Mám čierny kašeľ. Mám prestať kojiť bábätko?

kvojtanikova
9. feb 2011

ahojte potrebujem poradit - uz 4 mesiace sa trapim s kaslom, vybrala som uz 4 ATB pocas tehu a milion volnopredajnych liekov, stale sa mi to na chvilu utlmilo a vratilo sa, tak som si dala urobit odbery hlienov a krvi a zistili mi zlateho stafylokoka a co je horsie, v krvi mam hranicne hodnoty cierneho kasla, vraj limit je 11 a ja mam 12,8. Mam doma iba 5tyzdnovu dcerku ktoru kojim a po tom co som sa docitala na internete o ciernom kasli sa o nu velmi bojim. Uz tiez berie ATB, lebo mala sopliky a kasel ale uz jej je lepsie, ale to sme este nevedeli ze ja mam cierny kasel. Mali ste to niekto s tak malym babatkom, ako ju mam ochranit? Mam aj 4rocneho syna, ktory je navyse lahky astmatik. Na internete som sa docitala ze babatka sa ockuju v 9.tyzdni zivota, alebo v 3 mesiacoch - ako to vlastne je? a budem moct brat ATB ked ju kojim? pisu tam aj ze ATB su proti tomu ucinne najma v prvej faze ale co ked ja to mam uz dlhsie?

kvojtanikova
autor
10. feb 2011

nikto nevie poradit?

xlucia
10. feb 2011

@kvojtanikova no takze takto, s niektorymi atb mozes aj kojit, treba sa dohodnut s dr. a popri tom sebe aj dcere , kedze tiez brala atb. davat laktobacily. pre dceru su na dlhodobe branie vhodne infandophilus , ktore su vhodne popri atb. pre dceru a teba si poradi pediater. co sa tyka cierneho kasla, mas ho len hranicny, ale dlhodobo, tak sa aj dlhodobo beru atb. obzvlast preto ze mas doma tak male dieta. dostava sa z toho tazko, ale netreba to vzdat, pri takto prezitom kasli, nie ockovani, mas dozivotnu imunitu. popri atb si daj spravit aj pecenove testy, kvoli tomuze beries dlhodobo atb.
ak ti vyjdu zhorsene, berie sa na to pestrec mariansky, regeneruje pecen
zodpovedala som vsetko?

kvojtanikova
autor
10. feb 2011

@xlucia dakujem, a nemoze to odo mna dostat dcera alebo syn? (ten ma uz 4 roky a je ockovany, ale je to slabsi astmatik) ale mala este nie je ockovana. som s nou v tesnom kontakte kedze ju aj kojim a cele dni som s nou sama, manzel chodi do prace. ona este nebola testovana na to, ci ma cierny kasel, mala len sople a obycajny kasel zo zahlienenia ale ked na internete pisu ze takto to cele zacina a hoci jej je teraz uz lepsie, neviem naisto co jej bolo. CRP mala hodnotu 8 a lekarka jej dala ATB Klacid. treba aj ju otestovat na cierny kasel? vies velmi sa o nu bojim, co pisu na internete ze to moze byt smrtelne pre take male deti z toho mi je do revu.

xlucia
10. feb 2011

@kvojtanikova takze po poriadku, u syna je malo pravdepodobne, ze by to dostal, ak ma kompletne ukoncene ockovanie, aj ked je astmatik. to s tym nema nic
dcerka sa teoreticky nakazit mohla, urcite ju daj skontrolovat
tebe daju bud erytromicin alebo ampicilin, nieco na tychto zakladoch
u deti ma cierny kasel tri fazy
prva trva do desat dni a byva pri tom aj zapal spojiviek, horucka a kasel, kedze to mas dlhsie, ak by bola nakazena, toto by uz mala
druha faze, trva dva az 5 tyzdnov, klesne teplota, ale dieta kasle brutalne az modrie, a poti sa. neszriedka vygcia taky hlien
tretria faza je ked to uspupuje
u malickych deti ako su tvoje casto dochadza az zastave dychania.
kedze o tomto si nic nepisala, tak je dcerka v poriadku, podla mna na 99 percent, ale ze jeden odber krvi nic nedas a ukludnis sa aj ty,
no a neoblizuj jej dudle, a koj nech ma protilatky

kvojtanikova
autor
10. feb 2011

@xlucia no ona mala zapal spojiviek ale to mohol byt aj ten bezny novorodenecky, teplotu len do 38 a sople a kasel Teraz uz nema v podstate nic z toho, uz nekasle ale stale jej trosku chrci v hrudniku, najma vecer. ja mam tiezu zachvaty kasla najma v noci. Inak ty si asi lekarka, ze? lebo vies o tom dost vela. celkom si ma upokojila, dakujem ti. dufam teda ze dobre dopadneme.

xlucia
10. feb 2011

@kvojtanikova lekarka nie som, zial, ale vemi ma to bavi. no a tiez sme mali par mesiacov dozadu hrozbu cierneho kasla.
bud kludna, vyzera to ze mala je ok, tie zachvaty su fakt neprehliadnutelne. to by si si vsimla, ak by to mala. dobru noc a hlavne nedaj sa odradit a nechaj malu skontrolovat
rada som pomohla

borkax
23. feb 2011

@kvojtanikova ahoj, prosim ta, odpis mi, bud sem alebo internou postou, alebo na email... az teraz som si vsimla, ze je to vlastne iba par dni dozadu. ale vysledky uz asi mas. prosim ta velmi napis. drzim vam palce...

nani7278
25. feb 2011

@kvojtanikova Ani ja si nemyslím, že by sa bolo treba stresovať. Do mlieka neprechádzajú baktérie, len protilátky, ktoré už pri takom dlhom trvaní kašľa sú iste dostatočné. Navyše aj CRP mala malá len hraničné a Klacid by jej zabral aj na čierny kašeľ. Takže len pokračovať v kojení a tašiť sa, že je malej lepšie.

lucula73
9. feb 2013

@xlucia ahoj,našla som túto temu...prosím ťa,nevieš aký ma prejav čierny kašeľ u dospelých?
ďakujem 🙂

xlucia
9. feb 2013

@lucula73 zachvaty kasla, mozes sa az povracat. hovori sa mu aj somarsky kasel, lebo pri nadychoch je charakteristicke to hikanie. preco sa pytas?

lucula73
9. feb 2013

@xlucia ja ti neviem,mám taký čudný kašeľ,v takých záchvatoch,ktoré nemajú potom konca,ani nadýchnuť sa mi nedá..tak ma dnes napadlo že či náhodou......... 😝 .a kopec soplov,hlienov.tým to začalo,bola som u dokiny beriem zinat tri dni a každým dňom horšie a horšie..........hlavne v noci,aj sa bojím ísť ľahnúť.....
zajtra si o tom niečo ešte naštudujjem.ďakujem za odpoveď 😉

cemi
9. feb 2013

@lucula73 pozri si aj plucne chlamydie 😒

belusa
4. mar 2013

@xlucia
@lucula73 Ahojte aj ja mám čierny kašeľ už 8 deň beriem ATB Flumid 500 ale ešte stále pokašľiavam neviete mi povedať kedy prestanem lašľať?A čím si ešte pomôžem okrem ATB a zabudla som napísať, že mi našli aj pľúcne chlamýdie ☹ hrozné peklo neviem odkiaľ to mám

lucula73
4. mar 2013

@belusa juj moja,ja neviem,ja som nakoniec nemala čierny kašeľ,teda aspoň si myslím,dva dni to vyzeralo hrozne,ale fakt hrozne,ale na tretí sa to potom začalo zlepšovať,mne zabral Zinnat na chorobu,tak som bola rada....
snáď ti niekto napíše,prajem skoré uzdravenie 😉

belusa
4. mar 2013

@lucula73 dakujem - bud rada 😉

xlucia
5. mar 2013

@belusa co sa tyka cierneho kasla, ci uz s atb alebo bez kasle sa cca 3 mesiace, nase babky tomu hovorili 100 dnovy kasel, ale mozes to skratit pitim jednej bylinnej zmesy. ak budes chciet, najdem ti doma ten recept, je stary.
co sa tyka plucnych chlam. tam by som ti radila tam na ich likvidaciu jedine atb. a to mnoho krat opakovane aj tri krat po sebe.
ale inak by si si mala spravit totalny detox, zacat lapacho cajom, ozdravit creva, aby sa ti zregenerovalo telo a malo silu bojovat.

belusa
5. mar 2013

@xlucia fuuu 3 mesiace ☹ ja Ta poprosím ak by si mohla tu bylinnú zmes by som vyskúšala, ant.beriem tak dúfam, že to zaberie len sa to vlečie a lapacho vyskúšam tiež...dakujem veľmi pekne

xlucia
6. mar 2013

@belusa takze mam ten recept.
kup si v lekarni sypane caje tychto bylin
salvia
lipa
divozel
podbel
slez LESNY, akykolvek iny nie!
materina duska
nechtik
skorocel
velmi cisty zavaraninovy pohar a z kazdej zmesy daj rovnako, ja mam odskusane pre dospeleho z kazdeho po tri lyzice, to sa tam dobre vojde. riadne a dokladne premiesaj
na pol litra su dve cajove lyzicky. luhovat dovtedy, kym to nie je tmavsie hnede, nie velmi nesmie to byt extra silne alebo tmavo hnede, alebo cierne. kludne daj do toho med

a mimo toho by som ti odporucala este kupis si sypanu zihlavu a sypane lapacho.
tu miesanu zmes pi kazdy den min. pol litra. ak znesies viac, aspon prve dni, bolo by super.
a mimo toho striedaj jeden den pol litra caju zo zihlavy, a pol litra lapacha

idealne kazde doobedie bylinna zmes, a poobede MEDZI PIATOU A SIEDMOU si daj bud zihlavu alebo lapacho.
uvidis ako sa ti ulavi uz o par dni. tie dva caje striedaj min. 6 tyzdnov a pi ich v tom case, kvoli peceni

lapacho pripravis tak, ze das zovriet pol littra vody, hodis tam cajovu lyzicku lapacha a na MIERNOM ohni VARIS este pat minut. potom este 20 minut luhujes, precedis a pijes
keby nieco pis, neviem ci som to napisala zrozumitelne

belusa
6. mar 2013

@xlucia dakujem veľmi pekne zajtra všetko kúpim 🙂

monikaaaaa
28. feb 2014

@xlucia Ahoj,,prosim ta...dcerka uz dva tyzdne kasle..zacalo to uplne nevinne...noci su coraz horsie a horsie...uz je normalne ze z kasla zvracia a straca dych...az uplne hýka a oči akoby jej isli vypadnut...no des...dcerka ma 2,5 roka...boli sme u dr, dala jej atb, ale ja som jej ich nedala, mysela som ze to prejde aj bez nich ... :( mam podozrenie na CK, i ked neviem odkial by ho dostala..ockovana je, ale to si myslim ze je uplne jedno....ma aj vela hlienov, ked sa vyzvracia tak tam hlieny vidim, davam jej solmucol na rozpustanie hlienov a zasobujem ju denne vysokymi davkami cecka...ale bojim sa ze to je ten CK...dr povedala ze nema vyznam robit odber, ze na vysledok sa caka mesiac...tak teraz neviem....včera jej už zacalo a tiect z nosa a teplota 37,5 ...co myslis mohol by to byt ten CK?

xlucia
28. feb 2014

@monikaaaaa ahoj. este kym som precitala tvoj predpoklad aj mna napadol ten cierny kasel. trvaj na odberoch. no a co ze mesiac... ale budes mat istotu ze ho prekonala. a vtedy su atb. nielenze nanic ale dokonca skodia...
tvoja dr. sa kryje... hnusne.
kazdopadne ja osobne by som spravila cibulovy sirup, tymianovy domaci sirup a na striedacku davala. ak je to fakt cierny kasel, tak ten trva 100 dni...
treba jej len posilovat imunitu, pit caj zo slezu lesneho a divozelu velkokveteho

xlucia
28. feb 2014

@belusa a vy sa ako mate?

monikaaaaa
28. feb 2014

@xlucia dakujem,,,ten cibulovy a tymianovy som robila este na zaciatku kasla, davala som jej vsetku moznu domacu prirodnu liecbu aku mam k dispozicii a kasel neprestal...caj zo slezu pije denne...neviem si predstavit dalsie dni takto..este to trva len dva tyzdne a je to des..v noci sa samozrejme skoro vobec nevyspi, teraz mi akurat zaspala tak som rada ...pojdem v pondelok k dr, nech jej vezme tie odbery...a skusim asi nejakeho homeopata....dufam ze ma dr nezvozi zato ze som jej tie atb nedavala...poslala som muza nech ich dnes vyberie, tak neviem ci to nasadit? inak, brala jej aj vytery a tie boli negativne...

urbanovapatricia
28. feb 2014

ahoj,už pri predpísaní atb tebe si mala povedať,že kojíš,dajú sa dať také,kt. môžeš mať aj ako kojaca,vtedy neprerušuješ ani kojenie.Pre deti je to vraj lepšie,lebo ju vraj nenakazíš,ale v mlieku dávaš protilátky.Určite by som si tie atb dala,lebo zlatý stafylokok,čierny kašel sú na dlhú trať,jedna dávka nemusí zabrať,homeopatiká by som použila na posilnenie imunity ale nie na liečbu.Určite by som počúvala odborného lekára,aby to nedopadlo aj horšie.Ja bojujem s kašlami 4 roky aj počas tehotenstva aj kojenia.Treba si dávať pozor,aby stafylokoka nedostali deti,prenáša sa kvapôčkovou infekciou,slinami,vždy dám urobiť výtery aj deťom,to isté platí aj o chlamýdiách.Prajem skoré uzdravenie.

xlucia
28. feb 2014

@urbanovapatricia reagujes na tri roky stary prispevok

xlucia
28. feb 2014

@monikaaaaa ak to pediatrovi povies tak ta dr. zvozi urcite. ak spravne ratas, tak tato kaslacia faza by mala trvat este tri tyzdne

henas
28. feb 2014

Baby , čo som čítala príspevok od dr. Jedného tak pri CK nezaberaju Atb este to zhoršujú.. treba dávať mega dávky Cecka.est aj kašeľ zmierňujú. Ked aj dojde k nadmernej konzumácii c vitamínu , tak sa nič nestane, iba sa človeka pototo 🙂 probiotika ako infant dophilus, cebion, antitusika,.. a ked kojite rusku ba ústa, a hlavne atb po dohovore s lekárom držím päste 🙂

lienka1980
18. máj 2014

@monikaaaaa nam prišli výsledky za 5 dní, aký mesiac? dali ste si urobiť ten odber?

lienka1980
18. máj 2014

@xlucia ahoj vidím že sa vcelku vyznáš. Mam doma 9ročného syna ktorému v krvi zistili čierny kašeľ s tým, že má tam staršie protilátky a aj čosi čo poukazuje že to stále pretrvava. Kašlať začal asi pred týždnom čo už bol po odbere krvi , dostali sme atb na tri týždne a tak sa liečime. Na odbere som trvala ja lebo mal taký opakujuci kašeľ ale nie záchvaty, vybrali sme sirup prešlo to a potom znova po dvoch týždnoch to boloo späť. Teraz je to už fakt záchvat kašľa. Chcem sa len opýtať mam doma aj 4,5mesačneho drobca tomu zistili zlateho stafylokoka v nošteku a tak ma stale problemy s upchatým nosom, niesuto žiadne tečuce sople , fakt len také sťažené dýchanie nosom. Mávame zvýšené teploty max 37,2 inak na nom nič nevidno, mam však obavy aby to nebol začiatok čk, na odber ideme v utorok ale som v strašnom strese. Ak by mal ten čk bol by aj u nho prítomný takýto silný kašeľ ? To on vobec nemá, možno dvakrát pri kojení mu zabehlo tak že ho ozaj dusilo ale v noci nič , skor len také chrapkanie akoby mal hlieny v nosohltane. A ako sa bude u takého maleho babatka postupovať ak by to mal? ja ho stále kojím je možné že ma aj odomna ešte nejaké protilátky? on vlastne ešte nieje zaočkovaný práve koli tým problémom s noštekom a teplotami. Dakujem

xlucia
18. máj 2014

@monikaaaaa ahoj. mate su uz dobre?