Ahojte 🙂
Kedze som tu nenasla ziadny clanok v ktorom je napisane co by som mala jest a pit pocas dojcenia aby bolo mliecko syte pre babetko a aby bolo spokojne . Tak som zalozila novu diskusiu,dufam ze si tu budeme vimienat svoje nazory a skusenosti.. .
A moja otazka je ze ake ovocie a hlavne zeleninu mozem jest aby babetku nebolo nic a hlavne aby ho nenaduvalo a nebolelo brusko.
Hlavne sa vyhýbaj hlúbovej zelenine a listovej zelenine.
ja som počula že je dobré piť vineu a meltu 😉 neviem ale čo je na tom pravdy....
@monika0907 ahoj, takže moja skúsenosť pri oboch mojich dievčatách. Prvých 6 týždňov len základné potraviny, mäso, zemiaky, ryža, cestoviny, mrkva. Žiadna zelenina, ovocie a ani Mlieko..Po 6 týždňoch potom pridávať ostatné veci a sledovať reakciu. Na každé dieťa platí niečo iné. Niektoré nemajú problém s ničím, niektorým vadí všetko nové. Ja som pri druhej mala takúto stravu do 5,5 mesiaca. Malá bola zdravá a nič jej nechýbalo. Ak som si totiž dala niečo iné, automaticky sme si to pretrpeli. Dobré je papať aj ošúpané jablčká či hrušky, alebo domáce kompóty. Sušené slivky sú tiež v pohode. Ja som často jedla, keď som nemala čas vyvárať, cestoviny a na to som si nasypala tuniaka v oleji a posypala nastrúhaným syrom. Rýchle a dobré. 😉
ja som jedla aj jem všetko a malá je spokojná 🙂
@monika0907 nasla som to, tak je to pravda s tou alchemilkou, teda treba to vyskusat... 😉
http://www.burko.sk/rodinka/alchemilka obycajna...
ja ju tiez pijem ale nie som este tehu a ani nekojim ale planujem ju pit dlhodobo... 🙂
Pytam sa preto lebo syna som kojila len mesiac lebo sa my netvorilo mliecko a maly stale plakal. . .. No teraz pri malej by som chcela co najdlhsie a preto chcem vediet co ej vsetko dobre na mliecko,aby bola mala spokojna . . .. . jem vsetko navarene to jej nerobi ziadny problem,ale chcela by som vediet ake ovocie a zeleninu ci v surovom stave abo varenom,a co pit pijem dojcensky cajik a lucku
@opicamartyna Vinea je fajn, ak teda ozaj obsahuje fruktózu, teda hroznový cukor. Ale určite nie v prvých týždňoch. A nechať ju vybublinkovať. A melta? Veľa ľudí ju pije, ale keďže ja som proti aby sa pilo mlieko, lebo veľa detí má z neho koliku, tak neviem. Na vyššiu produkciu mlieka je najlepšie piť čistú vodu, minimálne 2 litre denne. Ja som nikdy nemala veľa mlieka a ovplyvňované to bolo len tou vodou. A ak som mala pocit, že mám fakt málo, tak som si odsávačkou odsávala a tak si mi zvýšilo množstvo mlieka. A malá mi krásne priberala, bola úplna guľka. 😉
Dokonca som nepotrebovala ani tampony do podprsenky, to mi svokra neverila, že mám dosť mlieka. A predsa bolo dosť.. 🙂
pijem vineu sem tam a zatial mam mliecko dufam ze to aj tak ostane 🙂
@monika0907 vyskusaj tu mrkvovu stavu a alchemilkovy caj...
@tinki Tak ja mam dost mliecka mala tiez pekne pribera s neho a vyteka mi dost a hlavne ked malu kojim s druhej my vyteka mlieko
@bambi2 no vyskusam tu mrkvovu stavu
@monika0907 ja to urcite tiez vyskusam ked budem tak daleko... ale treba to urcite pit dlhsiu dobu a vela... mozes aj viac ako liter denne, nic sa nestane... ja som pila aj 2litre denne a zijem... 😵
@monika0907 Tak potom to máš fajn. Začni jesť najprv varenú zeleninu, potom kompoty, no a potom surové, ošúpané ovocie, ako som písala. 😉 Len sleduj po každom jedle reakciu. Jedz tri dni to isté, aby si videla čo a ako a potom skús ďalšie. Malú stále prikladaj a bude to ok.. Ja som alchemilkový čaj nikdy nepila. 🙂
@monika0907 bylinky tiez urcite super pomahaju, maju totiz najväcsiu moc... ja by som skusila na tvojom mieste aj alchemilku. precitaj si ten clanok co som dala...
@monika0907 jest mozes co ti chuti. materske mlieko je jedinecne a vzdy presne take ake dietatko potrebuje. dolezita je spravna poloha,prisatie a dojcenie na poziadanie. pri kazdom jednom dojceni ma mlieko ine zlozenie,v tom je uzasne. samozrejme by si mala mat vyvazenu stravu. ja som raz kvoly chorobe nejedla 3 dni vobec nic a mlieku sa nic nestalo,ani sa neznizila produkcia.
v spanielsku taketo nikdy nikto nepocul,ze sa treba vyhybat niektorym potravinam,hned od porodu dojciace zeny jedia uplne vsetko. kazdy si ale musi odsledovat svoje dietatko.
ja som si na svojej dcere odsledovala,ze jej cez moje mlieko vadila laktoza,arasidy a soja-narodila sa skor a jej crievko to drazdilo,potrebovalo cas. po par mesiach to preslop a dnes nema problem tieto veci zjest aj ona sama.
mne pomahal pri kojeni caj Leros pre dojciace mamicky.A vela vody aspon 2litre ako uz bolo spomenute/rozdelene pocas celeho dna/.A vinea tiez u mna zaberala.Pri prvej som jedla vsetko a nebolelo ju brusko.Pri druhej dcere som vobec do 3mesiacov nemohla jest zeleninu/hlavne papriku/.Strasne ju nafukovalo a bolelo brusko.A jedla som vsetko z mierou.Ovocie najprv po polovici a potom ked jej nic nebolo tak cele.Ale kazde dieta je ine.Posledovat den -dva ci neboli brusko.
kopirujem aspon uryvok odtial
Alchemilka sa v ludovom liecitelstve pokladá za rastlinu, ktorá lieci ženské choroby, podporuje funkciu
maternice, a tým zvyšuje pravdepodobnost otehotnenia a donosenia plodu. Po pôrode zlepšuje kvalitu
materského mlieka, jeho tvorbu vylucovanie. Je celkom neškodná aj pri dlhodobom užívaní.
Niektorí ludoví liecitelia odporúcajú mamickám, ktoré chcú donosit zdravé dieta, denne pit alchemilkový caj
od tretieho mesiaca tehotenstva, najneskôr tri mesiace pred pôrodom.
Od krestanských cias je táto rastlina zasvätená Panne Márii. Alchemilka blahodarne pôsobí nielen
pri menštruacných poruchách, výtoku, pri ochorení podbrušia a nevolnostiach v prechode, ale
pomáha tiež v zacínajúcej puberte a spolu s rebríckom obycajným (myší chvost obycajný) priaznivo
ovplyvnuje menštruáciu. V prípade, ked mladé dievcatá napriek liekom nemajú pravidelnú menštruáciu,
alchemilka spolu s rebríckom obycajným (zmiešat v rovnakom pomere) dajú všetko do poriadku. Alchemilka
pôsobí stahujúco (zvieravo) a velmi rýchlo lieci. Používame ju ako prostriedok odvodnujúci a posilnujúci
srdce pri traumatických horúckach (horúcka z rany), hnisavých ranách a zanedbaných vredoch. Po
extrakcii zubov sa alchemilka odporúca ako najlepší hojivý prostriedok.
pozri ja sa nechcem hádať ani tvrdiť, že mám určite pravdu. Ale nedá mi nepodoktnúť, že všetky čo je na internete je také ako si napísala o Wikip. Každý si môže vytvoriť stránku a písať a písať..Ja to beriem, možno je alchemilka dobrá, len som o nej nič také nenašla. Cez net nemôžeš vedieť aký tón hlasu mám. Píšem to úplne v pohode. Rešpektujem tvoj názor. Ale pridávam aj svoj. Ja si myslím, že okrem vody a častého prikladania bábätka som v podstate nepotrebovala nič. 🙂
@bambi2 http://ee.dunres.sk/byliny.php?id=24 Alchemilka Neužívať v tehotenstve ani pri kojení! Zastavuje tvorbu materského mlieka (dá sa k tomu využiť). Skopirovane z tej stranky 🙂
@monika0907 mrkvovu stavu a alchemilkovy caj som citala ale pozrem ti to info este o tej alchemilke aby som sa nahodou nemylila. ak to najdem, prihodim... 😉