Cibuľa počas dojčenia

13. dec 2022

Ahojte, tie co dojčíte alebo ste dojčili, odporúčate jesť surovú cibuľu ? Milujem surovú cibuľu a mám na strašnú chuť si ju dať do šalátu, ale bojím sa že by bábätko bolelo brucho (má 2 mesiace)

nique
13. dec 2022

Ja som pri oboch detoch po 1 mesiaci jedla vsetko. Velmi opatrne som pridavala kapustu, papriku, cibulu atd. Od 3m som jedla uplne vsetko bez obmedzenia.

domiklik
13. dec 2022

No musíš to len vyskusat

veronika3110
13. dec 2022

Pri 2 mesačnom by som ja osobne ešte pockala.. ale keď to chceš risknúť, kľudne… ja som si dala len trochu pazitky do zemiakov a nechcela si ten rev počuť… pol dňa nonstop kriku a bolesti…
Ja som postupne skúšala veci až po 3 mesiacoch

autor
13. dec 2022

Za tie 2 mesiace ho bolelo bruško len raz, inak vôbec…napríklad na pór reagoval dobre

svetlonos
13. dec 2022

Mne dve pediatricky odbornicky povedali, ze drviva vacsina stravy nema volyv na dieta ani pri kojeni. Jedla som uplne vsetko od pomarancov, cez kapustu, cesnak cibulu. Jedine stiplave nie ale to nejedavam skoro vobec. Nikdy malemu nic nebolo okrem kolik.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikky6
13. dec 2022

nie kazdemu babatku to vadi, vyskusaj a uvidis. rozhodne mu tym neublizis nejak vazne, takze len skus, inak to nezistis.

lavinis
13. dec 2022

Jedlo som takmer všetko

katus97
13. dec 2022

Jedla som úplne všetko, malý žiadne bolesti bruška nemal. Musím vyskúšať, každé bábätko reaguje inak 🙂

veroonr
13. dec 2022

Okrem hub a suroveho masa vsetko. Staci si len odsledovat ci nahodou na nieco nereaguje negativne

jana65l
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
7rebeka11
13. dec 2022

@jana65l inak toto som ja nikdy nechápala, keď kamoška povedala, že malú bolí bruško, lebo jedla brokolicu... Ja som mohla jesť čo som chcela, malá plakala stále...

heni79
13. dec 2022

@jana65l A TOP nezmysel pre mňa bol, keď mi radili počas dojčenia nepiť sýtenú vodu, lebo to bude bábätko nafukovať. 🤦

abriela
13. dec 2022

@heni79 sytena voda nafukuje a vineu (ta bublinky vobec nemá 😂) už treba brať do porodnice na tvorbu mlieka.

luciador
13. dec 2022

Určite nie... Ja keď som zjedla surovú cibuľu,och to bol krik... veľmi ju bolelo bruško... To bolo posledný krát... Do nejakých 8 mesiacov som jedla cibuľu iba sprazenu v mäse a tak... Potom som jedla už aj surovú po tých 8 mesiacoch a bolo všetko ok 🙂

jankalukasova
13. dec 2022

@jana65l ja zas nechápem názor, že mlieko je z krvi a nie z toho čo jeme. To čo zjem sa v krvi akože neodzrkadľuje??? Prečo potom chodíme na krv k lekárovi na lačno? No asi preto, že všetko čo zjeme sa do tej o krvi tráviacim procesom dostane. Ako vstrebávame živiny? Minerály? Vitaminy? Ako sa distribuujú do tela, keď nie krvou? A lieky?

misulka47
13. dec 2022

Ja som jedla úúúplne vsetko 🙂 kojila som dve deti spolu 6 rokov

abriela
13. dec 2022

@jankalukasova a prečo ked idem darovať krv, či na alergo pri odbere sestrička rieši - jedli ste. Očakávana odpoveď je ÁNO.
Ani krv pre iného človeka sa nedaruje nalačno. Tak prenáša sa niečo z jedla??? ved druha strana môže mať alergie. To je len také zamyslenie sa, keďže niesom odborníčka.

rk123
13. dec 2022

ja som od zaciatku jedla uplne vsetko 🤷🏽‍♀️

kvietocek87
13. dec 2022

Ja som pri prvom robila takéto, že čo jesť a čo nie a pri druhom už nie.Jedla som na kompletku všetko. Keď som prišla z pôrodnice,dala som si jahody so šľahačkou a nič nebolo dieťaťu ani sa nevyhadzalo.Jedla som všetko za radom.A ešte kojeny bol 2,5 roka, mlieka som mala do aleluja.Mohol sa aj dlhšie,ale kvôli liekom som ukončila.Na tie som nemohla už kojit

domak2
13. dec 2022

@jankalukasova lebo ak zješ raňajky ovplyvní ti to hladinu cukru v krvi a potom by boli skreslene výsledky. Nie ze by v skumavke plavala brokolica

jankalukasova
13. dec 2022

@domak2 samozrejme, že v skúmavke brokolica neplava... A o to, ide... živiny z nej sú spracované v krvi. Alebo ako teda funguje trávenie? Lebo keď sa tá potrava teda nevstrebáva, môžme konzumovať čokoľvek, čo zaplní žalúdok a nakoniec sa vylúči. Kľudne kamene.
@abriela darovanie krvi je trošku iný proces. Krv, ktorá sa daruje podlieha ďalšiemu spracovaniu a je veľmi dôležité aby bol darca krvi nasýtený a to výdatne, keďže telo sa s úbytkom krvi musí popasovať.

domak2
13. dec 2022

@jankalukasova ved áno ziviny, voda, cukry, tuky, bielkoviny, vitamíny, minerály... Z toho sa potom tvorí materské mlieko. Nejak nerozumiem co sa potom riesi. To ze niečo teba naduva je dané tvojim trávením a baktériami v čreve.

acrobaleno
13. dec 2022

@jankalukasova Na lačno sa chodí preto, aby sledovali cukor, aby neskreslili údaje na cukrovku. V krvi máš tuky, bielkoviny, vitamíny, minerály...to všetko ti ukáže rozbor krvi. A mne z krvi zistili histamínovú intoleranciu a celiakiu. Takže sa ti tam odrazia aj intolerancie a alergie na jedlo napríklad.

jankalukasova
13. dec 2022

@domak2 ale aj tie látky, ktoré sa takto vstrebávajú môžu ovplyvniť trávenie dieťaťa. Už len napr. také železo. Ja keď som zjedla dva dni po sebe špenát (milujem ho), tak proste malý mal neskutočný problém. Bol totálne zapečený, železo proste zapeká. Mala som to viac krát overené. Potom som už špenát nejedávala. Rovnako to bolo s inými potravinami. Tie deti môžu mať tak citlivé bruško, že proste reagujú aj na tieto látky. So synom som si tých kolík a bolestí brúška užila viac ako dosť.... A musela som sakra dávať pozor na to čo zjem. Takže pri tvrdení, že strava a kojenie spolu nesúvisia sa musím zasmiať, kto si tie koliky s deťmi neodžil, môže hovoriť čo chce.

acrobaleno
13. dec 2022

@jankalukasova trávenie znamená to, že živiny/vitamíny z potravín sa vstrebú do čreva a premenia sa na výživu....a čím sa vyživujú orgány a celé telo? Krvou...krv je prenášač. To, že niekoho niečo nafukuje je problémom jeho tráviacej sústavy.

heni79
13. dec 2022

@jankalukasova Prepáč, ale špenát má zanedbateľné množstvo železa. To si zrejme ty spojila, ale súvis to reálne mať nemohlo.

domak2
13. dec 2022

@jankalukasova so železom v spenate je to mýtus. https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/spenat-je-o...
Ale samozrejme mohol reagovať na špenát, alergeny sa môžu preniesť atď. Len predbežne vyradovat normálne potraviny netreba. Mohlo to mat 10 iných pricin.

jaskolka
13. dec 2022

Ja mam skúsenostu, že čím viac sa žena kontroluje, sleduje, vo zje, tým horšie to vplýva na dieťa. Ani nie tak jedlom, ale tým ze je vystresovana, čo môže a nemôže a aj keby umierala túžbou dat si zemiakový šalát, alebo segedin, či čokoládu, tak si to odoprie.
Mám dve deti, jedla som prakticky aj v tehotenstve aj počas dojčenia všetko (okrem alkoholu, surového mäsa, po pôrode som už si dala aj pohár piva, či vína)
Deti bez akýchkoľvek problémov, nijake bolesti bruška, alergie, nič, syn už jedava všetko, nevybral nijake jedlo, dcéra tiež nemá problém s ničím, čo jej ponúknem.
Potom opačne, známa, čo sa kontrolovala v každom suste, v tehotenstve skoro nič nepribrala, lebo sa bála jesť, aby neublížila bábätku, žila len na suchom pecive, čaji, jsblkach a nejakých polievkach, podobne aj po pôrode, občas dáky jogurt, aj to pozerala zloženie, a deti obe revali celé dni - možno aj noci, neviem.
Takže za mňa jest normálne, ok, možno sú deti, ktoré reagujú citlivejšie, ale to, že žena bude šialene sa obmedzovať v jedle, určite nijake mu pokoju neorispeje

jankalukasova
13. dec 2022

@domak2 normálne potraviny určite nie.... Ale jednoducho som videla ako mi dieťa reaguje po konkrétnych potravinách.
@heni79 možno to nebolo práve železo ale proste po špenáte sa s ním nedalo existovať. Rovnako to bolo po iných potravinách. Napr. paradajky. Po paprikách bolo všetko ok, po paradajkách neustále kŕče. O jahodách alebo orechoch ani nehovorím.