Ukončenie dojčenia - rady a skúsenosti

ivamarr
10. sep 2012

Ahojte, mám 15mesačného synčeka, a uvažujem nad ukončením dojčenia. čoraz viac som o tom vnútorne presvedčená, zato moj synček ako to už býva veľmi rýchlo vycítil moj zámer a už asi mesiac sa mi budí na nočné papanie aj 6x !!! od narodenia sa mi budil vždy len 2x o 1,00 a 5,00 nadránom čo bolo v pohode. teraz však situácia začína byť neúnosná pre oboch, malý ma prerušovaný spánok a o sebe ani nehovorím, behá už 4tý mesiac, energie ma za 3och ale kde ju mám vziať ja? 🙂
najskôr som častejšie nočné budenie pripisovala hladu, ale papá cez deň vyvážene, raňajky mliečne (bez dojčenia) obed zeleninka, maso, polievka, v rámci dňa ovocie, piškóty, pred obedným spaním aj dojčenie, večer kaša a pred spaním dojčenie opať ( ale na prsníku sme nikdy nezaspali) vždy sam v svojej postielke...práve mu idú očné zuby tak som myslela či aj preto sa mi nebudí oveľa častejšie, no trvá to už cez 2 mesiace, a začína to byť nad moje sily ...no aby som prešla k veci : ako citlivo stopnuť dojčenie? hlavne ked odmieta fľašu, cumeľ sme nemali vobec od narodenia, pije len čistú vodu z pohára so sosáčikom alebo z klasického skleného ..skúšla som mu nenápadne podsúvať do pohára mlieko MM, kakao, riedku krupicu všetko márne, vždy ma odhalil...skrátka neviem ako na to, budem vďační za každú vašu skúsenosť s tzv odstavovaním od kojenia...diky 🙂

sisaha
10. sep 2012

asi si mala na mysli, ako to urobit co najbezbolestnejsie pre dieta a mamu...., lebo v prvom momente si hovorim, co to za masochizmus? 😉

ivamarr
autor
10. sep 2012

@sisaha jasne tak som to myslela, to už sa na mne podpisuje nedostatok spánku, dnes napr od 23,30 do 3tej bol hore 4x a od 3,00 do 6,30 ráno sa len prehadzoval a mrnkal takže asi tak 🙂

ivamarr
autor
10. sep 2012

@moon1979 diky už som to prelúskala celé 🙂

ivamarr
autor
17. sep 2012

..ja som bezradná, fakt si neviem pomoct s tym, už 2hy den som malemu nedala cucnut, cez den, ani pred spanim, asi pred 3.dnami zahadne nepytal pred spanim, tak si vravim to je znamenie to skusit, tak som nedala svoje mliecko a snazla sa vsemozne mu neskor ponuknut UM, vo flasi, pohariku vsetko jedno nechel ani za svet, jedine vodu...v noci sa budil samozrejme tak som mu dala cucnut...no a takto dokola, asi 2 dni a noci ten isty scenar, dnes som uz rezignovala s výčitkou co ak je ozaj hladný a dala mu aj pred spanim...hned sa upokojil, zaspal...fakt neviem co mam spravit...

monline
25. sep 2012

@ivamarr Môj malý má cez dva roky, stále som ho kojila- nad ránom, ráno, občas na obed, potom večer. Teraz v sobotu som sa konečne rozhodla, že ho odstavím. Natrela som si bradavky octom a povedala som mu, že sa mliečko pokazilo. Ochutnal oba, nechutili mu. Zaspal bez kojenia. V noci sa budil, aj mi chcel dvihnúť tričko, ale spomenul si, tak sa len pritúlil, alebo zvykne ešte cez tričko dať pusu. Odvtedy sa nepokúsil overiť si, či je mliečko stále pokazené. Dúfam, že toto je za nami. Akurát ešte musím poriešiť naliate prsia 😀

tina5174
25. sep 2012

Ja som prestala kojit ked mal maly 2,5 roka 😀 ,bolo to tazke pre neho aj pre mna ked som chcela ukoncit kojenie.Skusala som si natriet bradavky aj octom ,ale ani to nepomohlo.Na koniec som musela prestat razne a byt silna aj ked si poplakal asi zo tri noci ,naliehal aj dva tyzdne ale jednoducho si odvykol.myslim si ze zeny ktore koja su nejak viac emocionalne prepojene s babatkom.Pri prvych pokusoch mi to nedalo ked som videla tie ocicka jak si pyta mliecko a ked uz zacal papat -koniec 😅

ivamarr
autor
26. sep 2012

@monline
@tina5174

ja som vydržala 2,5 dna resp. a potom som rezignovala, 3tiu noc tak vystrajal aj vecer pred spanim ze som uz nevladala to riešit, lebo ani za svet nechel flasku a bala som sa v noci ze je hladný a že mu vlastne tým ubližujem ..hned ako som mu ale dala cucnut som zistila ze tolko toho zas nevypil takze ma zas prekabátil 🙂 teraz to mam tak, ze mu dam len vecer a v noci, a zas naberam odvahu na dalsi pokus...skusala som inak citron, a to ho odradilo pred spanim 🙂 musim byt vytrvalejsia a neoblomna to mi je jasne, tak mi drzte palec do dalsieho kola 🙂 dala som si ciel, max do 18tich mesiacov 😎

monline
26. sep 2012

@tina5174 @ivamarr my sa zatiaľ držíme...aj si spomenie, ale keď mu poviem, že sa mliečko pokazilo, tak nenalieha, nerozplače sa..asi to nejak chápe...ten octový pokus ho dostatočne odradil...dnes zaspával dlhšie, ale bez plaču...podstatné je mať v sebe jasno, že NIE, stačilo..aj mne je ľúto, že to chce a nedám, aj keď mlieka mám práve na rozdávanie..tak ale potrebujem dosiahnuť, aby lepšie jedol, už necúvnem 😉

lusja
25. okt 2012

Ahojte. Surne potrebujem mojho drobca odstavit - zo zdravotnych dovodov...problem je ten, ze neche pit NIC ine okrem mojho mliecka... ☹ nechce caj, vodu, UM... poradte, co s tym. V pohode vydrzi cez den nenakojeny, ale potom pije v noci, cez den do neho dostanem max. pol deci caju, viac nechce - flasku nikdy nemal a zo ziadneho poharika nechce pit... ☹

ducci
29. okt 2012

no my akurat odstavujeme, mame 19 mesiacov. cakala som (5 mesiacov!!) kym vyrastu vsetky ocne zuby, lebo si mliecko pocas nich pytala, niekedy aj cez den, co uz predtym dlho nerobila.. teraz uz posedny vyliezol von a jednoducho som ej uz 3,5 dna mliecko nedala a nepyta si ho ani... tak uvidime, dufam, ze si nanho nespomenie.

lakte
30. okt 2012

damy respektujem vase rozhodnutia, ale neda mi... volba je na Vas, ale skor ako to urobite si precitajte
http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/o...

lakte
30. okt 2012

@lusja neviem ake zdravotne dovody, napis IP 😉 nebudeme to rozoberat tu, najde sa mozno riesenie

hugoleon
1. nov 2012

Ahojte maminky!
Ja som 1. babo kojila 2,5 roka a dost intenzivne, az som sa obavala, ako to jedneho dna ukoncime. Nie koli synackovi, ale koli sebe -veeelmi sa mi to pacilo:D . Ked mal syncek 2 roky, tak sa budil coraz castejsie na mliecko a 4,5-6x za noc, to uz bolo dost 🙂 V dvoch rokoch nam na preventivke pediatricka, povedala, ze uz by mal prespat celu noc bez prerusenia . A myslim, ze este v ten den siel na prazdninky k sestre (na noc). Vraj sa v noci zobudil, zacal suchat ruckami ( tak sme ho naucili prosit, ked este nerozpraval 🙂 ), sestra sa ho opytala, co si prosi a povedal, ze nevie 🙂 a este chvilku mrncal. (A ja som sa po 2rokoch vyspala 😀 ) A doma sa uz na nocne mliecko nebudil. Tak sme prestali cickat v noci. A kojila som este cez den (hned rano i pred spanim, obcas cez den) este dalsieho pol roka. Planovali sme dalsie babo a gynekolog povedal, ze prsia by si mali pred dalsou laktaciou oddychnut od kojenia, ale vraj sa nic nestane, ked budem kojit kontinualne . A ked som otehotnela 2. x , tak som 2,5-rocnemu synackovi vysvetlila, ze musi nechat mliecko pre dalsie bababtko, aby aj ono mohlo cickat 🙂 Pochopil, este obcas sa snazil skusat, ci je tam toho pre babatko dost, ci je este sladucke apod., 🙂 Ale bez naliahania.
Pomalicky sme uberali na intenzite a dlzke, aby sa prestalo produkovat mliecko, bolo este dllllho pritomne. Uz som bola hadam aj v polovici dalsieho tehotenstva, ale ako doktor povedal, "VSTREBE SA ", a vstrebalo.
Teraz kojim 8. mesiac druheho synceka a najblizsie 2 rocky prestat neplanujem. Dufam, ze mi v tom nic nezabrani 😝 A ked pride cas prestat (nastup do prace atd.), tak dufam, ze pojde lahko ako pri 1. odstaveni (len dovod bude uz , zial ☹ iny).
Tak vela zdaru s vasimi kojenciatkami ! 🙂

henrik1407
2. nov 2012

@lakte pekný článok.... napriek tomu, ja už som včera začala s odstavovaním, ale zo zdrav. dovodov. Malý má 2 roky 2 mesiace, dala by som mu ešte rada, ale už nemôžem a už ked som začala, tak to dotiahnem do konca, dúfam....
Vedela by si mi poradiť, čo si dať na zastavenie laktácie? Prsia mám ako skaly, naliate, tvrdé.... Vďaka....

sjuz
2. nov 2012

@henrik1407 mlieko by sa malo vstrebat samo. ak ta to boli troska vzdy odstriekaj, postupne ho bude menej. A v lekarni sa daju homeopatika na zastavenie. A aj salviovy caj znizuje tvorku mlieka. Urcite su aj ine, mozno niekto este poradi. Nasa mala sa odstavila po 13 mesiacoch sama. Ona uz pila iba 2x v noci poslednych 5 mesiacov, cez den nechcela, mala ine zaujmy. len nastastie mne pila aj dost vody cez den a potom v noci vymenila mna za sunar, a to jej vydrzalo az doteraz. Este aj teraz sa niekedy v noci budi a chce mliecko...

lubica28
18. okt 2018

Ahojte.skusim znovu otvorit tuto temu.rada by som odstavila svoju 2rocnu zavislacku,ale netusim ako.uz som prsia aj citronom natrela,aj prelepila,ale nic nepomaha.ked jej nechcem dat,place tak,az mi ide srdce puknut,takze vzdy povolim.dakujem za rady.najlepsie by bolo stratit mliecko,ale to sa asi neda.

natalija13
28. jún 2020

Yk