Mamičky,chcela by som sa opýtať či máte niektorá podobné problémy s dojčením ako ja...Mám 4,5mesačného synčeka-plne dojčeného...Problém je hlavne s dojčením v noci...Budí sa každú 1,5hod. alebo každé 2hod....Dlhšie nepospí a to ho môžem kojiť aj pol hodinu vkuse!!! :( Som už z toho nenormálne unavená,vystresovaná,podráždená pretože cez deň si nemám kedy oddýchnuť a už od pôrodu som sa poriadne nevyspala...:( Viacerí mi radia,aby som dala malému na noc UM...ale bojím sa toho...Aby to neovplyvnilo tvorbu mliečka a hlavne kvôli tomu,že materské mliečko je to naj čo môžem malému dať..Ale niekedy to už fakt nezvládam...Bola som v kontakte aj s laktačnou poradkyňou...Odporučila mi dať malému už cez obed mrkvičku alebo na večer kašu...Len neviem či to ešte nie je pre neho priskoro...Malý je dosť veľký papkáč,cez deň ho tiež kojím na požiadanie-a to je dosť často..Váhu má výbornú-dokonca váži aj viac ako by mal-máme 7840g...Tiež som si myslela,že sa môže budiť kvôli tomu,že mu nestačí moje mliečko a budem ho musieť dokrmovať,ale lekárka mi povedala,že je to OK..Že váhu má výbornú-dokrmovanie nie je potrebné...Tak som už z toho zúfalá...Neviete mi niekto poradiť? Bolo by fajn keby drobček pospinkal v noci aspoň tie 3hodky,aby som sa aj ja aspoň trošku vyspala a oddýchla si...🙂
napisala som sem dlhy prispevok, ale kedze sa menil nazov temy, odpalilo mi ho...
v skratke - odkedy dojcim poleziacky a malu mam v noci pri sebe (tu cast noci, ked spim aj ja, inak je samozrejme v postielke, lebo z nasej postele by uz odisla), tak mi je fuk, kolkokrat sa budi, lebo ju mozem dojcit a spat zaroven - v podstate
@jolie13 Tu je to krásne napísané, http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
Aj ja sa tým riadim pri synovi a tak som robila aj pri dcére... 😵 Proste spíme spolu, ja si urobím pohodlie, a nech si krpča robí v noci čo chce, nevnímam... dcérka sa budila menej ale chlapča sa budí častejšie, ale nerátam to (radšej) 😀
@jolie13 Ahoj.aj ja som kojila malu v 4och mesiacoch kazde dve hodiny .Ak som sa v noci dobre nevyspala.pospala som si cez den cez obed s nou.Nejak to musis vydrzat.ono sa to zlepsi casom.UM by som to neriesila ani kasickami na noc..ja som riesila to iste co ty a skusala som to nahradit na vecer kasickou ,aby mi dlhsie spala ,.zial jedine ,co som dosiahla,bolo ,ze mala mi zvracala po kasi,kedze jej zaludok na to este nebol stavany :( a tak som si povedala,.ze pockam..kojila som do roka a budila sa mi stale kazde dve hodiny v noci az som si povedala,ze uz dalej nevladzem a prestala som ju kojit v noci a ona mi teraz konecne prespi..resp ta sa v noci uz budila len aby som jej dala prsnik a hned zachrapkala ani sa poriadne nenapila..drzim palce!!treba vydrzat
@jolie13 matrace okolo postele ak by nahodou spadol na zem a moze spat v klude s vami 🙂 odkedy spi s nami, vacsinou ani neviem ci v noci pil mliecko :D
@jolie13 Ahoj, ja to robim presne tak, ako napisala @ivanka.7 alebo @carodejnica ...je to podla mna ten najlepsi sposob...ked som k malej vstavala tak ako ty, bola som uplna matoha, teraz som uz vacsinou plus minus vyspana....fakt si precitaj ten clanok, pisala ho zena, ktora vie, o com hovori 🙂 drz sa!
@jolie13 drzim palce. neboj, raz bude lepsie - kedy, to tazko povedat. alebo odstavis, alebo si zvyknes. ja este kojim, aj v noci, krpec tiez bezne neprespi viac ako 2-3 hodiny. starsi bol taky isty. minule sa stal zazrak, spala som 5,5 hodiny vkuse a potom som strasila po byte od pol piatej, co som z takeho soku nad mnozstvom spanku uz nevedela zaspat 😀 cez den uber plyn, kolko sa len da, nech si stihnes trosku oddychnut a zvolnit tempo, ked uz nie si pospat.
a tiez spi pri mne v posteli
suhlasim, ze sa to urcite polepsi! aj moj syn sa budil furt , zmenilo sa to. vzdy spaval pri mne, cez den som si s nim rada pospala a v noci kojila po leziacky. ked nema este ani 5 mesiacov, tak by som s prikrmom fakt pockala. UM netreba davat, vydrz to este trosku a polepsi sa. nejdu uz aj zuby? na zuby nam velmi pomohli homoepaticke globuli (na priklad chamomilla) alebo ked to uz bolo velmi silna bolest tak homeopaticky cipok (Viburcol). Inak ja som si zvykla, ze som isla aj skorej spat aby som dohnala spanok. viacej krat do tyzdna som spala uz o pol desiatej, kedze moj syn bol a je ranostaj a bol vela krat o piatej vyspaty a pritom bol viacej krat hore v noci. Moznoze by aj pomohlo, aby si dieta nosila cez den v satke - vtedy su deti pokojnejsie a spia lepsie. Ja som to praktizovala a bola som velmi spokojna. Ked sa dieta budi, tak to nie je len hlad! Drzim vam palce, aby ste si pospali obidvaja (vlastne traja, aj s ockom 🙂 ).
Nooo, tak dufam ze ma ostatne maminy neukamenuju, ale ja si myslim ze by si UM mala na jednu dve noci skusit (aspon zistis ci sa budi koli tomu, ze je hladny alebo nie) za tu dobu si urcite nezvkne na UM ani na flasku, a ani mlieko sa ti neprestane tvorit. Ak sa budi koli tomu tak mas vyhrate, zaobstaras si cievku a budes prikrmovat (no alebo kasicky, co sa mozu uz od 4 mesiaca....). Skor si vsak myslm ze sa budi lebo nevie sam zaspikat a to mas horsie. Ak ho nechces davat k sebe do postele, tak ho budes musiet naucit zaspavat aj inak ako na prsniku. Nase stare maminy mali na taketo pripady kolisu (dobre referencie som citala o zavesnej), alebo kociky, ruky atd. (ak ti ma kto pomoct napr. manzel tak nemusis vstavat stale len ty). No a nakoniec si myslim, ze dolezitejsie ako tvoje mliecko pre tvojho synceka je mat zdravu a spokojnu maminu (a to aj do buducna), a samozrejme fungujucu rodinu.
Ja som to mala rovnake ako Ty,tiez sa mi mala budila kazde 2 h. v noci a aj cez den tak cuckala az do roka a potom az do 2 rokov v noci stale pytala mliecko kazdu chvilu. Tiez som myslela,ze uz odpadnem od unavy. 🙂 od polroka som jej davala vecer trochu kase,tak spala o polhodinku dlhsie,ked zaspala 🙂 Keby spala pri nas,tak sa nevyspim ani hodinku,som sa bala, ze ju prilahnem,a nevedela som tak spat vobec......
mne sa malá budí v noci aj každú hodinu. ale spinka v mojej posteli, takže vždy keď chce, dám jej prsník a spíme ďalej. Veľmi mi to vyhovuje a som v pohode, vôbec nie som unavená. Aj mne vraveli, aby som jej dala na noc kašu. Kúpila som ju ale ešte stále som jej ju nedala. Stále si vyhutnavám a užívam kojenie.
@julka21 poraď ako naučiť dieťa na cumlik. Ja sa o to pokúšam už 4,5 mesiaca a neuspešne.
neskusala si si mliecko pocas dna odsat a dat mu vecer z flasky? ja odkedy som tak zacala robit, maly krasne prespal celu noc - zobudi sa iba 1x na papanie. Moj maly byval vecer po kupani velmi uz nervozny, dokonca az taky zurivy - kupanie ho unavilo a uz sa nevedel kludne na prsniku napapat, uz sa mu chcelo velmi spat. Cucol par krat a uz zaspal - a to sa opakovalo celu noc. Potom som dala mliecko z flasky (dostal ho pravdepodobne viac ako by si vytiahol sam) a vsetko sa vyriesilo. Vsetci sme spokojni a vyspati 🙂 Mozno budes sama prekvapena, ze odsavanim si vecer vytiahnes malo mliecka a malemu to nestaci.
@jolie13 Ahoj, mám taký pocit, že tie naše deťúrence si sú akési podobné 😀 , aj my sme na tom rovnako. Pripájam sa ku všetkým dievčatám, ktoré ti radia dať si malého k sebe. Krásne ti priberá, tak podľa mňa neskúšaj čajíky a UM, keď nemusíš. Predstav si, že by sa ti budil rovnako ako teraz, ale namiesto vytiahnutia prsníka, by si musela vstať a zarobiť UM, to by si sa už vôbec nevyspala. 😒. Moji chalani všetci spávali pri mne, okolo 8. mesiaca sa sťahovali do svojej postieľky, z ktorej sme dali dole bočnicu a prirazili ju k mojej strane postele a v noci sa podľa potreby prikotúľali, najedli a zase odkotúľali. 🙂. No a potom okolo roka, keď prestali v noci papať, tak spali v tej svojej postieľke. A teraz sú vo svojich izbách. Pravda, okrem toho nášho najmladšieho maznáčika. 😉 Čiže ja hlasujem za nočnú samoobsluhu a relatívne spokojné spanie. 🙂
ja by som skusila odsat a vecer dat z flase... casom by si mozno zvykol, podla mna sa chce hlavne pomojkat... ja som s malou nikdy nespavala a doteraz sa tomu vyhybam,.. my sme boli ale stale na UM v 4 mesaici sme papali iba raz v noci.(isla spat o pol 7mej, o pol noci dostala este mlieko a potom az do 7-8 sme spali).. po 6 mesiaci uz vobec...
@nezabuddka ak da um znizi sa tvorba mlieka.
@jolie13 ja mam 3rocnu a dojcim v noci 3-4x. Tvoje babo je malinke je to normalne.daj ho k sebe a spite pri dojceni.
@simca06022011 ked mu dam flasu neodnauci sa od prsnika???viaceri ma s tym strasia..tak neviem...
@josenka 🙂 sintrikov malych mame..;) drobcek spinka so mnou-ja totiz nemam sil davat ho a potom zase vyberat z postielky tak casto..:( To kojenie sa vydrzat da-tiez si pri nom podriemem len maly nie vzdy po kojeni tvrdo zabuva-sa prehadzuje,vypadne mu cumlik tak zacne mrncat,takze kym zaspi ja sa preberiem a potom zase nemozem zaspat.:/ viem,ze kojene babo by cumlik nemalo mat-neodcudzujte ma zato,ale maly bol velmi nepokojne babo-ani prsnik ho velakrat neutisil.mal aj silnu zltacku-22hod. sme boli pod tym modrym svetlom a to by sme bez cumlika nezvladli pretoze maly strasne plakal a nemohla som ho z tade stale vyberat..takze sa uz na cumlik naucil..:/ co uz..ale tak dufam,ze to chcelen cas..;)
@jolie13 no ja neviem, musis sa opytat dojciacich mamiciek, mne bola mala od zaciatku na flasi a na dudlikoch (uz v porodnici jej ho dali sestricky) a "cucala" ako "besna" 🙂)) tak neviem.. mozno niektore deticky ano, lebo im to bude "pohodlnejsie" dostat to z flasky.. ale tieto nove flase co su, niektore naozaj tazko tecu a treba to silno tahat... ale nejdem radit, lebo ako hovorim ja som ju "nedojcila", cely cas sme boli na UM, lebo ja som nemala ani 20ml mlieka nikdy 🙂
Dakujem,mamicky za vase rady a postrehy!Nejak to este vydrzim-snad sa to zlepsi ked zacne maly papat aj ine papanicko ako mliecko! ;)
@jolie13 Necitala som vsetko co tu je napisane. Ale vyzera to tak, ze ked pises, ze je velky papkac, ze mu fakt to mliecko nestaci. Umele mliecko nedavaj ale ja to robim napr. tak. Ze vecer som uz mavala malo mliecka, vzdy vyzadoval vecer viac ako cez den. Tak cely den zbieram to, co mi mi odkvapkava z druheho prsnika kym papa z jedneho. Je to aj 120ml. Najprv mu dam z flase vypit to a potom mi vypije oba prsniky. Nie vzdy samozrejme vyspi nejaku dlhu dobu ale 4-5hod si pospi. A dokonca som dala uz aj kasu, skusala som ci bude dlhsie spat. Ale nie je to tak, ze deti na UM prespia vzdy celu noc. Mam znemeho ktory ma rovnako stareho syna ako my, papa od 2mes. umele mliecko a je hore kazde 3hod. Takze, bud sa to zmeni alebo nie. Tak len drzim palce aby si to vydrzala, je to niekedy fakt o drzku 😒
@jolie13 Joj, fakt, ako my 😀 . Tiež máme cumlík, aj keď moc ho nechce, zase na druhej strane lepšie s ním zaspí. A v noci tiež niekedy hneď nezaspí a prehadzuje sa, kope a najnovšie rozpráva, brčí, bublinkuje si sliny, prípadne sa otáča na bruško a tak. Občas sa zadarí a je dobrá noc, že sa len naje a spí, ale väčšinou to tak nie je. Ešte k tomu cumlíku - veď sa odučí. Viem aj ja, že kojené deti by ich nemali mať, ale občas sa to ináč nedá. Môj najstarší bol kojený 13 mesiacov a odstavený pre ďalšie tehotenstvo a ten mal cumlíky vždy minimálne tri - jeden v ústach a po jednom v každej ruke a všetky tri rotoval, aby ani jednému nebolo ľúto, že ho necmúľa 😀 . A odučili sme sa pekne, keď mal 18 mesiacov - darovali sme ich smetiarom, lebo veľkí chlapi cumle nepotrebujú. Slávnostne sme ich uložili navrch smetného koša, povedali to smetiarom, pozreli sme sa ako ich vysypú do auta a potom sme smetiarov sledovali po celej dedine, aby sme videli, ako tie cumlíky odvezú preč. No, sranda to bola. 🙂
@jolie13 a ako ho uspavas? na prsniku? ak je tak nauceny spat, moze si tento sposob zaspavania vyzadovat aj v noci, ked sa preberie a to sa deti v noci preberaju dost casto, ale tie, co vedia zaspat same, nevyzaduju znovu uspavanie. Aspon tak v kocke. Dalsia vec je, ze je to pre neho prijemne, nemusi ist ani o hlad. Proste chce byt pri tebe....Alebo ma vazne hlad? Lebo to je zvlastne, ak hovoris, ze vahu ma nadpriemernu. Zeby mohol byt az taky zrut? Mozno su aj take deti a tie asi potom potrebuju este nejaky dokrm kasou alebo co...Ale s tym by som sa pohravala az ked uz by som vsetko ostatne vylucila.
To budenie určite nieje odhladu,teda pokial máš mliečko,kašu na večer určite nie to by mu zaťažilo bruško a nespal by,ale plakal a umelé mlieko nedávaj vôbec ak máš dosť svojho.Neskúšala si mu dať namiesto prsníka v noci čajík?možno by zistil že nedostane mliečko len čajík a nepýtatal by...a nejdú mu už zúbky?budiť sa môže aj preto...