Ako odstaviť 11 mesačnú od dojčenia?

mendynka
6. nov 2021

Ahoj maminky, už som zúfalá. Dcéra má 11 mesiacov a chcela by som ju už konečne odstaviť dojčiť. V noci mi inak nechce zaspať to je revu a jedovania sa na zbláznenie, keď dostane prso hneď aj zaspí, navyše jej idú zuby a strašne kúše a štípe. Väčšinoy zaspáva tak, že chvíľku pije z jedného prsa, chvíľku z druhého a potom keď zaspáva a pije, druhé prso mi ručičkou štípe. 😢 Zvykla si zaspávať pri mne v posteli, ani v postieľke nechce byť, tam ju porád straší. Skúšala som ju veľa krát nechať vyrevať, že snáď sa ukľudní, ale nie. Hneď sa postaví, drží sa postieľky a pozerá do dverí či idem, dokonca tak reve, až sa dovracala z toho. Kúpila som jej 2 druhy umelého mlieka, ale odmieta to. Akonáhle vidí fľašku začne sa jedovať a odhadzovať ju. Niekedy si potiahne pár krát, ale to je všetko. Skúšala som aj na striedačku, dať prso a potom fľašku, ale to zase len rev. Prosím poraďte mi, už som naozaj z toho dosť zúfalá. 😪 Myslela som, že to nebude taký problém, nakoľko syna som odstavilia zo dňa na deň, dala som mu fľašku a bolo, viac prso nepýtal, to mal 8 mesiacov. Cez deň zaspí väčšinou v kočíku a keď vnútri tak zas len u prsa. Potrebovala by som nejakú radu ako ju naučiť na tú postieľku a tam pekne spinkať a v noci keď sa zobudí, dať jej fľašku. Má aj veľa dudlíkov, najnovšie som jej kúpila Bibs dudlíky, ale to len pokúše chvíľku a to je všetko. Myslela som, že v noci keď sa zobudí jej ho dám namiesto prsa, ale kde, to ona je jak hororová panenka Čaky. 🙈

veronice
6. nov 2021

No tak v prvom rade by som pockala kym ju prestanu trapit zubky. Bolest zubov je samo o sebe dost stresujuce a ty jej chces do tohto stresu pridat este dalsi - vziat jej dojcenie. Ja byt tebou, necham to teraz tak, pockam kym jej vylezu zubky a potom ked bude vpoho zacni s oducanim. U nas zafungovalo ze s nou 3 dbi zaspaval a spal len manzel, ja som bola v inej izbe. Do tyzdna sme to zvladli bez placu a bez stresu. Len musis vystihnut vhodnu chvilu ktora podla mna teraz nie je. No a vpohode musis byt hlavne aj ty 🙂 ked budes nervozna ty, bude aj dcerka. Drzim vam palce obom 🙂

pribinak
6. nov 2021

Sk jej idu zuby, tak dostavovať ju od dojčení je jednoducho zlý ale že uolne zlý nápad

domak2
6. nov 2021

Tak bud ju chuda nechať týždeň revat, alebo si uvedomiť ze je ešte malička a potrebuje ta. Hryzenie aj stipanie sa dá odnaucit.

nekulta
6. nov 2021

@mendynka A čo tak s ňou nebojovať, ale dopriať jej, koľko si žiada? Veď je ešte maličká, načo vás obe trápiť, ak vám to funguje takto? Chce byť s mamou a jesť to najlepšie, čo sa ponúka. Máte čas.

mandala77
6. nov 2021

@mendynka prsník jej neposkytuje len výživu, ale aj upokojenie, pocit bezpečia, kontakt a to je pre deti veľmi podstatné, aby im toto bolo dopriate. Mne príde, že jej chýba bližší kontakt s Tebou, láskavý a prijímajúci, upokojujúci. A určite v období, ktoré je pre ňu aj bolestné, keď jej idú zúbky, to je veľmi zlý nápad ju odstaviť. Ale je smutné čítať, že o nej hovoríš ako o hororovej panenke, to asi aj vyjadruje vzťah, ktorý k nej máš.

mendynka
autor
6. nov 2021

@veronice To som skúšala predtým, keď ešte nemala zúbky vonku, teraz samozrejme sa tak ukludnuje, tak to nechám tak, lebo idú všetky naraz...ale keď vidu von, vtedy už chcem prestať, samozrejme ju nebudem teraz trápiť keď je nervozna a jedovita... 🙂

elizabet173
6. nov 2021

@mendynka prečo ju chceš odstaviť, keď máš mlieko a jej idú teraz zuby? Popracuj na tom, aby ťa nehrýzla a neštípala, ak to urobí, vyber prsník a nechaj ju chvíľu poplakať, keď to zopakuješ viac krát, tak pochopí. Teraz je úplne nevhodný čas na odstavenie, len si vyrobíš ďalšie problémy.

mendynka
autor
6. nov 2021

@pribinak Teraz keď jej idú zúbky nie, keďže sa tak ukludnuje, to som aj čítala v článku. Myslím samozrejme, keď sa jej prerezu všetky, zatiaľ ma 2 a idú jej ďalšie 2...myslela som potom....určite ju nechcem dojčiť do 2 rokov... 🙂

mendynka
autor
6. nov 2021

@elizabet173 Skúšala som to predtým, než jej zúbky išli.. teraz samozrejme nie, až keď sa jej prierezu, nakoľko ju nechcem dojčiť do 2 rokov...do roka úplne stačí...

eternity24
6. nov 2021

@mendynka ja si tiez myslim, ze na odstavenie 11 mes dietata nieje dôvod. Este ako ako píšu dámy predomnou rastu zúbky a dojčenie ulavuje aj id bolesti. Ak ju odstavíte, moze mat v dôsledku rastu zubov väčšie problemy, teploty, choroby atd. Prechod z dojčenia na flašku neviem ci ste mysleli um, mi pride uz totálny nezmysel. Dieťa by malo z dojčenia prejst na normálnu stravu a nie na umelé mlieko. Ale každopádne moje názory niesu take dôležité. Dôležité je to, ze dcérka Vám plačom dáva najavo, ze este na odstavenie nieje pripravená. Ak ako pisete cez den zaspáva v kočíku a iba vecer na prsniku, asi sa uz nedojci az tsk často. Stipanie treba vyriešiť tak, ze si druhy prsník zakryjete a nedovolíme jej to. Spanie v postielke som riešila tak, ze sa dcerka nadojcila, zaspala pri mne v posteli. Trosku som si s ňou poležala a pockala kým zaspi tvrdšie a preložila ju do postieľky. Ak sa zobudila v noci a chcela ist ku mne do postele, nechala som ju do rana pri mne. Ja si myslim, ze ked bude pripravená spat sama, tak bude spat sama. Mne nevadi, ak chce spat v posteli, snažím sa si to vychutnať, ved to netrvá vecne.

mendynka
autor
6. nov 2021

@domak2 Skúšala som všelijaké, ale on tak uspava 🙂teraz ju nechcem trápiť, nakoľko jej idú 2 zúbky ďalšie,ale myslela som potom, nakoľko ju nechcem dojčiť aj po roku, keďže je už dosť veľká a navyše stravu ma pestrú v ktorej má živiny a vitaminy.

mendynka
autor
6. nov 2021

@eternity24 Každý má nato iný názor, pre mňa je to dosť do roka dojčiť úplne stačí do pol roka. Jasne ze papa a ma vitamíny a živiny z jedla, takže pre takmer 1rocne dieťa ké zbytočne dojčiť keďže vlastne len tak zaspáva, ale pýta aj cez deň. A neviem co je na tom nezmysel, keď namiesto môjho mlieka by dostala umele...v noci keď sa zobudí, tak jej dám flasku snáď jej nedám obed...s tou postieľku tak isto to mam aj ja len nechcem, aby si zvykla s nami spávať, na to ma postieľku a viem, ze to netrvá večne, ale nedá sa večne ani aby s nami spapala...

domak2
6. nov 2021

@mendynka z toho co si písala je jasne, ze ju chceš odstaviť teraz a prejsť na UM. Len z reakcií vidis ze to tak väčšina nerobí tak zrazu pises niečo iné. Kojenie ma vyhovovat obom, ale ak si myslíš ze je moc veľká na kojenie, prečo je dosť mala na umele mlieko?

lucka_ke
6. nov 2021

ja som dojčila 2 roky lebo môj malý odmietal fľašky úplne, skús ešte vydržať, ak hryzie upozorniť a prestať, ak štípe dať do ruky niečo - plyšáka, plienku nech si stísk to

petamich
6. nov 2021

ja ti sice neviem poradit, chcela som len povedat, ze tiez neplanujem dojcit 2-3 roky, chapem ze niekto to ma inak ale ja osobne napr. to mam takto, aktualne dojcim iba pre to, ze viem, ze je to pre dieta lepsie ako UM (cim sa nechcem dotknut mamiciek, co dojcit nemozu alebo nechcu) ale vobec si to neuzivam, kojenie na verejnosti je mi maximalne neprijemne ale tiez kojim, lebo drobcek je hladny, ked je hladny ale proste "odstavi sa, ked bude pripravene" tak toto fakt nie - nemienim mu dat darcek k maturite, ze som ho prestala kojit - a pre zeny, ktore vnimaju kojenie inak ako ja, je vzdy nejaky dovod preco neodstavit a tie deti co nie su kojene sa boja? nemaju pocit bezpecia a nemaju kontakt ci ako to je? deti, ktore nie su kojene su rovnako lubene a v bezpeci ako tie kojene 🤷‍♀️ ale to zasa iba moj nazor a vravim, kazda to mame inak a hlavne, kazda z nas si vychovava svoje dieta

mendynka
autor
6. nov 2021

@domak2 Aj lekárka mi povedala, že pol roka úplne stačí, načo ju mam dojčiť keď všetko potrebné ma z jedla za celú deň. A mliečko by mala len na noc...podľa mňa je zas choré dojčiť do 2-3 rokov

eternity24
6. nov 2021

@mendynka samozrejme, ze kazdy ma iný nazor, ja to rešpektujem. Ale nie, dieťa ktoré začína papať prikrmy nema dostatok živín z jedla. Nepapa napr nenasýtené mastné tuky atd, v tom je dojčenie super, ze materské mlieko ma take jedinečné zloženie živín ktoré dokonale pokryje potreby dietata. A pol ročne dieťa Vám určite nepapa taku pestrú stravu, žeby bolo pre neho dojčenie zbytočne. Ročne dieťa tiez nie. To je úplne myslený nazor. A nie, v noci jej nemáte dať obed, len podľa mna , teda ja som dojčila preto, aby som nemusela davat um a nie preto, aby materské mlieko neskor nahradilo um. Samozrejme výnimkou su mamicky, ktoré maju zlu tvorbu mlieka a dojčenie im nejde, tak su nútene dieťatko dokrmovat poprípade úplne prejst na um. Co ale nieje vás prípad. V podstate vás objektívny argument je len jeden a to ten, ze nechce uz dojčiť. Nikto vas nutit nemoze. Dcérku odstavíte jedine tak, ze teda bude revat a vy to vydrzite. Každému dieťaťu to trvá rôzne, niekto sa odstaví za 3 dni, niekto za tyzden. Nikto Vám tu iný návod ani nedá. Dieťa vie co potrebuje a preto tak place. Deti ktoré su pripravené na odstavenie sa pri tom neplacu az do povracania sa.

mendynka
autor
6. nov 2021

@petamich Toto je aj môj názor tak isto jak dojčiť 2-3 rocne dieťa mi príde choré a nechutne a nemienim tak isto dojčiť kým nepôjde do 1triedy... aj pediatrická povedala ze pol roka úplne stačí, ideálne je rok....a nemienim tak isto si totálne zničiť prsia....my sme tak isto vyrastali na umelom mlieko a nič nám nieje....keď ho na noc tak prečo nie.. navyše cez deň spapa mäsko, zeleninku, ovocie takže ma jedálniček pestry

mendynka
autor
6. nov 2021

@eternity24 Noo ved tomu sa chcem vyhnúť, ani nie olsc skôr sa jedovala. A moja dcérka má 11 mesiacov takže papa všetko už. Ryžu, zemiaky, cestoviny, chlebík, hovädzie, ryby, kura, morku...všetko máme domáce mäsko...aj zelenina a ovocie....spenat...vajíčko.. takže to mliečko myslím len na noc....po roku budem dávať už normálne mlieko ak bude chcieť..ja som sa nato pýtala len preto, nie že hneď teraz ju odstaviť behom týždňa, ale aby nebola namne zavesená ešte aj po roku 🙈 ale aj ja rešpektujem každý, je na každej dokedy dojči svoje dieta....navyše poznám veľa mamičke, ktoré dojčiť vôbec nechceli

eternity24
6. nov 2021

@mendynka ano viem, ze nechcete odstaviť teraz, citala som si vaše príspevky. A ano, viem, ze su aj ženy ktoré vibec nechcú dojčiť, co ja nechapem, ale rešpektujem. Ja by som zase mojej nedala um, pride mi to nezmyselne, ked moje telo vyprodukuje nieco lepsie. Ale jasne, kazdy ma iný názor. Rešpektujem. Každopádne ked este trosku vyčkate, moxno aj dcérka to bude znášať lepsie a nebude robit toľko kriku. Aspon vzhladom na rast zubov by to bolo vhodne. To stipanie odstránite zakrytim prsníka z kt sa nedojčíte.

nikuska625
6. nov 2021

Ja som mladšiu dojčila do 2 rokov a keď som už povedala ze by aj stačilo moja doktorka mi poradila aby som jej vravela ze uz je na to veľká bla bla bla okolo toho. Dlho pred tým než ju odstavim a nech si potom potieram bradavky citrónom. Vždy pred dojčením. Tri dni a bolo po dojčení.

eternity24
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domak2
6. nov 2021

@mendynka keby do pol roka stačilo, logicky by sa nevyrabalo ani um určené od toho veku, ved je to náhrada materského. Ja som mala podobne názory, ale len kým som nemala deti, potom som sa prispôsobila ich potrebám. Je mi ľúto ze ti dojcenie po roku príde choré, najmä kvôli dcere ktorá ho očividne potrebuje, to bude asi následok toho vyrastania na UM, "nič nám nie je". Je úplne iné keď to nejde, dieťa nechce, sú problémy atď.

janka_266
6. nov 2021

@mendynka nechať ju pár dni, týždňov uspavat manželom, my sme tak boli teraz, týždeň som nebola doma, tak spal pekne v postieľke, sice s veľkým revom, ale to inak nešlo, keď som prišla, nechce sa odomna odlepiť v noci 🙈

mendynka
autor
6. nov 2021

@domak2 Lenže je dojčenia len pri zaspavani a v noci keď sa zobudí, nie cemy deň, cez deň papa všetko, takže jej nič nechýba.. 🤦‍♀️ a mne je jedno kľudne si svoje odstavte až po maturite, ja som sa pýtala, ako odnaucit, žiadala som radu nie rady koľko mam ja dojčiť, je to moja vec

mendynka
autor
6. nov 2021

@eternity24 Ďakujem. 🙂 Mne nerobí problém dojčiť, ale to, že nechce byť v postieľke, že je závislá odomna...aj keby niekam chcem v noci ísť, tak nemám šancu, lebo veľký rev by bol, aj keď je s ňou manžel, dokiaľ nevidí mňa, tak plače ... preto som chcela naučiť ju na umelé, aby si tak zvykla v postieľke, že keď sa zobudí, dá si flasmu a spinka ďalej a nie s nami spi, roztahuje sa, kope nás....nechcema by sa naučila byť s nami ale pekne v postieľke, tak snáď to pôjde, ale určite ju nechcem trápiť, aby plakala, alebo nasilu

mendynka
autor
6. nov 2021

@nikuska625 Ďakujem, tak asi ešte počkám aj ja určite, keďže idú zúbky, lebo do 2 rockov ju isto nechcem kojiť

mendynka
autor
6. nov 2021

@eternity24 Mňa sa kamarátka pýtala, či ešte dôjdem, keď som povedala, že áno a ty? Ona ze nie, ja si ničiť prsia nebudem aj tak ich mam male. 😃 Tak asi preto ženy nechcú, samozrejme poznám aj také, ktoré nemôžu zo zdravotných dôvodov, že berú silné lieky na tlak, majú ucpavanie ciev atď. Počkám do roka, keď aj zúbky vylezu a potom postupne skúsim v noci aby inak zastávala pri rozprávke alebo tak, ďakujem za rady 🙂

tinus89
6. nov 2021

@mendynka to akoby som ja písala...len mám chlapca a má 16 mesiacov o tyzden..zo začiatku pil aj umelé mlieko,ale v 5 mes. mi ho začal odmietať..spí od narodenia do mnou...lebo akonáhle som ho dala do postieľky v tej sekunde hore...a mne hormonálne výkyvy robia zle na žalúdok, tym,že mám stále vysoký prolaktin mi je vkuse zle,napína má zvracanie...schudla som na 44 kg vo výške 167cm...ja som od začiatku nechcela kojit, dieťa potrebuje hlavne spokojnu matku a zdravú a nie klbko nešťastia,hlavne že je mlieko..len samé útoky na mňa,že dieťa tým trápim,tyram...ty si matka!!.ako nejaká výrobna na mlieko...nepočúvaj tu bio eko matky zo sekty klubu Mamily...tie normálne nerozmýšľajú...ja už rozmýšľam,že by som ho dala cez deň do jasliciek...aby nezaspaval cez deň na prsi...a potom skúsiť babke? Dedkovi? Ty že odídeš,a bude vedieť,že mlieko nebude...alebo kamarát gynekológ môj mi povedal,že kľudne si môžem pre lieky na zastavenie laktacie...len keď mne robia zle hormóny sa ich bojím brat...ale keď tebe to nič nerobí,šup gynekogovi a ten ti ich v pohode predpíše, malej dáš prso,a ver,že keď jej nič nebude tiecť tak sa s tým zmieri...prajem veľa šťastia ☘️☘️☘️

mendynka
autor
6. nov 2021

@tinus89 Máš pravdu.. pol roka kojenia je základ, najlepšie rok. Viem, že ideálne je 2 roky, lencpodla mňa je to už zbytočne, keďže dieťa má všetky živiny a vitamíny v jedle, ktoré papa celý deň. Mliečko aj tak len na nič, a ci mu dám moje alebo umele, tým mu neublížil, aspoň hi to viac zasýti jak moje. Je na každej žene ci chce kojiť alebo nie a ako dlho, mala som v plane 8 mesiacov len, tak isto ako som aj syna, ale keďže UM odmietala, tak som jej dávala moje...mne ide hlavne o ten spánok v postieľke...ale viem to pochopiť, je aj veľa iných veci okolo toho ..zdravotný stav a podobne...a hlavne aj prsia tým trpia...chrbtica ani nehovorím, keď som bola na röntgen kvôli bolesti chrbta, lekárka sa zhrozená, že mám hkrsi chrbát ako 80 ročná babka, krčná chrbtica ako hokejka...😑ale to sú také mamičky, viem...poznám jednu na nete vypisuje aké je chkditko škodlivé nedaj bože kúpiť prikrm v obchode, všetko len variť, všetko stíhajú dokonale...a co sa stane keď prídem na návštevu? Malý po poobednú spánku sup s nim do choditka, ktoré bolo v rožku detskej izby a papať pekne lrikrm z pohárika...asi toľko k tomu. 🙂🙂🙂 realita iná ako v skutočnosti domácnosť dokonalej matky 😅