Ahojte kocky,
potrebovala by som poradit ako zvysit tvorbu mlieka?Maly ma 4mesiace a tyzden a ja prestavam mat mlieko...
Ked bol mensi pekne papal aj priberal a v poslednej dobe zacal sa castejsie budit a ledva vydrzal 2 hodky bez papania a skoro vobec nepriberal(za 2mesiace ledva 700g a tolko mi predtym pribral za2tyzdne...)tak som si odsala, ze kolko mam- ledva 60m.Tak sme boli kupit UM a stale sa snazim aj odsavat aj prikladat,maly chyti,ale je stale malo,tak sa jeduje a len trochu potiahne.rano a vecer odsajem trochu viac cca 80ml ale naobed len 40-60ml.V noci sa snazim len kojit alebo dat odsate mliecko.Chcela by som este kojit, poradte prosim
Dakujem vyskusam,len dufam,ze uz si moc nezvykol na flasu,ale skusime sa potrapit a uvidime.Ja som si myslela,ze aj odsavackou to je dobre...
Mala som podobný problém a mne pomohlo zvýšiť prijem tekutín aspoň na 2,5 litra a 1 dl čierneho piva denne.Ak to nepôjde predávajú aj v bylinkárni čaj na tvorbu mlieka.Či to zaberá, neviem ale viem , že je tu aj taká možnosť.Držím palce.
Biela vinea, vraj obsahuje nejake latky, ktore podporuju tvorbu mlieka. Mojej svagrinej to fungovalo.
Dobry den, mozem sa spytat, kde sa da kupit taka cievka na krmenie umelym mliekom?
dakujem
To s vineou som aj ja pocula, tak uz druhy den ju pijem, zda sa mi to lepsie, ale neviem, ci si to len nenahovaram...
@kirusik
@katarina6014 Dievčence, to by asi bolo najlepšie kontaktovať nejakú laktačnú poradkyňu, zoznam nájdete na http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do..., ony vedia skutočne dobre poradiť a zachrániť nejedno dojčenie. A určite budú vedieť aj kde zohnať cievku.
Urcite zrus flasku a ak mate cumel, tak aj ten a prikladaj co najcastejsie. Treba zintenzivnit kontakt s babatkom, vela sa spolu maznat, koza na kozu, okupat sa spolu, ak spolu nespite tak spat, nosit sa, casto nukat prsnik. Na zlepsenie tvorby mozu pomoct i senovka grecka a benedikt lekarsky (ako tobolky sa to davkuje a prehlta najlepsie). Pripadne homeopatika, caje, kazdy veri inemu (niekto hovori, ze vinea iny ze zaprazene polievky ;)). Vela oddychuj spolu s malym, aby si hebola prilis unavena. Ako baby pisu dokrmovat jedine cievkou ci lyzickou.
To kolko odsajes nezrkadli kolko mliecka mas, tvoj maly je najlepsia odsavacka. Takze hlavne sa tym nevysiluj a nezneistuj.
A priklanam sa k nazoru josenka - kontaktuj laktacnu poradkynu. Skontroluje vam prisatie ktore moze byt nespravne, ukaze ako pouzit cievku ak treba, vysvetli ako postupovat. Mne tiez velmi pomohli. Okolo 3-4 mesiaca maju mnohe maminy krizu. Treba zabojovat ;) velmi drzim palce!!!!
tiez odporucam laktacnu, ja som bola uz 2x, treba urobit vsetko pre zachranu kojenia (pokial mamina chce naozaj kojit). mne nasadila senovku a benedikt a pomohli, po dobrati senovky sa vraj mliekotvorba tak nastartuje, ze uz netreba brat nic na udrziavanie mnozstva mlieka (len samozrejme kojit🙂). dobry je aj caj leros na dojcenie, to je take dotuknutie 🙂 flasku naozaj vyluc-ja som dala malemu 3x a uz som mala problem dostat ho spat na cecik. doma mam aj cievku, ale jej pouzitie mi pride take nejake osemetne. medzi 3. a 4. mesiacom prestane vela zien kojit, lebo deti casto pytaju papat, aj kazdu pol hodinu. treba to prestat a jednoducho kojit vzdy, kedy chcu. ked sa dostaneme do toho obdobia, opat si to pre seba precitam, aby som nasla motivaciu 😀
@kirusik ahoj mne pomohlo hlavne vela tekutin aj 3l denne nepocitam caje polievky.. potom vela rascovej polievky a este som mala take homeopatika neviem uz ako sa volali ale bola to taka mala plastova zelena flasticka mensia ako pomada a v nej boli malinke biele gulocky brala som 5 gulocok 3 x denne a pomohlo je to na tvorbu a zlepsenie kvality mlieka.. daju sa kupit v lekarni a stoja mislim okolo3 eur.. kojila som do roka potom som prestala a presli sme na normalne kravske mlieko.. (prestat kojit som chcela ja) myslim ze do roka je to tak akurat potom uz dieta viac chape a nechce sa vzdat cici tak to bolo rychle behom mesiaca sme postupne prestali uplne s kojenim.. 🙂
@kirusik myslím si, že máš teraz laktačnú krízu, celkom bývajú tri. Je to obdobie, kedy bábätko narastie, má väčšiu spotrebu mliečka, ale teba sa ešte telo neprispôsobilo na tento dopyt. Treba častejšie prikladať, hlavne v noci, vtedy sa mliečko najviac vytvára. Čím viac budeš prikladať, t.j. stimulovať tvorbu mlieka, tým ho budeš mať viac. Môže to trvať aj viac dní, ale upraví sa to. U mňa fungovala Vinea 🙂 veľa tekutín samozrejme, prikladali sme aj každú hodinu. Držím palce 🙂
ahojte, u mna nastal ten isty problem. Ja mam 6 tyzdnove babatko a zrazu mam pocit, ze sa mi znizila tvorba mlieka. Vsade som citala ze ono sa uz teraz psniky tak nenalievaju, ale aj lekarka nam povedala, ze drobec menej pribral ako mal. Mali sme super 3-hod rezim, ale teraz mam pocit (neviem ci kvoli tej lekarke) ze je stale hladny tak ho stale prikladam a nestiha sa mi tvorit mlieko.
Nasla som si super clanok
http://mojedietatko.webnode.sk/dojcenie/malo-ml...
kde sa pise o rastovych spurtoch - neviem ci uz o tom niekto pocul, alebo ma skusenosti.
Taktiez som si dnes bola kupit Benedikt lekarsky a Senvoku tak som si to navarila dnes je prvy den co som to aj pila, tak dufam, ze to naozaj pomoze, lebo sa uz zacinam obavat, hlavne vzhladom na to, ze ja pijem vela vody, vineu, polievky rascove, beriem taktiez homeopatikum Ricinus a proste stale mam pocit, ze sa mi mlieko netvori tak rychlo ako kedysi.
Problem je aj v tom, ze som zacala odsavat a takto drobca krmit, lebo sa mi odtahuje od prsnika a vobec nechce sat. No a teraz som sa tu docitala, ze to je uplne zle mu davat z flasky,lenze ja naozaj neviem co mam robit, lebo on strasne place a nechce sat, tak mi ho je luto, ze radsej odsajem a tam mu dam napapat. stale ho prikladam a prikladam ale nakoniec to vzdam a odsajem. toto sa u nas deje uz 3 den a ja sa obavam ze to bude iba horsie a horsie.
Takze odsavackou tvorbu mlieka znizim?
Dakujem za akukolvek pomoc🙂
mne pomahal rascova polievka. pred rokom v maji sa mi narodila druha dcerka, cele leto sme skonzumovali strasne vela cervenej dyne-melonu. mala som velmi vela mlieka-a prisla som sama na to,ze je to z tej dyne. potom som niekde aj docitala,ze dyňa zvysuje tvorbu mliecka, takze mozem to len a len potvrdit na 100%. niekde v letaku som uz zahliadla,ze predavaju melony tak skus,urcite pomoze. Inac ja som jedla vsetko za radom po troske a ChvalaBohu ,malej nebolo nic. Teda dyňu a jahody vo velkom mnozstve 🙂 , ale myslim vseobecne jedlo,co som varila ostatnym to som jedla aj ja. tak drzim prsty,aby sa ti podarilo dojcit co najdlhsie.
@zuzanababalu pozor na homeopatika ricinus su na tvorbu, ale aj zastavenie tvorby mlieka podla CH, myslim, ze 5Ch je na podporu tvorby a 9CH na zastavenie tvorby mlieka, ale este si to over, najlepsie u erudovaneho hemeopata, nie vsetci farmaceuti v lekarni to vedia.
@dakoda no tak to som sa teda nalakala:( ale tak stale som si v lekarni pytala na tvorbu mlieka, takze mam 5Ch - uf ani som o tom nevedela, ze je aj na zastavenie. Dakujem
@mayusik dyna? tak tu mam moc rada, tak to urcite budem cele leto papat.Jahody urcite nie, lebo tie som jedla pre porodom a krpec bol na 2 den po porode cely vyhadzany:(
@zuzanababalu
@kirusik baby tvorbu zvysite jedine casteksim prikladim trebars aj kazdych 15 minut to je cela alfa omega! Mliecko sa tvori podla dopytu! Ak sa bude castejsie babo prikladat tak prsniky dostanu signal tvorit viac mliecko to uz zariadila priroda takto 🙂 ostatne veci ako bylinky, caje atd su len doplnky ale nezarucuju vyssiu tvorbu mlieka. Prikladat prikladat prikladat! Drzim palce!
@anjelik87 ja prikladam, len drobcek je niekedy straaaasne nervozny a ten plac hadam pocuje cela ulica:((
@anjelik87 a este jedna otazocka, kolko by malo vypit 6-tyzdnove babatko na jedno cucnutie, aby nebolo hladne a aby to aj nevyvracalo (teda nebolo prejedene?)
mne pomohla vinea, treba vybublinkovat, pila som aj caj pre dojciace matky, obcas cierne pivo, rascovu polievku, ale najlepsie asi tak ako radia baby, co najcastejsie prikladat.
ja som vela pila aspon sa tak odporuca a zaprazene polievky a mlieko bolo
@zuzanababalu to vie len ono samo kolko mu treba. To este nikto neodmeral kolko babo vypije z prsnika. Ale ked ma dost tak by malo byt kludne po odtiahnuti prsnika. A ked je nervozne skus ho dat len odgrgnut a znova prilozit lebo mozno mu je len na brusko tazko. Moj maly ked mal 6 tyzdnov tak dokazal byt dlho este na prsniku aj po najedeni len tak pre radost 🙂
mate niekto skusenosti s laktacnou Jankou Mekynovou zo Ziliny?
stále prikladaj, aj po polhodine a fľašu vyhoď ... a veľa pi!!!
moja malá bola prvé týždne v nemocnici, čiže sa na fľašu naučila...ja odsávam a mliečko zatiaľ v pohode...prikladám ju takmer pred každým kŕmením a musím povedať, že hlad je asi taký zlý, že sa aj prisaje a cucá...potom jej dávam ešte na dokŕmenie fľašu, lebo viem, že sa toľko nenakŕmila koľko by mala...ale ona sa narodila menšia, tak ja jej stále ešte dávam čas 🙂 lepší sa to každým dňom...a na to mliečko určite vývary, bielu vineu a skús aj nejaký čajík...v dm majú od babylove a ten je dobrý aj na vetry 🙂
babenky,podarilo sa!Sice sme absolvovali navstevu laktacnej,nastrihnutie uzdicky pod jazykom a trochu placu a s pomocou tabletiek costi sme to zvadli...a mliecka ma
me zatial dost.Dakujem za rady
Ahojte vie mi niektorá prosím poradiť.
Mám doma 4 mesačného chlapca, ktorého úplne dojčím. Od minulého týždňa (25.04) nám začal spávať celú noc (od 21:00 - 05:00). Prvý večer ktorý prespal som sa ráno zobudila a mala som úplne naliate prsia (po dojčení som si ich odsala). Počas dňa som nemala žiadne problémy s dojčením (dojčila som v bežnom režime - každé 3 hodiny z iného prsníka). Avšak, už od tretieho dňa musím dojčiť z oboch pŕs aby sa malý najedol. Mám pocit, že sa mi znižuje tvorba mlieka a bojím sa, že mlieko stratím úplne. Vie mi prosím niektorá poradiť ?
Ďakujem za rady
Monika
ok, skúsim si odsávať mlieko aj v noci. Síce sa na to neteším 😅 ale čo iné mi zostáva ? Zuzi asi zostanem pri nočnom odsávaní, aby som nebola v strese cez deň, že nemám mlieko. Ale ďakujem za odpovede
Neodsavaj, znizis tvorbu mlieka, odsavackou nikdy nevystimulujus tvorbu mlieka tak ako prikladanim, prikladaj casto, aj kazdu hodinu a hlavne nedavaj malemu flasu, lebo uz nebude chciet prsnik, ked mu davas umele mlieko tak cez cievku alebo lyzickou. A keby sa to nahodou nerozbehlo, tak nezufaj, aj umele mliecka su dobre a neznamena, ze ked nedojcis si zla matka, stale budes pre svoje dieta najlepsia mamina, ci s MM alebo UM.