Agresívne deti

kubuliatko
17. feb 2013

ahojte. pohybujem sa v kolektive mamiciek ktore maju 2 - 3 rocne deti. Ja mam 2 rocneho syna. Chcem sa vas opytat ci je to nejaka forma hry ked si deti vzajomnne fyzicky ublizuju ? myslim tym strkanie sa tak ze to druhe dieta spadne a ublizi si, bitie sa predmetom po hlave, strkanie sa do steny, vytrhavanie si hraciek z ruk, vypichovanie oci atd., Minule som mojho syna obliekala do overalu a lezal na zemi, a kamaratkyn 2 rocny syn pribehol uz obuty a zazal ho kopat do hlavy. Je to normalne??? viem ze take male deti nevedia odhadnut nebezpecenstvo ale boli vzdy deti take? ich maminy mi pripadaju normalne a vyhresia svoje dieta zakazdym ked druhemu dietatu ublizi, tak neviem kde sa to v tych detoch berie.

kristiii
17. feb 2013

@kubuliatko ahoj, nepoviem že to je normálne lebo by ma tu dalšie zožrali 😀 ale napr. z mojej skúsenosti, moj malý bol do svojich cca 2,5 roka strašne mierumilovné stvorenie, každé iné dieťatko pusinkoval, objímal...a potom prišiel nejaký zlom..raz šiel kolo menšieho synovca a sotil ho tak že treskol na zem...som nechápala, normálne som nevedela ako zareagovať..a odvtedy je naňho protivný. A presne taký bol aj starší synovec okolo 3roku, každého mlátil, cápal a potom ho to nejako prešlo, našiel si asi lepšie zábavky. Takže ja len dúfam že s pribúdajúcim rozumom 🙂 to prejde aj mojho. Inak napr. minulé leto si moj krpec požičal od jedného chlapca na ihrisku motorku /jeho mamina to dovolila/ a on za ním dobehol a také mu dve vylepil, že malý bol tak mimo že aj plakať začal až asi po minúte. Možno aj vtedy to obkukal a zistil že byť dobrý sa vždy nevypláca 😝 no neviem.

yukki
17. feb 2013

Je to normálne v určitom veku u niektorých detí. Moja jedna dcéra taká bola-a mohla som sa snažiť akokoľvek o opak, druhá nie a nič nebolo treba.

abbie
17. feb 2013

No bohuzial,je to normalne ... je uz len na rodicoch,aby taketo chovanie usmernili v danej situacii .. poviem priklad- moj 2 r. syn bol v bazene s gulickami s jednym dievcatkom,ktore bolo tak o rok starsie a zacalo mojmu malemu buchat lopticku o hlavu a jej otec sa len prizeral a nic nepovedal, zacala to robit zas a uz som sa nastvala a skrykla na nu nono a az potom jej povedal ze to sa nerobi ... mala som dost

vefi89
17. feb 2013

neter takto "tyranizovala" môjho chlapčiaka, ale veru on také stavy nemá 😕 raz sa stalo, že sotil jedného chlapčeka, ale v momente mu moja ruka pristála na zadku a odvtedy nie je problém. nepoviem, je zákerný, ale len ak niekto "napadne" jeho. neter ho takto dusila pod krkom a sotila ho do ružového záhonu, on sa postavil, oprášil si zadok a vrazil jej na nos. ale to som nejak extra neriešila, bola to fáza obrany a nie on začal, tak som mu len povedala, že sa to dá riešiť aj inak ako vracať úder.. inak prvý sa do ničoho nepúšťa

miskax2
17. feb 2013

@kubuliatko vieš čo ja ma takeho synovca a mne sa to nezda s kostolnym poriadkom ano je sice ešte malý ale čo je veľa to je veľa ako kď mi prišla mala dohryzená na oboch lícach tak do už bolo príliš potom vyzerala ako keby sme ju doba pesťou zbili.....ja som si dlho myslela že je to v tom malom chlepcovy ale minule som ho 4 hodky strážila a prišla som na to že je to len alen v rodičoch pretože oni mu sice niečo nakážu ale potom to spravia za neho keď nepočúva a tak podobne proste sú nedôsledný vo výchove ja som to spravila tak že keď napríklad stál blízko TV tak som mu trikrát pvedala sadni si na gauč a keď neposlúchol jednoducho som ho vzala a naten gauč som ho nasilu posadila alebo keď niečo zdodil tak som trvala na tom aby to zdvihol sice na mna skušal krokodílie slzy ale trvala som na svojom po4hodinách už nebol taký agresívny a bol kľudnejší aj prv poslúchol.... nuž ale pršla babička a potom matka a moja snaha sa vyparila......

piacere
17. feb 2013

Sesternicina staarsia dcera ( o pol roka) nezniesla, ak sa pozornost venovala aj mojmu synivi, tak ho bila po ruckach, stipala ho do ruk, nic mu nechcela pozicat, vymyslala si!!! hluposti, ze ju udrel a pod. pritom som bola cely cas pri nom, ani sa jej nedotkol, lebo sa jej bal. Moj maly akonahle natrafi na taketo spravanie, cuvne a viac sa s tym dietatom nechce uz nikdy hrat, proste totalny blok...

tanyja
17. feb 2013

môžem sa pridať? mám 3,5 ročného chlapca a v poslednej dobe si chce presadzovať len to svoje: vysávam a kričí na mňa -mama nevysávaj, chodí do škôlky, tam sú deti všelijaké, odkukajú od seba, čo to pochytia, nikdy nebil deti, len žiaľ ani tomu sme sa nevyhli - dostal ranu , tak ju vrátil ; môj malý je zlatý, vyhrá sa, šikovný je, rozumný je, zaujímajú ho rôzne veci, len keby nebola tá tvrdohlavosť a hlavne zanovitosť : situácia sa vyhrotila teraz v piatok , keď tak vehementne odmietal akúkoľvek situáciu, že začal hádzať všetko na zem, čo mu prišlo pod ruku , po dobrom nepomáhalo, po zlom nepomáhalo, ako keby ani nevnímal, napokon mm išiel von sám, ja som ostala s malým von, nech sa ukľudní, lenže akosi neprestával a stále gradoval, tak už či som chcela alebo nie, musela som ísť na vec ručne stručne....a prestala si ho všímať, nakoniec som aj plakala, že ma to mrzí, že ja som ho nosila v brušku a on ma teraz chce biť - to s ním pohlo, doniesol mi vreckovu a poutieral tvár, čiže veľmi dobre vie, čo robí !!
v noci ma začína skúšať s tým, že chce ísť spať k nám do postele - nepopustila som, síce 15 minút reval, ale nakoniec sa išiel vycikať, uložila som ho do postele a spal vo svojej krásnej posteli až do rána....
proste je to zaberačka tieto naše deti, neviem, či to má len takéto ťažké obdobie, alebo chce byť takýto tvrdohlavý nastálo 😖 , kto vie, nech mi poradí ako sa zachovať v podobných situáciách 😎

aristka
17. feb 2013

môj najstarší mal v 2 rokoch afektové stavy,doslovne sa mi plieskal o zem ako keby nevnímal,nechali sme ho vybúriť v spálni,tam si neublížil,časom som prišla na to,že keď som videla,že to na neho ide chytila som ho a jemne som mu začala fúkať do tváre,akoby začal lapať po dychu a prešlo ho to,ak moje dieťa ma buchlo,vrátila som mu to,ak moje dieťa buchlo iné dieťa,som prišla k nim a dovolila som ranenému dieťaťu mu to vrátiť a povedala som mu ,aspoň vieš ako to bolí.keď udrieš,ak bolo udreté moje dieťa a bolo to v rámci bezpečnosti bolo na ňom či to vráti alebo nie,ak tí drobci trucujú a neposlúchajú doma,treba ich dať od seba napr.do druhej izby a povedať špatný chlapec alebo dievča a príď keď sa ukľudníš a opakovať to pokial sa neukľudní lebo bude za vami utekať,ale v žiadnom prípade dieťa nezatvárať.ak vás udrie primerane mu to vrátiť,čapnút po rúčkach,treba skúšať čo na nich platí,ale dať po zadku nech je posledná alternatíva a nie častá lebo sa to ešte zhorší a ešte niečo treba zvýšiť chválenie dieťata,ja tak bojujem s našim tretím drobcom,takže veľa zdaru a pevné nervy 😵

kubuliatko
autor
18. feb 2013

dakujem za vase nazory. ja som skor na druhej strane a to je ta ze moj syn je totalny flegmatik a je strasne kludny a ostatne deti to asi citia a pridu a len tak mu skoro vypichnu oko. len tak ho tresnu o stenu, len tak ho zacnu kopat do hlavy atd. a moj syn len stoji a place a nebrani sa ani to nevrati. mozno moj pristup nie je spravny ale tiez mu vravim ze ked mu ublizia nech im to vrati.

kubuliatko
autor
18. feb 2013

ja by som skor chcela vediet co mam robit aby ostatne deti furt neoxidovali okolo mojho dietata a nevrtali do neho. vsade kde pridem ci je to detsky kutik, detske ihrisko navsteva atd. ho zacnie nejake dieta obtlkat. moj syn nie je anjel ale nezazila som ze by nejake ine dieta udrel alebo strcil

hajajanka
18. feb 2013

Ja by som povedala, ze u dietata su take obdobia, kedy to normalne je. Samozrejme sa to musi riesit, ale ano, je to normalne. Dietatu treba vysvetlovat, vysvetlovat a vysvetlovat. Ja sama mam z neustaleho vysvetlovania uz hlavu ako melon, ale nic ine mi nezostava.
Dieta mnohokrat nevie odhadnut, co sposobi druhej strane alebo ze by to mohlo sposobit nieco zle. Ja nasho upozornujem, ked nerobi nieco spravne a snazim sa to riesit. Neriesim to bitkou, lebo by som mu ukazala, ze vlastne to, co robi on, robim aj ja (a on to povolene nema a ja by som mala?). Chce to pevne nervy!

kubuliatko
autor
18. feb 2013

@hajajanka ano suhlasim stebou ze deti nevedia odhadnut co svojim spravanim mozu druhym sposobit.

mamavera
18. feb 2013

nečítala som diskusiu, len napíšem, že u detí to môže byť spôsob nadviazania kontaktu. Dvojročné dieťa nevie, že to druhé dieťa bolí, treba mu to vysvetľovať stále dookola, tak ako píše hajajanka a pri opakovaní rázne zasiahnuť - zobrať dieťa z dosahu ostatných. Zvyčajne pochopí veľmi rýchlo.

mandragora22
18. feb 2013

@kubuliatko nie je to normalne. ja mam velmi, ale vazne velmi zivu dceru, ktora vo svojich 3 rokoch papuluje ako diva, dokonca skusila aj ruku na mna dvihnut. nevadi, staci jedna kvalitna na zadok a mam dobry mesiac pokoj od jej "vrtochov". podla mna toto robia deticky rodicov, ktori za ziadnu cenu nemienia dat svojim rozmazlenym ratolestiam jednu vychovnu. ja sa uz teraz obavam toho, ked moja nastupi do skolky, ze stretne agresivne deti, lebo ona sama nie je agresivna doma, iba vzdorovita a aj v tom uz davno vie odkial-pokial. ja neznasam agresivne deti a ukrizujte ma, je mi to jedno, ale chybu vidim len a len v rodicoch a vychove. a to mam doma naozaj anjelika-diabla, ktoreho musim castokrat krotit aj za cenu toho, ze dostane vyprask, ale velmi dobre vie, ze druhym sa nesmie ublizovat. ja nemienim zo svojho dietata vychovat rozmaznaneho pracka, ktory bije ine deti, mne osobne je z takychto deti a hlavne ich rodicov zle 😝 😝 a nemam 20 rokov, ale podstatne viac a vypocula som si uz nie jeden pribeh rodicov deti o tom, ako sa snazili skrz humannu vychovu - hlavne teda neudriet dieta, vsetko mu len vysvetlovat, a vysvetlovat a donemoty.... a deti prisli do puberty a uz boli tak navyknute na to, ze sa im nic nestane, ze oni DETI!!! svihli jednu rodicom, tak dakujem, neprosim. takze podla mna toto nie je normalne a konkretne dietatko, ktore kopalo do HLAVY!!!! to tvoje, potrebuje presun od rodicov do detskeho domova alebo nahradnej rodiny. inak z neho vyrastie nasilny egoista 😝 😝 😝 😝

mandragora22
18. feb 2013

@kubuliatko este som si precitala to o detskom kutiku, vies kolkokrat mne je luto, ked svojej dcere jasne a razne vysvetlujem, ze toto ci hento nesmie a pridem niekam medzi "deti" a tie jej ublizia? a ich rodicia len stoja a kukaju, alebo "dohovaraju"??? akonahle sa otocia, tak ich deticky opat ublizuju dalsim? mne je z toho prepac za vyraz, na grcanie, ked vidim, ako niekto 100x dohovara svojmu agresivnemu decku namiesto toho, aby mu raz tresol na zadok a mal by pokoj. ako mam potom ja vysvetlit malej, ze ona nesmie bit ine deti, inak bude po zadku a ju samu biju a tym druhym detom nikto nic??? fakt mi je to luto po tej stranke. 😒

mandragora22
18. feb 2013

@aristka no nejak tak podobne fungujeme aj my... zial, nie kazdy ma takyto nazor. ale ved ako sa do hory vola, tak sa z hory raz ozve 😉

mandragora22
18. feb 2013

@tanyja toto je typicky vzdor, toto som mala aj ja, ale vo veku 2,5 mojej dcery!!!! nervy moje ubohe, ale uz je to za nami, dufam... teraz uz len papuluje... 😅

aliza
18. feb 2013

@mandragora22 ja neznasam agresivnych rodicov, ktori nevedia vychovu riesit inak ako vypraskom 😠 . Ze odkial ta agresivita ide, ze? zaujimave, ze moje nebite deti agresivne nie su, cim to asi bude? Ty bitkou dieta ucis, ze bit sa nema? 😨 Uzasna logika. A nehadz kazdu vychovu bez bitky do jedneho vreca. Je rozdiel vychova a vychova. Hranice sa daju urcit aj inak, ako bitkou, ale za to, ze ty sama to inak ako bitkou nevies, tak nekritizuj druhych, ktori to vedia a maju normalne vychovane, slusne deti. To, ze niekto nebije neznamena, ze dobre vychovava a naopak. Vychova nie je o bitke, nebitke, ale o stanoveni hranic a ich doslednom dodrziavani a o respekte.

aliza
18. feb 2013

@aristka no, ja sa ani necudujem, ze je tolko agresivity medzi detmi, ked ich vlastni rodicia vedu v zmysle 'oko za oko, zub za zub' 😨 A vyzvat cudzie dieta, aby naspat buchlo to moje 😨 , k tomu sa neda ani nic napisat 😕.

dai
18. feb 2013

@aliza suhlasim... ja osobne si ale myslim ze v urcitom veku a v urcitom charsktere to normalne je... ja mam 2 deti - malinka je velmi temperamentna - okolo 2och rokov mala asi 2-3pokusy o bacnutie - bolo sme ale s muzom odhodlani to netolerovat - ked sa pokusila bacnut ine dieta tak sa z miesta cinu po vysvetleni ze sa to nema odchadzalo - nech ju to tam neviem ako medzi detmi bavilo... po case si uvedomila ze tadial cesta nevedie a do skolky nastupovala ako dieta zive ale bez naznaku agresie...
moj syn ma teraz 1.5 roka a tiez to u neho jemne zacina - on to bacanie povazuje za hru - proste tap tap tapusky- zrazu spravil tap po sestrinej ritke - ta ss rozosmiala ako diva a osvtedy sa mu snazime vysvetlit ze to smiesne nieje... len.mudi aj teraz 5 rocna segra spolupracovat co pri jej temperamente nie je vzdy mozne kedze ona blaznenie sa este stale povazuje za super hru😉
nesuhlasim s agresivnom vychovou ( vidim totiz ze mnohokrat sa tou bitkou vybijaju len rodicia - priste maju nervy a nevedia ako inak tiesit situaciu tak udru - dieta samozrejme stichnehlavne teda vo veku 2-3roky kedze silnejsi sa prejavil... co ale dlhodobo tomu dietatu tou bitkou vstepuju ke sposob riesenia konfliktou, fkt ze fyzicky silnejsi vyhrava etc.

dai
18. feb 2013

druha vec je ze tieto bite deti to chovanie aj tak budu znovu a znovu opakovat kedze vlastne nechapu co je na nom zle...
nesuhlasim ale ani s benevolentnou vychovou dtylom ze fieta sausi presadit a aby si 2-3rocne deti riesili konflikty same - hlavne ked je v hre agresia tak by podla mna mal kazdy rodic zasiahnut...

osobne mam skusenost s 3mi vyraznejsie agresivnymi detmi - u vsetkych vrchol bol okolo 2-3--4roky - rodicia pritom deti nezanedbavali ale sa o ne pekne starali a cidzie deti pred svojimi chranili - islo pritom o 2 dievcatka a jedneho chlapca - vo veku 5rokov uz ziadne z nich agresivne crty nemalo

digysa
19. feb 2013

@kubuliatko Je to normalne...akokolvek sa ti chce vynadat druhym detom a zakricat na nich ake su zle a drze.....tak to nerob...

Do 4-och rokov sa to zlepsi.....

Myslim vsak, ze v takychto pripadoch by mal vzdy zasiahnut rodic dietata a usmernit ho... VZDY

Velmi dobre pomaha tato finta, mam to odskusane- ak su deti kdekolvek...pri prvom priestupku upozornut, pri druhom priestupku upozornit s tym, ze odchadzate prec....pri tretom priestupku odist prec od deti z parku, z bazenu, z ihriska..atd.....

Leeeeeeeeenze, vacsinou to tak chodi, ze mamicky sa "zahovoria" a ktora by chcela hned odist prec, ved sem este len prisli? A este lepsie, kto ma cas stale davat pozor na deti? No a potom mame problem, kedy MY rodicia vidime iba tie nevychovane deti (ktore nemal a stale nema kto vychovat 😔 )

aliza
19. feb 2013

@dai suhlasim s tebou. Aj moj maly asi 2x skusil zo srandy capnut a tiez som to hned riesila. Chytila mu rucku, povedala nie a namiesto toho sme robili 'moja', cize pohladkali. Odvtedy to neskusal. Robila som to tak aj pri dcere. A samozrejme, ja som riesila kazde jedno nevhodne spravanie, aj som dceru zobrala z ihriska, ked robila cirkus za hracky alebo tak. Stacilo raz a bol pokoj. Ale su rodicia, ktori sa len vyhrazaju a skutek utek. Take to typicke: 'nerob lebo nedostanes to a to, nerob lebo nepojdes tam a tam, nerob lebo pojdeme domov.....' a dieta to urobi a rodic aj tak vyhrazku neuskutucni. Takze v tom je chyba a nie v tom, ze dieta nedostava vychovnu po zadku. Take deti si potom robia co chcu. Pevna vychova je aj bez bitky. Klucova je doslednost.
Ja ked chodim na SK, tak chodime do kutikov a vzdy sme boli svedkom toho, ako rodic agresivitu dietata riesil bitkou. Dieta dalo druhemu facku, prisiel rodic a strelil facku tomu svojmu 😨 . Capanie po riti za akukolvek blbost....a ked toto vidia tie ostatne deti, tak si vytvoria presvedcenie, ze bitka je normalna, ved to robia aj dospeli. Deti sa nevychovavaju len slovom, ale najma prikladom. Robia to, co vidia vo svojom okoli.

mandragora22
19. feb 2013

@aliza nuz, ja malu netlciem hlava-nehlava. ale jednoducho ona uz velmi dobre a velmi dlho vie, kde su v urcitych situaciach jej hranice a ked nepomoze 10x dohovorit ci potrestat nefyzicky, tak na zadok dostane. nemienim ju vychovat k tomu, ze ona moze ublizit inym detom a jej sa nestane nic, len budem ako taka hus hadzat prazdnymi slovami dokolecka, a ona si bude robit svoje... velakrat si da povedat, niekedy to zahapruje, zatne sa a koniec, vychovna musi prist 😒

aristka
19. feb 2013

@aliza neviem ,čo tu píšeš o bitke,dieťa sa inak nenaučí,že keď niekoho buchnem,tak to bolí,pokiaľ to sám nepocíti,že to bolí,to ,že mu pacnem po ruke,to nie je bitka to je niečo,že keď to spraví inému dieťaťu tak môže očakávať aj vrátenie ,to jesť bolesť,to že nechám svoje dieťa udrieť od iného ,tiež je druh výchovy,treba si uvedomiť,že pri deťoch nebudeme večne ,už pri nástupe do škôlky,preto deti sa musia vedieť brániť ,vyberať si kamarátov,ten je zlý,ten dobrý,pretože ak sa v kolektíve niekto taký vyskytne buď sa nebude vedieť brániť,to jesť ,napr.že sa mu bude vyhýbať,tak nebude chcieť chodiť do škôlky ,môže to dôjsť až k panikám,ja viem ,že svoje deti ľúbite,ale nevychovávajte si z nich fackovacích panákov a aj v kolektíve neriešte každú šarvátku,pokiaľ to samozrejme neohrozuje vaše deti na zdraví.ps.mám tri deti 10a 7 ročných chlapov,nie sú to bítkári a po zadku dostali za svoj život možno 3 krát a na pomaly k dvojročnej dcére pristupujem rovnako a má to ešte ťažšie má dvoch veľkých bratov ,ktorí si nenechajú

aristka
19. feb 2013

@kubuliatko takýto flegmatik je aj môj najstarší syn a neprešlo ho to doteraz,ale kedže som ho naučila si vyberať si kamarátov,tak nemáme problém,ale je dobrý typ na šikan,takže ho stále upozorňujem,že keby sa niečo dialo,treba ma hneď informovať,lebo v škole má dobrých expertov.A vieš čo je zaujímavé,že doma do svojho brata pri šarvátkach si doň buchne... 😝

tanyja
19. feb 2013

@mandragora22 no ja dúfam, že ho to nebude dlho držať, stále mu vysvetľujem, že ho ľúbim veľmi, ale že keď je planý a tvrdohlavý, že to sa mi nepáči a trhá mi to srdiečko.....vtedy to pochopí a hneď mi dáva vreckovku, aby som neplakala a nebola smutná, dnes išiel spať bez reptania, tak dúfam, že zase nebude v noci skúšať spanie u nás v spálni ( 1 izba predelená na dve )
@aristka môj synovec má v škole veľmi dobrého kamaráta a toho istí žiaci mierne šikanujú, takže môj synovec nahlásil učiteľke šikanu a už to rieši výchovná poradkyňa , proste sa mi páči, že nie je sebec, a záleží mu na kamarátovi !! a tiež je flegmoš, usmievavý

mandragora22
19. feb 2013

@tanyja to je pekna taktika a ak mas stastie, tak aj zaberie. ak stastie nemas, tak to urobis 20x a 21.sa ti syn vysmeje do tvare 😀 deti su roznorode a naozaj na niektore zaberie to, ze im len vysvetlis, ze co sa nepatri a oni su tak precitlivele, ze to akosi pochopia a nechcu dalej ublizovat. to je ten lepsi pripad. horsi je, ked to dietatu 100x vysvetlis, aj tak inym ublizuje a ty ako mamicka (nemyslim konkretne teba, to pisem teraz obrazne, vseobecne) sa na to proste vykasles a cakas, ze to prejde samo.... blbost ako traky. ak je raz dieta zvyknute svihnut inemu dietatu len tak a nic sa mu nestane, neprestane s tym len preto, ze je o rok starsie. toto mi nikto do hlavy neposadi takuto hlupost. dieta vyrastie z plienky, z mixovania potravy, zo siat, ale nevyrastie z toho, ze je agresivne a rodicom je to jedno....

mandragora22
19. feb 2013

@tanyja v kazdom pripade vzdor prejde, otazne je, nakolko je silny, ako dlho potrva, inak reaguje aj rodic, kde vzdor trva polroka a potom ustupi a inak rodic, ktoreho dieta vzdoruje 1,5 roka a uz naozaj vycerpal vsetko mozne a nemozne.. preto sa ja nemienim s nikym porovnavat, vzdy tvrdim, ze nie som supermatka a kto si mysli ze je, keca az sa hory zelenaju. supermatka neexistuje, ja ich volam klamarky 😉 😉

tanyja
19. feb 2013

@mandragora22 poznám pár takých supermatiek, ktoré chcú, aby ich dieťa vedelo viac ako jeho rovesníci a pritom stále nedokáže spať bez plienky ( 3,6 ročné dieťa)
dieťa potrebuje stráááášne veľa lásky a trpezlivosti, ináč to nepôjde, a hovorí sa, že opakovanie je matkou múdrosti, takže stále mu vysvetľujem, že čo sa smie a čo nesmie a samozrejme nezabúdam aj na pochvalu 😵 a more pusiniek a objatí