10 mesačná dcérka sa nechce pretáčať na bruško

synthia12
19. mar 2013

ahojte....mám dilemu..moja 10mes-dcérka sa nechce už pretáčať na bruško...sedí sama ,samozrejme ked ju posadím ja a to je problém??? akože je živá,šikovná vo všetkom..akurát začína loziť ale svojim spôsobom..pretáčala sa mi ,ale už akoby pozabudla.alebo nechce?? čo si o tom myslíte??
už mám v umysle riešiť to cez kámošku,ona chodila so synom na rehabilitácie..skúsim sa jej opýtať na cviky,nejaké triky??? ked leží na zemi.kope nožičkami..zlostí sa ale ja si ju nešímam,,a ked odídem z izby..pretočí sa sama..nuž:::??

katy1979
19. mar 2013

@synthia12 to znamena ze sa pretocit vie. Slecna ta skusa. A bude to asi tazke ale skus ju neposadit. Nech maka a zacne sa hybat.

gaby21
19. mar 2013

@synthia12 Nedavat ju sedkat, potom nema motivaciu, aby sa sama pretočila, nechat ju nech sa troška pohneva, určite dlho nevydrzi lezkat bez toho aby sa pretočila. Inak na to lozenie pozor, musi to byt pekne stvornozkovanie,normalne jej to ukaz, ak by lozila svojim sposobom, moze to sposobit rozne chyby v dalsom vyvine,napr. prichodzi moze vytačat nozicku do stran, atd. 🙂

lubicakovac
19. mar 2013

@synthia12 my sme tiež chodili na rehabilitácie, lebo bol malý moc pohodlný, všetko sme mu dali do ruky, jemu sa nechcelo a to mal cca 7mesiacov, tak ma zjazdil neurolog, ked sme išli k nemu na kontrolu, ale to zistili dodatočne, primárna chyba bola, že sa hlavou otáčal len na ľavo, a doprava ani zanič 🙂 no to je jedno, ale rada znie--vyznie to síce hnusne, ale musíš ju nechať trápiť samú 🙂 inak tie cviky na rehabilitácii je horšie ako pozerať sa na to ako sa trápi, náš bol tvrdohlavý a nechcel cvičiť, tak kým si zvykol, reval on a ja s ním

hamca
19. mar 2013

@synthia12 ahoj, my chodime na rehabilitacie a momentalne nacvicujeme stvornozkovanie. Jedno, co mi stale fyzioterapeutka prizvukuje, aby som dcerku nechala sa trapit. Musi pochopit, ze ak sa chce niekam dostat, tak tam musi prist sama a nie, ze ju tam mama prenesie. Urcite ju nedavaj sediet samu, tym ju len brzdis. Snaz sa ju motivovat hrackami, jedlom, cimkolvek. A dnes som sa na cviceni dozvedela, ze aj ked to dcerke zo zaciatku nepojde, vzdy to treba urobit tak, aby "vyhrala ona", aby nestratila motivaciu...teda nakoniec jej tu hracku, ci jedlo vzdy podaj este skor, ako o to strati zaujem.

synthia12
autor
19. mar 2013

dakujem maminky... 🙂
prečítala som si vaše rady a vezmem si ich k srdcu..dnes som ju potrápila ako sa dalo a neprestanem.. 😒
je to ťažké ale posnažím sa...!!

synthia12
autor
19. mar 2013

@hamca
to fakt ti toto vraví?? prečo dieťa nemože samo sediť bez lozenia ?? 😝

synthia12
autor
19. mar 2013

@lubicakovac
a ako ste dopadli??
maličký začal spolupracovať?? ja mám strach!!!

synthia12
autor
19. mar 2013

@katy1979
áno..provokuje..ale dokedy?? ato ako dlho potrvá kým si sadne sama??t

katy1979
19. mar 2013

@synthia12 kazde to ako to potrva ti nikto nepovie. Najprv sa musi vediet dat na styri a z toho sa deti posadia. Naucila si ju ze ona nemusi robit nic. Vsak mama ma posadi odnesie kam chcem ci poda. Zle to znie ja viem. Na brusko a dat pred nu hracky. Zabera dialkove, mobily, kluce, rolnicky. Lezat s nou na zemi, lozit po styroch. Bacha su z toho modriny 🙂 nasi akonahle zacali lozit bola otazka dni kym si sadli a zacali sa stavat pri nabytku. Vsetko stihli v priebehu tyzdna. Obcas to bolo trapenie a mrncanie ale prinieslo to svoje vysledky. Len sa ti bude jedovat kedze je naucena ze mama ma posadi ale urcite sa to da zvladnut. A vyhra ona tym ze to zvladne sama. Ta ich radost ked to dokazu same je neskutocna.

lubicakovac
19. mar 2013

@synthia12 poviem to asi takto, ja som si po čase zvykla, ale on ani nie, a čím bol väčší, tým bolo ťažšie sa s ním dohodnuť a cvičiť ani nehovorím, to bol fakt boj, na to aké sú tie deti malé majú kopec sily, najmä keď sa im niečo nepáči, no ale nakoniec sme tam chodili tuším asi 3/4 roka a nechali ho bez pomoci 🙂 takže už sme zdraví a je to okej, až nadmieru je teraz samostatný 🙂

euka210
19. mar 2013

to podobne ako nas 🙂 Aj nasho sme davali mi sediet, hoci sa on sa gulal po celej obyvacke, ale na bruchu nechcel byt a sa zlostil...ked bol mm, tak nereval....preco? Vedel, ze mamka pride a pomoze. Tak som ho od isteho casu nechala plakat a postupne sa zacal sam snazit a zacal za kratky cas lozit a potom si sam sadal. To mal 9,5m. Este moze byt, ze ked zacina lozit, tak otacanie ju uz nebavi. Takze nechat ju pozlostit sa a to ju donuti sa hybat.

bibistec
20. mar 2013

no urcite nic nasilu, ani davat sediet, skor by som sa opytala lekarky, urcite nie kamosky na cviky, kazde dieta je ine...predsa. lekarka ti poradi ci ist na rehabilitacie, a tam individualne podla toho co potrebuje navrhnu cvicenia.

synthia12
autor
20. mar 2013

dakujem všetkým,,
od včera ju dávam na´zem,ležím pri nej..šalíme sa..dnes sa dokonca ked som ju dala lahnuť na chrbátik sama pretočila hned!! takže yaberá to..áno..viem musím byť trpezlivá,,,,
príde nám ocko domov na týžden tak sa budeme snažiť obaja,,,
🙂 😢

synthia12
autor
20. mar 2013

@katy1979
ja ju neprenášam nikam..dám ju sadnuť na źem,hrá sa a ona sama sa dostane kam chce,,mám svoj sposob,,nieje to originál lozenie po štyroch aĺe premiestnuje sá sama, ona mi nesedí iba tak a nehýbe sa,,toto nie!!! 😉
trebalo by to vidieť...a potrápim ju,,nedám sa))) 😀

hamca
20. mar 2013

@synthia12 pokial viem a ako mi aj na rehabilitacii povedali, sedenie je vyvrcholenie motorickeho vyvoja dietata. V podstate je to najtazsia vec pre svaly dietata. (ved si zober, ze aj dospeli maju pri dlhsom sedeni bolesti chrbta, je to fakt namahave, hoci si to neuvedomujeme) Najprv by sa tie svaly mali vytrenovat a az potom by malo babo posedit same, co znamena svaly chrbta su uz dostatocne pevne a teda sedenie neskodi chrbtici babatka.
Je na kazdej mamicke, ako sa rozhodne, ale my kedze od narodenia meskame vo vsetkom za ostatnymi detmi, tak ja si tieto rady radsej beriem k srdcu a snad sa tak v buducnosti vyhneme problemom s krivym chrbatikom.

synthia12
autor
20. mar 2013

@hamca
súhalsim s tebou..
ja som malú nenútila k sedeniu.sama sa dávala.nie síce spôsobom aký má,ale sama od seba,, 😉 je mohutná,pevná a nesedí dlho ..pozor..striedam to..a ked už..doktorka mi nevravela na to nič,,akože okrem toho,že sa nechce ani za svet pred nou pretočiť..inák sme o.k.!! 😵 to ma štve..nezaostáva v ničom..aj syn najprv sedel sám a až neskor začal loziť.aj to troška a už chodil..takže?? ja mám na všetko svoj názor..akože vypočujem si každý,ale čo je natom že krásne sama sedí?? ved sa nehádže na zem..a stavia na kolienka..hm???

synthia12
autor
20. mar 2013

no dnes má malá zlý den.podráždená je.asi źubky ale aj napriek tomu sa nevzdávam baby...dávm ju na zem často..a už je to oveľa lepšie..pretáča sa pekne...síce mrnčí ale,,,,,ide jej to..takže??? 😉

synthia12
autor
21. mar 2013

no..návše´teva absolvovaná a....maji bambuľka sa dnes nejak nečakane a pri večernom kupani ked som ju prezliekala pretočila sama a sadla si.....huráá.. pokorky robím...šikulka..že?? 🙂

janka239
30. mar 2013

ahojte maminky, mám také malé trápenie, musím sa vyrozprávať vám, lebo muž ma hreší, že preháňam...naša malá má 6 mesiacov a nechce sa pretáčať, som z toho na nervy...ked mala 5, zacala sa o to snažiť, tak som sa tešila, že o chvíľku sa isto pretočí a už je to mesiac a doteraz nič, sem tam sa aj snaží, ťahá sa na bruško, ale vždy jej niečo zavadzia (nohy,alebo ruka),skúsi raz,dva a začne sa jedovať a tým to končí...mám z nej pocit, že takto sa to nikdy nenaučí,nemá trpezlivosť, žiadny pokrok...inak sa jej na brušku celkom páči,začala sa dvíhať na vystreté ruky,pekne si dočahuje hračky,dokonca skúša krtkovať-noštek zaborí do podložky a skúša sa odrážať nohami,ale to sú zatiaľ len také pokusy...keď je na chrbátiku, prevaľuje sa na obe strany, kde vidí hračku tam sa prevalí, takýmto prevaľovaním sa dokáže otočiť aj o 180stupnov(tam kde mala hlavu má nohy). V ostatnom sa mi zdá OK, len keď všade počúvam, aké je to pretáčanie dôležité, tak mám z toho nervy. Máte s tým niekto skúsenosť, že dieťa nemalo trpezlivosť a že sa taaak dlho učilo? mám pocit, že sa to nikdy nenaučí

pedroma
30. mar 2013

@janka239 ja Ta uplne chapem (MM mal detto pristup ako ten tvoj 😝 ) ... a podla toho co opisujes, aka je malá pohybovo zdatna, ver mi, ze o den mozno o tri sa urcite otoci 😉

Nas maly ma tiez sest mesiacov, a robil presne to co tvoja mala - v postielke som ho pravidelne nachadzala naopak, aj nos daval do podlozky a zadocek hore atd, len nie a nie sa pretocit na brusko, a pritom nabok sa daval uz veeelmi dlho. A zrazu sa minulu nedelu otocil, motivaciou boli nehracky - mobil, ovladanie, kusok rohlika a pod..

hamca
1. apr 2013

@janka239 ahoj my sme mali s pretacanim na brusko tiez problem, teda ako v podstate so vsetkym, kedze dcerka je hypotonicka. Ja som nakoniec odkukala system pretacania od kamoskynej dcerky a tak som to zacala ucit moju malu polopate.
teda najprv som vedla nej polozila hracku, ona sa za nou otocila na bok, tak som jej potiahla (narovnala) spodnu nozku, teda tu na ktorej lezala, cim sa vlastne dostala panvou na podlozku ale horna polovica tela stale ostala na boku. potom som jej tu hracku posunula nad hlavicku a hlavicku som jej jemne stocila do podlozky, cim sa vlastne prisvihla cez to ramienkou a uz bola na brusku a dosiahla na hracku. a musim povedat, ze do tyzdna sa mala vedela sama pretocit na brusko aj spat. 🙂

kacena4
1. apr 2013

@janka239 v 6 mesiacoch nie je "problem" neotacanie sa na brusko je to normalne ze raz jej to ide a raz nie niekedy aj 5x nie ci tyzden dva, to ze sa otoci este neznamena, ze to musi vediet robit hned na 100% ved aj chodenie pride postupne po par tyzdnoch tak to je aj s otacanim. neboj zvaldne to

synthia12
autor
6. apr 2013

zvládla to.ani neviem ako..krásne sa pretočí,ked ju dám na zem,dvihne riťku a posadí sa sama,,,paráda..akurá v postieľke jej to nejde,, 😒 málo miesta??!!
a už by chcela chodiť za rúčky.nuž??? ideme 16.4. na poradnu tak som zvedavá čo ukáže??

katika227
6. apr 2013

@janka239 skúste neurológa a budeš aj ty spokojná,lebo tam ti všetko povedia a v ysvetlia

anjelicek26
6. apr 2013

@synthia12 - lozenie by malo predchadzat sedeniu, kvoli svalom na chrbatiku, vaha hlavicky je velka a tie svaly tam musia byt.... moji obaja sedeli az z toho stvornozkovania... drzim palceky 🙂

paela
6. apr 2013

ahoj, nerob si starosti, moja dcérka sa vôbec nepretáčala a ani nevedela chodiť štvornožky, v 10 mesiacoch začala robiť prvé krôčiky. 😉

synthia12
autor
7. apr 2013

ahojte...
našča bambuľka to všetko zvláda...konečne si krásne sama sadne ..dám ju na chrbátik,pretočí sa na bruško.dvihne riťku,pokrčí kolienka a sedí..huráá..len či to ukáže aj doktorke?? hm??
a loziť lozí furt po svojom čo už?? ale dá sa na kolená ale nejde po štyroch iba sa blázni a sadne si späť!!!! 🙂

synthia12
autor
7. apr 2013

@paela
dakujem za podporu.... 😉
ale vidíš..dokotri chcu ine vidieť..ale už je dobre..už sa stavia na nožičky a začínam sa báť aby nebolo bum na zem...nuž??? aj tým musíme prejsť? nie??

janka239
8. apr 2013

@pedroma
@hamca
@katika227 ahojte, tak asi ju bolo treba trosku poohovarat tu na MK a hned sa zbadala 😀 minuly tyzden sa zacala pretacat 🙂 sice sa jej do toho velmi nechce, len tak pre nic za nic sa neotoci a zatial jej to ide dost tazko, ale ked ju niecim motivujem (nejakou hrackou) tak sa dokaze pretocit 🙂 to mi zatial staci a uz som ju chudatko prestala terorizovat s pretacanim 🙂 vyzera, ze to uz chce len trosku cviku, nech to ide lahsie

paela
8. apr 2013

@synthia12 pravdaže, teraz riešime aj my pády a to už má dva a pol rôčka. mám prvé dieťa a ešte sa stále učím. 🙂 už som pochopila, že všetko prejde. bože čo budeme robiť, keď budú mať 18? 😀 držte sa kočky.