Ahojte.
Chcela by som vas poprosit o rady ako prekonať že sa mi nepodarilo dojčiť.
V júli sa mi narodila dcérka. Na sale sa krasne prisala ale uz po prisati na porodnon boxe mi prsniky zacali krvacat co sa postupne zhorslovalo az to skoncilo silnym zapalom a lekarka mi napokon laktaciu po 2 tyzdnoch trapenia stopla kedze to neprechadzalo a uz som bola doslova na pokraji fyzickych aj psychickych sil.
Velmi som chcela kojit.
Obe moje sestry koja.
A teraz od nich kazdy den pocuvam ako som sa malo snazila. Ako bude moja dcera kvoli tomu ze nekojim chora. Ze si s nou nikdy nevytvorim vztah ked jej davam flasku.....
A musim povedat ze aj bez tychto vycitiek sa sama citim menejcenna ako matka. Mam pocit ze kazda jedna zena ktora by ju dokazala nadojčit by jej bola lepšou matkou ako ja. Kazdy den preto plačem.
A čaká nas rodinna oslava a ja mam krče v bruchu z toho ze tam pred vsetkymi mam vytiahnut flašku a krmit ju umelym mliekom ked oni pojdu deti nadojčiť. Cela rodina to bude rozoberať. Každy uz bude vediet aka som hrozna mama. Už vidim tie zhrozene pohlady a otazky A TY JU NEDOJČIŠ?!! A PREČO NEDOJČIŠ KEĎ SI MALA MLIEKO?!! Ja to tam nezvladnem...
Co by ste robili vy? Najradšej by som tam nešla ale priateľ tam chce ísť.
Ja byt tebou vyhladam psychologa
@hanka92br obmedz kontakt so sibnutymi sestrami a na oslavu nechod. Ked zacnu prikrmi, tato tema skonci. A je ok pouzivat umele mlieko. Ma to tiez vela vyhod.
Ak kvôli tomu každý deň plačeš je načase navštíviť psychológa. Dojčenie má vyhovovať matke aj dieťaťu, nikoho iného do toho nič.
@januska12323 tlak spolpocnosti zial robi z nekojacej matky neschopnu matku, cele zle. treba zmenit myslenie celej spolocnosti., a nie hned posielat k psycholgoovi. kebyze ludia neziraju ako debili a nemali vymyte mozgy z Mamila a co Jedia zdrave deti, zilo by sa lachsie. strasne sekty
Vies kolko deti co ja poznam kojene su stale chore ??? Bez srandy.a moja co vyrastla na UM je chora 3x rocne!
Vyhladaj paychologa, lebo hentak sa trapit lebo si nevedela kojit je extrem.
Menejcenna sa citis ? Neprehanaj
Mas trafenu rodinu, prepac . Treba ich fajne odj*bat
Grc
@bublinka1426 tak ona reve kazdy den . Mne sa tiez nepodarilo kojenie, mam bejbatko takmer rovnako stare a nerutim sa. Preto ! Preto by to mala s niekym prebrat, najlepsie s odbornikom . Moze mat poporodnu depresiu ako svina a ani si to neuvedomovat.
Si unavená a namiesto podpory z okolia, ťa sťahujú ešte viac. Preto aj toľko plačeš.
U nás v rodine aj kojené deti boli často choré.
A že niekto nekojí, alebo kojil napr. len mesiac, to neriešime.
Aj tu na MK môžeš dostať dosť podpory.
Nesnaž sa byť dokonalou mamou, to sa ani nedá.
Najnovšie sa v psychológii používa pojem "dosť dobrá mama" 🙂
S dieťatkom si vytvoríš vzťah úplne v pohode aj bez dojčenia.
Daj mu božtek na čelo a teš sa, že máš zdravé dieťa 🙂
@hanka92br nie v zlom, ale odporučam ti psychológa.... lebo toto už fakt nie je normálne.
Btw, tvoje sestry koja pred ostatnými? Vsak chod normalne vedľa do izby nakŕmiť dieta a vráť sa naspäť.
A inak v dobrom, odporúčam ti obmedzit kontakt ako so sestrami, tak i s ďalšou rodinou. Aspoň na čas.
@hanka92br prosim ta, moju dceru som kojila horko-tazko 6 tyzdnov, z toho posledne dva uz na striedacku s nutrilonom. A ver mi, to kojenie je sakra precenovane a su z toho akurat tak psychicke problemy zien ako ty. Nie, umele mlieko z teba nerobi horsiu matku… nie, tvoj vztah s dietatom to nijako neovplyvni… nie, nema to zasadny vplyv na imunitu… nie, materske mlieko nie je nenahraditelne. Jedina skutocna vyhoda materskeho mlieka v porovnani s umelym je cena.
Dcera bola 1x chora v 5 rokoch (tie legendarne skolkarske sople sa o nu ani neobtreli), vztah mame skvely, je inteligentna, sikovna, sportovkyna a naozaj si nikam do zivotopisu nebude pisat, ci bola kojena alebo nie.
je trochu divne mysliet si, ze nejaka matka je lepsia, lebo kojila. Na zaplakanie je, ze mas posahane sestry… miesto aby ste boli radi, ze mate zdrave deti tak sa budete porovnavat, kt koji a kt nie … pripomenulo mi to tie kravy z JRD - Slunce, seno … Neboj … imunita sa nevytvara len kojenim - to by moja rodina uz vymrela … a to nemame ani alergie ani nic
@hanka92br sestram povedz, ze uz ozaj stacilo, ze si spravila vsetko pre to, ale skratka to bolo trapenie.
Vsak pockaj, ked ony budu potrebovat odstavit aj to bude boj.
Sesternica bola tak zdeotana z porodu a refluxu, ze nekojila ani prve a ani druhe.
Dalsia kamaratka tiez pre silny reflex a bradavky do krvi presla na UM a ich vztah to nijak nepoznacilo.
Ja mam cisarsky a to su tiez rozne famy, ze dieta nebude zdrave lebo nepreslo mikroflorou tam dole. Ale prosim ta, vzdy bude problem a s rodinou si to vies aspon otvorene vydiskutovat
No v prvom rade buď šťastná, že si vyviazla z tej situácie živá a zdravá a si schopná sa starať o dieťa. Nerieš reči ostatných a užívaj si zdravé dieťatko. Absolútne nič sa nestalo. Proste si nedojčila. To je všetko. Ak Ti to ozaj rak veľmi znepríjemňuje život, vyhľadaj psychológa.
@hanka92br viem cim si prechadzas. Tolko som sa po nociach narevala pri prvom. Aka som neschopna, ako by mi dieta umrelo, nepounam nikoho v priamom okoli co b nedojcil. A potom to proste nejak prislo asi samo. Tie vyhody z nekojenia su vlastne tiez uzasne. Tie som si maximalne uzivala
@evcagabi ok
skus navstivit psychologa, pre svoje dobro. a reci ako tvoje dieta bude chore a nebudete mat vztah hod za hlavu.. a sestry posli do prdele :D povedz im, ze nekojis zo zdravotnych dovodov a nerobi ta to o nic menej matku nez ich.
@bublinka1426 tebe sa zdá okej plakať každý deň? Keby bola v pohode pošle každého s návrhmi do riti. A neviem v akej spoločnosti sa ty pohybuješ ja nepoznám nikoho kto by riešil prsia ako jediný zdroj potravy. Dôležité je len, že dieťa má čo jesť a je o neho dobre postarané.
@januska12323 skludni sa. mozem ti menovat lekarov v Ba ktory na mna pzoerali ako na carodejnicu a neprajnicu ked som prestala kojit, mozem ti poslat mena??????
chces to?a ano spolocnost tlaci na zeny dojcit za kazdu okolnost, snad sa tu teraz nebudeme o tom dohadovat.
ale tuto spolocnost zaujimaju duhove farby skor ako sa starat o ludi ktori to naozaj potrebuju
1. Sestry pošli zfleku do riti!!! Áno, takto rázne. Nech ti dajú pokoj. Keď sa správajú ako kozy, nestretávaj sa s nimi, kým sa nezačnú správať ako normálne empatické osoby.
2. Kamoška má dve adoptované deti, ktoré nikdy nekojila a krajší vzťah medzi matkou a deťmi si nevidela.
3. Choré bývajú kojené aj nekojené deti, poznám kojené deti choré nonstop a nekojené, ktoré nebývajú choré vôbec.
4. Uvedom si, že kojenie z teba nerobí lepšiu matku. Materstvo netrvá len kým kojíš. Materstvo je celoživotná záležitosť. Mám tri deti a výzvy materstva na stole každučký jeden deň už 13 rokov! Na nejaké kojenie si už ani nespomeniem. Kojenie je len spôsob príjimania potravy. Zlá matka by si bola, keby si dieťaťu nedala jesť. Nezáleží na spôsobe. Je jedno, či mu dáš cicku alebo fľašku, dôležité je, aby dieťa bolo SÝTE!!! Pokiaľ ho v ranom detstve kŕmiš (je úplne jedno ako), si skvelá mama!!!!!
Chora situacia... Chore, ze si nevies v hlave upratat ze nic take sa nedeje a pritom vies ze to proste NESLO, no a chore je spravanie otazky a poznamky Tvojej rodiny. Tak sa trosku obrn a neber si to tak strasne k srdcu. Mozes si byt ista ze v zivote sa Ti stanu este ovela horsie veci ako tato nedojciaca tragedia.
Moja malá ma 4 a pol roka, kojila som ju extrémne dlho 2,5roka. Už to bolo pre mna nepríjemne ale tak hrozne revala, žeby sa dovracala keby jej nedám.
V noci 4147847x hore lebo kojenie/bola som dudel. Doteraz si vyčítam aka som bola blbá a kolko nespania, vyčerpania, že som nemohla ani na krok do cca roka a aj som išla letela som lebo "kojiť". Teraz viem, že keby mám druhe rozhodne kojiť nebudem. Ja som bola skor zufala z toho, že som musela byt nonstop pri nej ked kojím, ty zas mas opak.
Malá bola kojená aj nad rámec ako mohla a chorá v škole bola minulý rok vkuse, imunita slabšia jej vysla z krvi, takže to že sa kojenie rovná zdravemu dieťatu nie je pravda.
Normálne by som jedným razom povedala, že uzatváras temu o kojeni, nekojení atd a hotovo.
@bublinka1426 aj tebe odporucam psychologa ked v teme o kojeni splietas ako hysterka o duhovych 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@evcagabi :sunglasses
si nepochopila a zijes vo svojej ruzvej bublinke, mamicka....maj sa.
jaj ty si jedna z bio matiek, co nosi ruzove bryle dava biop zeleninu a ma 2 rocne dieta. jasne , sviecka zhasne, realitou do bezneho zivota po rodicaku, zatial si zatemnena este asi dojcenim zjavne. zivot na rodicaku ...nuz..vieme...
@bublinka1426 a čo že pozerali? Nech si pozerajú prečo ťa to trápi. Však ty vieš aké si mala dôvody. Nemusíš sa nikomu spovedať.
@bublinka1426 prosim ta, navstiv toho psychologa 🤦♀️
@januska12323 nuz skor ma zaujalo, ze pozerali kapacity na antolskej nemocnici a pritom snad za svoju neviem aku dlhu prax mohli mat skusenost, ze aj taky je zivot ...velmi ma to zamrzelo. a dalsie vysetrenia u inych lekaroch..smutne :/
ja nezatracujem dojcenie, ale zaroven tato spolocnost tvori hrozny tlak na mamicky, pretoze vsade pisu ake je to velmi dolezite a podobne
hormony mame po porode rozhadzane mnohe a ked toto este zazivaju , ten tlak, toboz rodina..dakujem pekne.:(
@evcagabi aj ty ;)
@hanka92br
sme viacere. nezufaj prosim. taky je zivot.
kasli na rodinu, proste ber ohlad na seba, ak ty nebudes v pohode, nebude ani babo, ono ta najviac vnima.
netrap sa naozaj. a necitam Mamilu a podobne