Milé mamičky, dovoľte mi, aby som Vás požiadala o vyplnenie online dotazníka, ktorý je súčasťou mojej záverečnej práce. Volám sa Kristína Štrbová a som študentkou ošetrovateľstva na Trnavskej univerzite. Dotazník sa týka témy dlhodobého dojčenia a je určený pre dojčiace matky a matky ktoré niekedy dojčili. Možno práve v tomto dotazníku nájdete zaujímavé otázky, ktoré môžete klásť samy sebe alebo Vás inšpirujú k hlbšiemu zamýšľaniu sa nad touto problematikou s ostatnými mamičkami, s ktorými sa poznáte.
Vyplnenie Vám zaberie cca 10 minút. Dotazník je anonymný. Za Váš čas pri jeho vyplnení Vám veľmi pekne ďakujem.
Pokojne ho môžete preposlať svojim kamoškám či známym, ktoré dojčia (alebo dojčili). 🙂 Veľmi by mi to pomohlo.
Odkaz na dotazník tu : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScu1Sb...
Po jeho vyplnení si môžete pozrieť skvelý leták. Je v ňom stručne zhrnutých veľa užitočných informácií.
https://www.canva.com/design/DAEyDHRdKvw/oznCi0...
Chvalim vyber temy 👍
@petamich žiadna antikoncepcia nemá 100% účinnosť, ide o to že počas dojčenia sú šance otehotnieť nižšie. 🙂 Počas dojčenia nastáva laktačná amenorea pokiaľ by si mala záujem dozvedieť sa aj o tomto faktore dojčenia viac.
@petamich pocas vylucneho dojcenia na poziadanie (hlavne teda prve mesiace kym mezacne matka pridavat prikrmy) vacsina zien nema menstruaciu,je velmi nizke riziko otehotnenia..jasne,ovulacia je pre menstruaciou,cize sa moze stat,ze sa trafi prave ta prva..dojcenie nie je spolahliva metoda antikoncepcie,ale kym zena nema obnoveny cyklus po porode,posobi ako antikoncepcia...
Ano,su vynimky,zeny,ktore otehotneli aj pocas vylucneho dojcenia,zeny,ktore aj napriek vylucnemu dojceniu mali hned po sestonedeli menstruaciu..ale je ich menej
@kristiina_3 dojcenie nie je ZIADNY druh antikoncepcie, spytaj sa ktorehokolvek gynekologa. aj moj gynekolog aj v nemocnici, kam aktualne chodim pred porodom na poradne su presne o tom plagaty na stenach o formate A0- citujem "Dojcenie nie je antikoncepcia." tento mytus platil tak 50 rokov dozadu, moja svokra ma 3 synov, dvoch z toho absolutne neplanovane, pretoze tiez sa spoliehala na dojcenie 😁
@tani777 ja som teda plne dojcila, este aj odsavala kazdu chvilu a menzes som dostala po 4 mesiacoch, teda ovulacia bola teda cca 3,5 mesiaca po porode a cyklus ako hodinky odvtedy. To som nemala ani predtym mimo dojcenia. Otehotnela som, ked mal maly rok, ale mozno by to bolo aj skor, kevyze to bolo castejsie 😅🤣. No a po druhom porode prvy menzes po 6 mesiacoch a po tretom zase po 4 mesiacoch.
Akoze, viem, co chces povedat, ale nespoliehala by som sa na to.
Keby som sa spolahla na doktora, ktory ma vysetroval kvoli prasknutej cyste a povedal, se ovulacia je este v nedohladne, tak cakam stvrte dieta 🤣. Pretoze mne cysta praskla kvoli ovulacii vlastne, o 2 tyzdne som dostala menzes. A kojila som nonstop. Dieta v kuse na prsniku.
@kristiina_3 praveze pravda je taka ze prve mesiace kedy skoro vsetky zeny dojcia je najvacsia stanca otehotniet nie v dosledku dojcenia ale hormonov. Dojcenie s tym nic nema ale ze absolute nic. Poznam matky co za sebou s kratkym rozostupom mali deti a dojcili takmer bez prestavky 3-4 roky a pocas toho sa narodili zdrave deti. Tak o akej antikoncepcii je rec? 🤦🏼♀️
@tani777
@kristiina_3 vylucne som dojcila, na poziadanie 🙂 menstruaciu som dostala asi dva mesiace po porode, maly ma dnes 5 mesiacov a zaciname s prikrmom preto ten minuly cas, mlieka som mala na rozdavanie, nuz ale ziadna laktacna amenorea u mna nenastala (smola kiezby), ano viem, ze su zeny, ktore mesiace menstruaciu nedostanu ale povedala by som, ze oni su ta vynimka a nie naopak a myslim, ze mytus dojcenia ako antikoncepcie bol vyvrateny uz zopar desatroci dozadu ale ved kazdy nech sa chrani ako uzna za vhodne, nie vsetky ale vieme dostatocne filtrovat informacie a za mna je toto jednoducho sirenie nepravdy a nie neda sa porovnavat s inymi formami antikoncepcie, o 99% spolahlivosti dojcenia ako antikoncepcie v porovnani s ostatnymi metodami (aspon deklarativne) si dovolim polemizovat, hoc mozno mamila a podobne zdroje by tvrdili opak, len aby mali co najviac dovodov pro dojcenia do maturity 🤷♀️
@petamich presne ja vo svojom okoli nepoznam ani jednu zenu, ktore mali laktacnu amenoreu takze vynimka je naozaj skor to. Aj ked som to riesila s mojim gynekologom tak sa vyjadril, ze je to velmi ojedinele.
@kristiina_3 nesirme info o dojceni ako antikoncepcii. Nizsia sanca neznamena ziadna. Dojcila som 2 a 3 roky a menzes s ovulaciou po polroku.... deti plne dojcena na poziadanie.
@kristiina_3 ja som nedojcila ,lebo som nechcela😊 ale ta nasilna propaganda dojcenia je hruza 😊 a v podstate ,ci niekto dojci aj do 5 rokov je mi suma fuk ,ja by som to nerobila a tym sme kazda vynimocne ina
O laktacnej amenorei: https://www.lpp.sk/stm-ppr/24-dojcenie/Dojcenie...
Nejde len o dojcenie na poziadanie. Je potrebne splnat este dalsich 6 podmienok - spolocny spanok, oddych matky, nepouzivanie cumlika atd. https://www.lpp.sk/stm-ppr/507-dojcenie/49-ekol...
Ja som tieto zasady “dodrziavala”. Velku ulohu zohrava aj to, ci zena mala hned po porode prilozene hole babätko k prsniku. A ci boli v tomto kontakte viac ako hodinu, dve.
Mne sa MS vratila po 12mesiacoch.
@a_nn_a supni sem link z nejakeho doveryhodneho zdroja, nejakeho odborneho medicinskeho casopisu, pripadne od nejakeho uznavaneho gynekologa. to, co si pridala je na urovni mamily...
@a_nn_a precitala som si tie podmienky, a teda, dodrziavala som vsetko.. nie cielene, ale jednoducho to takto vyplynulo. A menzes som dostala 3 mesiace po porode 🤷♀️
Je to vsetko uplne individualne. Pri materstve sa neda spoliehat na taketo odporucania, kazda zena je ina, kazde dieta je ine..
@a_nn_a mne po 14 m, ale nečítala som čo si dala link.Akonahle som na dovolenke menej kojila v noci dieťa bolo unavené z vody, zmeny... doma sa viac budila tam iba raz po ceste domov som dostala menzes🙂tiež ideálny čas.Neviem od čoho to záleží mne hovorila lekárka, že mám vysoký prolaktin, že budem mať veľa mlieka a dlho kojit a tak aj bolo.Kamaratka kojila 15 m a hneď po 2 m dostala menzes
Ja som ten prírodný národ 🙂, u mňa to fungovalo, dokonca aj po zavedení príkrmov trvalo dlho, kým sa dostavila menštruácia a veľmi dlho, kým som znovu otehotnela, čo sme sa nechránili od pôrodu nikdy. Lenže mne s dieťaťom nemal kto pomôcť ani na hodinu, čiže nepretržitý kontakt, pol roka výlučného dojčenia, žiadne cumle ani fľaše atď. Podmienky boli splnené.
Vylucne som dojcila 4 mesacne babo (nie prikrmy,nie flasa,nie cumlik) bum menzes. Ked mal maly rok a stale som dost dojcila som otrhotnwla na prvy sup a este aj ako tehotna asi mesiac dojcila 😂
Ja len ze mam obe deti dojcene, jedno pod 2 roky druhe nad 2 roky. Jedno malo este pocas dojcenia ekzem (alergia na perie) a druhe ma autoimunny zapal stitnej zlazy a tiez sennu nadchu. Takze ano, dojcenie je super prirodzene aj velmi pohodlne a prijemne, ale nekladla by som ho zbytocne na nejaky piedestal. Ja som bola dojcena necele 2 mesiace a nemam ani alergiu, ani ziadne autoimunitne ochorenie, klop, klop, klop. A aj do jasiel som isla este pred dovrsenim jedneho roka a oboma rodicmi som velmi lubena.
sem sa pridam aj ja, moja dcera dojcena rok a ABKM do 3 rokov. od 6 rokov autoimunit.ochorenie. mne sa robia doslova vredy na zaludku, ked citam, ake nadprirodzene schopnosti sa dojceniu prikladaju, hlavne, ked vo svojom okoli mam kvantum deciek, co este rano v skolke im matky v satni davali pocucat a tie deti su uz skolaci a non-stop chorlave s x diagnozami. vcera mi az smiesno bolo, lebo na mamile stalo, ze je preukazane, ze dlhodobe dojcene deti nemaju v puberte vykyvy nalad a pubertu maju pokojnu. Cudujem sa, ze taketo nicim nepodlozene bludy mozu zdielat po socialnych sietach.
@amelia89
@dadis
@matkahelka No s tou pubertou si ma pobavila 🤭. Tak ti moji pubertaci toto vobec nepotvrdzuju, nase nalady idu zo znudeneho do afektu za 3 sekundy 😆😆😆. Keby viem, skusim ich dojcit do 6 rokov 😆😆😆
@kristiina_3 ja takmer neplodna,muž takmer neplodny , po prvom tehu ktoré mám v daka car,som otehotnela na prvy
sup prirodzene počas kojenia 😄👍
A ešte dodám výrok mojej gynekologičky, ktorá sa ma na prehliadke po šestonedelí pýtala, či chcem predpísať antikoncepciu. Nechcela som, keďže sme chceli ďaľšie dieťa čo najskôr, ako sa podarí. Ona na to, že: Ale to je nízka šanca otehotnieť, ak dojčíte. Číselne to vyjadrila na 20 % do 1. roka.
@matkahelka za mna je mamila v rovnakom supliku ako sekta - prisaham, ze keby polozim otazku, ci mozem brat tazke drogy a dojcit, tak mi napisu, ze ano 🤷♀️ v zivote som tam nenasla jednu jedinu odpoved - nie vtedy radsej nedojci, treba dojcit a do maturity, muza vyslat do inej izby a byt len s dietatom, spat s 10 rocnym dietatom naha, nech si cucne kedy chce
@dadis moja bola dojcena len rok a stavy ako popisujes, uz nezabera ani vyhrazanie sa detskym domovom 😂 ale mam kamosky, co dojcili do 4.rokov a vcera som im to posielala, tak mi posielali krivych smajlov, lebo tiez to s pubertakmi maju o drzku a skonstatovali, ze asi mali dojcit az doteraz, do puberty, mozno by to malo vplyv 😂
@petamich pobavila si ma 😂 moj muz to nazyva kojosekta 😂 lebo presne- rozdrb si manzelstvo, lebo dieta je alfa a omega, neskor z dietata urob totalneho zavislaka, od ktoreho sa ani v 3.r. nevies pohnut, hlavne dojc idealne kym nebude skolak 🤦♀️
posobi ako prirodzena antikoncepcia? tak sa spytajme tych zien co dojcia a otehotneli, co si o tejto prirodzenej antikoncepcii myslia 🤷♀️ prepac ale asi uz ani nemam chut otvorit dotaznik