaucit dieťa od ruk a hojdania je ako vytiahnuť rybu z vody....a chcieť aby si zvykla na vzduch...
to bábo v brúsku nonstop hojdalo... a malo tamm hluk- hotovy orchester (nie je pravda to co pise mamina vyssie, ved popocuvaj muzove brucho kolko tam skvrka ako bije srdce...atd..
preto dr.karp pisal ako jednu z piatich zasad utisovania prave biely sum (, da sa pusttit na youtube)
ja som moju dcéru vždy nosila....aj teraz je cez den so mnou buď v satke alebo nosici....a krásne tam spi...zatiaľ čo ja chodím koľko krat aj hodinu dve po izbe..
milujem ju a spravim pre ňu všetko...
ak je toto jediný spôsob ako sa cíti dobre a v bezpečí tak s tym nemám problem....
moja dcéra v postielke spí iba v noci..a vdaka tomu má už od prveho mesiaca režim... dokáže v noci spat 6 hodin...kojenie...4 hodiny..kojenie...dve hodiny...
take moja rada znie...zvykni si...
ochylu tu budu koliky....bábatka zvykne velmi bolieť bruško....vtedy potrebuje hlavne maminku a nie žiadne kvapky ( i tak nezaberaju...možno na deň ci dva)
mne moja dcéra vzdy v satle do 5 min zaspi. potom ešte nosím aspon pol hodinu...a potom si ju rozviazem a nechám si ju na hrudi...a takto spolu pozeráme tv ( ja pozreram....ona spokojne spi.... lebo ju hojdam tak ze kyvem s nohami....ma teplo...
nemoze rozhadzovat rukami - moorov reflex... kedze je na brusku..
a nonstop ju mam pod dohladom...🙂
ale ak tak veľmi chceš...tak skús chodit dlhsie kocikovat.... už je aj dosť teplo...môžete byť aj dve hodiny vonku...
my sme sa v tedy vždy fest dobre s manzelom porozpravali ...
a potom niektorym babatkam nevadi ak ich "odparkujes" na terase..prip. balkone ..a spia este hodinu 🙂
Ale naozaj ....vždy keď je najhoršie a ona mi plače..tak si poviem ze co tam po mne...veď som dospela...ale nieco boli....
malé mesacne dieta ešte nechápe tomu ze ked bude plakať ze prídeš - nevie to "zneužívať" ... ono ma vtedy ozaj nieco co mu vadi co ho bolí...
@domin9 nijako!!!! Moj syn mal reflux, po kazdom kojeni sme ho MUSELI nost, pricom bol kojeny a jedol aj 20x za den. Len moja pribrzdena ex svokra, ktorej deti boli na flasi od zaciatku ho povazovala za rozmaznaneho. 4 tyzdnovy babuliacik je prilis maly. Po mesiaci mas toho dost?!
@domin9 ak si ho daš do šatky, môže spinkať tam. Moja dcera do 10 mesiacoch spávala na mne a bolo to užasne, mohla som isť hocikedy hocikde, ona si pospala kedy chcela, nemusela som svoje aktivity prispôsobovať režimu malej 🙂
Pre dieťatko je absolutne prirodzené byť na matke. JE totiž nosenec podobne ako opičky, nasvedčuju tomu viaceré anatomické predpoklady. Takže to čo vyžaduje tvoje dieťa je prirodzene a je tak evolučne nastavené.
JUrčite odporučam kupiť si šatku prípadne ergonomický nosič, lebo nosiť celé dni na rukach je skutočne namahave...
@domin9 daj ho do postieľky a nechaj revat až kým z toho neodpadne. Aj deti v decakoch tak spia. Bože ma 4 týždne a matke už lezie na nervy. Výborne.
@domin9 uplne ťa chapem - nosiť non stop na rukách nie je nič moc. Ani v nosiči či šatke si ja osobne neviem predstaviť nosit dieťa dlhší čas - boli ma krčna chrbtica a ked som raz chcela umyť wecko s malou v šatke, tak som zistila ze jej akurat obucham hlavu o misu - proste nieee.....
Chvilku som ponosila na rukách, alebo sedela a mala na rukách a potom šup do kresielka - lehatka a tam som ju mala kym bola novorodenec, lehatko som mala vzdy tak aby ma videla, počula, ked som varila, tak na stole a popri krajani, čisteni som malu pohladkala, prihovorila sa jej. Proste nie kazdemu to vyhovuje - nosit sa, a ty ak k tomu nemaš vztah, nevyhovuje ti to, tak sa do toho nesil, len preto, ze dnes je to moda. Ano, domorode kmene nosili aj sedliačky na poli - nemali peniaze na kočiky, a ani teren to často nedovoloval....je to na tebe, rob tak, ako vyhovuje tebe, dieta potrebuje spokojnu mamu potom bude aj ono spokojne.
@domin9 mas dve moznosti. Bud ho budes nosit alebo ho nechas plakat.
Maloktore dieta sa sprava podla predstav svojich rodicov. Ja som narodenim dietata dostala taku po papuli ze este teraz sa mi hlava toci 😅😅😅 musela som uplne zmenit myslenie a cely pristup.
Keby mi vtedy niekto povedal ze budem robit to co robim tak ho vysmejem 😂
So satkami aj nosicmi ti.dobre radia..ale ked na to nie si a mas.dietata dost uz.po 4 tyzdnich,tak.neviem,ako chces fungovat dalej..skus ked tak.kojit po leziacky,kym sa babatko uspinka...babatko potrebuje maminku stale.pri sebe,hlvne takto.zo zaciatku,nic ine nepozna a je.mu s maminkou dobre...
V nosicoch som odnosila oboch synov, aj tretieho budem nosit. Oni spali, bez revu, ja spokojna s volnymi rukami. A chrbticu mam v poriadku.
Ale damy 🙂 sak sa to da pochopit,ze toho ma dost...aj pri tej najvacsej laske nam deti obcas lezu na nervy a co taka prvorodicka,ktora vycepovana radami o odchove/naje sa,odgrgne,das spat do postielky/ dostane preplesk deckom nespiacim 🙂 skus ergo nosic/satku, detske kresielko,kocik... nosila som baby,nosim aj syna v satke 🙂
@katuliena82 pretoze som unavená. Nespí cez den,nespi v noci,chce být len na rukach.
@dominikav123 ty si mimo? Mně neleze na nervy malý. Ale to,ze nevie spát bez toho,aby bol na rukach. Nikto sa ta nepytal na tvoje Mudre reci,tak si ich nechaj pře seba!!!!
Ja už mám takmer 4-ročnú dcérku, ale keď bola bábo tak tiež nevedela byť odo mňa ani chvíľu, spala tiež tak najviac 20 minút bezo mňa a hneď bola hore. Nuž keď som chcela, aby spala dlhšie, tak som ležala s ňou, uspala som ju dojčením a potom som si čítala pri nej. Toľko kníh som prečítala ako za tri roky predtým nie. Trochu nám vŕzgala posteľ, takže keď som chcela od nej odísť, hneď bola hore. Dosť neskoro mi napadlo, že dáme proste matrace na zem a to vŕzgať nebude a fungovalo. Spala dlhšie. Ja som bola dosť zúfalá po 3-týždňoch, muž cez deň v práci, ja sama doma a vonku 43°C, dalo sa ísť von až podvečer, tiež som mala iné predstavy, ako budem tráviť čas na materskej. Kočík mi zrušila hneď, takže od 2 týždňov sa nosila, až po roku sa jej zapáčilo v golfáči. Ale to tiež tak na striedačku. Netreba to vzdávať. Ak chceš, aby ti tvoje dieťa dôverovalo, keď bude veľké a bude mať svoje problémy, tak teraz to buduješ. Keď ju necháš vyplakávať a podobné rady, tak o ňu prídeš veľmi rýchlo a nikdy sa ti už nepodarí ju vybudovať.
@domin9 je to jedno... niektore mamky preferuju elasticke,pretoze sa neskusenym rukam lahsie viazu,su poddajnejsie...su urcene pre mensie a lahsie deticky,pretoze s vyssou vahou sa aj satka roztahuje a potom sa viac hodi satka pevna... alebo si rovno kupis pevnu satku a trosku pobojujes,kym sa ju naucis dobre dotiahnut,aby dieta bolo pevne a bezpecne uviazane... zvysok je uz len o materialy/ lahsi v lete,hrubsi zima,dizajne,cene... na konovi su diskusie satkarske... za mna tusim sanami,pevna,bavlna,"drzi" uz osmy rok,vynosila som v nej dcery,potom nrm
L
@domin9 ako prvu som si kuppila elasticku...su lacne..a pre novorodenca idealne...hlavne preto ze to nie je zlozite s nou viazat....
ma len jednnu nevyhodu..je len do 8 kg...cize tak doo 5-6 mesiaca...
satkovala som iba doma 😀 mne sa to vôbec nepacilo... ale pre dceru som to chcela vyskusat...
teraz sa mi to pacii...uz mame aj nosic...lebo muz chce maalu nosit tiez 😀 zastavuju ma ludia po tescu a pytaju sa odkial to mam 😀
je len na tebe co chces.
elasticka satka liliputi ma vyslla 37€
nosic zumbucca,137€
ja ju mám sice v bledohnedej...ale ta je uz vypredana..
http://www.liliputi.sk/elasticka-satka/elastick...
ale urcite by som to spravila takto znovu...že by som kúpila elasticku .. 🙂 ja si moju síce odkladam do budúcna..keďže toto je vec stara tisicrocia..tak pochybujem ze sa satkovanie môže ešte zmeniť 😀 ale nájdeš určite aj za 20-25€ v bazariku...
ale fakt by som šla do satky....lebo ja mam aj fisherprice hojdacku za 174€ a je mi prd platna....od 2 mesiacov tam nechce byt...vydrzi tak 10 minut...lebo už ju kadeco zaujima... už potrebuje pozornost...
však to je jasne ze dieťa nechce od isteho času len lezat v lehatku...ani moje nechceli - pekne na zem velka deka - mame obyvačku s kuchynou, okolo hračky, somariny čo moze - krpata sa potom začala otačať, skumat a ja som s nou lezala na deke a oddychovala, ona po mne ,,lozila,, olizovala ma...ja klideček, vankušik pod hlavou, kavička....dieťa spokojne, videlo ma a malo ,,pohyb,,.
@vejula k tomu nosencovi...nie je to celkom tak,prirovnanie k opickam nie je uplne spravne....mlada opice sa drzi svojej mamy SAMO...nepomaha mu
Ak by to tak malo byt aj u deti,ze maju byt non stop na rukach,tak by to zvladli samy podobne ako opice
@cervikpepik nie je to celkom tak, keď je opička malý novorodenec, tak ju musí matka pridŕžať, a keď je vo veku lezúňa, tak vtedy to už zvládne samo. Vzhľadom na dĺžku života u opíc a u človeka je zjavné, že ranné detstvo u človeka trvá dlhšie, kým opice sú už dávno pohlavne zrelé.
@aliosa_pn
@cervikpepik
@sardinka335
ja len k tym dnesnym opičím matkám 😉 lebo vidím, že dámy sa neunúvajú vidieť podstatu veci 😉
opičie mlada je preto na matke, lebo nemá inú šancu prežiť, mama opica nežije v dome/byte, kde ho ulozi a je..preto ho má stále pri sebe...jasne ze prtavec sa nevie držať konára atd.
a dolezite!!!!!!! takto je mláda chránené pred predátormi a taktiež pred samcami - opicami, ktorí by sa už chceli páriť s ich matkou..preto toto je jediná možnosť ako ich chrániť... V prírode samec chce čím skôr sexovať a znova sa páriť.... jasné nie starať o mladé....
takže splietať deti s opicami...ach..
@cervikpepik su aj druhy opic, kde matka robí oporu svojmu mladaťu, pretože sa nedokáže aktívne dlho držať. JE teoria, že sme pasívny nosenci, teda, kedže už nemame srsť, nemá sa sdiťa za čo prichytiť, tak používame šatku, no naše reflexy, konkrétne uchopový reflex potvrdzuje, že mlada človeka sa uchopiť chce, reflexne uchopuje akonahle na dlani cíti niečo... prst, či hocičo iné, abdukčno - flexne postavenie nožičiek tiež svedčí o tom, že je pripravené sa uchytiť na tele matky. Takže ano dieťa po narodení očakava, že sa ocitne na tele matky, nie že bude ležať v postielke.
Jedna paní sa dokonca snažila dokázať, že ludia su pasivny nosenci a su schophí sa udržžať na tele matky v pozicii na boku.
@mima4 opice neopice....je nepopieratelne ze niektorym detom ta poloha vyhovuje inym nie. A ak by mi to malo vyriesit problem preco nie?
@domin9 este je urcite malicke potrebuje citit matku. Dojcata sa zvycajne budia 4-6 krat za noc. Mnohe z nich okamzite opet zaspia,ale niektore placu az kym ich rodic neutisi krmenim maznanim nosenim narukach ci prihovorenim. Je to proste zvyk lebo tieto deti su zvyknute zaspavat pri dojcebi ci flasi mliecku kolisany nosenim na rukach a ked sa v noci zrazu zobudia samy placu az kym nepride rodic a neutisi ich tak ako su zvyknute. Rada? Skus ho uspat sposobom na ktory najlepsie reaguje potom ho skus polozit do postielky ospale nie spiace. Tak aby zaregistroval ze je vo svojej postielke potom by uz nemal mat tolko sil protestovat. Ak protestuje mozes ho najprv ponosit a potom ho dat do postielky a hladkat ho a drzat za rucku kym nezaspi. Ak sa ti to podari mozes postupne vypustat niektore kroky skracovat uspavanie a nechat ho same aj ked este uplne nespi. Je to velka sanca ze si na to zvykne. Drzim palce😀
@marcelatje jasne, rob to, s cim si ty stotoznena.
@mima4 no a kedze my zijeme v domoch,bytoch,nebezpecie nam nehrozi,samec nas na sex neuhana hned po porode,a uz vobec s nami nechce par mesiac dalsie potomstvo,tak my ludia kludne mozeme dietatko polozit do lezadla,na deku,kobercek bez toho aby sme sa bali,ze nam ho nejaky predator zozerie,cize nemusime ho mat stale na sebe nacapene,ze? 😉
ak by matke opicke nehrozilo nebezpecenstvo,mozno by sedela na strome opicky by sa okolo nej hrali...
Vsak je to uplne malinke babatko, potrebuje citit maminu. Moja zaspavala na rukach cely prvy rok, cez den sme to riesili ergonosicom a satkou, na nocsme ju uspavali striedavo ja a manzel. A v noci prveho 1,5 roka bola bezne aj 10krat hore, a prezili sme to. Neocakavaj od babatka privela, prave vyslo z tichucka a teplucka na tento hlucny, osvetleny a "presmradeny" svet, je to pren mozno privela a citi sa bezpecne len v tvojom naruci. Neupieraj mu jeho jedinu istotu v zivote