Kojenie a aj fľaša u 7 týždňového bábätka

vanda8
7. feb 2012

Ahojte maminky .. Prepacte ak otravujem s otazkou ktora tu uz mozno bola... :/ Mam taky maly problem . Moja malicka ma 7 tyzdnov. Je plne kojena . chcela by som kojit aj nadalej , len niekedy potrebujem ist vselico vybavit a nieje moznost ju kojit. Bojim sa krmit malicku flasou... Pocula som ze ked dietatko vyskusa flasu, moze odmietat prisat sa .. :( to by som ale nechcela pretoze chcem kojit minimalne do pol roka... tak co myslite mozem jej podat flasu v nevyhnutnych pripadoch... ??
dakujem maminky za odpovede .. Velmi by ste mi pomohli... dakujeeeem krany dnik

cikyta
7. feb 2012

Ano, možeš. Ja som aj kojila, aj odsala a nakrmila flašou a nič zlé sa nestalo 🙂

cecil36
7. feb 2012

@vanda8 kazde dietatko je ine, ale nemyslim si, ze by malinkej obcasne podanie mliecka flaskou sposobilo, ze by odmietala prsnik. Moj maly je rovnako stary ako tvoja mala, je dokrmovany lebo mliecka mam malo, a teda prsko urcite neodmieta a jeho apetit je nanajvys dobry 😀

apoloma
7. feb 2012

mozes ja mam nieco vyse mesacneho syna plnekojim a sem tam davam cajik a neni problem

vejula
7. feb 2012

@vanda8 byť tebou neriskujem to. Niektorym detičkam to nerobi problem, no ine detičky možu už po par nakrmeniach flašou začať odmietať cicik.
A ja som kojila uplne že hocikde, kym bol maly drobec. V sučasosti sa nad tym ludia ani nepohoršuju, teda väčšinou. Ja som nikdy s tym nemala problem

vavrenka
7. feb 2012

@vanda8 ja by som neflaskovala. naozaj sa stava, ze deti odmietnu prsnik. mozno niektore nie, ale mnohr ano. skus sa spytat v lakt.poradni - tema- vsetko o dojceni

vanda8
autor
7. feb 2012

@cecil36 🙂 jej uz dve odpovede 🙂 dakujem .. no potesila si ma velmi . potrebujem totiz ist na ambasadu vybavit malickej pas, a teda desilo ma to ist z domu na pol dna ...vzdy som to vykryvala vseliak.. ked som bola na navsteve, tak som poziadala ci mozem malicku nakrmit v izbe a bolo.. ale toto som si nebola ista.. dodali ste mi odvahu 🙂

zuzana17
7. feb 2012

myslím si že môžeš. Ja som malú kojila (aj kojím) a v prvom mesiaci som ju musela dokrmovať cez fľašu a nemala problém s prisatím.

vanda8
autor
7. feb 2012

Dakujem maminky za vsetky odpovade 😅

shira_
7. feb 2012

určite nie fľašu, závisí dokedy mieniš kojiť ale z dlhodobého hľadiska je fľaška (aj podaná výnimočne) cesta k odstaveniu. každý potrebuje všeličo vybaviť a kojenie je výhodné v tom, že kojiť môžeš hocikedy a hocikde a mlieko máš hotové, teplé vždy pripravené. technika sania z fľaše a prsníka je úplne rozdielna, fľaška môže privodiť problémy so správnym prisatím (následne so zlým vyprázdňovaním prsníka a znížením tvorby mlieka) toto sa ti neprejaví hned ale neskôr, tiež si koleduješ o dojčenské štrajky, čo je veľmi nepríjemná vec.. aj ked by sa na začiatku stalo, že všetko je v pohode, ono sa to neskor prejaví negatívnym sposobom. mesačné dieťa možno prsko neodmietne, ale trojmesačné, päťmesačné už áno, osemmesačné skoro stopercentne. tak, ako si zvykneš "občas" podať fľašku v prvom mesiaci, zvykneš aj neskôr a bude to stále častejšie...

lenka0283
7. feb 2012

ja som malej davala do 5 mesiacov sem tam flasu ked som potrebovala nieco vybavit..no ako mala 5 mesiacov zrazu mi prsnik odmietla

vejula
7. feb 2012

@lenka0283 môže to byť aj tym, že flaškou si mala pokazila prisatie. Aj pri nespravnom prisati sa môže dieťa dojčiť, pokial maš nadprodukciu. no časom sa väčšinou produkcia zniži a vtedy ma už dieťatko s nespravnym prisatim problemy pri dočení, takže hlada lahšiu alternativy a tou je flaška

cecil36
7. feb 2012

@vanda8 inak existuje flasa s cumlikom imitujuca sanie z prsnika (je to zn. lovi), my ju pouzivame tiez. Dceru som dojcila do roka a obcas jej podala flasku s materskym mliekom, ked som potrebovala ist niekam pracovne a vydrzali sme dojcit rok (potom som ju odstavila kvoli operacii, anestetikam a liekom). Vobec by som to nevidela tak cierno ako niektore maminy. A s prepacenim mne je dost proti srsti dojcit napriklad na lavicke oproti ambasade, v autobuse, nakupnom centre a podobne. Podla mna dietatko tiez potrebuje na jedenie pokoj a aky taky komfort. A ja som tiez mala akesi hranice intimity. Ale toto je len moj nazor 😉 Drzim palce nech sa spravne rozhodnes 🙂

vejula
7. feb 2012

@cecil36 ja som nejake naroky dieťaťa na pokoj a ticho pri jedeni nikdy nepostrehla, väčšinou tam boli naroky len na cici 🙂 A osobne si myslim že je pre dieťa isto stresujucejšie ked nedostane jesť vtedy ked potrebuje, ako ked sa naje napr. aj v obchodnom centre. A ja???? Prispôsobila som sa požiadavkam maleho 🙂 Da sa dojčiť aj tak že nemaš vyvaleny cely cicek vonku aby každy videl 😉

nibiru
7. feb 2012

no mi sme mali flasu lovi tu jedinu akceptovala na mäkučky cumlik a naozaj imituje prsnik a bohuzial po par pouzitiach mi zacala bojkotovat prsnik nervacit sa pri nom mala cca 3m.kojit som nechcela prestat tak sme flasu zahodili ak trebalo prikrmila som ju striekačkou zase tak casto asi neodchadzas a bezne deti v nemocniciach prikrmuju striekackami.premna bolo uplne prirodzene dojcit hoci kde a hoci kedy mam na to oblecenie a nevidim natom nic zle ked mozu jest dospeli vonku na ulici peco by nemohlo moje dieta?nikomu som sa neobnazovala a vhodne oblecenie dokaze vsetko zakrit.
@vanda8

vanda8
autor
7. feb 2012

@cecil36 Ano presne..ja som dost hambliva a kojit niekde na lavicke na verejnosti by mi bolo tiez proti srsti .. Niekto je odvaznejsi klobuk dole, ale toto nieje pre mna..pre mna je to intimna chvilka s mojou malickou 😉
ozaj spomenuka som si ze som od kamaratky dostala darcek este davnejsie.. sla som sa pozriet do tej krabice s kadecim pre malu... a su to dve flasticky tomee tippee.. na krabicke je napisane ze na kombinovane krmenie. cumliky na nich vypadaju ako bradavky.. 😀 to by malo byt ono... ja som si to predtym ani necitala poriadne.. ked som ich dostala, hned som ich odlozila do krabice pretoze som bola odhodlana kojit! 🙂 no a teraz asi aj padnu vhod.. Dufam ze vsetko bude ok.. 🙂

cecil36
7. feb 2012

@vejula mne sa maly strasne vrti aj pri malom suchnuti ci buchnuti, normal rozhodi ruckami od laku, tak preto my potrebujeme aj ten klud, lebo staci ze nam vojde niekto do spalne ked dojcim a drobec sa strasne meta. No, ale ako vravim, kazde dieta je ine, niektore ked ma prsko nic ine ho nezaujima 😀

vanda8
autor
7. feb 2012

No ako vidim odpovade.. mala by som to asi vsetko zvazit... 😨 no to mam zase hlavu 🙂

ikke
7. feb 2012

tazko predpovedat, co sa stane, su deti, ktore absolutne nemaju problem kombinovat flasu a prsnik, su deti, ktore ked ochutnaju flasu uz prsnik nechcu a su deti, ktore uplne odmietnu flasku a este aj ako rocne maju problem sa napit z cohokolvek ineho nez z maminho prsa 😅
kazdopadne ak sa rozhodnes predsalen skusit flasku, urcite treba dat flasku s cumlom s co najmensou dierkou. ja mam dobre skusenosti s cumlom avent c.1 (od 0 mesiacov)

vejula
7. feb 2012

@cecil36 no moj maly ked bol ešte mimi, tak tiež pokial bolo ticho pokoj klud, tak ho dokazal vyrušiť nejaky nahly krik alebo buchot. Ale ked sme v prostredi, kde ten hluk je, tak ho vôbec nerieši. A tak isto to ma so spankom. KEd spi v izbe kde je ticho a razom by tam volačo buchlo tak sa zobudi, ale ked zaspi vonku tak mu vôbec nevadí ten konštantny hluk.

@vanda8 no zvažila by som, či chceš riskovať. Nemusi sa stať nič, ale aj sa može všetko pokaziť

tinki
7. feb 2012

@vanda8 Ahoj, to závisí od dieťatka, moja staršia keď vyskúšala fľašu, odmietala mi prsník. Preto sme skončili už v 4. mesiaci. Mladšia pila na flašu len čajík, ale najskôr som jej dala až po tom treťom mesiaci, lebo som sa bála a nemala potom problém sa prisať. Ale pravda je, že z fľaše tečie v podstate mlieko samé a aj princíp satia je tam iný. Môže sa ľahko stať, že tak malé bábo ti bude prsník odmietať. Tiež by som si dvakrát rozmyslela. Radšej ju nakojiť a uspať a potom ísť vybavovať. Ja viem je to ťažké, ale s odstupom času zistíš, že to bolo krátke obdobie. Čo sú to tri, štyri mesiace v živote človeka, že?

cikyta
7. feb 2012

@vanda8 Na ambasádu ideš len raz...nie? Nič zlé sa nestane. 😉

@shira_ Ja som podávala flašou probiotiká každý den.

Kojila som 2,5 roku .

Aj ked,rozumiem, že každe dieťa je iné a nedá sa vedieť dopredu, čo sa stane, no VACSINOU sa nič zlé nestane. 🙂

shira_
7. feb 2012

@cikyta ja som dala fľašku jeden jediný raz hned po príchode z porodnice a skončili sme s dojčením, potom som zistila že odsávať a fľaškovať je blbosť- no malý sa mi už neprisal - vrátiť dieťa naspäť na prsník ma stálo veľa plaču, námahy ale chvalabohu sa podarilo, odvtedy zase nevedel chytiť fľašu 😀 tvrdím, že baby, čo napriek fľaši dlhodobo dojčia, tak ako ty, majú veľké šťastie. väčšinou to dopadne nedobre, laktačné poradkyne to neodporúčajú lebo v svojej praxi často riešia s mamičkami následky a nie je to ľahké.tam je skor riziko, nie že raz použiť fľašku, ale mamička zbadá že však nie je problém a urobí to znova a potom zase a problém nevznikne postupne, ale zrazu. a ešte (vraj) je rozdiel, čo je vo fľaši, materské mlieko ak pozná bábo iba iba z prsníka a z fľašky napr. vodu, čaj- bábo to vie rozlíšiť, ale ked aj mlieko ide z fľaše, o to horšie. dá prednosť mlieku z fľaše, stačí že trochu zaštrajkuje, vynechá 1-2 dojčenia a je teplo napríklad, mamička sa zľakne a dá radšej fľašu (lepšie ako nič) a je problém na svete.

adriankabalaz
7. feb 2012

@vanda8 ja dam aj cici aj flasu.Mame 5mesiacov,a od zaciatku tak robim..Nemam problem..Zálezi nateba.

lauricka
7. feb 2012

@vanda8 ahoj, existuje flasa, ktora je urcena dojcenym detom. Funguje na inom principe, nez normalna flasa a je to jediny typ flase schvaleny aj laktacnou ligou. Nekazi saciu techniku dietata. Mozes ju najst u firmy Medela pod nazvom Calma Alebo sa dietatko da dokrmovat aj inymi sposobmi nez obyc. flasou, napr. poharikom, sondou a striekackou, cievkou...

luciferkax
7. feb 2012

@lauricka ale tá fľaša , je stále fľaša a kazí techniku 🙂 osobná skúsenoť 🙂
dieťa by prvé tri mesiace fľašu nemalo ani vidieť, ptom si myslím, že raz za čas by to vadiť nemalo

vierkasteffi
7. feb 2012

ja som do 9 mesiaca kojila aj odsate mliečko davala cez flašku a pohode, mala som aventku s najmenšou dierkou aby si nezvykol ze mu to pojde cez flašku rychlejšie 😉

czechzuzanaba
7. feb 2012

@vanda8 tak ja bych ti doporucila mliko odstrikat, a pak az budes na ambasade, tak ji to nekdo muze dat strikackou. Je to jednoduche, ucel to splni a nepokazi to prisati.
U starsi jsem jeste o strikacce nevedela, a behem jedne laktacni krize ji dala flasu - a vubec to nechtela. Taky cumel vubec nechtela, proste ne. Ted druhou jsem v porodnici musela 24 hodin krmit strikackou a bylo to uplne bez problemu... 🙂

lauricka
7. feb 2012

@luciferkax ten popis je iny, neviem, ci to u niektorych deti aj tak kazi techniku, mozne je vsetko (tak, ako niektorym neuskodi ani normalna flasa a aj tak sa dojcia bez problemov), ale je urcena pre dojcene deti specialne

gabika84
7. feb 2012

@vanda8 ani ja nie som za flasku. suhlasim s nazorom @shira_ moja mala ma pol roka a este z flasky nepila. ani som ziadnu nekupovala. teraz som rovno kupila taky ten srkalkovy hrncek na pitie. my sme napr. tri kamosky, odkedy sa nam male narodili, sme s nimi takmer non-stop vonku. leto prezili vonku, zvacsa na terasach 🙂 teraz v zime kocikujeme vonku, potom zajdeme na obed, do kaviarne, chodime po uradoch, obchodoch.... vsetky kojime, nemame problem nakojit hocikde. nemusis hned "vytasit" prso na ulici, cez rameno si prehodis satku, plienku a pod. a nikto nic nevidi.... uz ani neinvestujem do vhodneho oblecenia a namiesto podprsenky na dojcenie nosim moje push-upky 🙂 vsetko je to len o cviku, zvyku... na zaciatku mi prisla predstava kojenia na verejnosti uplne divna, ale ludia naozaj nereaguju zle. vacsina ani nevie, ze kojis 🙂 napr. reakcia jednej pani: "jee, ty mas babatko, ved nam ho ukaz, co ho mas take schovane pod plienkou?" schovane babatko samozrejme pilo, co ona nevedela ... ked som potrebovala dat malej nieco tekute (kvapky, probio...) davala som jej to lyzickou a velmi rychlo sa s nou naucila pekne papat.
ked potrebujem niekde ist (napr. ku kadernicke) , malu nakojim predtym nez idem z domu, potom idealne, ked sa s nou niekto v meste prechadza s kocikom (partner, babka....) a ked som vybavena, vsetci sa stretneme a malu zvacsa nakojim niekde v restike... je to pohodlnejsie ako flasa- ziadna udrzba, zadarmo, vzdy pripravene, vzdy spravna teplota 🙂

ajca123
7. feb 2012

@vanda8 ahoj nemusíš sa báť 🙂 že ked tvoja mala vyskúša fľašu a začne odmietat prso... To sú reči aby mamička kojila čo najdlhšie..
Môj maly má 4tyzdne a uz mal flašku v puse a aj ho stále kojim... Len ráno odsaju a dám mu tam espumizan na to aby sa vyprdkal 🙂