Dokrmujeme, cievkujeme, čakáme na mliečko

libera
3. mar 2013

Ahojte mamicky, chcela by som zalozit tuto diskusiu pre tie, ktore si priniesli z porodnice male poklady a nemaju pre ne dostatok mlieka. Napriek tomu chcu aspon to malicko co maju, dat svojim detickam a nadalej sa snazia produkciu zvysit. Co vsetko pre to robite, ako sa snazite? Ake problemy riesite a hlavne, AKE MATE USPECHY??c 😝 😔

lenka311
3. mar 2013

@libera Keď ho už dokrmuješ, mlieko stratíš....
Čím viac mlieka zo seba dáš tým viac sa Ti vytvorí, takže - prikladaj, prikladaj a prikladaj a prípadne ešte aj odsávaj.
Veľa tekutín, žiadny stres, žiadne myslenie typu nemám mlieko, dobrá je aj melta, zapražené polievky /vajíčková, kmínová/ a sú v lekárni aj homeopatiká...
A nedokrmuj, prídeš o mlieko... stratí sa Ti... ☹

marcelatje
3. mar 2013

My sme z pôrodnice prišli s fľašou. Pila som čaje na podporu dojčenia, tablety More Milk Plus, odsávala som, nonstop prikladala, dávala piť cez cievku, postupne som vynechávala UM a od troch týždňov výlučne dojčím 🙂

kobercek1
3. mar 2013

najlepsia rada pri dojceni je dojcit stale a co nacastejsie, necakat 2-3 hodky a vysadit umele mlieko. lebo ked maleho dokrmujes tak si tym sabotujes produkciu vlastneho MM. za 2, 3 dni sa zacne ti zacne robit viac a viac mliecka a potom mozes predlzovat aj intervaly medzi dojcenim. tiez sme mali na zaciatku problem, vsetci ma nutili dokmovat ze ako ho mozem nechat hladovat atd, netreba pocuvat taketo dobre rady. po mesiaci som mala mlieka na rozdavanie. po nociach som musela este odsavat z druheho prsnika pri kazdom dojceni take som mala naliate prsniky. pripominam ze som rodila sekciou a dojcit som zacala az 2 dni po porode lebo bol maly na infuzii kvoli zlemu krvnemu obrazu a mala som aj vpadnute bradavky. takze problemov pozehnane. tyzden som sa doma trapila a potom mi kamoska dala cislo na najblizsiu laktacnu poradkyna a ta mi velmi pomohla a technicky aj psychicky. a dojcili sme sa prakticky stale, netreba to vzdavat 🙂 budem drzat palce nech sa to rozbehne. na dojcenie treba cas a trosku praxe. zo skusenosti viem ze mamicky co odchadzali so mnou z porodnice s bezproblemovym dojcenim do mesiaca dokrmovali a do 2,3 mesiacov prestali. takze poblemy na zaciatku mna aspon primutili sa tomu venovat a dojcila som 20 mesiacov.

ika84
3. mar 2013

dobre ti radia...nedokrmuj a kontaktuj poradkynu mne ta moja velmi pomohla...ano su dni ked aj ja mam mliecka pomenej, nikedy dojcime aj nikolko hodin systemom prehadzovania z jedneho prsnika na druhy, kym sa nenapije dostatocne a nezaspi, nikedy mi je do placu, mala som zapal, vazospazmus, ragady, upchate mliekovody....ale dojcime bez UM, na poziadanie a bez mudrych rad okolia...nas maly nepozna flasu ani cumel.. pomalicky sa to upravuje, pauzy medzi dojcenim su dlhsie dnes dokonca 4 hodiny :D....a je taký stastný ze dojcenie konci usmevom.... 🙂 bojuj stojí to za to

mirus2
3. mar 2013

Ja som dojčiť začala malú až ako 10-dňovú, mala ťažkú operáciu srdiečka, ale zvládli sme to. 10 dní som v strese odsávala každé dve hodiny, poctivo som si nastavovala budík aj v noci, prekonala som aj zápal prsníkov. Malá bola už krmená z flaše, ale raz v noci ked plakala, skúsila som si ju prilozit k prsníku a prisala sa. ale neslo to tak lahko, musela som si dat klobúciky, nevedela sa dobre prisat, mala prirastenú uzdicku pod jazykom. kojila som asi tri dni cez klobúciky a potom som jej dala tú uzdicku nastrihnút. od toho dna sa to rozbehlo a kojím dodnes. malinká mala 9 mesiacov, a budem kojiť čo najdlhšie🙂) Ale na zaciatku som ju kojiha hádam vkuse....musela sa mi rozbehnút produkcia mliecka, lebo po dvoch týzdnoch odsávania sa mi pomaly strácala...
Odporúčam ti, aby si si bábätko čo najčastejšie prikladala, spi s ním v posteli, nech je na teba prisaté, ak ti to neprekáza, aj celú noc. kúp si homeopatiká na podporu tvorby mliecka, ja som pila aj Gravi milk, je to vitaminový nápoj, a pi aspon 5- 6 litrov tekutín denne, nezabudni na cajíky na dojcenie, mne najlepsie vyhovoval ten z DM-drogerie. Vela oddychovat. Ja som presedela prvé dni na gauči pri telke a malá mi spala v náručí nacucnutá na mne, dodnes spí cez den takto. je to krásne🙂)
prajem vela stastia a casto prikladaj!!!!

mirus2
3. mar 2013

@ika84 presne tak, na to som este zabudla, aj ja som malej striedala prsniky, a rozbehlo sa to krásne🙂)

mirus2
3. mar 2013

a nezabudni na stravu, jedz vela, to co ti chutí, a hlavne casto a ziadna diéta, ja jem strasne vela sladkého, pudingy, kompóty, ....

erikala
3. mar 2013

@libera Ahoj,
sme asi na tom dost podobne. Ja tiez dokrmujem pomocou cievky cez prsnik uz vyse dvoch tyzdnov. Najprv dam maleho na prsnik bez cievky, prestriedam, vytiahne si zvycajne okolo 30ml MM za kojenie, ostatne potom dokrmime cievkou UM. Strasne som sa UM branila..dokonca som ho nenasadila ani po odporuceni pediatricky, po tom co maly schudol takmer 600 g. Presne preto, ze som pocuvala rady o tom ako nemam zacat s UM, ze sa mi kojenie potom nerozbehne, ze mam vydrzat a podobne..ale po tyzdni ako sa mi maly stracal pred ocami a trcala mu kazda kosticka, som si povedala staci! Aj ked so slzami v ociach a s hroznym pocitom, zacala som dokrmovat. Ale stale sa snazim, navstivili sme laktacnu, brala som senovku aj benedikt, zial nepomohli, teraz beriem piaty den Domperidom v podobe Motilia a mliecka je trosku viac, ale malemu to ani zdaleka nestaci..ale verim, ze este zaberie..Pijem caje, Vineu zriedenu s vodou, maleho prikladam vzdy ked zamrnka a niekedy spi s mojim prsnikom v ustach skoro celu noc 🙂 Kamaratka, ktora ma 3 mesacnu malu takmer dva mesiace dokrmovala a dokonca cez flasku a dnes uz plne dojci..Kazda zena je individualna, kazde dieta ine..preto nam ostava sa len podporovat a drzat si palce. Tiez casto rozmyslam ake by to bolo uzasne, keby vylucne dojcim, kazde kojenie si predstavujem ten pocit, keby mi ta vaha ukazala, ze maly vypil aspon takych 70ml odo mna..ci sa to stane..neviem, ostava mi len verit, ze ano.
Ty si na tom ako? Kolko dokrmujete?
Drzim palce!

lalus
3. mar 2013

@libera
@erikala držím palce ženičky. ja som tiež dokrmovala cievkou na prsníku a brala a beriem Motilium a zvládli sme to. v 4,5 mesiaci sme začali s príkrmami, takže dokrm cievkou som dávala už len na "raňajky", zvyšok dňa som nakojila mm, koľko bolo a dala príkrm. v 7 mesiaci mi cievku odmietol úplne, len som ho rána nakojila a dala ďalšie jedlo skôr.
teraz má 13 mesiacov, stále sa kojí, príkrmom veľmi neublíži a keď mu idú zuby je aj niekoľko dní len na mlieku (prípade večernej kaši), lebo všetko ostatné jedlo mi odmieta. a stačí mu 😉 😎

rolla20
3. mar 2013

mne pomohol jedine domperidon - liek costi, mala som aj motilium, ale ten je strasne predrazeny a obsahuje aspartam. skusali sme aj cievku, ale zial nemala som taku vydrz, takze nakoniec to bolo ciastocne kojenie, UM a MM z flase (odsavala som do 10mesiaca) ja som hlavne dokafrala zaciatok + "mudre" reci svokry, ze mam slabe mlieko, ze je hladny, pritom ona kojila len 9dni 😀 ale to som zistila neskor a hormonalne vykyvy spravia svoje, nechcem sa vyhovarat na cisarak, bo viem, ze aj po nom sa da kojit, ale budis... snazila som , i ked jednoduchsie by bolo dat LEN flasu s UM

atreyu
3. mar 2013

@lenka311 to je hlupost 😉

@libera Maly bol v porodnici cisto na UM, mlieko mi pomaly nabehlo na stvrty den...doma bol tyzden plne kojeny kym mi vela spinkal, cim menej spal tym mu mliecko nestacilo...skusala som NAOZAJ vsetko, caje, homeo, tabletky, vineu, polievky, odsavanie aj laktacnu...produkciu som nezvysila, takze od vtedy bol prevazne na UM, ale

DOJCIM DO DNES 😝

veriiii
3. mar 2013

libera, mliecko sa ti bude postupne zvysovat, nedokrmuj, ak dieta place a si si ista,ze je to od hladu,tak ho priloz...za 2-3 dni sa ti zvysi tvorba mlieka,dovtedy bude na tom co mas a neuskodi mu to,ak ho budes prikladat casto, bude mu to stacit!! zvysenu mliekotvorbu mozes citit aj ako intenzivny smad,ale nemusis,ak mas dobry pitny rezim...popripade radsej investuj do dobrej pumpy, a daj malemu z medela pohariku alebo striekacky mliecko.Novorodenec nepotrebuje vela, lebo ma maly zaludocek, ver mi alebo nie, este 5kg dieta, co je okolo 3 mesiacov vytiahne len 60 ml materskeho mlieka/samozrejme su aj take co viac../.Kedze tahaju malo, tak musia aj castejsie jest..aj kazde 2 hod, moja si niekedy pyta aj po hodine a to ma 3 mesiace..a niekedy piju iba kratko, lebo su iba smadne..s umelou vyzivou je to ine,aj tabulky na krabicke hovoria,ze 2 tyzdnove babu treba zarobit okolo 90 ml,ano, stiahne to,ale niezeby bolo hladne, ale rychlo to tecie, a pomaly si uvedomi,ze ma dost azatial stiahne vela, umele mlieko aj menej zasiti,a zbytocne mu zatazujes oblicky tolkou tekutinou, a aj bude grckat,lebo zaludocek to nepojme vsetko..

annie6
3. mar 2013

Tak mne nepomohlo niiič, od laktačnej cez prikladanie a homeopatikaa...ale tak, nakojim z jedej, druhej, jednej, druhej a dokrmim cez cievku kolko chce 🙂 ja mam mliecko aspon na nudzovy stav ked ideme npr. prec a maly je spokojny a napapany 😉

libera
autor
4. mar 2013

@lenka311
@kobercek1
@ika84
@marcelatje
@mirus2
@erikala
@lalus
@atreyu
@veriiii

Dievcata, ste zlate, dakujem za odpovede. Moj maly ma uz takmer mesiac, nemozem mu nic nedat jest. Na jedno kojenie si vytiahne odo mna cca 30 MM, to si tak myslim, podla toho, co si dokazem rucne odstreknut v noci, ked sa mi nechce zobudit. Takze dokrmovat musim, inak by mi velmi velmi chudol. Je to strasne deprimujuce, ze stale ho prikladam, on sa tvari ze pije, ale vlastne nepije. Len sa prisaje, 5-6 krat si potiahne a potom uz len dudluje, kde tu este spravi nejaky hlt. Od vcera beriem Motilium, vela pijem, papam, uzivam senovku, aj benedikta, ale nezda sa mi, ze by sa mliecko zvysovalo. Uz som z toho na nervy... ☹
Samozrejme, akonahle som zistila., ze moze byt problem s dojcenim, hned prvy den, co sme prisli z porodnice, som kontaktovala laktacnu poradkynu, chodi ku mne, snazi sa, konzultuje s inymi jej kolegynami, ale zatial nic nepomaha... ☹

lenka311
4. mar 2013

@libera Nehádž flintu do žita a skúsi si čo najviac mlieka odstriekávať alebo odsávať.... Musí Ti ho čo najviac odísť... len tak sa Ti ho viac vytvorí.... Kedysi segre povedal lekár na kojenie múdru vetu - "čím je väčší dopyt tým je väčšia ponuka" a je to pravda...
A ak to nepôjde, tak to nepôjde, ja som bola od 4mes na Sunary /mama išla do práce/ a žijem... 😉 Nič sa nedeje.... len je to hlavne lacnejšie 😉 😉 😉 - tie UM sú už také prepracované že plne nahradzujú materské mlieko...
a nestresuj sa... len pohodová maminka má pohodové mimino... 😎 😎 😎

kobercek1
5. mar 2013

@libera vies ide aj o to ci je to len tvoj subjektivny pocit ze sa ti nezvysuje tvorba mlieka. mne sa napr nedali vobec odsavat, fakt ja som neodsala viac ako 5ml a to je nic. potom som skusala aj rucne odstriekavat to islo lepsie ale tiez nic moc. dieta si vie lepsie vytiahnut ako si ty samam odstriekas. ja na tvojom mieste by som urcite aspon na 2 -3 tyzdne vysadila UM, a chod dat maleho odvazit tak najlepsie zistis ci malo pije a teda za ten cas vobec nepriberie. moj krpec napr ked mal 2 mesiace mal strasny problem prejst z klobucikov na normalne kojenie, plakal, lepsie mu bolo tahat z klobucikov lebo sa menej narobil 🙂 ale som sa proste zatala, bola v tom aj vlastna lenivost 🙂 nechcelo sa mi furt ich prevarat, a za dva dni ked videl ze to inak nepojde tak sa krasne zacal prisavat aj bez klobucikov. cize by som sa nebala ze bude hladny, ak tak po 2 -3 razoch zisti ze ked mu nedas potom umele tak si musi vytiahnut viac 🙂 vies aj take male babo sa rychlo nauci ze staci mi tolko MM a potom dostanem to druhe. vies ono sa da v pohode fungovat na takomto sposobe aj pol roka, skor ci neskor si drobec uvedomi ze UM je lahsie dostupne, nemusi tahat atd. a potom si uz nepomozes, budes musiet dat UM. drzim palce, je to boj, ale nie si v tom sama, kazda mame za sebou nejaku historiu, a pristup ze ved nechce moje tak dam umele, hlavne aby bolo spokojne mi pride dost alibisticky. volakedy sa nad tym ani nezamyslali a netrapili ci chce ci nechce, ine nebolo a babo rychlo pochopilo ze ked nechce byt hladne musi papat co mu daju,cize MM, teraz maminy skusaju a 3-4 mlieka ze ktore najviac vyhovuje ale take male babo je z toho zmatene ma este nezrely traviaci system a toto mu ho viac zatazuje. kazdopadne drzim palce a trochu si ver, papaj na podporu dojcenia a mysli pozitovne ze mas dost mlieka 🙂

kikuska8
7. apr 2013

@libera nasa mala sa narodila v 35 tt s porodnou vahou 1720g, prvych 5 dni bola v inkubatore... samozrejme krmena flaskou, pretoze na cievku po prste pripadne poharik v nemocnici nie je cas... co sa tyka prilozenia, prilozili mi ju len jedenkrat a ako prvorodicka som ich nazor, ze este nevladze a dojcit ju mam zacat az ked bude mat aspon tri kila brala vazne... teraz uz viem, ze to bola hlupost. malej som nosila moje odstriekane mlieko, v nemocnici ku koncu vypila 50-60ml no nie vzdy som tolko aj nastriekala... produkciu my pomohlo zvysit este dodatocne rucne odstriekanie... prsniky by mali byt co najviac vyprazdnene, aj ked uplne to nejde, kedze sa mliecko tvori nonstop... doma som dojcit zacala po dvoch tyzdnoch... neslo to hladko, pretoze mala zle prisatie, neskor sa na prsniku jedovala pre pomaly tok mliecka... tym ze pytala viac, bola nepokojna, plakala, tak som ju dokrmila z flase, ale po tom co som konecne zohnala cievku CN-01, ktoru mi poradila laktacna som ju zacala prikrmovat na prsniku. ked sa aj tak jedovala, dokrmena bola po prste... kupila som si balenie senovky a benediktinu. mliecka bolo viac, ale nie toklo, kolko potrebuje a este ho stale nevie tak dobre dostat von... tak este aj odsavam... no a tu na fore som sa docitala o tabletkach COSTI, tak si ich idem dat predpisat... uvidime, ci zaberu

ostenka
16. apr 2013

@lenka311
Ahojcek, vies ja som musela zacat dokrmovat, lebo maly mi na prsniku zaspaval a nenapil sa nikdy dostatocne. Musela by som ho kojit asi kazdych 10 minut a mlieka dost nemam. Robim vsetko mozne,mjem zaprazene polievky, kvasnice, senovku a benedikt co mi odporucila laktacna poradkyna. Ked chcem aby sa maly poriadne napil, musim si mlieko odsavat. Z oboch prsnikov sa mi podari vytiahnut cca od 80-120ml mliecka,ale to iba dva krat denne. Prsniky sa mi, teda skor jeden, ten druhy ani velmi nie dokazu naplnit tak za 6-8hodin.. Skusala som maleho prikladat ako pises a vysledok bol ten, ze ja som bola zrutena a maly hladny. Stale plakat, hladal prsnik bolo to strasne.. Dala by som cokolvek aby som ho mohla iba kojit a aby som mala dost mliecka... Len neviem ako na to...

ostenka
16. apr 2013

Ahojte dievcata,
Vidim ze v tom nie som sama s trapenim ohladne kojenia. Maly ma zajtra sest tyzdnov a musime prikrmovat. Porod som mala sekciou a mlieko sa mi sice v porodnici rozbehlo a bolo vsetko ok, ale ked zacal mat maly vacsie naroky na mlieck uz moje prsniky nestacili. Ako som pisala, bol stale hladny, mne sa mlieko netvorilo tak rychlo ako on potreboval a to som jedla a stale jem zaprazene polievky, kvasnice, benedikt a senovku,pijem caje pre kojace matky a stale nic. Drobec mi na prsniku zaspi a nedokazem ho zobudit. Predne mliecko si este vytiahne ale zadne nie. Po desiatich minutach je opat hladny a place. Lenze mne sa mlieko vytvori tak za cca 6-8hodin, teda tolko kolko potrebuje a to je za hodinu a pol opat hladny a ja prsia ako handricky. Ked mu dam z flasky odsate moiekoo vyoije aj 120 ml a nic z toho nevygrcka. Lenze taketo mnozstvo sa mi podari odsat tak dva krat za den, takze zvysok je UM. Dala by som pol kralovstva za to, aby som ho mohla kojit a bol by spokojny, lebo ked mi chuda krici od hladu, lebo mu moje mlieko nestaci, na to sa nedokazem pozerat. Myskite ze existuje nieco co by mi este pomohlo? Uz som bola aj s laktacnou poradkynou, takze prisatie bolo dobre.. Dakujem za rady 😉 🙂

beton
16. apr 2013

@ostenka zacinas dobre, nasadila si bylinky. po sekcii moze byt aj kvoli tvojej vycerpanosti a odluceni dietatka nastup laktacie problemovy. ale da sa to riesit. tvoje telo je stvorene na to, aby dietatko vynosilo aj uzivilo. akurat technitu treba ovladat :o)) pises, ze si bola s laktacnou a kontrolovala ti prisatie. bolo to pred tym, ako ste dali flasku alebo potom? takemu malemu babatku staci, ze mu das raz flasku alebo cumlik a prisatie sa pokazi. preto by bolo dobre navstevu laktacnej poradkyne zopakovat. to, ze mas makke prsia nehovori nic o tvorbe mliecka. prsia dojciacej zeny maju byt makke. rovnako nic nehovori o mnozstve mliecka ani to, ci odstriekas alebo nie. spravne prisate dieta pije uplne inak ako ty, ked odsavas. ono si to vie vytiahnut, aj ked tebe nejde. a ako si prisla na to, ze sa ti tvori mliecko 6 az 8 hodin? 🙂 mliecko sa vytvara priebezne pocas dojcenia. kym dietatko pije jeden prsnik, druhy sa naplna a mliecko sa spusta. cim viac dojcis, tym viac mliecka sa tvori. kazde krmenie mimo prsnika vedie k znizeniu tvorby mliecka. pouzivate cumlik? o mnozstve mliecka svedci spravanie dietatka, prirastky na hmotnosti a pocet mokrych plienok za den. napis o tomto viac.
Hlavne nebud nestastna z toho, ze sa chce tolko dojcit. bud rada, lebo sa viac mliecka vytvori. ak zaspava, pouzi stlacanie prsnika. ked saje, stlac, ked prestane pusti. to mu doda vacsi tok mliecka.
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
Este ta skusim usmernit v tom placi. dieta neplace len od hladu. ale aj od strachu, tepla, zimy, bolesti atd. najcastejsie kvoli nedostatku fyzickeho kontaktu. toto vsetko dava placom najavo, ved inak to povedat nevie. a dojcenie vsetko riesi. nielen hlad. jednoducho dieta prikladame vzdy, ked ho chceme upokojit z akychkolvek dovodov. pre zlepsenie tvorby mliecka je uzasne lahnut si spolu do postele na holo obidvaja a dojcit sa vzdy, ked sa babatku zachce. pospite si spolu a tak si na seba pomaly zvyknete. kontakt koza na kozu je velmi dolezity. dolezite je tiez nocne dojcenie. o tomto tiez nepises. nocnym dojcenim sa najefektivnejsie zachovava laktacia. netreba sa toho bat, ale sa z toho tesit, ked sa babatko v noci budi (teda ked to nie je az velmi na nervy.... pozname...)
ked odpovies na moje otazky, mozeme sa pohnut dalej. mas malinke babatko, v pohode sa da prejst na plne dojcenie. ak je mliecka objektivne malo, dokrmuje sa dietatko nie flaskou, ale cievkou takto:
to je jediny sposob, ked je babatko naozaj hladne, ako ho nakrmit a zaroven zvysit tvoju tvorbu mliecka. teda zahodit cumlik, flasku, byt neustale spolu s babatkom a radsej by som to prisatie este preklepla. mas na to, dojcenie je zalezitost sebadovery a psychiky a tvoje dietatko to potrebuje. verim, ze to vyjde.

ostenka
17. apr 2013

@beton
Ahojcek, dakujem za vycerpavajucu odpoved. Teraz je rad na mne odpovedat na tvoje otazky 😉 s laktacnou poradkynou som bola predtym, ako sme mu dali flasku. Podla mna je to prisatie stale rovnake, dokonca sa mi zda, ze posledne dva dni sa zlepsilo, ale to je iba moj pocit 😉 mam cislo na tu poradkynu, takze jej asi opat zavolam. Bylinky som uz dobrala, neviem ci si mam kupit este jedno balenie, alebo uz nie. Mne sa v porodnici mliecko rozbehlo celkom pekne, teda v stredu som rodila a v pondelok som mala mlieko. Ked ho vazili pred a po kojeni, priberal tak 30-70g. Az ked sme prisili domov a zacal mi na prsniku zaspavat sa jeho prirastok na vahe stopol, bol placlivy, nervozny stale hladal prsnik a cuckal si rucicky. Ak by som mu chcela vyhoviet musela by som cely den sediet a iba kojit a nerobit nic ine. Hoci by som velmi rada, iste uznas ze to sa neda. Ja mu pomaham stlacanim prsnika, ale ani to nepomaha. Proste zaspi ako drevo, alebo sa mi aj dnes stalo, ze je nekludny, vrti sa, taha mi bradavku a to som niekde citala, ze to znaci, ze uz je prsnik prazdny. Tak som ho dala na druhy prsnik a tam si dva krat cucol a zaspal. Po desiatich minutach bol opat hore, hladal prsnik, cucal si rucicky, bol nepokojny. Tak som ho opat prilozila a opat sa to zopakovalo. Potom vypil este 120 ml um. No za tyych 6-8 hodin mam jeden prsnik pekne naliaty, a dokazem z neho vytiahnut tak 60-80ml. Odsavam si dva krat denne v noci a okolo obeda. V noci sme presli na um, lebo kojenie nam trvalo tak dve hodky a bola som uplne zdevastovana, kedze pije tri krat za noc a stravili sme tym velmi vela casu. Skusim opatovne prejst na kojenie v noci. Bojim sa ho mat v noci na sebe, aby som mu neublizila. A drobec ma skryty reflux, cize musi byt sikmo, lebo mu beha mlieko hore do hrdla a potom sa stava ze sa zacne dusit. A este jedna vec by bola dost zlozita nas drobec neznasa byt vyzleceny, vtedy strasne krici a place, takze si neviem predstavit ho vyzliect a polozit na seba. Ale mozem to skusit🙂 pozriem kde sa da kupit ta cievka a kupim. Dudlik ma iba velmi zriedka, len ked je uz velmi nervozny a krici. Alebo je velmi unaveny a nevie zaspat. Ale aj tak ho vypluva, takze nie je nan velmi zvyknuty. 😉 morke plienky cez den ma tak 6-7 a viac.

beton
18. apr 2013

@ostenka pokial uz pozna flasku aj cumlik, tak urcite skontrolovat opat prisatie s potom obe zahodit. mokrych plienok mate dostatok, to znamena, ze mliecka mas dost. UM z flasky vypije, lebo mu to tecie. co ma ine robit. musi prehltat, aby sa nezadusil... podla toho sa neda posudit, ze je hladny. spravanie, ktore opisujes je pre take male babatko viac ako normalne a mozes sa tesit, ze je zdravy :o)) ked sa budi len 3x za noc, tak to je uplne super. ved mnohe babatka sa budia aj kazdu hodinu. pokial v noci riesis podavanim um, tak svoje mliecko znizujes. cez den prikladat, donekonecna. ano, je to naozaj tak, ze v podstate nic ine nerobis. ale ked si vezmes, kolko takyto stav trva z celeho zivota dietatka, co s tebou bude, tak je to smiesne cislo. 2-3 mesiace a uz bude babatko vnimat aj ine veci ako teba a prsniky. je to normalne, ze chce byt stale pri tebe. to nemusi byt od hladu. jednoducho chce byt pri tebe. aby si nemusela stale sediet a dojcit, tak odporucam nosit v babyvaku, satke, ergonomicknom nosici. toto vela veci vyriesi. dietatko je stale s tebou s neustalym pristupom k prsniku a ty si porobis, co potrebujes. ze nechce byt holy? to mi velmi nesedi. deticky miluju byt naholo s mamickou. mozno nema rad to vyzliekanie, to je normalne. ale ked si ho das na seba holuckeho (aj ty musis byt hola), tak najma pre nepriberajuce babatka je to najlepsia terapia. su blizko srdiecka a prsnika, co viac mu chyba... cievka sa kupuje v zdravotnickych potrebach, vola sa CN01. ked chces zvysovat tvorbu mliecka a zaroven treba dokrmovat, tak jedine toto je cesta. dieta saje na prsniku, takze stimuluje tvorbu tvojho mliecka. telo dostava signal, ze treba tvorit mliecko. a zaroven mu ide dostatok UM alebo MM.
to zaspavanie, pred uskom je taky stimulacny bod, skus suchat hore-dole. tento bod podporuje saci reflex. on zaspi na prsniku bez toho, aby sa nadojcil alebo zaspava az, ked uz nejaky cas naozaj tahal? vies rozlisit, kedy naozaj pije? robi prestavky na prehltnutie a velky pohyb sankou.
prsniky, ked dojcis nie su nikdy prazdne. nemusis sa nalievat. prsniky dojciacej zeny maju byt makke. inak by si bola stale v riziku upchateho mliekovodu a zapalu. je dobre, ked sa prilis nenalievas. to, kolko odsajes tiez nehovori nic o tvorbe mliecka. dietatko pije inak. vie si vytiahnut mliecko, aj ked tebe to nejde. podla toho sa urcite neriad. ten nepokoj, co opisujes vobec nemusi byt od hladu. tym, ze mokrych plienok je dost, by som povedala, ze sa ma dobre. neviem, ake su prirastky. urcite nevaz pred a po kojeni. to je zbytocny stres pre vas oboch. staci kazdy druhy den, ci vaha ide hore alebo nie. moj pocit je, ze tvoje babatko ta velmi lubi a chce byt stale s tebou. ved doteraz bolo s tebou nonstop 9 mesiacov. nemozeme od neho chciet zrazu travit cas same a byt pritom spokojne. urcite sa vela noste. spolocneho spania sa bat nemusis. ibaze by si bola na drogach, alkohole a pod. v inom pripade dietatku neublizis. nase instinkty su natolko silne, ze sa vies o dietatko starat vo dne v noci. navyse spolocne spanie je najlepsi prostriedok ako predchadzat SIDS a uduseniu, kedze pises, ze mate reflux (tyka sa aj otca). ked si s dietatkom v tesnej blizkosti, okamzite sa zobudis, ked nieco nie je v poriadku. je to len a len vdaka zivocisnemu pudu matky v nas. ked je dietatko odlucene, tieto reflexy nemaju moznost sa aktivovat a pomahat nam v starostlivosti o babatko.
cumlik a flaska su zabijaci dojcenia, mysli na to. podla plienok je mliecka dostatok, podla prirastkov este posudime, ked ich napises. v tom pripade by dokrmovanie nebolo vobec potrebne. hlavne dopraj drobcovi vela seba. je to narocne na trpezlivost, ja viem. ale treba to prijat a urobit si aj z nekonecneho dojcenia prijemny cas. vezmi super knizku a budes sa tesit, ze cim dlhsie a cim castejsie sa budete dojcit. ono je to naozaj len ten zaciatok, vrati sa ti to neskor, ked budes potrebovat dietatko upokojit, lebo spadne, alebo ho nieco boli. nehovorim o chorobach ako crevna chripka, ked dieta nie je schopne prijat nic, ale mm ano a je to jediny zdroj obzivy. je to rychle, pohodlne. nemusis so sebou nosit ziadnu vybavicku. vonku mozete byt od rana do vecera. dovolenka aj na srilanke....ma to tolko vyhod, ze nie je preco vahat. preto velmi dufam, ze sa rozhodnes pre plne dojcenie a s dietatkom si uzijete pekny spolocny start do dalsich dobrodruzstiev.

ostenka
18. apr 2013

@beton
Ahojcek,
Dakujem za odooved, velmi pekne sa to cita a velmi b som chcela mat tolko mlieka kolko potrebuje. Plienok mame okrych dost, to je pravda, ale iba pre to, ze ho dokrmujem. Mozem skusit jeden den cez vikend alebo aj inokedy mu davat iba prsnik. V noci to tiez mozem skusit, len ked si vezmem, ze aj dnes cez den som ho kojila vyse hodiny z oboch orsnikov a ked som ho dala dole, teda on zacal natahovat bradavku a potom sa pusti, a maval s hlavkou a hladal prsnik dalej a cucal si rucicky, to je podla mna priznak toho ze je hladny. Ked mu dame umele mliecko tak ked ma dost skonci s pitim, nepije do uplneho konca. Ked som ho iba kojila tak prirastok na vahe nemal ziadny. Ked sme ho zacali dokrmovat, tak mal za 4 dni 280 gramov a teraz za 8 dni 400gramov. Pediatricka povedala,z e sa potreboval dojest,lebo bol hladny. Ja by som tiez rada iba kojila, aby mi odpadli vsetky tie roboty so zarabanim mlieka a podobne. Bolo by to uplne uzasne. Mam si podla teba este objednat tie bylinky, ked som ich uz dobrala? Skusim aj to s tym prilozenim na holo, uvidime ako sa bude drobec tvarit, ked ho vyzleciem, lebo aj ked ho ideme kupat, nekrici len pri vyzliekani,ale aj ked uz je potom holy sa strasne rozculuje. Vahu na ktorej by som ho vazila nemam, teda mame iba klasicku osobnu a to mi asi velmi nepomoze. Mozme skusit ho jeden den iba kojit,ale uprimne trochu sa toho bojim, lebo on vazne place iba ked je hladny, je to strasne pokojne dieta. Vecera poobede som ho mala cely cas pri sebe a nemohla som ist ani na zachod, lebo na mne zaspal a akonahle som ho polozila inde zacal velmi plakat. Tak sme sa mojkali, ale bolo to pre mna narocne. Ale urobila som torada..

beton
23. apr 2013

@ostenka som nemala moznost byt na nete, tak sa az teraz ozvyvam. podla toho, co pises, ta tvoje dietatko velmi potrebuje. urcite sa noste, lebo inak naozaj sa z toho zblaznis, ked budes len sediet a skusat dojcit. sup do satky a mozes varit, upratovat, na nakupy, hocico. vidis, chce byt len s tebou, tak mu to umozni,, ale zas tak, aby si aj ty z toho zivota nieco mala :o))
ak pises, ze pri dojceni ste prirastky nemali, tak problem moze byt s prisatim aj s tvorbou mliecka. zjavne dokrmovat potrebujete. len to v ziadnom pripade nerobte cez flasku, ale cez cievku, ako som pisala.
idealne by bolo, keby ti mohla prist laktacna poradkyna (zoznam podla miest je tiez na tej stranke) pomoct s cievkou a tiez skontrolovat prisatie, ktore po flaske uz moze byt dost zle.
ste malicki, je velka sanca, ze sa rozkojite a prejdete po cievke na plne dojcenie a preste tie prace, co opisujes s um ti odpadnu.
tie prirastky po um su teda dost extremne. tych 400 g. je dost aj na 3-4 tyzdne. keby to islo tymto tempom, tak tie davky um by som asi znizila. celkovo z um sa dost pribera a tieto deticky maju vacsie sklony k obezite ako deti dojcene. ale mozno to bolo naozaj iba preto, ze si dobehol zameskane.
teda moje odporucanie je, jednoznacne cievka. nasad si este k tomu bylinky a nosit sa, aby bol maly cely den s tebou bud v satke alebo v posteli. ten pociatocny boj stoji za to. Cumlik mu nedavaj, ani flasku, vzdy len prsnik. bud s cievkou alebo bez. ako dopadol kontakt na holo koza na kozu? verim, ze sa z toho rychlo dostanete a maly bude este spokojnejsi ako doteraz. vela stastia.

ostenka
23. apr 2013

@beton
Ahojcek,
Dakujem za rady. Mliecko sa mi trochu rozbehlo takze kazde druhe krmenie ho kojim a staci mu to. Davky um sme aj na rady pediatricky znizili. 6.5.ideme naprehliadku, tak som zvedava. Dam si este poslat tie bylinky a maju tam aj tu cievku. Tak si ju kuoim. Cislo na laktacnu poradkynu mam, s jednom velmi zlatou som uz aj bola, tak jej zavolam.. Musim bezat maly sa zobudil🙂

egyptanka
23. apr 2013

Ahojte, tak sa hlasim medzi cievkujucich a hladam radu ako dalej, aby som sa cievky zbavila. Citim, ze mam malo mliecka, prekonala som pred dvoma tyzdnami zapal prsnika (nastastie sme to zvladli bez ATB). Problemom je, ze mala nechce tahat a ked nie je tok mlieka silny tak sa jeduje a stlacanie nefunguje. Asi tam uz nie je mliecko. Nema cumlik, flasku nepozna. Dokrmujem UM, pretoze nemam cas kedy odsavat, kedze dcerka chce byt stale na prse a aj ked netaha tak dudle, odsavala som len vecer ked sa mala ulozila a odsala som vzdy max 30-40ml. Prestala som, lebo som sa velmi stresovala a vobec si neodpocinula. Brala som aj bylinky a nepomohli,
Ona uz ked je hladna, tak sa uz ani poriadne nechce prisat. Dnes som s nou bola v posteli, povedala som si, ze UM nedam a skusime sa len dojcit a mala bola nacapena na prse a kazdu pol hodinku asi minutku nieco popila, ale vecer bola uz taka vyhladovana, lebo len cely den dudlovala a poriadne sa nenapila, ze uz sa nechcela vecer prisat a jedovala a tak som jej dala cez cievku a vypila 120 ml.
Nie je mi jasny ako vlastne mam cievku pouzivat, chcela by som prejst na plne dojcenie a mat dostatok mlieka. Mam zacat odsavat?
Bola u mna laktacna a prisatie je ok.
Inac v noci sa len dojcime, neviem ako to v noci je, spi so mnou a ja mam vytasene prso a ona sa obsluhuje sama, vzdy len tak po 2-3 hodinach ju prehodim na druhu stranu a spime dalej. Nad ranom cca 5-6 rano sa uz zacina jedovat, natahovat bradavku, ochkat ako keby uz v prse nic nebolo.
Taktiez mam asi problem s vypudzovacim efektom, lebo ho vobec necitim a ked som si odsavala tak prisiel az po nejakych 5 minutach.
Ja uz netusim ako dalej.

erikala
24. apr 2013

@egyptanka Ahoj, no nas pribeh je na chlp rovnaky 😒 Zial ti neviem poradit ako sa cievky zbavit..ja tak fungujem uz cez 2 mesiace..krmenie mi trva asi hodinu, jedno prso, druhe prso, vystriedat a nakoniec cievka s umelym..tvorbu sa mi zvysit nijakym sposobom nepodarilo, ale kojenia sa napriek tomu vzdat nechcem.
Drzim palce a vela mliecka.

mokon
24. apr 2013

Podľa mňa najlepšie na jedno kojenie prvý prsník, keď sa zdá, že je prázdny, dať druhý, keď aj ten je prázdny, opäť ten prvá a dookola, kým bábo nemá dosť, ďalšie kojenie opäť striedať dookola, neprikrmovať. A potom bude mlieka a mlieka...skúste🙂

egyptanka
24. apr 2013

@mokon to som robila vcera a dieta hladne, vynarvacene, nechce tahat.

erikala
24. apr 2013

@mokon No ja uz sa asi odhodlam to vyskusat, lebo sakra neviem sa stotoznit s tym, ze sa nerozkojim!! Chcem to dokazat, velmi chcem!