Ako naučiť bábätko chodiť samé

arcticcode
25. dec 2019

Chlapček má 16 mesiacov, chodiť začal asi pred mesiacom, ale stále je to len v tej rovine, že chodí len ak ho držím za obidve ruky. Zrejme sa bojí, že spadne, ale zas na druhej strane, ak ho pustím, tak vidím, že ešte nedokáže sám tak udržať rovnovahu, ako by sme chceli. Lenže zas keď ho držím, tak skoro vôbec sa ani o mňa neopiera, chodí v podstate sám, len sa ma pridržiava, málokedy cítim, že by sa o mňa "zaprel".
Takto za ruky dokážeme spolu prejsť aj kilometer v kuse. Ja mám síce potom kríže fuč, ale čo človek neurobí pre dieťa :D Sám zatiaľ urobil doma v kuse asi tri kroky, aj to také "pokakane". Neviem čo mám robiť a ako ho naučiť, aby chodil sám. Predsalen už vek na to má.

pribinak
25. dec 2019

@arcticcode pýtajte sa k fyzioterapeutovi.

arcticcode
autor
25. dec 2019

@pribinak Mam kamaratku fyziterapeutku. Nevedel som , že sa to takto rieši. 🙂

selest
25. dec 2019

Pustit. Tiez som to chvilu robila a potom muz povedal ze ked je s nim on normalne prejde sam😂tak som ho pustila len som behala za nim keby padal😂par dni na to behal po byte ako sarkan. Neviem ci mal 11 mesiacov vtedy..

mima1
25. dec 2019

Naco ho ucit? Netlac. Ked bude sam chciet pojde sam.

pribinak
25. dec 2019

Nevodit za ruky. Treba ho nechat aby chodil popri stene, nábytku. Tak sa najlepsie naučí chodit

selest
25. dec 2019

Dietatko si musi najpr posilnit svaly, a k tomu sluzi to ze stvornozkuje a ze beha popri nabytku, stokrat za den si cupne a skusa sa sam postavit atd.

pribinak
25. dec 2019

Toto je off topic, ale 16 mesačne dieta nie je babatko. To je uz batoľa.

veronikaszabova
25. dec 2019

Urcite by som s nim nechodila za ruky - zakazane to mali vsetci v rodine ( jeden zacal chodit v 10.5m, druhy v 10m) Sam sa pusti, ked bude pripraveny. Spolieha sa na teba

arcticcode
autor
25. dec 2019

@pribinak Popri stene a nábytku lieta od deviateho mesiaca. Vyšplha na gauč, ba dokonca raz aj na TV stolik. Vyjde na taburetu a z taburety šup ho na stolik. Asi bude horolezec. 10 sekund mi minule trvalo, keď som ho nechal sameho a šiel sa napiť z vodovodu. Pridem naspäť a chlapec už na predposlednom schode na horné poschodie. Za 10 sekund dal 13 schodov, chybal mu posledny štrnasty. Je to hazard, nemaš šancu ho nechať o samote ani 10 sekund.

@selest Toto už všetko robí dlho, najmä na posteli sa váľa, hlavou ryje, kotrmelce robí. Cirkusant maly :D

arcticcode
autor
25. dec 2019

@pribinak Ja to beriem tak, že dokým nosí body, tak je to babätko. Keď bude nosiť tričko, potom už nie je babätko, ale dieťatko :D

mima1
25. dec 2019

Hmmm moj 3a pol rocak nosi body cize je babo este 😂

pribinak
25. dec 2019

@arcticcode tak ho daj pozriet kamoske fyzioterapeutke a uvidis co povie

pribinak
25. dec 2019

@arcticcode 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

selest
25. dec 2019

@arcticcode tak ho nevod za ruky a on sa casom osmeli. Jasne ze tie prve tyzdne je ta chodza taka labilna. Mozno preto sa aj boji. Ale ak je taky zivy tak urcite chce chodit len to nemusi skusat kedze sa ma koho drzat. Ja by som to skusila tak ze by som ho nechala, nech chape ze uz ho nikto vodit nebude a bude to musiet skusit sam.

arabeska
25. dec 2019

@arcticcode ahoj, v prvom rade on nechodí, chôdza je až keď dieťa samostatne prejde myslím 15 krokov. Tým že s ním chodíš za ruky, tak on zapája úplne nesprávne svaly čiže mu tým ani nepomáhaš. Nechaj to na neho, on sa pustí keď bude jeho telo pripravené. Ukáž ho kamoške...

saskia_98
25. dec 2019

Moja mamkA nam davala do ruky utierku/plienku co prislo aby sme mali pocit ze sa drzime a som to postrehla aj na synovi ked sa ucil chodit a mal v rukach utierku, ze drzal daco, pekne sam presiel cez celu miestnost.

vtaca
25. dec 2019

Nechapem, preco niekto vodi dieta za ruky. Krize bolia a dietatu to neprospieva. Na co je to dobre?

pralinka1512
26. dec 2019

K fyzioterapeutovi? Prepanajana...ved ma len 16 mesiacov, nie 5 rokov, ze nevie chodit a ma vazny problem. Vsetko ma svoj cas. Ked sa posilnia svaly a dieta si je iste zacne chodit. Pride to samo. Naco to silit....

blunka
26. dec 2019

Tiež mi je čudné ako ťa vôbec napadlo vodiť ho za ruky. Však je k tejto téme už milion článkov, že sa to nemá a deti vodené za ruky začnú chodiť omnoho neskôr. Podľa toho čo píšeš, tak je šikovný a obratný, keď už od 9 mes. chodí popri nábytku a v pohode sa štverá.
Má zafixované že "chodenie = niekto ma musí držať za ruky".
Ani by ho nenapadlo, že to má byť inak, keď sám píšeš že kilometer takto prejdete.
Moja chodí okolo nábytku už skoro 2 mesiace (asi 1,5) úplne kvalitne a rýchlo.
A som teraz jej 2x ukázala čo je chodenie - chytila som ju pod pazuchami - myslím za rebrá ako je hrudník objala a prešla som s ňou tak 2x izbu (asi do 10 krokov). Len aby videla, že aj toto sa dá robiť - ísť cez izbu krížom a nie len popri nábytku okolo. A viac to neopakujem s ňou, nech ide sama. Možno zas za týždeň jej to isté ukážem, aby si spomenula že to aj tento pohyb krížom izbu sa dá robiť. Ale sama bude musieť ísť.

arcticcode
autor
26. dec 2019

@blunka dnes je ku bsetkemu milion uplne protichodnych clankov, takze sa uz radsej na nic nespolieham. Aj mna vodili za ruky a tu som, zivy a zdravy, nic sa mi neposkodilo.

alenkay7
26. dec 2019

@arcticcode nie je ešte pripravené mi sme chodili k rehabilitačné koli niečomu inému a ta nám povedala že podľa štúdie ma čas chodiť do dvoch rokov, naša začala sama až keď mala 18mes. A pár dní a ver mi takých deti je viac, ja hovorím ze sú lenivsie. 😉 Síce aj ja som bláznivá že nech už začne ale príroda je príroda.

maciatkolulu
26. dec 2019

@arcticcode môj ma šesť a ma tielkove body a ja 42 a mam tiež, celkom zaujímavá schéma klasifikácie babatka😉zdravé 16 mesačne dieťa má chodiť samé...

maciatkolulu
26. dec 2019

@alenkay7 neviem, mam tri deti, kopec známych s deťmi a ešte som nepočula, nevidia, že by bolo ôk, aby zdravé dieťa začalo chodiť v dvoch rokoch. Moja prvá mala dosť vážnu diagnózu, a viem, že nám hovorili, že do tých 13 mesiacov je taka horná hranica u zdravého dieťa, že začne samostatné chodiť. Určite by som pri 18 a viac mesačnom dieťaťa ti sa nespoliehala, že je to ôk. Keď sa môže niečo zanedbať a začať neskoro s riešením problému. Inak mam pocit, že dnešné deti majú čas už na všetko....

alby2014
26. dec 2019

@maciatkolulu horna hranica dnes u dietata na zaciatok chodze je 18 mesiacov. Viem, to kvoli tomu, ze svagrina s oboma buchtami svojimi malymi chodila cvicit vojtovku a tam to riesili. Dieta okolo roka samostatne v priestore vobec chodit nemusi, ak je tam jasny vyvoj, ze stvorvnozkuje, stavia sa pri nabytku, chodi okolo nabytku etc.
@arcticcode dieta sa za ruky chodit nema, ako nema byt v chodaku, ci hopsadle, dieta ma k tomu dospeit samo a ma cas ccca do 18 mesiacov na ZACIATOK chodze...to, ze nas vodili za ruky, boli sme v chodakoch..tak medzi nami a nasimi detmi veda, vyskum pokrocil a je dokazane, ze to chodi...dieta ma zakodovane, ze pokial nie je problem proste sa jedneho dna postavi a ide...je to nam dane. Mysli, ze nase praprabrabky deti vodili na poli za ruky, ci mali deti chodak? A vari nechodili? Pust ho, nevod ho...cakaj ..ono to pojde...Ak chodi okolo nabytku je to otazka casu, ak neveris, spytaj sa ftk fyzio, ale kazda ti povie, to, co tu piseme...Zakladne pravidla su dnes neposadzat, neverikalizovat, nevodit s oporou...evolucia to vyriesila za nas.

evalin88
26. dec 2019

Ja s partnerom sme vobec nevodili za ruku, furt som maka pocit, ze ma cas, asi 5 mesiacov iba stvornoskoval, potom dlho chodil popri nabytku, dosli sme na navstevu a tam nas pribuzni este zvozili, ze co sme za rodicia ze s nim nechodime za ruky, oni s nim chodili :( doma vedel, ze ak niekam chce ist, musi ist sam. Mame iba jedny krize... ked mal nieco cez rok sam sa pustil a odvtedy ani pocut ze za ruky. Vsade chcel ist sam aj vonku.

arcticcode
autor
26. dec 2019

@evalin88 no vsak, len problem je ten, ze 14 mesiacov je uz kus viac ako "nieco cez rok".

h2so4
26. dec 2019

Môjmu malému pomohol malý detský golfáč. Pobehal s ním kilometre a samostatne začal chodiť keď mal 22 mesiacov.

sense
26. dec 2019

Nevodit za ruky.... ak chodi popri stene tak pockajte do 18mesiacov a potom skuste fyzioterapeuta.... ale do 18mesiacov by som neriesila a "nenutila"

evalin88
26. dec 2019

@arcticcode az o tolko nie, 🙂 este ma napadla drevena hracka na palicke, ale opytala by som sa tej kamosky ci je to vhodne. My jednu mame, maly s nou obcas beha aj teraz.

asia83
26. dec 2019

@arcticcode Dieťa vie samé, kedy je pripravené chodiť. Ak mu oporu dáte, bude ju hľadať. My sme dcéru ani raz nechytili za ruky. Sama prešla keď mala 14 mesiacov. Potrebujete sa pretekať so susedou, že už vám musí chodiť? Vek na chôdzu je 18 mesiacov. Dovtedy má čas.