Prestali ste jesť niektoré potraviny počas kojenia?

neznakaramelka
25. júl 2013

prosim skusene maminy o skusenosti ohladom toho, ci po porode prestali aspon na urcity cas ked bolo dieta len plne kojene jest niektore potraviny
konkretne, jedli ste prvy polrok po porode kym ste vyhradne kojili aj
- cokoladu,
- strukoviny,
- surovu zeleninu ako paprika, kalerab, redkovky....
- cerstve pecivo
- kakao, kavu
- ryby
- ovocie, vsetko co je teraz - hrozno, hrusky, broskyne...atd.
- resp. co ste obmedzili a co ste vlastne jedli????

ichbinich
25. júl 2013

Neobmedzila som nic, jedla som aj teraz zase jem vsetko. Pijem aj kavu, aj som pila pocas tehotenstva. Ako inak by som prezila? 😉
V tehotenstve som sa samozrejme vyhybala surovemu masu, ale inak nicomu.

ikke
25. júl 2013

jemineee, a co by som mala jest, keby som obmedzila spomenute potraviny? 😀
kavu som pila prvykrat asi 2h po porode, v prvom tyzdni po porode som jedla aj mexicku fazulu a aha, tu sme, ...

obmedzovat treba ak ma dieta problemy, ved ako kojaca matka mas predovsetkym dbat na vyvazenu stravu, co bez cerstveho peciva, zeleniny, ovocia, strukovim a ryb je prakticky nemozne.
a mimochodom, pripadne obmedzovanie spomenutych potravin ma dost maly vplyv na novorodenecku koliku, ta zvycajne prejde sama od seba po asi 3 mesiacoch.

hajajanka
25. júl 2013

@neznakaramelka
- cokoladu - bez obmedzenia
- strukoviny - pri prvom dietati som nejedla, pri druhom ano
- surovu zeleninu ako paprika, kalerab, redkovky - pri prvom dietati som nejedla, pri druhom ano
- cerstve pecivo p- ri prvom dietati som nejedla, pri druhom ano
- kakao, kavu - bez obmedzenia
- ryby - bez obmedzenia
- ovocie, vsetko co je teraz - hrozno, hrusky, broskyne...atd. - bez obmedzenia

- resp. co ste obmedzili a co ste vlastne jedli???? Pri prvom synovi som sa snazila obmedzovat vsetky potraviny, ktore nafukuju. Ale ci som ich jedla alebo nie, maly mal problemy tak ci tak, nepomohlo nic okrem Espumisanu. Po styroch mesiacoch boli bolesti bruska prec a ja som sa konecne mohla najest.
Pri dcere som neobmedzovala vobec nic, ju nikdy nebolelo brusko, takze na Vianoce som s chutou zjedla aj kapustnicu, aj zemiakovy salat (o tom som mohla pri prvom len snivat).

andrik78
25. júl 2013

jedla som normalne tak ako predtým

lujza123
25. júl 2013

@neznakaramelka nejedla som surove ovocie a zeleninu prvy mesiac a mlieko som nemohla pit po cely cas kojenia...mala z toho velmi silne koliky

katie555
25. júl 2013

ja som jedla vsetko, jedine co 'sposobilo' koliku bolo surova cibula a cesnak ..takze tym som sa prvych 6 meisacov vyhybala .. mimo toho vsetko.
Ono taketo univerzalne zoznamy , co kojaca matka nema jest - su uplne od veci . Kazde dieta je ine, kazda matka tiez ... takze v rozumnej miere mozes jest vsetko..
Mne sa stalo ze dosla kamoska co rodila v cechach a cosi sme sa bavili - a ona na mna , ze jahody sa nesmu ked kojim - a akurat v to rano som ich zjedla..mala sa nikdy nestazovala ...
neries nejake zoznamy, daj si co ti chuti, v rozumnej miere, keby male malo z toho koliku tak sa potom vyhnes, budes uz vediet 🙂 😀

tinki
25. júl 2013

@neznakaramelka mlieko...v poslednej dobe spôsobuje neskutočné koliky..Po pôrode musí bábätko sa naučiť tráviť všeobecne..Takže je dobré nezaťažovať jeho tráviaci systém..Najlepšie je diétovať 6 týždňov a potom postupne pridávať všetko..Veď dieťatko potrebuje vitamíny..Na tvorbu mlieka je najlepšie piť množstvo čistej vody a často prikladať..Nič iné..

katkaseiner
25. júl 2013

pokial kojis, mne na predporodnej priprave odporucili vynechat surovy cesnak, cibulu, zeleninu ktora naduva ... tu som mala jest pomenej, brokolicu a karfiol bez hlubiku, len ruzicky, paradajku a papriku len osupane (viem, znie to smiesne, hlavne ta paprika, ale je to vraj pravda), taktiez octove dresingy na zeleninu vynechaj.... vonkoncom musim povedat, ze cibulu, cesnak a ocot som uplne vylucila... niektore ti mliecko ochutia a od niektorych budes stracat mliecko. Kamoska vsetko papala a nemala problem s mlieckom, ale ja som sa drzala tejto zasady...
Jaj este ma napadlo.... ziadne jahody, citrusy, jablka len bez supky. Strukoviny som zaradila okolo 4.mesiaca baba, ale aj to len max. na obed trosku, kapustove veci ( z kyslej kapusty) som zacala len teraz v 10.mesiaci.
a to je asi aj vsetko... Kavu som vysadila uz pocas tehotenstva, hoci na pripravke hovorili ze mozme... mne sa to zdalo lepsie ju nepit... ale asi okolo 4.mesiaca baba som zacala (mozno aj skor), ale denne pijem vacsinou len jednu rano, zriedka este jednu na obed. Cokoladu som zial nevedela vylucit.... som neskutocny cokoholik...
Taktiez cerstve pecivo a vseobecne mucne jedla sa neodporucaju kvoli naduvaniu... obmedzila som len knedlu.
Inak som ale jedla vsetko, hlavne mi chutili jedla na stave, kopec polievok odporucam, kuracie, hovadzie masko, ...
ved postupne mozes skusat niektore veci ktore si vylucila a sledovat drobca ci je v poriadku....

A este ako baby tu spominali, ak mas rada mlieko, staci vymenit kravske za bezlaktozove... kedze ja mlieko zboznujem, isty cas som si kupovala to, ale to fakt pomalicky sleduj co babu vyhovuje... niektore nema ziadne problemy, ine moze mat bolesti po urcitych potravinach

veronikaitali
25. júl 2013

@neznakaramelka JEDLA SOM UPLNE VSETKO NIKDY SOM SA V JEDLE NEOBMEDZOVALA ALE KAZDE BABO JE INE MOJEJ NEVADILO NIC.......UVIDIS SAMA CI BUDE ROBIT NEPLECHU NEAKE JEDLO BABATKU

barcelona94901
25. júl 2013

áno,pretože som kojila a mali sme silné koliky ,nám škodilo skoro všetko okrem cestovín 😝
ale je to individuálne ,niekto može uplne všetko

siska53
25. júl 2013

Ja som pri prvom vynechala strukoviny, paradajky, cokoladu a citrusy cca na 2 mesiace, potom som uz zacala skusat, kedze nemal problemy, tak som potom jedla takmer vsetko ( okrem plesnovych syrov a inych, ktore su-maju byt aj pri dojceni tabu). Mala vsak bola kolikova, tak tam som problemove veci odlozila na dlhsi cas - myslim strukoviny, ale cokoladu a paradajky som skusila opat tak po 2-3 mesiacoch.

siska53
25. júl 2013

No a kavu nepijem doteraz, kedze este dojcim. Vraj a dlho zostava v telicku babatka.
V kazdom pripade uvidis, co bude a o nebude prekazat. Malej napr. strasne vadil hrasok a ten jej vlastne spustil koliku uz v porodnici.. A maly prezil hradok v porodnici uplne ok..

lencika
25. júl 2013

ahoj ja som nejedla cokoladu, strukoviny, jahody, alkohol, kysla kapusta, slivky, to je asi vsetko mam kamosku a ona je uplne vsetko jasne okrem alkoholu, uvidis sama kazde je ine

canama
25. júl 2013

nepila som ani nepijem kavu, kedze este dojcim. v stravovani som obmedzila len to, co som zistila ze mojej dcerke nevyhovovalo. u nas to boli v prvom polroku mliecne vyrobky a surova paprika. teraz uz jej nerobi problemy nic.

jankagun
26. júl 2013

papaj vsetko,ved tehotenstvo,porod a dojcenie je predsa prirodzeny proces.mozno z niecoho bude mat koliky,mozno vobec 🙂 .ja som pri prvom dietatku jedla uuplne vsetko-aj coko,dokonca aj kyslu kapustu(surovu!),struky atd..a ani raz nemala koliky.druhemu dietatku napr.vadi uhorka a paprika,takze tie si dam raz za cas(nevynechavam uplne).No neviem si predstavit zeby som mala kojit do 2-3rokov a jest len to minimum "pre istotu aby nenaduvalo",neviem ci by som vobec tolko mliecka mala 🙂

nadula01
26. júl 2013

ja som nemohla jest rajciny so supkou,len olupane ,strukoviny ,cibulu ,pretoze mala bolesti bruska.nejedla som ani kyslu kapustu ,ale podla mna treba skusat,lebo kazdemu dietatku vadi nieco ine,resp su aj take ,co s tym vobec problem nemaju.kavu som pila normalne jednu ,s tym som problem nemala

reanda
26. júl 2013

jem vsetko.. a neviem pochopit, ako moze niekto vediet povedat, ze nejaka potravina dietatu sposobila bolenie bruska.. ja som nebola nikdy schopna toto odsledovat a potom, ved to moze byt nahoda, ze babo ma problem s bruskom, ked mama zrovna jedla fazulu, ta pricina moze byt uplne inde.. a tiez moze byt babo nespokojne z inej priciny a mamy to hned zvalia na bruchabolenie

tetapetra
26. júl 2013

@neznakaramelka jedla a pila som skoro vsetko. Kyslu kapustu som na cas vysadila. Zo zaciatku som pila Caro, ale nerobilo mi dobre, tak som sa vratila ku kave (maly mal vtedy 1m) Ostre a pikantne som nikdy nejedla a ani nejem, takze posudit neviem 😀 Ale asi by si mala vediet, ze len 1% toho co zjes sa dostava do mlieka 😉 to tu pisem asi kazdej mamicke, netreba sa stresovat. Kojim doteraz (15m) a asi uz 7m pijem aj alkohol, myslim tym vino 😀 Dovtedy som ani neochutnala, nemala som nan vobec chut, ale to ani na sladke

brumka
26. júl 2013

vyradila som z jedalnicka kalerab,petrzlen,jahody,hrusky,jablka,karfiol,brokolicu,strukoviny,kapustu,alkohol, na polroka potom podla prikrmov chcem pridavat naspat do jedalnicka. Som opatrna,prve dojcenie sme strasne kolikovali,neskor nas trapil ekzem takze ja som 15m co som dojcila musela mat dietu ale oplatilo sa mi.

brumka
26. júl 2013

@reanda bud rada ja som raz ochutnala osupane jablko a to si mala vidiet tie koliky,takziez brokolica

vroni
26. júl 2013

Ja som jedla normalne vsetko, mala nezniesla jedine stiplave veci (vtedy vracala), podla mna treba jest uplne normalne a az ked dieta na nieco reaguje, obmedzit ci vynechat danu potravinu. Keby som mohla jest len cestoviny, umriem od hladu (nenavidim cestoviny) a moje dieta ostane hladne 😀

katka0905
26. júl 2013

@neznakaramelka z toho, co spominas, som jedine nepila kavu - ani kofeinovy caj, prve mesiace sa mi zdalo, ze mala na to reaguje a horsie spi. Vlastne vyradila som jedine kurence, okrem domacich. Zistila som, ze mala je nervozna, ked si dam kura na akykolvek sposob, asi z tych antibiotik, ktore do nich v chovoch pchaju. No vynechavala som aj ine veci, hlavne tie, ktore mali E-cka ako E621 (glutaman sodny) a E200 - az E 203... mala som to vypisane v kuchyni na linke 🙂 ale nejake vyrazne obmedzenia to neboli, tie E-cka som vynechavala uz v tehotenstve. Postupne bola mala menej citlivejsia na to zlozky v MM, stale dojcim a kludne si uz mozem dat aj kavu, aj ked pravidelne ju nepijem. Cokoladu (aj v podobe keksov) vynechavam tiez obcas, ale ani nie tak kvoli materskemu mlieku, ale vtedy, ked si robim pardnovu protikvasinkovu kuru - kvasinky vraj maju radi sladke a keksovite veci, tak preto. Niezeby som mala ocividne problemy s kvasinkami, ale vraj sposobuju aj take problemy ako nevysvetlitelnu unavu, bolesti hlavy a depresivne stavy a v tomto zmysle mi tie kury pomahaju.

jane0123
26. júl 2013

@neznakaramelka vsetko co si vymenovala jem.kojim uz viac ako sest mesiacov, a zatial sa asi raz nafukla zo sosovice mala.tak to riesim tak-fazulu a sosovicu, ze si dam len jeden tanier polievky potom si dam feniklovy caj.co pomaha prdkat 🙂 nejem vobec citrusy a kavu iba naozaj obcas.

reanda
27. júl 2013

@brumka a ako mozes vediet, ze to bolo z jablka, ked si ho ochunala iba raz? pokusy sa predsa robia opakovane, to by ti ani vedci neuznali 😀 😉

brumka
27. júl 2013

@reanda no vedela som ze to bolo z jablka lebo ked som si ho nedala bolo vsetko ok, karfiol som 1x skusila jablko 2x raz neosupane a raz osupane. mne je jedno co vedci hovoria alebo ci mi to uznaju, asi som matka a sledovala som pozorn enaco reagujeme. taktiez som prisla nato co vadilo dcerke ked mala ekzem co zjedla ona co ja. teraz mam druhe babo a davam si na tie potraviny pozor a mame klud, ziadne koliky ani zvracanie, kludne babatko

domca1612
12. máj 2017

@neznakaramelka
mne doktor povedal že sa mám vyhýbať alergénom a potravinám ktoré nafukujú a teda tieto potravinz nemám jesť zatiaľ vôbec:
jahodám,
malinám,
pomarančom,
citronom,
grepom,
mandarinkám,
kiwi,
fazuľa,
kapusta,
šošovica,
hrach,
kakao,
hrušky,
džusy,
pikantným jedlám,
slaným jedlám,
čerstvému pečivu,
čierným čajom,
kofeínu,
samozrejme žiaden alkohol a
perlivé vody. toto jesť nemôžem.

Vajíčka,
čokoládu,
sladké,
orechy,
cibulu len málo.
Teraz si dávam otázku čo vlastne mám variť a jesť. A ešte povedal že mám mať pestrú stravu...

danusskaaa
12. máj 2017

Baby neblaznite!!! Ved treba vyskúšat a potom niečo "obmedzovat". Prečo vynechať alergény??? (V podstate všetko je alergen) ak je dieťa zdravé treba jest všetko. Myslím si, že sa dá veľmi rýchlo spozorovať na dieťati, ci to bolo okolo, alebo mu to spôsobilo problémy. Môj malý sa vyhadzal s čučoriedok (jedla som ich 4 dní, kvôli neustavajucej hnacke) dala som si ich o mesiac a už mu nebolo nič. Problém s kakanim mal z ciceru tak to teraz nejem, za chvíľku vyskúšam zas. Ostatne potraviny bez akýchkoľvek problémov. Okrem alkoholu nič nepreberám, nech si drobec zvyka.

domca1612
30. máj 2017

no teraz som bola zasa v poradni s malým a k potravinám mi povedal že môžem jesť len to, čo jedia malé deti. tak ja už fakt neviem. Stále len rozmýšlam čo môžem a čo nemôžem. čo budem jesť na obed, na večeru a podobne. S ovocia mi kázal jesť len jablká a banány, so zeleniny len rajčiny a redkvičky.a neviem či karfiol. Ostatné ovocie a zeleninu mám zakázanú.

tindes
11. máj 2021

@katkaseiner presne-aj ja som pri prvom mohla cokolvek okrem cerstv. cesnaku a teraz malej hrozne vadilo mlieko-pucila sa z neho velmi-a ja mlieko milujem,cele tehotenstvo som ho pila na litre-tak som vymenila teraz za bezlaktozove a o sto cisiel lepsie ☺️👍

tindes
11. máj 2021

@domca1612 no a pritom paradajky hovoria,ze silny alergen .. 😆