Náhla strata mlieka

mirkalaura
17. apr 2016

Ahojte mamicky....dnes som sa zaregistrovala ,nakolko by som potrebovala poradit,povzbudit ci hadam a cerpam z Vasich skusenosti....mam 4 rocnu dcerku Lauru.Bola kojena 2 a pol roka...bez akychkolvek problemov....a mam aj synacika Darrena a ten ma teraz 6 a pol mesiaca.Do siestich mesiacov bol len plne kojeny....po 6 mesiaci som muraz,ci dvakrat denne zacala podavat obcas nejake privarky.Vsetko islo v poriadku..az do chvile...kedy som ochorela....mala som vyssie teploty...bolelo ma hrdlo...hned som brala antibiotika nakolko som sa snazila z toho vyjst rychlo von....lenze vzapati ruka v ruke s chorobou..prisiel i menzes...mliecko som fakticky z jedneho dna na druhy stratila....prsia mam prazdne...ako dva vyzmychane citromy... :( vobec sa neplnim....zacala som pit velmi vela tekutin...aj 4 litre denne...maleho kazde2- 3 hodiny prikladam...ale aj s tym mam problem... :( vela musi pracovat....az mi spusti a vypije to zadne mliecko a zacne konecne prehltat...obcas to po par tahoch vzda ....proste netecie tak..ako bol zvyknuty...tak mi odmieta dalej zuzlat prazdny prsnik.....pijem caje na podporu tvorby mlieka...v noci a aj po kazdom kojeni sa snazim odsavat...no vysledok je katastrofalny :( slabych 20 ml.
Snazim sa mysliet pozitivne...vizualizujem...snivam....a snazim sa......ale uz to trva tyzden a ja tak velmi chcem kojit....co robit dalej ????? Nakolko som zijuca v zahranici....nemam moznost kontaktu s laktacnou poradkynou :(

mirkalaura
autor
17. apr 2016

Ako tak citam svoju zufalu situaciu....vsimla som si drobne preklepy....ospravedlnujem sa za ne.
Aby som bola uprimna...situacia po tyzdni je lepsia....nakolko som 4 dni dozadu ani tych 20 ml nevedela odsat....ale aj tak je to katastrofa :(

mmmj
17. apr 2016

mne pomohli bylinky na tvorbu mlieka - senovka grecka a benedikt lekarsky. Nemaju ich v kazdej lekarni, (u nas v KE napr v lekarni Adonai. ) Tie mi naozaj zvysili tvorbu mlieka. Inak myslim, ze robis vsetko OK, mozno by som ste skusila maleho prikladat este castejsie ak by bol ochotny 🙂 Drzim palce

lenhag
17. apr 2016

Ja sice este nekojim, ale kolegyna, ktora mala na zaciatku dost velke problemy s tvorbou mlieka (po konzuktacii s laktacnou) krmila maleho cez cievku, ktoru mala prilepenu pri bradavke a z druhej strany dodavala cez striekacku umele mliecko, maly jej stimuloval satim tvorbu jej mliecka a zaroven sa aj normalne napapal, nakoniec jej to pomohlo a mala este kopec mlieka. Neviem ci som to rozpisala dost jasne, skus si o tom este precitat na nete, videla som o tom aj nejake clanky, snad som ta aspon inspirovala ...drzim palce 😉

luckymummy
17. apr 2016

AK chces rozbehnut tvorbu, viac ako bylinky a cievka v tomto pripade pomaha kojit castejsie ako kazde 2-3 hodinky, casty kontakt koza na kozu, vela nosenia a spolocne spanie 🙂 Drzim palce 🙂

mirkalaura
autor
17. apr 2016

Dakujem vam za odpovede...nedavno tu bola zdravotna sestra ... A vsetko mi sschvalovala...mozno ...len menej stresov koli mliecku a viacej oddychu ...len to je pri dvoch malych detoch nemozne 🙂 a aj to mlieko ma podvedome stale zerie :(
Cievku uz mozem vylucit nakolko je uz drobec 6 aj pol mesacny....10 kilovy valibuk (a to som ho dovtedy len kojila 🙂))))) uz by mal jest prikrmy a rozne kasicky...medzitym zase zapijat mojim mlieckom. Len jedno ma mrzi....ze som si od jeho narodenia tak nadherne vsetko rozbehla...fakt som mala prsia vecne pripravene hocikedy kojit 🙂))a ten sok...ze z jedneho dna na druhy je vsetko prec ....no hroza.
Este skusim to castejsie prikladanie....vynechat jeden ci dva dni moc vydatne prikrmy....nech viac saje...inak neviem....a este...vyskusam tie homeopaticke gulicky....

margaretka_
17. apr 2016

ak chceš, laktačnú poradkyňu môžeš kontaktovať aj e-mailom, mne aj takto veľmi pomohla 🙂
u mňa, keď to vyzeralo, že je mliečka menej, tak mi radila stláčanie prsníka vtedy, keď malý pije. keď saje, stláčať, keď prestane, nestláčať, a tak dokolečka... a keď sa na jednom prsníku začne zlostiť, že mu ide mliečko slabo, tak prehodiť na druhý prsník a robiť to isté. a prehadzovať zas, keď sa zlostí. u mňa to pomohlo, ale to mal malý asi iba mesiac.
držím silno palce, nech sa vám podarí to rozbehať zas 😉

mirkalaura
autor
17. apr 2016

Dakujem vam za odpovede...nedavno tu bola zdravotna sestra ... A vsetko mi schvalovala...mozno ...len menej stresov koli mliecku a viacej oddychu ...len to je pri dvoch malych detoch nemozne 🙂 a aj to mlieko ma podvedome stale zerie :(
Cievku uz mozem vylucit nakolko je uz drobec 6 aj pol mesacny....10 kilovy valibuk (a to som ho dovtedy len kojila 🙂))))) uz by mal jest prikrmy a rozne kasicky...medzitym zase zapijat mojim mlieckom. Len jedno ma mrzi....ze som si od jeho narodenia tak nadherne vsetko rozbehla...fakt som mala prsia vecne pripravene hocikedy kojit 🙂))a ten sok...ze z jedneho dna na druhy je vsetko prec ....no hroza.
Este skusim to castejsie prikladanie....vyechat cez den prikrmy....nech viac saje...inak neviem....a este...vyskusam tie homeopaticke gulicky....

mirkalaura
autor
17. apr 2016

margaretka_ a vies mi dat na nu kontakt ???Napisala by som jej....a tie prehadzovacky robim...uz ho chudacika aj budim ... 🙂

margaretka_
17. apr 2016

tu je zoznam všetkých http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... tam si môžeš vybrať, neviem či všetky robia poradenstvo aj e-mailom, to máš pri jednotlivých napísané 🙂 (ja som si písala s jaroslavou červeňákovou z prešova)

mirkalaura
autor
17. apr 2016

Dakujem

mirkalaura
autor
17. apr 2016

Margaretka...pockam este den ..dva...lebo akurat kojim...a stituacia je podstatne lepsia ako vcera....aj ten spustaci efekt prisiel rychlepsie a bol efektivnejsi pocas sania 🙂)))) trosku ho dnes necham bez prikrmu...nech je ochotnejsi sat 🙂)))dufam...ze sa to zlepsi ..inak..ak mate este niektora mamicka nejake rady...sem s nimi 🙂

margaretka_
17. apr 2016

ak máš pocit, že sa to zlepšuje, tak to určite robíš dobre 😉

luba41
18. apr 2016

@mirkalaura ono sa to nakopilo. podla mna si nabehla zhurta na príkrmy..to už postupne znižovalo tvorbu mlieka a choroba, únava tiež prispela k tomu, že nastal štrajk u dieťaťa kvoli zníženiu tvorby..6 mesačné dieťa-stačí 1príkrm za den. postupne pridávať po jednom za mesiac..nikam sa nenáhli..a príkrmom nenahrádzať dojčenie-dojčiť ako doteraz na požiadanie..

0silvia0
18. apr 2016

@mirkalaura ja som mávala bežne laktačné krízy a trvali asi týždeň. Fakt som týždeň len prikladala, aj každých 10 minút keď bolo treba, a po týždni sa mlieko vrátilo. Skús len vydržať, keď sa to zlepšuje, bude to ok.

mirkalaura
autor
19. apr 2016

@luba41 ja som davala len jeden prikrm ....maly mi vyborne priberal...tak som nemala potrebu....s chorobou odislo mlieko... :(

......ale baby...uz znova fachciiiiiiim 🙂 a maly spokojne prehlta 🙂))))) hurrraaa....moja laktacna kriza trvala tyzden...a uz si dam velky pozor na pitny rezim....stravu a viac odpocinku...lebo priznam sa...sama som si ju vyvolala...az priliz sebavedomo som so samozrejmostou brala tvorbu mlieka....a ked nebolo ani kvapky...kukala som ako puk 🙂)))))))

duratlicka
19. apr 2016

Ja mám problém s mliekom každý cyklus.Mam nejaku hormonálnu nerovnováhu,robia sa mi cysty... Na začiatku cyklu mam mlieka a mlieka a potom ovulka a mlieka už je len menej a menej.Vždy ma zachráni len ms.Čudujem sa,že to mala ešte znasa a neodstavila sa.

julia21
28. apr 2016

@0silvia0 silvi a zaroven si aj dokrmovala? Ci dietatku stacilo co si vytiahlo? Ja mam teraz taku krizu ale malej nestaci, papa minutku a potom place. Dakujem

0silvia0
28. apr 2016

@julia21 nedokrmovala som, mala som v zálohe kúpené umelé mlieko, ale nikdy som ho nepoužila. Konzultovala som to s laktačnou poradkyňou a tá mi poradila len stále prikladať, spať s dieťaťom, mať ho čo najviac na koži, toto všetko podporuje tvorbu mlieka. Takže ja som neustále prikladala a mlieko sa fakt vrátilo, ale trvalo to cca týždeň. Bolo to na nervy, ale vydržali sme...

mirkalaura
autor
28. apr 2016

@julia21 ani ja som nedokrmovala...dodrziavaj pravidelne stravu...nemusis sa cpat...ale ranajy obed vecera..a nejake ovocie medzitym...a k obedu stale polievku...ale co je najdolezitejsie!Pit..Pit..pit..adpon 4 litre vody denne...mlieko sa vrati 🙂

julia21
28. apr 2016

@mirkalaura aj ked mala place po kojeni? Mam ju uspat hladnu? Ako postupovat? Syna som kojila 13mesiacov, chcem aj ju, ale syn nikdy neplakal od hladu, vzdy ma podrzal 🙂 lili place... dakujem

mirkalaura
autor
28. apr 2016

Nie..to samozrejme nie 🙂 kolko ma mesiacov?

mirkalaura
autor
28. apr 2016

@julia21 ja som mama dvoch deti..prve som kojila dva roky a dva mesiace..a druhe zatial necelych 7 a kojim dalej...🙂 prve dieta bolo velmi uplakane..tiez po kojeni plakalo...ale pricina nebola v tom,ze je hladna..proste mala potrebu sa nosit...sustavne sa pytala na prso..a ked som.ju zlozila...nariekala 🙂 bolo to tazke..no po 5 mesiacoch ..ked som s nou chodila von...(musela byt vo vajicku..aby vsetko videla) sa vsetko zmenilo...zacal ju zaujimat okolity svet a nie len to aby mala sustavne prso v ustach 🙂 a vecer som si ju dala k sebe do postele...mala sa na mna nasala..tym stimulovala tvorbu mlieka a takto sme zaspavali 🙂 mlieka som mala vela 🙂

julia21
28. apr 2016

@mirkalaura 6tyzdnov..

mirkalaura
autor
28. apr 2016

@julia21 malinka..az moc.... doteraz si uz aj dokrmovala ci len kojila? Skusas ju po kojeni merat ? Place aj po kojeni cez den ? Ci len vecer ?

mirkalaura
autor
28. apr 2016

@julia21 prepac..nie merat..ale vazit kolko spapa 🙂 a kolko ti pribera za tyzden ?

julia21
28. apr 2016

@mirkalaura doteraz priberala krasne, 400 za tyzden, za mesiac kilo a to bola nrdonosena, cize teraz ma 3kg.

julia21
28. apr 2016

@mirkalaura doteraz priberala krasne, 400 za tyzden, za mesiac kilo a to bola nedonosena, cize teraz ma 3kg. Iba som kojila, od vcera rana mame krizu..

julia21
28. apr 2016

@mirkalaura na jedno kojenie od 40 do 70 z oboch prsnikov. Vcera som 2x prevazila

mirkalaura
autor
28. apr 2016

V tom pripade to rozkojis..nedokrmuj..skus vydrzat.. rob to..co som spominala... prikladaj vela..pit ...pit ..pit vodu vela..aj 4 litre denne.. nezabudni medzitym zdravo jest..klud... mlieko sa vrati. Ja som mala krizu teraz prvykrat a tiez som sa zlakla..bude to v poriadku ;) uvidis...

mirkalaura
autor
28. apr 2016

@julia21 mne poradila doktorka pocas krizy... 3 dc vody pred kojenim...a pocas kojenia mat nachystanu vodu a pit aj vtedy... ked sa mala koji...obycajne zena je smadna 🙂 vyuzi to...a este nieco..ked pije z jedneho prsa...citis spustaci efekt aj v druhom prsi ??? Pokial Ti tak pribera... tak je to super..ine by bolo..keby si mala malo mlieka od zaciatku ... a este vezmi si ju k sebe...do postele ..dieta citi potrebu citit matku a odpocivaj s nou..vzdy ked mozes 🙂