Ahojte, potrebujem sa poradit, teraz ma maly 6apol mesiaca, je kojeny a papa pekne zeleninove a ovocne prikrmy. O mesiac potrebujem nastupit do prace a prestat ho kojit. Neviem ci malemu bude treba kupovat UM, alebo neskor bude papat mliecne kase a to mu bude stacit? co by ste poradili.. druha vec je co s mojim mliekom..najlepsie by bolo asi ist k gynekologovi aby mi dal nejake lieky aby sa mlieko uz netvorilo. budem rada ak napisete svoj nazor, ako by ste to poriesili vy, ja viem je to este daleko, ale potrebujem sa pripravit na to dopredu. tie co chcu napisat nech neidem do prace a nech kojim dieta do troch rokov tak poprosim aby tuto moju otazku ignorovali a nevyjadrovali sa. Dakujem
@mima4 pre nich plati posledna veta, ale ak sa potrebuje nejaka prist strapnit tak sa pride 🙂 ja sa potrebujem poradit s normalnymi, ktore uz maju s tym skusenost, pretoze je to moje prve babo a prva taka situacia. a som zvedava ako by to riesili ine maminy, mozno budu mat nejake dobre napady, ktore mna este nenapadli, preto budem rada ked napisu svoj nazor.
tak bud odsavaj a odkladaj do mrazu, ale ked pojdes do prace bude to nerealne, takze asi by som na tvojom mieste postupne prestavila maleho na UM a postupne ak budes vynechavat kojenia tak sa mlieko prestane tvorit. Mas na to este mesiac tak myslim, ze lepsie ako brat lieky na zastavenie laktacie. A urcite to treba riesit dopredu, aby ste vyskusali, ktore mlieko bude malemu vyhovovat, niektore deti uz potom ani mlieko nechcu. Ak budes davat jeden jogurt denne a na vecer kasu a v noci ak sa ti budi mlieko tak mu to bude stacit.
Napisem len moju skusenost, ked sme zacali prikrmovat Jurka, on sa zamiloval do jedla :D mlieko sice este chcel a asi mesiac este pytal, ale postupne cez den uz vobec nechcel byt kojeni, mne sa tym upravila tvorba tak, ze cez den sa mi vobec nenalievali a kojila som len rano a vecer. Lenze potom vecer uz prestal pytat zaspal bez mlieka a nakoniec sa aj v noci prestal budit, tak nam ostalo len ranne kojenie 🙂 no a teraz je to uz asi tyzden co nechce ani rano! Ja s prsnikmi problem nemam, pretoze sa to postupne upravovalo a maly je uplne v pohode! Sice nam tento proces trval asi 4 mesiace, ale ja som chcela kojit aspon do jeho roka, tak som ho stale nuukala 🙂 teraz uz nemam uspech, lebo vyslovene nechce! A UM nechce, ale papa vela mliecnych veci a obcas ma kravske mlieko - po dohovore s doktorkou! Tak moja rada znie,, postupne vynechavaj 🙂 aj tvoje dieta si zvykne a aj tvoja tvorba mlieka sa upravi. Ale napr. Ja nekojim tyzden a stale mam mlieko 🙂 tak uvidis! A vraj tie injekcie a tabletky na zastavenie mlieka su dost silne, neviem co je na tom pravdy 🙂 drzim palce nech to zvladnete
@linda20111 ak budes odstavovat postupne, tak nebudes potrebovat ziadne lieky. mne sa takto maly odstavil ako 9 mesacny. s nastupom prikrmov som obmedzovala kojenie, kazdy tyzden som vynechala jedno, az zostalo len ranne. a potom som jedno rano miesto kojenia dala flasu s mandlovym mliekom.
umele v tomto veku uz nie su potrebne, kludne mozes davat rastlinne.
200 ml rastlinneho mlieka a jeden biely jogurt by mali pokryt dennu davku vapnika. pripadne mozes davat aj makovy olej, ten ma vysoky obsah vapnika. a na vecer mozes dat kasu s rastlinnym mliekom.
moj syn nekonzumuje ani nekonzumoval ziadne kravske bielkoviny a je uplne v poriadku a ped s tym tiez nema problem 🙂
@linda20111 Ja ti poviem, normálne choď do práce a ďalej dojči. 😵 Ja som to tak urobila a pochvaľujem si. Išla som presne podľa tohoto krásne článku. 😅
http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/13/dojcim...
Bude to vyhovujúce pre všetkých, neboj.
@linda20111 ja by som drobca este tiez neidstavovala od mlieka. Z mojej skusenosti, ked dcerka prechadzala na pevnu stravu, tak som stale menej a menej kojila. V podstate asi po 3 mesiacoch od toho, co som zaviedla prikrmy, tak som ju kojila len pred spanim a v noci, inak uz papala len tuhu stravu. Prsniky sa mi nikdy nenaliali, postupne sa zastavovala tvorba mlieka a v roku uz mala prestala pit mlieko uplne a ja som stratila mlieko. V noci sme na cajiku, lebo UM uplne odmieta a vyskusali sme uz vsetky znacky a prichute, tak mi doktorja len na to povedala, ze ak papa kase a kvalitne mliecne vyrobky tak ani mliecko nepotrebuje.
Ty mas ale mensie babo, tak ja by som ho skusila naucit aj na UM,lebo predsa, co sa tyka stravy, tak tam su este dost obmedzenia.
@linda20111 Ešte som ti chcela napísať, že dojčenie je super vec aj na to, aby dieťa nemalo šoky z odlúčenia, uvedom si že teraz vlastne zažije dva šoky - odstavenie a odlúčenie od matky, ja som sa práve preto rozhodla neodstaviť, ale pokračovať v dojčení a rozhodne to bol dobrý nápad, pravdou je, že moja dcéra už bola staršia (mala dva roky), ale platí to aj pre menšie deti, dokonca dvojnásobne, naozaj si tento spôsob pochvaľujem, poznám viacero mamičiek, ktoré to takto poriešili a pochvaľujú si. 🙂
Ako baby píšu najlepšie tak postupne odstaviť. Vynechávať mlieko postupne a nahrádzať príkrmami. Aj pre tvoje telo to nebude veľký šok, neovisnú tak prsia a aj hormóny nebudú tak kolísať rýchlo. Ak ľúbi papať iné ako mliečko, tak si zvykne. Možno sa neodstaví úplne za mesiac, ale keď si dá mliečko večer alebo v noci, nemalo by to byť nejako obmedzujúce. Kravské by som nedávala radšej tak skoro, často u bábätiek spôsobuje zápchy a problémy s bruškom, obmedzuje vstebávanie železa. Radšej v inej forme miečko upravené napr. jogurt. Dôležitý je vápnik a ten sa dá získať aj inými zdrojmi.
@carodejnica to v mojom pripade neprichadza do uvahy, pretoze idem do zahranicia dva tyzdne vkuse nebudem doma, maly bude s manzelom a este budem mat jednu kocku na strazenie cez den. verim ze dojcenie je super vec, doteraz som nemala jediny problem, pretoze mliecko bolo vzdy so mnou kde som isla ale zo zahranicia sa to uz nebude dat..je to pre mna velmi tazke ze ho tu necham a odijdem, ale taka pracovna ponuka aku som dostala nebude neskor uz mozna. preto sa chytam sance a idem zarobit peniazky. maly bude s ludmi ktori ho maju radi, prijdu aj babky sem tam sa s nim hrat a starat sa aby manzel nebol na to sam.
@linda20111 ahoj, ja som nastupila do prace pred dvoma tyzdnami...(mala ma 9 mesiacov) Jednoducho ked nie som doma dostava umele mlieko ..my sme jej totiz od cca 6 tyzdnov davali flasku (s mojim mliekom) ked som niekam potrebovala ist.. takze to ze by s flasky nechcela sme problem nemali.
teraz v podstate vypije aj aj ...nejako to neriesim...postupne sa mi tvorba znizuje..
Ja som začala postupne vynechávať dojčenia cez deň.
Ráno a večer dávam UM a v noci ešte dojčím ale už s tým prestanem lebo o 4 týždne nastupujem do roboty.
@carodejnica neviem si predstaviť takýto spôsob dojčenia u seba Vyhovuje to maminám ktore robia osem hodín denne. Ja pracujem ako sestra na oddelení ťahám 12 hodinové služby a nočné takže by som to nevedela zrealizovať.
@linda20111 tak to je iné, to je jasné, som myslela, že ideš normálne denne na 8hod. 🙂
@carodejnica moja chyba, to som tam hore zabudla dopisat ze idem do zahranicia 🙂 keby som isla tu na sk na 8 hod tak by sa to dalo.. ale tu za taky plat by sa mi neoplatilo ist do prace 🙂 radsej by som bola s malym cele 3roky doma
Presne ako pisu baby po zadani prikrmov som uz cez den nedojcila. Uz len vecer a v noci... Flasku aj zm dlho odmietala skusala som kazde rano kedy som vedela ze je hladna. Rozne znacky flasiek aj mliek co jej ale zachutilo bolo mliecko z dmky babylove. Tyzden som este kojila v noci vecer davala um. A potom presla uplne na um. Tvorba mlieka sa mi tym upravila. Dve noci som stahovala prsia a tie sa mi uz nenalievali... Tvorba sama zanikla
@lusinda1989 ako si prestala s nočním dojčením?
@andrik78 Aj mna by zaujimalo ako prestat s nocnym dojcenim ,lebo uz som hotova na prasky ...mala bude mat 2 roky a vstava kazde 2 hodiny ...ak jej nedam cucnut tak reve o dusu ....mam este jedno dieta a nemozem nechat plakat malu ,lebo zobudi cely barak ....normalne je to uz teror pre mna ☹( Co mam robit ?Citim sa ako znasilnena 🙂
@linda20111 Ahoj
Ja som odstavovala 1 dceru v 6 mesiaci ,lebo sme isli do zahranicia ...lekar mi tie lieky na zastavenie laktacie velmi nedoporucil ,lebo ze z nich mozem celkom slusne grcat a ked uz ich zoberiem uz nemozem malu ani na sekundu prilozit to mi prislo take drsne ,lebo som nevedela ako to vsetko bude .Tak mi poradil stahovat prsia -ze si mam dat o 2 cisla mensiu podprsenku a oddialovat cas kojenia a nakoniec uplne vynechat a nejako sa mi samo prestalo tvorit ....trvalo to presne 2 tyzdne ....
neda sa zobrat do zahranicia dieta s babkou napr?
@andrik78
@lilysk mala sa od narodenia nebudila casto ale ked som uz mala menej mlieka budila sa castejsie ale ako som davala vecer um tak spala lepsie a tak som jej potom skusila dat aj v noci um vypila a spala dalej. Mala mala 7 mesiacov takze az tak nevnimala ze to nebi prsnik ako starsie deti. Napapala sa a spala dalej. Ale krmila som ju v posteli v polohe ako som dojcila najskor. A potom spala s nami do rana. Par noci bolo zlych ze sa mtviila ale to sme museli len vydrzat boli to tak dve tri noci. Capkali po ritke a mojkali.
@lusinda1989 Moja mala odmieta flasu aj cumel ...jedine co ju upokoji je prsnik -uz som zufala -nevladzem vstavat 6 krat v noci a potom fungovat cely dne s 2 detmi ☹
presne toto je aj u nas :( Bledunky je, umrncany cez den - lebo je nevyspaty. Mame rozne druhy flias - cumlikov, skusame rozne UM - ale na nic sa nechyta, len je z toho nervozny a taha sa na mna-na prsnik.
Rozhodla som sa preto uz to riesit, kedze je to taky maly zavislak 🙂
@linda20111 Neviem, ako to je s papaním pri takých maličkých deťoch, keď ich odstavíš od kojenia, ale keď už papá príkrmy aj kaše, tak by asi nejaký veľký problém byť nemal. Buď teda môžeš skúsiť odstaviť postupne, ako ti radia baby, alebo rázne. Ja som síce odstavovala malú na 17 mesiacov, ale zo dňa na deň. 2-3 dni to bolo ťažké ale potom si malá zvykla a bolo 🙂 Inak, čo sa týka zabránenia tvorby mlieka, ja som si kúpila v lekárni homeopatiká - neviem, ako sa volajú ale v lekárni určite budú vedieť, tie som brala 2-3 dni, a mlieko sa zastavilo. Takže kvôli odstaveniu mlieka určite nemusíš chodiť k lekárovi.
@linda20111 tak ako ti radia - postupne odstavovat. vynechavat jedno kojenie za druhym, nahradit ho prikrmami. potom, ked ostane uz len noc a rano, tak postupne zrusit aj tie. vo vasom pripade by som skusila to vecerne do roka nahradila UM, a potom bud presla na KM alebo vynechala uplne mlieko a nahradila ho inymi vyrobkami, ale to uvidis podla situacie. u nas to takto pekne fungovalo, oboch som takto odstavila v roku. mladsi v pohode presiel na km, starsi nepil mlieko potom ziadne.
@linda20111 no priprav sa ze sem naskocia supermatky 😉