2 ročný syn a problémy s odplienkovaním

leteku
14. sep 2012

Ahojte. Mám doma dvojročného synčeka, ktorý je šikovný, múdry, všetkému rozumie, no proste normálne dieťa ale... ešte stále sme sa neskamarátili s nočníkom ani s veľkým záchodom. Nechce si naň ani len sadnúť, teda na veľký záchod občas sadne ale nič nespraví. Cikanie aj kakanie mi vždy ohlási, ale na záchod proste odmieta ísť. Akonáhle sa vyciká resp. vykaka donesie mi čistú plienku a žiada sa prebaliť. Akože už krachujeme pomaly na plienkach. Čo s tým, nedá sa presvedčiť, nepomáha príklad sestričky. Proste nič. Ako keby si to neuvedomoval, že ide cikať tak by som to neriešila, však každé dieťa to zvláda v inom veku ale takto mi to príde ako vrtoch. Ak máte nejaký trik ako ho presvedčiť tak budem rada. 😉

rybenka79
14. sep 2012

@leteku rovnakeho experta sme mali doma - isli sme spolu do obchodu a SAM si vybral/kupil nocnik a tam to islo bezproblemov 🙂 do toho co sme mali doma predtym nechcel ist ani u babky kakat neskor!

bodka13
14. sep 2012

@leteku možno nie dobrá a správna rada,ale u nás pomohla 😉 mladší syn sa tiež nekamarátil s nočníkom a kakal zásadne schovaný za kreslom v obyvke a potom utekal pri vaňu a kričal "umy ma"...tak som ho v tom chvíľku nechala akože za trest a potom pri sprchovaní použila iba mierne vlažnú vodu(nie teplú) 😉

strapco13
14. sep 2012

@leteku Skus na neho nenaliehat...pockaj este chvilu..mozno sa hanbi..skus mu dat nocnicek niekam, kde moze mat sukromie pri tej cinnosti.
Moj maly ked mal takmer 2 roky behal cele leto naholaka po dome a dvore a krasne chodil na zachidik...tak som si myslela, ze ideme sa odplienkovat. Dala som mu slipky, vysvetlila a potom som si 4 dni nadavala, ako som sa sekla..vyzeralo to , ze som absolutne neodhadla dobu...cikal, kakal kde prislo, nic nehlasil..nonsop som prala veci, chcela som to vzdat..ale kamosky ma povzbudili, ze este par dni vydrzat..a ozaj po 4 dnoch zacal hladit ze cikal, sice po funuse ale pochopil po dalsich 4 dnoch hlasul na zaciatku cikania..este sme nestihalu dobiehat a po dalsich 4 dnoch sme zacali stihat dobiehat na zachodik a nocnicek pricom som dobu dobiehania zamerne predlzivala aby sa naucil zadrzat..sle ziadne karhanue za nehodu..len skonstatovat, ze nabyduce si ma dat pozor, ze uz je velky ...pomozu slipky s oblubenouposravickou, a ze ta sa tesi ak ju neocika a neokaka...cize za 2 tyzdne sa odplienkoval aj na denny dpanok..to som mu dala plienku a na vrch slipky..pamatal si len slipky tak nehody nwboli
no a potom som objavila clanok od @macocha ..pise o odplienkovani ..podobne intuitivne som sla ..tak skus pozriet..len my sme nemalu tu fazu predpripravy

lucya89
14. sep 2012

@leteku a skusala si mu nedavat plienku ?

mummy01
14. sep 2012

@leteku no ja mam skoro 3 rocneho a ani za zivy svet nesadne na nocnik ani zachod.Potrebu hlasi dopredu,v pohode moze mat slipky ale na cikanie pyta plienku.Ak ho dam na nocnik ma hysak preveliky a tak ho nenutim a dufam ze o par tyzdnov sam pochopi.Zistila som ze je to prenho velmi citliva tema,vie ze by uz mal chodit na nocnik a hanbi sa ked mu niekto povie ze je uz velky na plienku.Ale proste nevie sa nejako odhodlat,tak ho len posmelujem ale nenutim.Dokonca si kazdy den vyberie dcerkynu encyklopediu a najde si obrazky chlapca ako cika do zachoda a podrobne ich pozoruje a velmi pri tom rozmysla a tak som sa ho minule spytala ci aj on uz chce tak cikat a on sa velmi zahanbil a rozplakal sa.Takze asi to chce len cas,nic viac...

moon1979
14. sep 2012

@leteku
ja som na to isla uplne opacne ... este v case ked mal plienku som sa snazila ist na toopacnym smerom a to tak, ze som vystriehla, ze kedy by asi mohol ist cikat a povedala som mu, pod ideme skusit, či bude "piši" pišať 🙂 on bojoval s nocnikom ani za svet nechcel tak som to urobila inak, do sprchaca som postavila nocnik, postavili sme sa k tomu a skusili sme to na stojaka ... po ceste som mu hovorila, pockaj este nie, este nie a samozrejme s takou hravou formou aby sa tomu smial 🙂 tak sme behom utekali vyskusat, ci bude piši pišať 🙂 dali sme dole plienku, zahlasila som - piši pišaj, piši pišaj až dovtedy kým nezačal pišať a samozrejme ked sa vypišal tak sme pišiho veeeeelmi pochvalili aky je šikovný, zatlieskali sme, nasadili plienku a bolo ... potom som postupne plienku prestala davat a castejsie som ho sledovala a skusali sme, aby som sa vyhla nehodam 🙂 vonku sme si z toho urobili atrakciu, ze pod opišáme strom, alebo polejeme trávičku 🙂 no a prišiel den D - ked moje dieťa samo od seba zahlásilo pišať 🙂 postupne sme presli na welke wcko, samozrejme pišá ako chlap na stojáka 🙂 to sme zacali ked mal po 2 roky, trvalo 2 mesiace kym sa uplne odplienkoval 🙂
takze moja rada, skus to hravou formou, urobit z toho kvazi atrakciu 😀

moon1979
14. sep 2012

@leteku no a samozrejme aj s nových slipiek sme urobili "atrakciu" vsetci sme mu ich vychválili, dostal "thomasovske" a neskôr aj šmolkovské 🙂 a zistil, že slipky su fajn, tak sa tešil 🙂

nanulik
14. sep 2012

nesil to , moj malý je na tom ešte horšie ako tvoj, ked je aj pocikaný alebo pokakaný, on by v tom aj pol dna vydržal. nočník zobral na vedomie len nedávno a občas si nan sadne oblečený. to je tak zatial všetko...

leteku
autor
14. sep 2012

Ďakujem dievčatá za rady. Ešte vyskúšam aby si sam vybral nočník v obchode. Slipky pre nás motivácia nie sú, on ich berie ako plienku, pociká, vyzlečie a vyberie si čisté 😠. No uvidíme, zatiaľ to nesilím, len tento týždeň ma už vážne nahneval s tým, že si dá pocikanú plienku v momente dole a dožaduje sa čistej 😝

euka210
15. sep 2012

nič v zlom, ale to je vysledok tych vedeckych reci, ze ma vyznam zacinat az v 2r. Ale to uz jasne ze nebude sa chciet takeho silneho zvyku zriect, podobne ako cumlika. Keby "vedci" mali pravdu, preco nas rocny syn sa po posadeni na nocnik do minuty vycura, ked mu treba tak aj vykaka. Hlasit este nehlasi, ale aj to pride.

anjelicek26
15. sep 2012

@leteku - pokial vsetko ovlada, plienku mu zober. Ano par dni bude trucovat a ty prezliekat, umyvat, do nemoty vysvetlovat. Ale potom pochopi, ze nema na vyber. Ako pises - prijde ti to hned zahlasit, takze dobre vie, co robi, je to len truc. A to patri v podstate do kategorie - nenechat si skakat po hlave 😀

leteku
autor
15. sep 2012

@euka210 - no my sme tiež aplikovali bezplienkovú metodu asi do 13 mesiacov nám to aj fungovalo, ale zrazu došiel zlom a on si na ten nočník nechce ani len sadnúť, takže ani toto nie je 100% 😉
@anjelicek26 - asi to tak budem musieť vyskúšať, uvidíme čo on nato 😀

anjelicek26
15. sep 2012

@leteku - ja som tak odplienkovala obe deti za tyzden ;) Takze vela zdaru a nervov. Proste treba vydrzat a nepopliect dieta tym, ze mu tu plienku das... ja sm mu ukazala prazdnu krabicu s plienkami, ze plienky dosli a hotovo 😀

sonicka13131
15. sep 2012

Ahoj presne tak ako pise anjelicek skryt plienky a povedat ze niesu ze zajtra kupite alebo si nieco vymysliet... aby bol maly nuteny byt bez plienky... my mame zase taky problem s velkym P mala sa mi az po 4 mesiacoch naucila cikat na nocnik, wc ci travicku ale kakat ani za nic len do nohaviciek a tiez uz neviem ako ju donutit a odbloknut jej to ale vela stastia drzim palceky🙂

euka210
15. sep 2012

@leteku my mame latkovky, BKM som skusala neskoro, uz to nefungovalo

zuzanockamt
16. sep 2012

@euka210 musim oponovat co sa tyka toho cumlika ... syn mal cumlik skoro od narodenia a nikdy som nemala potrebu ho oducat ... az ked mal rok aj 11 mesiacov, tak sam od seba cumel nechcel ... a to iste bude aj s plienkami ... ked pride pravy cas, tak sa ich zbavi

euka210
16. sep 2012

@zuzanockamt tak to je potom super, ale poznam deti, co su aj starsie a cumel maju a velakrat treba oducat

zairah
17. sep 2012

@euka210 nechcem ti brat ilúzie je to fajn,ked sa ti maly takto skoro vyciká aj vykaká ked ho posadíš na nočník,ale to neznamená že sa ti už aj začne pytat aj môj maly to urobí vždy ked ho posadím ked aj na záchod alebo ked ho dám do trávičky,má 2r.celé leto chodil v slipkách a stále zahlási už ked je neskoro,každé dietatko je iné a jednoducho musí dozriet na to aby sa začalo pýtat 🙂

monika15
17. sep 2012

kazde diet je ine....:(((
nam to zial nejde este.... skusam uz davno... :((( tak nic... skusim zas o mesiac.....
a hlavne v noci bude problem pretoze on papa v noci a pisa strasne vela :((((

lucika100
18. sep 2012

ahojte.Ja mám tiež dcérku ktorá mi nechce kakť do záchodu.a to ide mať 5.12.2012 3rôčky.Cikať mi ciká do záchodu,ale keď príde na kakanie tak si povie ze plienku,schová sa za postielku a my musíme vravieť kde je kde je Nelka?
Každé ráno keď sa zobudí ju dám cikať a poviem jej že či ide kakať povie že nie.ale ako náhle si pýta plienku a povie že či môže kakať do plienky,ja jej poviem poď ideme na záchodik alebo na šerbel,pustím jej aj rozprávku a nič.Ona to bude držať aj dva dni a potom máme problém s kakaním.Neviem sama ako ju mám odnaučiť aby nám nekakala do plienky.a od oktobra by sme ju mali dať do škôlky na 4 hodiny,učitelka zo škôlky povedala že nám ju vezmu aj keď sa nepýta kakať.Sama už neviem,všetko možné sme vymysleli ale nič nanu neplatí. Už som si aj myslela že či nemôže mať problém s kakaním,preto lebo má len jednú funkčnú obličku a často zapálenu cikulku

piacere
18. sep 2012

Sme na tom rovnako a ja som to už definitívne vzdala, zmierená s osudom, že bude nosiť plienku do maturity...

Vie presne, kedy mu treba, príde a povie mi to. Na záchod nesadne, na nočníku sedí aj pol hodinu, ale nedokáže ho použiť. Príde, vypýta si plienku, urobí potrebu a pýta slipy. Cez deň je stále v slipoch, plienku pýta iba na potrebu. Ak mu ju odmietam dať, nočník/záchod nepoužije a bude plakať až kým nemá sople po kolená. A nie, nepomáha nechať ho vyplakať, aby si uvedomil... skúšali sme nie raz a nikdy neprestal plakať. V úplných začiatkoch, keď sa ešte len učil zadržiavať to dokonca došlo do štádia, že nevedel použiť ani plienku, len sa chytal a plakal a toto fakt nechcem...
Takže ako píšem... vzdala som to... a čakám na zázrak...

mimajo
18. sep 2012

@anjelicek26 prepac, ale preco klames? inde pises, ze tvoj maly mesiace!!! sa pocuraval a ze dokonca sa to deje aj tri krat do tyzdna v skolke. tak preco sa chvalis, ked to nie je pravda????

anjelicek26
18. sep 2012

@mimajo hm? maly je necely mesiac v skolke a ma 3x do tyzdna nehodu. Co to prosim ta ma s odplienkovanim ako takym? Jaaj ludia moji fakt.

456456
19. sep 2012

Hlavne veľmi nenútiť to príde postupne. Malý nechcel do 2 rokov vôbec sediet na nočníku, plakal a zúril. Teraz sa pekne pýta cikat a to má 2,8. Ked bolo teplo chodil celý čas bez plienočky, vtedy videl ako ciká a začal si to uvedomovať.

stellamiapiccola
19. sep 2012

asi by som nechala dozrieť čas . Ja som sa snažila vysvetliť nedať plienku počural sa a nemal problém chodiť v mokrom , každé dieťa je iné aj som na neho kričala, aj bola dobrá .Potom som sa rozhodla neriešiť to a zrazu sa sám pýtal na wc albo šiel na nočník teraz von chodíme bez plienky cez deń tiež je bez pekne čurá už aj kaká aj poobede spí bez , ale na noc dávam lebo sa mi počural čo viem, že je normálne , ale nebudem stále drhnúť matrac ak sa mu to stane viac krát , ale máva plienku suchú tak už onedlho to pôjde aj bez. Hlavne keď sa ráno zobudí idem ho prezliecť do teplákov a už kričí mamícikáť tak si dá sám dolu plienku a šup na nočník.
Hlavne ho nenúť nebude to k ničomu nechaj to tak a to dojde samo. 😉

lenkapp
7. okt 2012

Ahojte.ja sa syna 21m snazim par dni oducit od plienky tak ze ho nechavam po byte holateho alebo v slipkoch a casto ho posadzam na nocnik a prelievan vodu z pohara do pohara aby mu to nsvodilo cikanie..sem tam sa podari sem tam nie..alebo som ho skusala davat do vane pustila som vodu a ked to videl hned cural.ale stane sa ze sa proste vycura do dlipov na zem na gauc a vobec ho to nestve...ked mu vysvetlujem ze to musim do nocnika ..ci po dobrom ci po zlom tak len stoji v tej mlake hmka si svoje a ked vidi ze som nahnevana tak naspuli pery a zacne ma bozkasom sa nehnevala ale vzapäti sa pocura znovu..nevadi mu ani ked chodi v pocuranych ani pokakanych slipoch.este ani nerozprava cize mi ani nepovie ze mu treba ani ziadne signaly.nerada by som to vzdavala ked som uz zacala.poradte

peinka
19. okt 2012

ahoj ja sa chcem opytat syncek ma v decembri 3 rocky, pyta sa uz od 2 rockov ani cez den nema plienky len na noc, ako ho oducim v noci ked kazde rano ma velmi plnu plienku, z budenim neviem ako lebo chodi do skolky a potom je nervozny a nevyspaty

luna13
19. okt 2012

Ahoj dietatko musi samo dozriet vnimat co sa deje a hlavne ho nehresit ani davat na silu na nocnik len mu treba o tom stale hovorit aky je nocnik jeho kamarat a tak dalej hrat sa slovne a ze plienka je velkou hambou uz a bla bla tvoj syncek ma este len dva roky je to vek kedy deticky zacinaju samozrejem niektore aj skorej ale realny vek dietatka kedy si zacina uvedomovat je 18 mesiacov neboj same to pride a on to pochopi len sa stale snim hraj ber ho zo sebou na zachod vysvetluj mu co robis ake je to fajn ze aj on musi uvidis a hned to bude dobre kazde dieta je ine niektore skor aine neskor drzim palce🙂

leteku
autor
19. okt 2012

Hlásim úspech, celý týždeň si dobrovoľne sadáme na záchod, raz sa nám podarilo aj kakať 😉 . Ale naďalej cikáme len do plienky, prípadne slipkov. Ale je to pokrok sa tešíme.

lovelly26
23. okt 2012

Ahojte, prosim o pomoc 🙂 uz som celkom v koncoch ... Moj syn ma pomaly 3 (v januari) a nie a nie sadnut si na serbel ci na zachod :( Ked mal rok aj tristvrte bez problemov mi sedel na serbli a cikal tam ... jedine viem ze svokra nanho vrieskala ze co sa pos...a stale do plienky a konec , odvtedy z neho neviem dostat dole plienku. Po tomto incidente placom kakal aj do plienky asi sa bal ze niekto nanho bude znova vrieskat - chvala bohu to sa mi podarilo odburat 😉 ale vrieska a hysterci co len ked ho necham bez plienky - uz som skusala vsetko mozne, mame doma 3 rozne serble aj sedak na zachod ale nic nepomaha .. Viete mi prosim dat nejaku radu?
Dakujem krasne 🙂